Vânzoleală mare în presă. Toată lumea vrea ca formațiunile politice, existente sau în curs de înființare, să se unească. Nici mai mult, nici mai puțin. Să renunțe la propria politică de creștere și chiar la propria identitate ideologică și să se ocupe de formarea de alianțe și desfășurarea unei politici în devălmășie. Pentru obiectivul comun, după mintea lor, al înfrângerii PSD. Am impresia că cei care sunt strategii dezastrului politic din 2016 au revenit la pupitru. Tot prin intermediul presei au obținut imensul procentaj al absenteiștilor de la vot! Iar unele televiziuni au fost brutal orientate către desconsiderarea PNL ca partid cu tradiție în lupta împotriva PSD. Nu pot uita contribuția notorie a Realității Tv cu Gușă, Șandru, Hoandră și Rareș Bogdan care trâmbițau ideea că oamenii nu au cu cine vota. La Realitatea Tv și-a făcut veacul Alin Mungiu Pippidi, unul din creatorii USR, la Realitatea Tv se dădea în stambă Clotilde Armand și tot la Realitatea Tv era scos în față ca râia Nicușor Dan. Rezultatul măsurat statistic a fost ucigător: 61% din cei cu drept de vot au plecat în vacanțe în ziua votului, la schi, în deplasări de afaceri, i-a apucat pântecăraia pentru că li s-a indus ideea că votul dat PNL este nociv. Nu s-au lăsat nici cei de la Digi24 care îl aveau în prim plan pe Moise Guran.
Până la alegerile parlamentare, USR a tot declarat că nu va face nici un fel de alianță cu PNL. Chiar dacă sunt în minoritate, ambele în Parlament. S-au ținut de cuvânt. PNL a fost atacat continuu de parlamentarii USR, chiar și atunci când PNL îi chema să facă front comun, parlamentar, contra alianței roșii PSD-ALDE. Abia în 2018 au început să se vadă unele colaborări între PNL și USR la nivel parlamentar dar, din declarațiile politice ale USR nu se vede un viitor politic comun. Încă nu vor să facă un parteneriat cu PNL!
A apărut Dacian Cioloș cu viitorul partid MRÎ. O copie a partidului centrist al lui Emmanuel Macron, „În mișcare”. Cioloș spune „împreună”. Macronismul, chiar de Dâmbovița fiind el, se folosește de comunitate pentru propria evoluție. Macron se folosește de Uniunea Europeană pentru ca Franța să devină mai puternică. Uniunea Europeană fiind, în concepția macronistă, doar suportul pe care Franța stă. O diferență imensă față de conceptul promovat de Germania lui Merkel care spune că Uniunea Europeană trebuie să fie prima astfel încât și Germaniei îi va fi bine.
Și USR și viitorul MRÎ au o trăsătură comună: centrismul. Numai că spre deosebire de PNL, centrismul lor este orientat spre stânga. De aceea USR bate cu multă încredere la ușile ALDE în Parlamentul European. Unde se va duce Cioloș dacă va avea europarlamentari? Deocamdată nu spune pentru că MRÎ încă nu are documentele de înființare aprobate de Tribunalul București. Dar vom afla.
PNL a ales să meargă către dreapta politică, ideologia PNL prin Programul Politic valabil până la următorul Congres este una de dreapta, accentuat spre dreapta fără a renunța la valorile liberale tradiționale. Valori care, culmea, sunt înscrise în Constituția României și sunt prezente predominant în principiile de organizare și funcționare ale Uniunii Europene. Cine citește TUE, le va observa cu ușurință.
PNL rămâne constant în evaluarea posibilităților de colaborare cu alte formațiuni politice. De când a devenit președinte al partidului, Ludovic Orban a adoptat soluție politică corectă a creșterii PNL, prin propriile eforturi iar alianțele se pot naște abia după ce alegerile arată care partide au intrat în Parlament. Mai ales, atunci vom vedea dacă USR își păstrează linia de până acum de refuz al unei alianțe cu PNL. Dacă MRÎ va intra în Parlament, există posibilitatea să accepte o alianță cu PNL, mai ales dacă prin acea alianță se va ajunge la formarea unui Guvern. Rămâne totuși o întrebare: fiind format din membrii și simpatizanții „călători” ai USR, va accepta Cioloș ca un posibil Guvern să fie condus de un premier liberal? Eu nu cred, pentru că USR și MRÎ vor forța nota astfel încât PNL să fie pus în imposibilitatea de a alege dacă nu are un număr suficient de coturi care să îi permite anumite jocuri politice. Angela Merkel a fost victima unor astfel de partide „macroniste” astfel că a fost obligată să formeze un guvern cu socialiștii germani.
Prezent la o emisiune la TVR1, Ludovic Orban a accentuat linia urmată până acum de PNL.
Întrebat, luni seară la o emisiune difuzată de TVR 1, dacă vede din toamnă sau în perspectivă formarea unui alianțe de tipul D.A., compusă din PNL-PMP-USR şi fostul premier Dacian Cioloș, care să îl aibă candidat unic la prezidențiale pe Klaus Iohannis, liderul liberalilor a răspuns:
„Important e să punem în practică acea strategie care să permită câștigarea alegerilor și formarea unui guvern care să ducă România într-o direcție bună. (...)
Vom identifica cea mai bună strategie pentru a permite garanția câștigării alegerilor. Această strategie este greu de stabilit acum.
