vineri, 30 noiembrie 2018

CNA PSDragnea

Dorina Rusu (Președinție) vs Gabriel Tufeanu (PSD)
Șocat? Puțin spus. Preiau o postare a Dorinei Rusu de pe Facebook. Să înțelegem mai bine cum o instituție publică cu un rol imens în zona media este subordonată unei puteri imorale. O instituție care, practic, și-a ratat menirea.

Să îi dau cuvântul Dorinei.  Și să îi mulțumesc pentru postarea prin care ne arată fața hâdă a instituției în care câteva voci se încăpățânează să fie în serviciul democrației, al cetățenilor.

Toti aia care critica guvernul de centenar sunt niste idioti. M-am saturat de cacaturile astea”. Cam asta a fost concluzia unui membru CNA sustinator al Guvernului in urma sedintei CNA in care s-au discutat despre spoturile pentru celebrarea Centenarului

Patru pui ai filmului facut de Guvern pentru celebrarea Centenarului au ajuns ieri și în CNA. Dar Secretariatul General, sub conducerea lui Toni Grebla, a solicitat o recomandare pentru ca spoturile să fie difuzate de televiziuni și de posturile de radio.

Nu mai e nevoie să povestesc despre înșiruirea de minciuni, clișee și de afirmații ridicole pe care le cuprind spoturile, pentru că mulți au văzut deja filmul. Ca să nu mai spun cât de ridicol este să vorbești despre "creșterea gradului de conștientizare a importanței zilei Naționale a României" și despre "diseminarea mesajelor din materialul audio-video" cu două zile înainte de 1 Decembrie.

Dar ceea ce face ca mesajele din spoturi să fie de-a dreptul grotești este faptul că vocea care le prezintă este aceea care asigura fundalul celebrei emisiuni Wow Biz de la Kanal D, pe vremea cand în studio era invitat Leo de la Strehaia. Așa se explică de ce ai senzația că asculți manele cand auzi Vocea vorbind despre albastrul de Voroneț, Brancuși, nemuritorul Dracula, holdele mănoase, Cioran, Hagi și Ana Aslan, vaccinul antiholeric, marea albastra, pădurile virgine și ce mai este mestecat pe-acolo, ca într-o shaorma cu de toate, cele mai multe toxice. Unul dintre spoturi se incheie apoteotic cu propoziția "Miracolul continuă!", rostită de aceeași voce. M-am gândit la Viorica Dăncilă când am auzit-o.

Cum era de așteptat, faptul că am râs (deși era de plâns, la drept vorbind) , că am spus că spoturile sunt penibile, că nu ar trebui difuzate, i-a determinat pe unii dintre membrii CNA numiți de PSD să mă acuze că sunt lipsită de patriotism. "M-am săturat de căcaturile astea", a spus Gabriel Tufeanu. "În loc să fim uniți, să spunem măcar acum ce avem bun, vedem numai ce e rău. Așa a făcut și ăla care te-a trimis aici, colega: a stricat momentul solemn, a atacat, a criticat", a zbierat Gabriel Tufeanu (se referea la discursul președintelui din Parlament). Concluzia lui a fost că toți cei care, acum, de centenar, critică realizările Guvernului (inclusiv spoturile) sunt niște idioti. Dacă-mi amintesc bine, chiar a bătut cu pumnul în masă. Apoi a ieșit din sală. Un mesaj foarte potrivit pentru felul în care acest guvernul și susținătorii lui știu să serbeze centenarul: ceaușism, manelism, înjurături.

Desigur, recomandarea a fost votată (au fost numai două voturi împotrivă, al meu si al lui Florin Gabrea).”

***

Trist. Realmente, este trist să vedem cum o instituție publică care ar fi trebuit să exceleze prin calitatea serviciului public prestat a ajuns în asemenea hal de degradare.

Autostrada Unirii, Iași - Tg. Mureș


Aseară, urmărind emisiunea de la Digi24 cu Crin Antonescu am reținut, cu plăcere, o afirmație a lui: „se spune că Uniunea Europeană se termină unde se termină autostrăzile”. Mi-a plăcut. Mi-a plăcut pentru că îmi confirmă o nemulțumire, veche, chiar foarte veche. Mai toate guvernele post-decembriste au făcut câte ceva doar pentru anumite regiuni ale țării, Moldova fiind aspru pedepsită prin excluderea ei de la programele de dezvoltare. Nu trebuie să ne mai mire de ce unele regiuni ale țării, mai ales unele municipalități, au o dezvoltare excelentă! Este meritul lor, a oamenilor de acolo care au știut să profite, inteligent, de șansele oferite de ... interesele private ale unor politicieni care au deținut puterea la cel mai înalt nivel. Și Adrian Năstase s-a folosit de putere pentru profitul personal, dar a dovedit că este incapabil să vadă o țară din vârful piramidei administrației. Șoseaua rapidă pe patru benzi s-a oprit la Tărtășești. Nu a mers mai departe. De acolo mai departe drumul a rămas tot la două benzi.

Deși este ciudată adoptarea unei legi pentru a construi un drum, accept ideea că măsura extremă a fost necesară. Existența legii obligă Guvernul să îi aloce fonduri la construcția bugetului. Dacă altfel nu s-a putut! Mai ales că cei care au fost cu ochii pe declarațiile politicienilor puterii PSD-ALDE-UDMR au sesizat declarația infractorului Liviu Dragnea potrivit căreia acest drum i se pare inutil!

Pun mai jos declarația președintelui Klaus Iohannis după semnarea decretului de promulgare a legii (o minune totuși că au luptat pentru ea și PSD-iștii!).
În ajunul aniversării Centenarului, am promulgat Legea „Autostrăzii Unirii”. Mesajul este cât se poate de clar: la 100 de ani de la înfăptuirea idealului național, guvernanții au obligația de a face unirea reală. Din acest moment, Guvernul este obligat legal să acționeze pentru a se construi un drum de mare viteză între două provincii istorice, Moldova și Transilvania. Politicienii trebuie să livreze ce au promis și să fie responsabili față de cetățeni, dar și față de viitorul țării noastre. O Românie fără autostrăzi este o Românie condamnată la subdezvoltare.
Da, politicienii trebuie să ... Dar noi nu avem politicieni la guvernare, deocamdată, care să facă ceva care să îi diferențieze de ceilalți cetățeni. Clica PSD-ALDE are doar interese meschine, personale, fiecare încercând să obțină cât mai mult pentru sine nu pentru a servi cetățenii în numele și pe seama cărora guvernează.

