DECLARAȚIILE DE PRESĂ ALE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, SUSȚINUTE LA IAȘI - 24 NOIEMBRIE 2018
Sărut mâna, bună ziua!
Ne străduim de aproximativ două luni să o convocăm pe Viorica Vasilica Dăncilă la Parlament, în cadrul procedurii “Ora Guvernului” și de două luni de zile, încălcând legea, încălcând Constituția, încălcând Regulamentul Camerei Deputaților, Vasilica Viorica Dăncilă fuge de Parlament pentru că nu vrea să dea seamă în fața Parlamentului pentru toate ticăloșiile pe care le-a săvârșit majoritatea parlamentară în domeniul justiției și mai ales, nu vrea să se angajeze în fața Parlamentului privitor la îndreptarea tuturor agresiunilor împotriva independenței Justiției, împotriva drepturilor și libertăților individuale, împotriva dreptului neîngrădit al cetățeanului la Justiție, comise de majoritatea parlamentară și de Guvernul pe care îl conduce.
Din nou, am convocat-o pe doamna Dăncilă la Parlament, de data asta se pare că este programată să vină, așa cum a fost programată să vină și în data de 14. Motivul convocării doamnei Dăncilă este foarte simplu și foarte precis, vrem să auzim oficial, din partea primului ministru al României, în fața Parlamentului, dacă acest Guvern și premierul acestui Guvern pune în practică recomandările Comisiei de la Veneția, recomandările cuprinse în cadrul MCV și de asemenea, solicitările cuprinse în rezoluția Parlamentului European.
Aici nu este loc de vrăjeală, de povești , de aburire, de dus cu zăhărelul. Lucrurile sunt foarte simple, premierul trebuie să vină în fața Parlamentului și să spună limpede dacă vrea să pună în practică aceste recomandări și solicitări sau nu, pentru că opinia publică românească are dreptul să știe dacă Guvernul se comportă sau nu ca un Guvern european, dacă acest Guvern apără sau nu apără drepturile și libertățile fundamentale, dacă acest Guvern vrea sau nu vrea ca românii să beneficieze din plin de avantajele pe care le avem având statutul de țară membră a Uniunii Europene și de asemenea, să aflăm foarte clar dacă premierul este în continuare sluga lui Dragnea și singurul scop pe care îl are în fruntea Guvernului este să-l scape de pușcărie pe Dragnea și pe acoliții lui sau dacă vrea să respecte niște solicitări și recomandări în funcție de care se va definii traiectoria ulterioară a României în cadrul Uniunii Europene.
De asemenea, în cursul săptămânii viitoare, am convocat-o la Senat, tot în cadrul aceste proceduri numită “Ora Guvernului”, pe cea care în ultima vreme este mai preocupată să fie președinta PSD la Dâmbovița în locul lui Țuțuianu și să îi hăcuie pe toți susținătorii lui Țuțuianu din PSD, de la Dâmbovița decât să absoarbă fonduri europene, respectiv ministrul Fondurilor Europene.
Considerăm inadmisibil ceea ce se întâmplă. Suntem la finalul anului 2018, adică al cincilea an din exercițiul financiar multianual 2014-2020, adică mai avem doar doi ani de zile iar gradul de absorbție al fondurilor europene este literalmente dezastruos, este mai mic decât în primul exercițiu financiar multianual de la intrarea României în Uniunea Europeană. Avem un grad de absorbție de 16% și este sigur că, așa cum se mișcă lucrurile astăzi, vom pierde miliarde și miliarde de euro din cauza relei voințe, a incompetenței actualilor guvernanți, în special a celor care sunt responsabili cu gestiunea fondurilor europene. Sunt proiecte fundamentale pentru dezvoltarea României, proiecte de infrastructură mare, cum este proiectul Autostrăzii Unirii, cum este proiectul tronsonului de autostradă Sibiu-Pitești, cum este proiectul Autostrăzii de Centură a Bucureștiului. Fără autostradă, toate mijloacele de transport care călătoresc pe coridorul 4 paneuropean, fie trebuie să treacă prin București sufocând Bucureștiul, fie trec pe centura subdezvoltată și au nevoie de două ore ca să tranziteze centura Bucureștiului.
De asemenea, este un proiect foarte important tronsonul de drum expres Craiova-Pitești, care a fost un angajament al Guvernului României față de investitorul de la Craiova, Compania Ford. Niciun proiect mare de infrastructură, pe care reprezentanții Comisiei Europene au acceptat să-l finanțeze, în baza Master Planului care a fost aprobat de România și cu care Comisia Europeană a fost de acord, repet, niciun mare proiect nu a început și șansele de a putea absorbii vreun euro pe vreunul dintre aceste mari proiecte care beneficiază de finanțare europeană, sunt aproape egale cu zero.