Prima oară sunt alegerile europarlamentare, după aceea urmează alegerile prezidențiale. La alegerile europarlamentare participăm pe liste proprii pentru că suntem parte a PPE și acolo nu merge amestecătura cu alții. Alegerile prezidențiale, PNL are o decizie clară de susținere a președintelui Klaus Iohannis”.Ce alianțe să formezi acuma cu PMP-USR-Cioloș? Nici nu știi dacă acești posibili parteneri vor însemna ceva în ecuația alegerilor viitoare. Sunt de acord că sondajele au niște cifre care spun că USR și MRÎ ar avea susținerea populației dar când te uiți la cei care ar merge la vot în mod real, observi că unele cifre sunt ca ale celui care vrea să vândă pielea ursului din pădure! De aceea se cuvine a aștepta alegerile. Dacă oamenii vor ieși la vot, nu este exclus ca proiecțiile privind evoluția pozitivă a USR și MRÎ să se confirme. Sub 40% intenție de ieșire la vot vom avea la putere tot PSD și ALDE! Să fie clar!
„PNL are capacitatea de a câștiga alegerile, de a bate PSD. PNL a bătut PSD, dar puţină lume a remarcat. La alegerile locale am bătut PSD, i-am bătut și ca număr de voturi. Iar în momentul de faţă nu există o percepție reală a prăbușirii PSD. PSD s-a prăbușit literalmente. PSD nu mai are nicio șansă să câștige alegerile. Noi nu am comandat sondaje. Eu nu mă îmbăt cu apă rece. În schimb, am văzut sondaje de opinie, care au fost comandate de alții, care sunt sondaje obiective și care au fost asumate de casele de sondare care au dat și comanditarii acestor sondaje. Aici e vorba de comanditari serioși ca Institutul Republican Internațional”Eu trag concluzia că eforturile disperate ale unor jurnaliști de a lega PNL de alianțe înainte de alegeri sunt în favoarea PSD. Chiar este culmea: PNL să devină „locomotiva electorală” a unor formațiuni politice care îl atacă continuu. Susținătorii USR și MRÎ sunt cei mai înverșunați adversari ai PNL. Mi-am pus întrebarea, de multe ori, dacă nu cumva aceștia sunt PSD-iști mascați!
Lor li se adaugă anumite grupulețe din PNL care au rămas cu USR în suflet. Le înțeleg „lucrarea”. Sunt adversarii președintelui Ludovic Orban și nu le convine o întărire a PNL pe timpul președinției acestuia. Le strică toate aranjamentele oculte, toate manevrele mizerabile, toate alianțele criticabile. Tot ei au fost la originea „alianțelor” din 2016 care au dus la dezastrul PNL! Ei se închinau la GDS și Nicușor Dan, ei au dus la USR voturile PNL din București. Ei au participat la capturarea Bucureștiului de către PSD prin manevrele de culise cu USR! Să nu ne mai ascundem după deget!
PNL trebuie să își respecte sloganul: prin noi înșine. Victoria va veni când vom fi conștienți că suntem o putere politică capabilă să lupte cu PSD de una singură. Cine vrea după aceea să se alieze cu PNL, este bine venit. Nu lupta contra PSD cu mascarade în Parlament și pe străzi se face politică. Politica este cu totul și cu totul altceva. Iar ce a făcut PNL de la alegerile parlamentare din 2016 este exact ce trebuia să facă. Ce face acum este corect și dă încredere membrilor PNL și simpatizanților partidului că au ales bine. Le dă încredere în viitor. Avem dreptul la acest viitor însă el poate exista doar dacă ni-l facem singuri. Nu prin așa-zisele alianțe recomandate de jurnaliștii plătiți să promoveze pe alții.
2 comentarii:
Problemele PNL-ului nu vin de la presă și nici de le competitori. Noi, privind organizația județeană ,cea municipală și cele locale constatăm că PNL este inactiv ca să nu spun inexistent. Electoratul PNL ar fi dorit de câțiva ani schimbarea clasei politice dar vede aceleași personaje care nu au făcut nimic, care au format alianța DA, apoi alianța USL, apoi „s-au cantonat” în certuri interne și acuma așteaptă ca PNL, singurul partid din opoziție care poate bate PSD să câștige cu sloganul „Dacă nu ne votați pe noi(PNL) va câștiga iar PSD.” Cred că nu este suficient. Electoratul dorește să vadă valori, tineri, figuri noi, curate dar cel puțin la nivel local PNL-ul nu le are. Are la București 3-4 oameni noi care se pare că nu sunt acceptați de talibani! Nu vreau să mă refer la foștii PDL-iști la imaginea pe care o dau PNL-ului și la atmosfera pe care o crează peste tot purtând lupte eterne în toate organizațiile. Problemele PNL-ului trebuiesc asumate și rezolvate rapid și cu mult curaj în interiorul partidului. Acest lucru nu se face din păcate pentru PNL.
Absolut de acord! La București, este „o luptă” între mai multe tabere. Una a generației tinere de acum 10-15 de ani adunată în jurul unor lideri din acele timpuri deveniți „majori”, o alta a generației mature acum 10-15 ani care se vede dată la o parte, unele bisericuțe „tradiționale” etc. În țară, în unele județe, organizațiile PNL merg pe stradă și poartă discuții cu cetățenii, participă la acțiunile comunităților, își exprimă punctele de vedere. Nu este de mirare că acestea au avut și rezultate. În București, organizațiile locale împart materiale promoționale „cu talent” în anumite parcuri și cu asta basta. Au bifat o activitate, colectează sute de poze însă nu au acțiuni împotriva administrațiilor locale. Deși ar fi trebuit să răspundă pentru rezultatele din 2016 sunt și acum în frunte cu aceleași obiceiuri.
Trimiteți un comentariu