PNL și-a stabilit ca obiectiv major realizarea acestei autostrăzi sau drum rapid. Pentru asta are deja un program. Pun mai jos o comunicatul de presă al PNL după promulgarea legii.
COMUNICAT DE PRESĂ: PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL A DEMARAT CAMPANIA PENTRU CONSTRUIREA `AUTOSTRĂZII UNIRII`
Partidul Național Liberal a demarat campania pentru Autostrada Iași-Târgu Neamț-Târgu Mureș, obiectivul principal fiind acela de a determina guvernarea actuală să inițieze demersurile necesare pentru construirea autostrăzii, absolut necesară pentru dezvoltarea Moldovei.
În cadrul campaniei PNL pentru Autostrada Unirii se va desfășura și o campanie de strângere de semnături și distribuire pliante de informare, în condițiile în care mobilizarea opiniei publice pentru susținerea construirii Autostrăzii Iași-Târgu Neamț-Târgu Mureș este esențială. În acest sens, PNL a inițiat petiția publică „Autostrada Unirii cu bani europeni” pentru a determina guvernul României să asigure finanțarea autostrăzii din bani europeni, gratis, fără alte costuri ascunse prin formule de tip parteneriat public-privat. Petiția poate fi semnată la www.pnl.ro/petitieA8.
Construirea autostrăzii Iași-Târgu Neamț-Târgu Mureș este un obiectiv asumat de Partidul Național Liberal, care va asigura legătura dintre Moldova și Ardeal și Vestul Europei și va crea premisele pentru a genera locuri de muncă mai bine plătite și va impulsiona dezvoltarea economică, creșterea investițiilor, exporturilor și turismului. Până în acest moment, pentru zona Moldovei, lipsa infrastructurii corespunzătoare a condus la creșterea discrepanțelor și a decalajelor interregionale, la accentuarea migrației și la o rată și mai redusă a investițiilor străine comparativ cu restul țării, bunăstarea județelor din Moldova fiind în mod clar afectată.
Potrivit legii promulgate ieri de președintele Klaus Iohannis pentru construirea Autostrăzii Unirii, ministerul Transporturilor trebuie să demareze, în 30 de zile, procedurile necesare pentru realizarea autostrăzii.
În acest sens, PNL somează guvernarea PSD-ALDE să transmită la Comisia Europeană cererea de finanțare din bani europeni a autostrăzii Iași – Tg. Mureș.
Moldova, la fel ca restul țării, are urgentă nevoie de autostrăzi care să meargă spre vest și sud. Către Ungaria și Bulgaria. La Moldova leg și Tulcea dar și Brăila, Buzăul. Chiar dacă nu fac parte din zona Moldovei. Și ele sunt la fel de vitregite. Sigur, nu avem cum să ne punem speranțele în actuala guvernare catastrofală a PSD-ALDE-UDMR. Să sperăm că lumea va înțelege, după coșmarul acestor guvernări, că așa zisele „sancțiuni ale partidelor politice la vot” sunt tâmpenii lansate în media de iresponsabili, de idioți, indiferent de numărul diplomelor și titlurilor academice cu care se împăunează. Ei, cei care au lansat această idee precum și jurnaliștii care li s-au alăturat sunt responsabilii direcți ai acestor guvernări catastrofale. Dacă nu ieși la vot, accepți să te conducă proștii! Zicala s-a confirmat, cu prisosință!

marți, 27 noiembrie 2018

Două proiecte eșuate. Atât al Ucrainei cât și al Rusiei. Conflictul din Strâmtoarea Kerci generat de Rusia nu și-a atins scopul

Strâmtoarea Kerci, podul blocat de ruși cu o navă comercială și acțiunea militară 
Nu mai caut unele informații pentru concluziile mele. Sunt multe, curg în timp, acum avem „o soluție” prin eșecul Rusiei de a obține de la Consiliul de Securitate al ONU recunoașterea „încălcării de către navele militare ale Ucrainei a apelor sale teritoriale”!

Rusia desfășoară un uriaș program de închidere a Mării Azov în special pentru Ucraina. Practic, blochează Ucraina în Marea Azov. Podul peste strâmtoarea Kerci este făcut special pentru a bloca navele maritime mari (înălțimea podului blochează trecerea navelor mari care duc la export oțelul, cărbunele și cerealele de la Mariupol) iar flotele militare ale Rusiei din Marea Neagră și Marea Azov au misiunea de a bloca accesul navelor militare ucrainene din Marea Neagră în Marea Azov.

Ucraina a anunțat, oficial, că intenționează să întărească prezența sa militară în Marea Azov și să dezvolte baza sa navală din portul Berdiansk (al doilea mare port ucrainean la Marea Azov). Evenimentul din Strâmtoarea Kerci ne arată că Rusia nu este de acord. Este decisă să împiedice completarea apărării Ucrainei la Marea Azov.

Cele 3 nave ucrainene aveau ca destinație Mariupolul. Port important al Ucrainei aflat sub presiunea separatiștilor ruși, zonă în care conflictele cu separatiștii sunt frecvente. Sosirea celor două nave de luptă, cu artileria reactivă de la bord ar fi întărit apărarea pe uscat dar și pe mare a orașului port. Ca să înțelegem motivul acțiunii Rusiei trebuie să vedem evenimentele în contextul zonei și al posibilelor acțiuni care urmează a se desfășura acolo. Rusia a împiedicat, ostentativ, recurgând la forța armată, întărirea apărării orașului port Mariupol având în vedere interesele sale de viitor! La nivelul diplomației înalte acest eveniment a fost corect interpretat. Chiar dacă are un succes în „lupta” de la Podul Kerci, Rusia a confirmat intenția clară de a continua acțiunile militare de acaparare a unor teritorii ucrainene pentru a avea o legătură directă, pe uscat, între Peninsula Crimeea și partea continentală a Rusiei. Nu mai există dubiu.

Iau de la Agerpres informația privind ședința Consiliului de Securitate al ONU.
La iniţiativa SUA, o sesiune a Consiliului de Securitate cerută luni dimineaţă de Moscova pe tema ''Încălcarea frontierelor Rusiei'' a eşuat.
În cadrul unui vot de procedură, Consiliul de Securitate a respins desfăşurarea acestei sesiuni cu şapte voturi (SUA, europenii şi Kuweit) din cei 15 membri. Rusia a fost sprijinită doar de China, Bolivia şi Kazahstan. Trei ţări africane din Consiliu şi Peru s-au abţinut.
Astfel, Rusia a eşuat în tentativa de a clasifica incidentul din apropierea Crimeii drept o încălcare a suveranităţii sale de către Ucraina la Naţiunile Unite, notează dpa. Reuniunea a continuat pe o agendă separată propusă de Kiev, conform agenţiei de presă citate.
Este foarte importantă informația. Rusia a profitat de informația pe care Ucraina i-a dat-o oficial, înțeleg că Ucraina a anunțat oficial Rusia despre deplasarea celor 3 nave prin strâmtoarea Kerci, și a organizat blocarea convoiului „în apele teritoriale rusești”, adică doar acolo unde „apele teritoriale rusești” există, în Strâmtoarea Kerci! Blocarea trecerii pe sub pod cu nava comercială (ca în imaginea de mai sus) confirmă ipoteză pregătirii evenimentului. Moscova pregătise și cererea pentru o sesiune a Consiliului de Securitate pe tema „Încălcarea frontierelor Rusiei”. O acceptare de către statele membre ale Consiliului de Securitate a „temei” ar fi fost o acceptare a ocupării ilegale a Crimeei de către Rusia.