În ceea ce privește Programul de Dezvoltare Regională, în ceea ce privește programul pe competitivitate, în ceea ce privește programul pe capacitatea administrativă, stadiul absorbției este absolut dezastruos. Nu cred că în acest exercițiu financiar multianual al Uniunii Europene vom fi capabili să absorbim mai mult de 60% din fondurile europene care au fost puse la dispoziția României iar neabsorbirea acestor fonduri este vina exclusivă a celor care guvernează astăzi România, care i-au privat pe români de miliarde de euro care se puteau duce în tronsoane de autostradă, în tronsoane de cale ferată modernizată, în drumuri județene modernizate, în rețele de apă și canalizare noi care să se înființeze în localități care nu beneficiază de accesul la apă și la canalizare. De asemenea, foarte multe firme nu vor beneficia de finanțări pentru dezvoltarea afacerii lor numai și numai din cauza, repet, a prostiei, a relei intenții, a incapacității totale a acestor guvernanți de a folosi fondurile europene în beneficiul cetățeanului.
O așteptăm pe ministra Fondurilor Europene și vom fi extrem de critici și mai ales, vrem să știm ce vrea să facă pe ultima sută de metrii, când ne-am apropiat de finish, când suntem în ceasul al doisprezecelea, pentru a reuși totuși absorbirea unui procent cât mai mare din fondurile europene, astfel încât românii să nu piardă atât de mult cum vrea PSD să piardă din fondurile europene.
Vă mai spun câteva cuvinte legate de Legea pensiilor pentru că am participat la Reuniunea Regională a seniorilor liberali și am avut o discuție despre Legea pensiilor care este în dezbaterea Parlamentului.
În primul rând o să spun din capul locului că Olguța Vasilescu a dat bir cu fugiții de la Ministerul Muncii pentru că nu vrea să fie acolo atunci când toți cei care au votat cu PSD vor constata falimentul promisiunilor electorale ale PSD făcute în special pentru pensionari.
Așa cum este făcută Legea pensiilor, PSD taie pensiile românilor. Neaplicând Legea pensiilor care este încă în vigoare și neaplicând formula de creștere a pensiilor care este prevăzută în Legea pensiilor, respectiv creșterea anuală a pensiilor, de la 1 ianuarie, în baza unei formule care stabilește creșterea punctului de pensie cu 50% din creșterea salariului mediu brut plus rata inflației, aceasta este formula prevăzută in lege. Neaplicând această formulă și aplicând reglementările din proiectul de lege al pensiilor și reglementările adoptate la sfârșitul anului trecut, PSD taie pensiile și în 2018 și în 2019.
Vă fac un calcul simplu pentru a înțelege. În 2018, punctul de pensie ar fi trebuit să crească, conform formulei stabilite prin lege, cu 8,5% de la 1 ianuarie. Fiecare pensionar care are 1000 de lei pensie, de exemplu, a primit pe anul 2018 o creștere de pensie mai mică decât i s-ar fi cuvenit dacă s-ar fi aplicat formula. Pentru că ce a făcut PSD? A promis creșterea punctului de pensie de la 1 iulie. Deci, un pensionar cu 1000 de lei pensie a pierdut din creșterea de care ar fi avut dreptul dacă se aplica formula din lege, a pierdut aproximativ 400 de lei, la 1000 de lei pensie, pe tot anul 2018. La 1500 de lei pensie a pierdut aproximativ 600 de lei, iar la 2000 de lei pensie a pierdut aproximativ 800 de lei, pe 2018. Același lucru se va întâmpla și pe 2019. Conform calculelor noaste, punctul de pensie trebuie să crească de la 1 ianuarie 2019 cu aproximativ 9% . Dacă s-ar aplica creșterea punctului de pensie pe baza formulei din legea actuală, fiecare pensionar ar primi o creștere de pensie, pe anul 2019, mai mare cu aproximativ 400 de lei în cazul celor cu pensii de 1000 de lei, cu aproximativ 600 de lei în cazul celor cu pensii de 1500 de lei și cu 800 de lei în cazul celor cu 2000 de lei. PSD ce propune? Creșterea punctului de pensie cu 165 de lei, respectiv de la 1100 la 1265 dar nu de la 1 ianuarie, ci de la 1 septembrie 2019.
Deci, repet, și în 2018 și în 2019, PSD a tăiat, de fapt, pensiile și toți bunicii și părinții noștri trebuie să înțeleagă că au fost mințiți, că PSD și-a bătut joc de ei și că PSD le-a tăiat pensiile.