De aceea spun că au fost două proiecte eșuate. Ucraina știe că la Marea Azov flota sa (militară și comercială) este și va rămâne inactivă o lungă perioadă de timp. Doar după ce își va limpezi „apele” în zona de uscat, adică după ce îi va înfrânge militar pe separatiștii ruși va putea să își întărească apărarea la Mariupol și Berdiansk. Mai știe că va trebui să se reorienteze privind ieșirea mărfurilor în comerțul internațional. Proiectul anunțat de Ucraina de întărire militară a sa în zona Mării Azov a eșuat.

Da, sunt de acord cu cei care spun astăzi că „Rusia a câștigat bătălia Mării Negre”. Este bine să accentuăm acest „astăzi”. Pentru că tot „astăzi” Rusia se alege cu noi sancțiuni și chiar cu alte blocaje internaționale. Nu mai spun de faptul că „astăzi” nu reflectă ce va fi în viitor. Iar viitorul nu sună bine, cel puțin pentru Rusia și chiar aici, la Marea Neagră. Pot fi parșiv să spun că Rusia are un „astăzi” de care nu are nevoie.

Rusia a eșuat în atingerea unor obiective profitând de această deplasare a navelor militare ale Ucrainei. Nu a obținut recunoașterea Consiliului de Securitate al ONU a „frontierelor Rusiei” la Marea Neagră. Este eșecul principal. Major. A eșuat în încercarea de atragere a politicienilor unor state membre ale UE pentru eliminarea sancțiunilor. Este aproape imposibil ca după această acțiune prietenul Salvini să se opună prelungirii sancțiunilor UE pentru Rusia sau chiar introducerea unor noi sancțiuni. Ca să dau numai un exemplu, este cel mai proaspăt.

Moscova reclamă că Ucraina a pregătit această acțiune cu scopul de a se ajunge la acest rezultat urmărind să stimuleze agresiunea NATO și a UE dar și a altor state față de Rusia. La pachet, presa rusă a pus în circulație „interogatoriile” militarilor ucraineni de pe navele reținute care „își recunosc vinovăția”. Iar aici nu pot să nu îmi amintesc declarația Șefului Statului Major al Marii Britanii.
"Rusia reprezintă astăzi în mod indiscutabil o ameninţare mult mai mare pentru securitatea noastră naţională decât ameninţările extremiste islamiste pe care le reprezintă Al-Qaida şi gruparea Stat Islamic", a declarat generalul Mark Carleton-Smith într-un interviu pentru The Telegraph.
Și ISIS a publicat „interogatoriile prizonierilor” pe care îi ucidea apoi în video-clipurile ajunse pe net. Și „prizonierii” ISIS își recunoșteau „vinovățiile”. Cu pistolul la tâmplă, cu cuțitul la gât, anchetatorii ruși au obținut multe declarații de-a lungul timpului de la „inamici”, exact la fel cum au obținut „anchetatorii ISIS”. Cine știe cu ce au fost amenințați militarii ucraineni care au fost forțați să facă declarații după dictare!

Rusia a ratat iar. Statele europene au controlul ieșirii Rusiei la Oceanul Atlantic. Întărirea apărării statelor membre ale Uniunii Europene a devenit o condiție de supraviețuire. Ucraina trebuie să fie sprijinită în conflictul deschis cu Rusia.

luni, 26 noiembrie 2018

Ludovic Orban, declarații de presă, 26 noiembrie 2018

DECLARAȚIILE DE PRESĂ ALE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL REUNIUNII BIROULUI EXECUTIV - 26 NOE 2018

Bună ziua,

Astăzi am înaintat o scrisoare premierului Vasilica Viorica Dăncilă, din partea Biroului Executiv al Partidului Național Liberal. O scrisoare prin care i-am solicitat ca în decurs de maxim două zile, să trimită către Comisia Europeană solicitarea de includere în bugetul Uniunii Europene pe anul 2019 a sumei necesare pentru plata de la bugetul Uniunii Europene a despăgubirilor pentru cetățenii români  care au fost afectați de pesta porcina africană, respectiv către cetățenii ale căror ferme sau gospodării au fost afectate de pesta porcină africană, pentru a putea beneficia de despăgubiri și de ajutorul financiar pentru toate celelalte proceduri care pot fi finanțate din bugetul Uniunii Europene.

Readuc aminte că acest Guvern nu numai că nu a formulat nicio solicitare de ajutor din partea Uniunii Europene pentru aceste despăgubiri, dar prin intermediul ministrului de Finanțe, în cadrul Consiliului Uniunii Europene ECOFIN, a aprobat propunerea de buget pe 2019, fără ca această propunere de buget să cuprindă vreo sumă de bani alocate pentru despăgubirile către cetățenii români.

După cum se știe, la propunerea europarlamentarului PNL Siegfried Mureșan, cu sprijinul grupului PPE, Parlamentul European a aprobat în propunerea susținută de Parlamentul European a bugetului pe 2019, alocarea sumei de 50 de milioane de euro, pentru plata despăgubirilor cetățenilor români afectați de consecințele pestei porcine.

Din păcate, în cadru Mecanismului de Codecizie, la negocierile în care au avut loc între reprezentanții Parlamentului European, reprezentanții Comisiei Europene și a Consiliului Uniunii Europene ECOFIN, nu s-a adoptat forma de buget și s-a reluat procedura de adoptare a bugetului Uniunii Europene pentru anul 2019.

Este imperios necesar ca într-un timp cât mai scurt Guvernul României să formuleze această cerere pentru includerea în bugetul Uniunii Europene a sumelor necesare pentru plata despăgubirilor. Termenul la care Comisia Europeană va dezbate și cel mai probabil va adopta noua propunere de buget pentru a demara procedura de adoptare a bugetului pe 2019, este 30 noiembrie. Repet, este imperios necesar ca Guvernul României să formuleze această cerere, pentru că deja la nivelul Parlamentului European există susținerea din partea Parlamentului European în cadrul Mecanismului de Codecizie. Pentru adoptarea în cadrul bugetului a prevederilor de sume necesare pentru plata despăguburilor este important ca și Comisia Europenă și mai ales Consiliul Uniunii Europene pe finanțe, să  susțină la cererea Guvernului României alocarea acestor bani.

A doua decizie pe care am luat-o astăzi în Biroul Executiv este aceea de a mandata liderii grupurilor parlamentare ai Partidului Național Liberal, respectiv domnul Florin Cîțu, liderul PNL de la Senat și Raluca Turcan, liderul PNL de la Cameră, ca la prima reuniune a Birourilor permanente reunite să includă pe ordinea de zi, să susțină adoptarea cererii PNL, prin care Parlamentul României să solicite asistență din partea experților Comisiei Europene și a experților Comisiei de la Veneția, pentru elaborarea modificărilor la Legile justiției, la Codul penal și la Codul de procedură penală, în conformitate cu recomandările formulate atât în rapoartele Comisiei de la Veneția, cât și în raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, cât și recomandările formulate de Parlamentul European în cadrul rezoluției adoptate în Parlamentul European.

A treia decizie pe care am luat-o astăzi este decizia legată de demararea campaniei “ PNL aduce gazul românesc în casele românilor”. Am stabilit practic desfășurarea acestei campanii.  Am stabilit localitățile în care vom face campanie pentru a susține înființarea distribuțiilor de gaz natural și conectarea la magistralele de gaz natural. De asemenea, corecta informare a cetățenilor din fiecare localitate care nu este conectată la rețeaua de gaz să susțină proiectul nostru. De asemenea, am mandatat grupurile de consilieri locali din toate aceste localități să inițieze proiecte de hotărâri în vederea demarării studiilor de fezabilitate, astfel încât la momentul la  care încep să intre bani în bugetul României, în urma demarării  exploatării gazelor naturale de la  Marea Neagră, să se poată începe un plan național de racordare a localităților și a cetățenilor români la gazul natural.


Reamintesc că, deși România este printer țările cu cele mai mari surse de gaz natural din Uniunea Europeană, România are cel mai mic procent din populație racordat rețeaua de gaz. Doar 36% dintre cetățenii români sunt racordați la rețeaua de gaz. Din 2012, de când PSD a revenit la putere, nicio localitate nu a mai fost practic conectata la rețeaua de gaz, nu s-a mai înființat nicio distribuție, pentru că PSD a interzis autorităților locale să se implice în realizarea acestor înființări de distribuție.

La solicitarea Partidului Național Liberal au fost modificate două legi importante. Legea energiei electrice și a gazului natural, prin care autoritățile locale au redobândit competența de  înființare a distribuțiilor de gaz natural, fie la serviciul public local, fie prin intermediul concesiunii de lucrări publice. De asemenea, am prevăzut la Legea offshore ca banii încasați din taxele  și redevențele care sunt surse de venit la bugetul de stat din momentul începerii exploatării, o parte importantă să fie destinată finanțării acestor proiecte de investiții, de înființare de distribuții de gaz pe raza localităților si de conectare la magistralele de gaz natural.

De asemenea, astăzi am repetat solicitarea către grupurile parlamentare PNL,  de convocare a lui Dăncilă la Camera Deputaților și a lui Rovana Plumb la Senat, în cadrul procedurii „Ora Guvernului”. Proceduri care sunt prevăzute în regulamentul Camerei Deputaților și în regulamentul Senatului, pentru că deși de la începutul sesiunii parlamentare o convocăm pe Dăncilă la Camera Deputaților, Dăncilă a fugit ca dracul de tămâie de a se prezenta în fața Parlamentului.

De asemenea, în cadrul reuniunii de astăzi a Biroului permanent al Senatului, majoritatea a refuzat convocarea ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, în cadrul procedurii „Ora Guvernului”, încălcâcând flagrant regulamentul.  Este o problem extreme de gravă pentru România situația dezastroasă din domeniul fondurilor europene și este absolut necesar ca ministrul Fondurilor Europene să se prezinte în fața Parlamentului, să arate care este planul pentru a repara măcar pe ultimii doi ani de zile deficitul grav de absorbție a fondurilor europene.

Readuc aminte că ne apropiem de finalul celui de-al cincilea an din cei șapte ani ai exercițiului financiar multianual 2014-2020,  și că România nu a fost capabilă până astăzi să absorbe decât puțin peste 16% din cele peste 40 de miliarde de euro, pe care le poate accesa din fondurile europene dedicate României.

Riscăm să pierdem miliarde și miliarde de euro care în loc să se ducă pentru dezvoltarea economic, pentru dezvoltarea infrastructurii , pentru reabilitarea termică a clădirilor, pentru finanțarea dezvoltării proiectelor companiilor private și pentru toate celelalte categorii de finanțări, riscăm să pierdem acești bani și românii să fie privați de aceste resurse absolute fundamentale pentru dezvoltarea României din cauza relei voințe și a incompetenței a celor care conduc România astăzi.

(Ați mai avut o decizie astăzi legat de prezența propriilor parlamentari în perioada 5-20..)

Da. Am luat decizia de a sista orice fel de deplasare externă pentru toți parlamentarii Partidului Național Liberal în perioada 5-20 decembrie.

(Motivele?)

Procedurile importante care urmează să se deruleze. Moțiunea de cenzură, propunerea de revocare a lui Liviu Dragnea, de asemenea, legea bugetului de stat.

Legat de legea bugetului de stat. Obligația Guvernului este ca până la data de 15 decembrie să trimită spre dezbaterea Parlamentului proiectului legii bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2019.  Riscăm ca Guvernul PSD-ALDE să lase România fără buget pe anul 2019.

Guvernul actual în loc să trimită spre dezbaterea Parlamentului proiectul legii bugetului de stat, stă și cârpește bugetul pe 2018 încercând să inventeze metode pentru a putea reduce deficitul bugetar dramatic care se profilează și care se vede după analiza deficitului la 10 luni de execuție bugetară, care este de peste 2%. Readuc aminte că în 2017 deficitul bugetar la 10 luni era de 0,7%.

Somăm Guvernul să trimită spre dezbaterea Parlamentului proiectul legii bugetului de stat. Este o situație fără precedent în care Guvernul să nu fie capabil să elaboreze proiectul de buget și să-l transmită spre dezbaterea Parlamentului și, mai ales, să îl supună dezbaterii publice.

Dacă își imaginează că pot să adopte proiectul legii bugetului de stat între Crăciun și Anul Nou fără niciun fel de dezbatere publică sunt într-o eroare gravă.

În ceea ce ne privește, Partidul Național Liberal a luat în dezbatere astăzi, în dezbaterea Biroului Executiv, propria propunere de lege a bugetului de stat pe 2019. Această propunere o transmitem către toate comisiile de specialitate ale partidului, către reprezentanții partidului, către autoritățile locale. De asemenea, o vom supune dezbaterii publice  (..)