Mai mult decât atât, nu numai că nu au beneficiat de o creștere nominală la care ar fi avut dreptul prin lege dar inflația a erodat dramatic puterea de cumpărare a pensiilor. Cele mai mari creșteri au fost la produse și servicii care fac parte din coșul zilnic, adică au crescut prețurile la alimente, la medicamente, la combustibil, la energie electrică, la energie termică, adică, exact acele lucruri care constituie baza pentru bugetul unor pensionari.
În realitate, PSD cu o mână a dat și cu două mâini a luat. În realitate erodarea puterii de cumpărare a pensiilor este mult mai mare decât pierderea de pensii ca și creșterea anuală la care ar fi avut dreptul pensionarii.
De asemenea, în proiectul de lege al pensiilor sunt niște lucruri pe care, noi personal nu putem să le acceptăm. Știți foarte bine că pentru a-și rezolva numite probleme bugetare, guvernanții PSD-ALDE, prin Ordonanța 79, au făcut un artificiu fiscal, și anume, au transferat integral în sarcina angajatului plata contribuțiilor.
Ce vor să facă acuma? Vor să nu dea pensie celor care se vor pensiona, în cazul în care aceste contribuții nu vor fi achitate de angajator. Pentru că în realitate, ce a făcut PSD-ul? A transferat integral plata contribuției pe spinarea angajatului în schimb, obligația de virare a acestei contribuții nu este a angajatului, ci este a angajatorului. Eu nu pot să pedepsesc angajatul, să nu-i mai dau pensie dacă angajatorul care este obligat să facă viramentul la bugetul de stat, nu face acest virament.
Suntem de acord cu acest articol dar cu o singură condiție, să primească angajații în mână tot brutul și angajații să fie cei care își plătesc contribuțiile la fondul de pensii. Doar în aceste condiții poți să-l responsabilizezi pe angajat, pe contribuabilul la fondul de pensii și să nu-i dai pensia în cazul în care nu achită contribuția. Ori, în condițiile date, să lipsești de pensie un angajat care a muncit, care nu are nicio vină că angajatorul nu a achitat contribuțiile, mi se pare o crimă inacceptabilă și mi se pare un furt din banii fiecărui cetățean român care are dreptul la pensie ca urmare a faptului că muncește.
Mai mult decât atât, această Legea a pensiilor nu spune un cuvânt despre două lucruri extrem de importante, și anume, pensiile speciale și Pilonul II de pensii. Nu poți să abordezi o Lege a pensiilor și să nu scoți un cuvânt despre pensiile speciale și despre Pilonul II de pensii. Aici, PNL susține clar desființarea tuturor pensiilor speciale, mai puțin pensiile militarilor, militarii beneficiind de pensii de serviciu așa cum beneficiază toți militarii din țările NATO. Este o practică curentă pentru că militarii sunt toată viața lor sub drapel și oricând sunt chemați să-și servească țara, ei sunt obligați să-și servească țara, în rest nu vedem rațiunea existenței unor pensii speciale pentru nici o categorie, în primul rând pentru parlamentari și pentru alte categorii de privilegiați care au profitat de pozițiile pe care le-au deținut pentru a-și da pensii speciale.
Al doilea subiect, legat de Pilonul II de pensii, PNL este consecvent unui principiu fundamental de solidaritate între generații și susține creșterea contribuției la Pilonul II de pensii. Orice analist din zona pensiilor știe foarte bine că pe o perspectivă de 20-30 de ani, capacitatea sistemului public de pensii de a asigura o pensie decentă va scădea din cauze demografice, din cauze economice, din cauza creșterii raportului în defavoarea angajaților dintre pensionari și angajați. Din cauza aceasta este absolut necesar ca cei care sunt astăzi activi, care sunt pe piața muncii astăzi, pentru ca la momentul în care vor ajunge la pensie să beneficieze de o pensie decentă, să aibă posibilitatea să aibă o pensie suplimentară față de pensia care este dată se sistemul public de pensii și care să completeze capacitatea sistemului public de pensii de a furniza această pensie, cu pensia care este construită pe baza principiului acumulării și investirii banilor, care este principiul de funcționare al Pilonului II de pensii .
PNL susține categoric creșterea graduală a acestor contribuții, prima creștere ar trebui să vină la 6%, așa cum a prevăzut legea care a făcut reforma sistemului de pensii prin introducerea Pilonului II de pensii și Pilonului III, opțional. Fără această măsură, practic, populația activă de astăzi va fi lipsită de dreptul de a contribuii din veniturile pe care le înregistrează la aceste fonduri de pensii private și vor fi expuse unui risc major ca la momentul la care vor ieșii la pensie, să nu mai beneficieze de pensia suplimentară care ar putea să să-i confere dreptul la o viață decentă după pensionare.