Noi elaborăm oricând un proiect de buget care să atingă obiectivele pe care le considerăm că sunt absolute necesare pentru România și anume – o creștere economică sănătoasă bazată pe investiții, bazată pe motoare de creștere care cu adevărat să permită o creștere sustenabilă și care să se vadă în creșterea puterii de cumpărare a cetățenilor. Ce face PSD-ul că dă cu o mână și cu două mâini ia înapoi prin intermediul inflației sau prin intermediul altor măsuri guvernamentale este o păcăleală pentru toți cetățenii români.

La baza proiectului nostru evident că stau toate proiectele legislative pe care Partidul Național Liberal le-a supus dezbaterii Parlamentului și care vrem să le punem în practică, evident prin intermediul legii bugetului de stat.

Până la sfârșitul săptămânii viitoare vom prelua toate observațiile și toate propunerile și vom prezenta săptămâna viitoare propria noastră viziune asupra bugetului de stat, bugetul PNL.

(Legat de moțiunea de cezură, domnule Orban. Deputatul Cupșa, deja a anunțat că o să o depuneți pe 10 decembrie. Oficial a anunțat. Aveți calendarul?)

Poate știe domnul Cupșa mai bine decât mine. Continuăm discuții, negocieri, atât  cu partenerii din opoziție cât și cu parlamentari din majoritatea guvernamentală, astfel încât să indicăm momentul cel mai potrivit. Cu siguranță vom depune moțiunea de cenzură în cursul acestei sesiuni parlamentare.

(În cazul revocării lui Dragnea din fruntea Camerei Deputaților, ați identificat o altă soluție decât cea din regulament?)

Cu siguranță. Deja am și identificat. Un proiect de hotărâre de demitere pentru încălcarea Constituției, pe care de altfel l-am și înaintat Biroului permanent și a fost respins de Biroul permanent, deci poate fi depus în plen.

(Spuneați că aveți discuții și negocieri și cu cei din majoritatea guvernamentală. Vă referiți la cei din PSD, din ALDE?)

Din toate grupurile parlamentare care au sprijinit Guvernul

(Cu puciștii, domnule Orban, cei conduși de domnul Stănescu?)

Dacă v-am dat răspuns că noi comunicăm și discutăm cu toți parlamentarii din arcul guvernamental, înseamnă că așa facem.

(Cu domnul Stănescu ați avut vreo discuție până acum?)

Da, ne-am întâlnit la sfințirea Catedralei Naționale)

(Ați avut vreo discuție legată de remaniere? )

V-am spus că purtăm discuții cu toți parlamentarii cu care considerăm, evident, că nu sunt slugile lui Dragnea și că ar putea fi convinși să voteze pentru interesul României și nu pentru interesul personal al lu Dragnea.

(Cu cei din UDMR ați avut până acum vreo discuție?)

Cu siguranță.

(Ați mai avut o demisie azi de care nu ne-ați spus nimic. Domnul Petrache a anunțat  că demisionează din echipa de campanie)

Asta e, campania merge înainte.

(A reproșat că PNL merge într-o direcție greșită)

N-am reținut asta..inventați dv. Eu am reținut că se retrage din dorința ca să pregătim mai bine campania pentru alegerile europarlamentare.

(Veți numi o altă persoană în locul domnului Petrache?)

Sunt suficienți oameni care se ocupă de pregătirea campaniei. De altfel, de pregătirea campaniei se ocupă întreg Partidul Național Liberal, fiecare la nivelul lui.

(A reproșat și că nu există un program de guvernare)

Partidul Național Liberal este pregătit în orice moment să-și asume răspunderea guvernării. Dovada cea mai bună este că elaborăm un proiect de buget care are la bază, evident, programele sectoriale care sunt cuprinse. Faptul că nu e prezentat public un program de guvernare așa cum  este spus, asta nu înseamnă că nu avem un program de guvernare. Avem programe pe fiecare domeniu, care multe dintre ele sunt transpuse în proiecte legislative care sunt chiar depuse și se află  în dezbaterea Parlamentului.

(Ați decis dacă vă asumați un anumit scor așa cum au făcut și alți președinți înaintea dv?)

Răspunsul îl aveți în moțiunea care a fost votată de Congres, care este programul politic al Partidului Național Liberal.

duminică, 25 noiembrie 2018

Klaus Iohannis, Bruxelles, 25 noiembrie 2018, Brexit

Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European
10:20 | 25 Noiembrie 2018


Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut duminică, 25 noiembrie a.c., la Bruxelles (Regatul Belgiei), o declarație de presă înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Bună dimineața!

Astăzi avem o singură temă pe ordinea de zi, este discuția asupra proiectului de Acord de retragere, acordul Brexit. Trebuie să înțelegem bine despre ce este vorba.

Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană are două faze importante: retragerea și relațiile viitoare, care vor fi stabilite ulterior. Deci astăzi vorbim despre Acordul de retragere, este foarte important, fiindcă fără un astfel de Acord nimic nu rămâne stabilit între Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Acest Acord a fost negociat îndelung, în detaliu. UE 27, deci noi care rămânem în Uniune, am stabilit o echipă de negociatori cu un negociator șef, domnul Barnier, echipă care a făcut o treabă foarte bună. Noi i-am sprijinit, în același timp am avut grijă ca punctele care ne interesează pe noi să fie bine clarificate în acest proiect de Acord și, până în acest moment, pot să spun că suntem mulțumiți de proiect. Deci, proiectul reflectă toate preocupările noastre și soarta românilor din Marea Britanie, finanțarea bugetului Uniunii Europene și multe, multe alte lucruri. Este un Acord care are vreo 500 de pagini și opinia noastră este că proiectul e bun, merită mers mai departe.”

Jurnalist: Deci drepturile românilor sunt protejate?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Drepturile românilor, dacă acest Acord se aprobă, sunt perfect protejate. Deci, încă o dată, sub rezerva aprobării Acordului, dacă acesta intră în vigoare, pentru noi este foarte potrivit. Vă mulțumesc!”

sâmbătă, 24 noiembrie 2018

Ludovic Orban, Iași, declarații de presă, 24 noiembrie 2018

DECLARAȚIILE DE PRESĂ ALE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, SUSȚINUTE LA IAȘI - 24 NOIEMBRIE 2018



Sărut mâna, bună ziua!

Ne străduim de aproximativ două luni să o convocăm pe Viorica Vasilica Dăncilă la Parlament, în cadrul procedurii  “Ora Guvernului” și de două luni de zile, încălcând legea, încălcând Constituția, încălcând Regulamentul Camerei Deputaților, Vasilica Viorica Dăncilă fuge de Parlament pentru că nu vrea să dea seamă în fața Parlamentului pentru toate ticăloșiile pe care le-a săvârșit majoritatea parlamentară  în domeniul justiției și mai ales, nu vrea să se angajeze în fața Parlamentului privitor la îndreptarea tuturor agresiunilor împotriva independenței Justiției, împotriva drepturilor și libertăților individuale, împotriva dreptului neîngrădit al cetățeanului la Justiție, comise de majoritatea parlamentară și de Guvernul pe care îl conduce.

Din nou, am convocat-o pe doamna Dăncilă la Parlament, de data asta se pare că este programată să vină, așa cum a fost programată să vină și în data de 14. Motivul convocării doamnei Dăncilă este foarte simplu și foarte precis, vrem să auzim oficial, din partea primului ministru al României, în fața Parlamentului, dacă acest Guvern și premierul acestui Guvern pune în practică recomandările Comisiei de la Veneția, recomandările cuprinse în cadrul MCV și de asemenea, solicitările cuprinse în rezoluția Parlamentului European.

Aici nu este loc de vrăjeală, de povești , de aburire, de dus cu zăhărelul. Lucrurile sunt foarte simple, premierul trebuie să vină în fața Parlamentului și să spună limpede dacă vrea să pună în practică aceste recomandări și solicitări sau nu, pentru că opinia publică românească are dreptul să știe dacă Guvernul se comportă sau nu ca un Guvern european, dacă acest Guvern apără sau nu apără drepturile și libertățile fundamentale, dacă acest Guvern vrea sau nu vrea ca românii să beneficieze din plin de avantajele pe care le avem având statutul de țară membră a Uniunii Europene și de asemenea, să aflăm foarte clar dacă premierul este în continuare sluga lui Dragnea și singurul scop pe care îl are în fruntea Guvernului este să-l scape de pușcărie pe Dragnea și pe acoliții lui sau dacă vrea să respecte niște solicitări și recomandări în funcție de care se va definii traiectoria ulterioară a României în cadrul Uniunii Europene.

De asemenea, în cursul săptămânii viitoare, am convocat-o la Senat, tot în cadrul aceste proceduri numită “Ora Guvernului”, pe cea care în ultima vreme este mai preocupată să fie președinta PSD la Dâmbovița în locul lui Țuțuianu și să îi hăcuie pe toți susținătorii lui Țuțuianu din PSD, de la Dâmbovița decât să absoarbă fonduri europene, respectiv ministrul Fondurilor Europene.

Considerăm inadmisibil ceea ce se întâmplă. Suntem la finalul anului 2018, adică al cincilea an din exercițiul financiar multianual 2014-2020, adică mai avem doar doi ani de zile iar gradul de absorbție al fondurilor europene este literalmente dezastruos, este mai mic decât în primul exercițiu financiar multianual de la intrarea României în Uniunea Europeană.  Avem un grad de absorbție de 16% și este sigur că, așa cum se mișcă lucrurile astăzi, vom pierde miliarde și miliarde de euro din cauza relei voințe, a incompetenței actualilor guvernanți, în special a celor care sunt responsabili cu gestiunea fondurilor europene. Sunt proiecte fundamentale pentru dezvoltarea României, proiecte de infrastructură mare, cum este proiectul Autostrăzii Unirii, cum este proiectul tronsonului de autostradă Sibiu-Pitești, cum este proiectul Autostrăzii de Centură a Bucureștiului. Fără autostradă, toate mijloacele de transport care călătoresc pe coridorul 4 paneuropean, fie trebuie să treacă prin București sufocând Bucureștiul, fie trec pe centura subdezvoltată și au nevoie de două ore ca să tranziteze centura Bucureștiului.

De asemenea, este un proiect foarte important tronsonul de drum expres Craiova-Pitești, care a fost un angajament al Guvernului României față de investitorul de la Craiova, Compania Ford. Niciun proiect mare de infrastructură, pe care reprezentanții Comisiei Europene au acceptat să-l finanțeze, în baza Master Planului care a fost aprobat de România și cu care Comisia Europeană  a fost de acord, repet, niciun mare proiect nu a început și șansele de a putea absorbii vreun euro pe vreunul dintre aceste mari proiecte care beneficiază de finanțare europeană, sunt aproape egale cu zero.

În ceea ce privește Programul de Dezvoltare Regională, în ceea ce privește programul pe competitivitate, în ceea ce privește programul pe capacitatea administrativă, stadiul absorbției este absolut dezastruos. Nu cred că în acest exercițiu financiar multianual al Uniunii Europene vom fi capabili să absorbim mai mult de 60% din fondurile europene care au fost puse la dispoziția României iar neabsorbirea acestor fonduri este vina exclusivă a celor care guvernează astăzi România, care i-au privat pe români de miliarde de euro care  se puteau duce în tronsoane de autostradă, în tronsoane de cale ferată modernizată, în drumuri județene modernizate, în rețele de apă și canalizare noi care să se înființeze în localități care nu beneficiază de accesul la apă și la canalizare. De asemenea, foarte multe firme nu vor beneficia de finanțări pentru dezvoltarea afacerii lor numai și numai din cauza, repet, a prostiei, a relei intenții, a incapacității totale a acestor guvernanți de a folosi fondurile europene în beneficiul cetățeanului.

O așteptăm pe ministra Fondurilor Europene și vom fi extrem de critici și mai ales, vrem să știm ce vrea să facă pe ultima sută de metrii, când ne-am apropiat de finish, când suntem în ceasul al doisprezecelea, pentru a reuși totuși absorbirea unui procent cât mai mare din fondurile europene, astfel încât românii să nu piardă atât de mult cum vrea PSD să piardă din fondurile europene.

Vă mai spun câteva cuvinte legate de Legea pensiilor pentru că am participat la Reuniunea Regională a seniorilor liberali și am avut o discuție despre Legea pensiilor care este în dezbaterea Parlamentului.

În primul rând o să spun din capul locului că Olguța Vasilescu a dat bir cu fugiții de la Ministerul Muncii pentru că nu vrea să fie acolo atunci când toți cei care au votat cu PSD vor constata falimentul promisiunilor electorale ale PSD făcute în special pentru pensionari.

Așa cum este făcută Legea pensiilor, PSD taie pensiile românilor. Neaplicând Legea pensiilor care este încă în vigoare și neaplicând formula de creștere a pensiilor care este prevăzută în Legea pensiilor, respectiv creșterea anuală a pensiilor, de la 1 ianuarie, în baza unei formule care stabilește creșterea punctului de pensie cu 50% din creșterea salariului mediu brut plus rata inflației, aceasta este formula prevăzută in lege. Neaplicând această formulă și aplicând reglementările din proiectul de lege al pensiilor și reglementările adoptate la sfârșitul anului trecut, PSD taie pensiile și în 2018 și în 2019.