( Moțiunea de cenzură va fi depusă pe 1 decembrie?)
Nu vă pot da exact cu precizie ziua, după cum bine ştiţi unii bat toba moţiunii încă de la 1 septembrie. Dacă ne luam după ei, am fi depus moţiunea fără nicio şansă şi azi nu mai aveam niciun instrument de presiune asupra majorităţii guvernamentale. Suntem în negocieri asidue. Toată lumea trebuie să ştie că pentru reuşita moţiunii este necesar ca în plus să o voteze 67 de parlamentari. Încă nu am ajuns la acest număr, purtăm negocieri. Cu certitudine vom depune moţiunea în actuala sesiune parlamentară, cel mai probabil vom stabili cum merg negocierile după data de 1 decembrie.
(Aveți discuții, negocieri cu nemulțumiții din PSD?)
Purtăm discuții cu parlamentarii din majoritatea parlamentară care ar putea fi convinși să voteze o moțiune de cenzură și care ar putea fi convinși să facă un lucru bun pentru țară. Este evident că sistemul de putere Dragnea duce România în haos, în instabilitate, într-o izolare pe plan european, chiar cu riscul de a avea sancțiuni împotriva României date de la nivelul Uniunii Europene, care pot să afecteze și cetățenii români. Eu cred că cine nu înțelege că Dragnea trebuie să pice, nu ține la țara lui și că preferă să fie sluga lui Dragnea în loc să voteze pentru binele României.
( În actuala sesiune aveți nevoie de 67 de voturi, câte aveți până acum?)
Dacă v-am spus că avem nevoie de 67 ca să treacă moțiunea, înseamnă că avem numărul de voturi, jumătate plus unul dintre parlamentari, minus 67.
( Și din cei 67, câți aveți?)
Este greu de spus pentru că depinde cum se vor poziționa diferitele grupuri. Nădăjduim că de data asta UDMR va ţine cont de voinţa populaţiei maghiare. Aceleaşi aşteptări le avem şi de la ALDE, chiar dacă aşteptările de la domnul Tăriceanu sunt foarte mici. Din păcate, de câţiva ani, Tăriceanu este pe post de Guţă Tătărăscu şi este mai zelos în susţinerea ticăloşiilor inţiate de Dragnea decât mulţi PSD-iști. Putem să luăm voturi şi din zona ALDE. De asemenea, există o mare nemulțumire în PSD . Problema este câți dintre parlamentarii nemulțumiți din PSD vor avea curajul să voteze. Există o masă critică şi o nemulţumire profundă la nivelul parlamentarilor din PSD care înţeleg că Dragnea duce în cap PSD-ul. Din păcate, frica, laşitatea, lipsa de responsabilitate îi împiedică pe mulţi să acţioneze în conformitate cu ceea ce gândesc.
( Dacă va fi un vot la vedere, parlamentarii PSD care vor vota...)
Votul la moțiunea de cenzură este un vot secret, cu bile.
( În situația în care veți constata, pe ultima sută de metrii, că nu aveți cele 67 de voturi, PNL este dispus la un compromis, veți accepta un premier din zona PSD?)
Aici nu este este vorba dacă o să fie sau nu premier de la PSD , aici este vorba de a-i determina pe niște parlamentari din majoritatea parlamentară să acționeze conform voinței alegătorilor și conform conștiinței și a ceea ce gândesc ei. Să prindă curaj și să voteze, despre asta este vorba.
Orice negociere se poartă ulterior și dacă se păstrează grupurile parlamentare în această formulă se va vedea ce va ieși dintr-o negociere, ulterior. Orice Guvern este mai bun decât nenorocirea asta de Guvern. Atâta incompetență, atâta lipsă de pregătire, atâta amatorism, nu a mai existat până acum.
Ducem negocierile şi în funcţie de toate evoluţiile din PSD. Acum nu pot spune ce pun pe masă în negocierile cu PSD, dar fiți convinşi că avem soluţii. Acest Guvern trebuie să pice iar dacă nu pică va rămâne în funcție numai din cauza lașității, a iresponsabilității celor care sunt astăzi componenți în majoritatea parlamentară. Dacă aleşii PSD nu au curajul să voteze, înseamnă că-s nişte slugi și singurul lucru care contează pentru ei este să se pună bine cu Dragnea pentru a-i pune pe listă la Parlament.
( Spuneați că în PSD nu mai sunt PSD-iști normali la cap, de ce?)
Să arate că sunt normali la cap și că țin la țara lor, că vor binele României, nu să stea și să mențină prin complicitate o asemenea catastrofă de Guvern.