Vă fac un calcul simplu pentru a înțelege. În 2018, punctul de pensie ar fi trebuit să crească, conform formulei stabilite prin lege, cu 8,5% de la 1 ianuarie. Fiecare pensionar care are 1000 de lei pensie, de exemplu, a primit pe anul 2018 o creștere de pensie mai mică decât i s-ar fi cuvenit dacă s-ar fi aplicat formula. Pentru că ce a făcut PSD? A promis creșterea punctului de pensie de la 1 iulie.  Deci, un pensionar cu 1000 de lei pensie a pierdut din creșterea de care ar fi avut dreptul dacă se aplica formula din lege, a pierdut aproximativ 400 de lei, la 1000 de lei pensie, pe tot anul 2018. La 1500 de lei pensie a pierdut aproximativ 600 de lei, iar la 2000 de lei pensie a pierdut aproximativ 800 de lei, pe 2018. Același lucru se va întâmpla și pe 2019. Conform calculelor noaste, punctul de pensie trebuie să crească de la 1 ianuarie 2019 cu aproximativ 9% . Dacă s-ar aplica creșterea punctului de pensie pe baza formulei din legea actuală, fiecare pensionar ar primi o creștere de pensie, pe anul 2019,  mai mare cu aproximativ 400 de lei în cazul celor cu pensii de 1000 de lei, cu aproximativ 600 de lei în cazul celor cu pensii de 1500 de lei și cu 800 de lei în cazul celor cu 2000 de lei. PSD ce propune? Creșterea punctului de pensie cu 165 de lei, respectiv de la 1100 la 1265 dar nu de la 1 ianuarie, ci de la 1 septembrie 2019. 

Deci, repet, și în 2018 și în 2019, PSD a tăiat, de fapt, pensiile și toți bunicii și părinții noștri trebuie să înțeleagă că au fost mințiți, că PSD și-a bătut joc de ei și că PSD le-a tăiat pensiile.

Mai mult decât atât, nu numai că nu au beneficiat de o creștere nominală la care ar fi avut dreptul prin lege dar inflația a erodat dramatic puterea de cumpărare a pensiilor.  Cele mai mari creșteri au fost la produse și servicii care fac parte din coșul zilnic, adică au crescut prețurile la alimente, la medicamente, la combustibil, la energie electrică, la energie termică, adică, exact acele lucruri care constituie baza pentru bugetul unor pensionari.

În realitate, PSD cu o mână a dat și cu două mâini a luat. În realitate erodarea puterii de cumpărare a pensiilor este mult mai mare decât pierderea de pensii ca și creșterea anuală la care ar fi avut dreptul pensionarii.

De asemenea, în proiectul de lege al pensiilor sunt niște lucruri pe care, noi personal nu putem să le acceptăm. Știți foarte bine că pentru a-și rezolva numite probleme bugetare, guvernanții PSD-ALDE, prin Ordonanța 79, au făcut un artificiu fiscal, și anume, au transferat integral în sarcina angajatului plata contribuțiilor.

Ce vor să facă acuma? Vor să nu dea pensie celor care se vor pensiona, în cazul în care aceste contribuții nu vor fi achitate de angajator. Pentru că în realitate, ce a făcut PSD-ul? A transferat integral plata contribuției pe spinarea angajatului în schimb, obligația de virare a acestei contribuții nu este a angajatului, ci este a angajatorului. Eu nu pot să pedepsesc angajatul, să nu-i mai dau pensie dacă angajatorul care este obligat să facă viramentul la bugetul de stat, nu face acest virament.

Suntem de acord cu acest articol dar cu o singură condiție, să primească angajații în mână tot brutul și angajații să fie cei care își plătesc contribuțiile la fondul de pensii. Doar în aceste condiții poți să-l responsabilizezi pe angajat, pe contribuabilul la fondul de pensii și să nu-i dai pensia în cazul în care nu achită contribuția.  Ori, în condițiile date, să lipsești de pensie un angajat care a muncit, care nu are nicio vină că angajatorul nu a achitat contribuțiile, mi se pare o crimă inacceptabilă și mi se pare un furt din banii fiecărui cetățean român care are dreptul la pensie ca urmare a faptului că muncește.

Mai mult decât atât, această Legea  a pensiilor nu spune un cuvânt despre două lucruri extrem de importante, și anume, pensiile speciale și Pilonul II de pensii. Nu poți să abordezi o Lege a pensiilor și să nu scoți un cuvânt despre pensiile speciale și despre Pilonul II de pensii. Aici, PNL susține clar desființarea tuturor pensiilor speciale, mai puțin pensiile militarilor, militarii beneficiind de pensii de serviciu așa cum beneficiază toți militarii din țările NATO. Este o practică curentă pentru că militarii sunt toată viața lor sub drapel și oricând sunt chemați să-și servească țara, ei sunt obligați să-și servească țara, în rest nu vedem rațiunea existenței unor pensii speciale pentru nici o categorie, în primul rând pentru parlamentari și pentru alte categorii de privilegiați care au profitat de pozițiile pe care le-au deținut pentru a-și da pensii speciale.

Al doilea subiect, legat de Pilonul II de pensii, PNL este consecvent unui principiu fundamental de solidaritate între generații și susține creșterea contribuției la Pilonul II de pensii. Orice analist din zona pensiilor știe foarte bine că pe o perspectivă de 20-30 de ani, capacitatea sistemului public de pensii de a asigura o pensie decentă va scădea din cauze demografice, din cauze economice, din cauza creșterii raportului în defavoarea angajaților dintre pensionari și angajați. Din cauza aceasta este absolut necesar ca cei care sunt astăzi activi, care sunt pe piața muncii astăzi, pentru ca la momentul în care vor ajunge la pensie să beneficieze de o pensie decentă, să aibă posibilitatea să aibă o pensie suplimentară față  de pensia care este dată se sistemul public de pensii și care să completeze capacitatea sistemului public de pensii de a  furniza această pensie, cu pensia care este construită pe baza principiului acumulării și investirii banilor, care este principiul de funcționare al Pilonului II de pensii .

PNL susține categoric creșterea graduală a acestor contribuții, prima creștere ar trebui să vină la 6%, așa cum a prevăzut legea care a făcut reforma sistemului de pensii prin introducerea Pilonului II de pensii și Pilonului III, opțional. Fără această măsură, practic, populația activă de astăzi va fi lipsită de dreptul de a  contribuii din veniturile pe care le înregistrează la aceste fonduri de pensii private și vor fi expuse unui risc major ca la momentul la care vor ieșii la pensie, să nu mai beneficieze de pensia suplimentară care ar putea să să-i confere dreptul la o viață decentă după pensionare.

( Moțiunea de cenzură va fi depusă pe 1 decembrie?)

Nu vă pot da exact cu precizie ziua, după cum bine ştiţi unii bat toba moţiunii încă de la 1 septembrie. Dacă ne luam după ei, am fi depus moţiunea fără nicio şansă şi azi nu mai aveam niciun instrument de presiune asupra majorităţii guvernamentale. Suntem în negocieri asidue. Toată lumea trebuie să ştie că pentru reuşita moţiunii este necesar ca în plus să o voteze 67 de parlamentari. Încă nu am ajuns la acest număr, purtăm negocieri. Cu certitudine vom depune moţiunea în actuala sesiune parlamentară, cel mai probabil vom stabili cum merg negocierile după data de 1 decembrie.

(Aveți discuții, negocieri cu nemulțumiții din PSD?)

Purtăm discuții cu parlamentarii din majoritatea parlamentară care ar putea  fi convinși să voteze o moțiune de cenzură și care ar putea fi convinși să facă un lucru bun pentru țară. Este evident că sistemul de putere Dragnea duce România în haos, în instabilitate, într-o izolare pe plan european, chiar cu riscul de a avea sancțiuni împotriva României date de la nivelul  Uniunii Europene, care pot să afecteze și cetățenii români. Eu cred că cine nu înțelege că Dragnea trebuie să pice, nu ține la țara lui și că preferă să fie sluga lui Dragnea în loc să voteze pentru binele României.

( În actuala sesiune aveți nevoie de 67 de voturi, câte aveți până acum?)

Dacă v-am spus că avem nevoie de 67 ca să treacă moțiunea, înseamnă că avem numărul de voturi, jumătate plus unul dintre parlamentari, minus 67.

( Și din cei 67, câți aveți?)

Este greu de spus pentru că depinde cum se vor poziționa diferitele grupuri. Nădăjduim că de data asta UDMR va ţine cont de voinţa populaţiei maghiare. Aceleaşi aşteptări le avem şi de la ALDE, chiar dacă aşteptările de la domnul Tăriceanu sunt foarte mici. Din păcate, de câţiva ani, Tăriceanu este pe post de Guţă Tătărăscu şi este mai zelos în susţinerea ticăloşiilor inţiate de Dragnea decât mulţi PSD-iști. Putem să luăm voturi şi din zona ALDE. De asemenea, există o mare nemulțumire în PSD . Problema este câți dintre parlamentarii nemulțumiți din PSD vor avea curajul să voteze.  Există o masă critică şi o nemulţumire profundă la nivelul parlamentarilor din PSD care înţeleg că Dragnea duce în cap PSD-ul. Din păcate, frica, laşitatea, lipsa de responsabilitate îi împiedică pe mulţi să acţioneze în conformitate cu ceea ce gândesc.

( Dacă va fi un vot la vedere, parlamentarii PSD care vor vota...)

Votul la moțiunea de cenzură este un vot secret, cu bile.

( În situația în care veți constata, pe ultima sută de metrii, că nu aveți cele 67 de voturi, PNL este dispus la un compromis, veți accepta un premier din zona PSD?)

Aici nu este este vorba dacă o să fie sau nu premier de la PSD , aici este vorba de a-i determina pe niște parlamentari din majoritatea parlamentară să acționeze conform voinței alegătorilor și conform conștiinței și a ceea ce gândesc ei. Să prindă curaj și să voteze, despre asta este vorba.

Orice negociere se poartă ulterior și dacă se păstrează grupurile parlamentare în această formulă se va vedea ce va ieși dintr-o negociere, ulterior. Orice Guvern este mai bun decât nenorocirea asta de Guvern. Atâta incompetență, atâta lipsă de pregătire, atâta amatorism, nu a mai existat până acum.

Ducem negocierile şi în funcţie de toate evoluţiile din PSD. Acum nu pot spune ce pun pe masă în negocierile cu PSD, dar fiți convinşi că avem soluţii.  Acest Guvern trebuie să pice iar dacă nu pică   va rămâne în funcție numai din cauza lașității, a iresponsabilității celor care sunt astăzi componenți în majoritatea parlamentară. Dacă aleşii PSD nu au curajul să voteze, înseamnă că-s nişte slugi și singurul lucru care contează pentru ei este să se pună bine cu Dragnea pentru a-i pune pe listă la Parlament.

( Spuneați că în PSD nu mai sunt PSD-iști normali la cap, de ce?)

Să arate că sunt normali la cap și că țin la țara lor, că vor binele României, nu să stea și să mențină prin complicitate o asemenea catastrofă de Guvern.

Ludovic Orban despre moțiunea de cenzură

Agerpres - PNL poartă negocieri cu parlamentari PSD, dar şi ai altor formaţiuni politice pentru susţinerea moţiunii de cenzură, a afirmat sâmbătă preşedintele liberalilor, Ludovic Orban.

"Suntem în negocieri asidue. Toată lumea trebuie să ştie că pentru reuşita moţiunii este necesar ca în plus să o voteze 67 de parlamentari. Încă nu am ajuns la acest număr, purtăm negocieri. Cu certitudine vom depune moţiunea în actuala sesiune parlamentară, cel mai probabil vom stabili cum merg negocierile după data de 1 decembrie", a declarat liderul PNL, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi.

Potrivit acestuia, negocierile pentru moţiunea de cenzură se desfăşoară "în funcţie de evoluţiile din PSD", fără a mai da însă alte detalii.

"Ducem negocierile şi în funcţie de toate evoluţiile din PSD. Acum nu pot spune ce pun pe masă în negocierile cu PSD. Fiţi convinşi că avem soluţii. Este vorba de acţiune şi de votul efectiv. Dacă aleşii PSD nu au curajul să voteze înseamnă că-s nişte slugi", a susţinut Orban.

El a adăugat că moţiunea de cenzură depinde şi de parlamentarii UDMR şi ALDE.

"Nădăjduim că de data asta UDMR va ţine cont de voinţa populaţiei maghiare. Aşteptăm să acţioneze în consecinţă. Aceleaşi aşteptări le avem şi de la ALDE, chiar dacă aşteptările de la domnul Tăriceanu sunt foarte mici. Din păcate, de câţiva ani Tăriceanu este pe post de Guţă Tătărăscu şi este mai zelos în susţinerea ticăloşiilor inţiate de Dragnea decât mulţi pesedişti", a susţinut Orban.

Brexit la un pas de opoziția cu veto a Spaniei

Agerpres. Fără un acord privind Gibraltarul, summitul european 'foarte probabil' nu se va ţine duminică (premierul spaniol)

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a avertizat vineri că summitul european prevăzut duminică "foarte probabil" nu va avea loc dacă ţara sa nu obţine un acord privind enclava britanică Gibraltar, transmite AFP.

"Garanţiile încă nu sunt satisfăcătoare, deci Spania îşi menţine veto-ul la acordul pentru Brexit"

Declarația premierului spaniol a încins spiritele.

Acordul „convenit” săptămâna trecută este „în dificultate”. Atât pe teritoriul Marii Britanii unde sunt mai multe nemulțumiri, în special a conservatorilor din partidul lui May, dar sunt și în teritorii.

Scoția este nemulțumită că doar Irlanda de Nord va rămâne în spațiul vamal european și nu este inclusă și Scoția. Aliații lui May din Irlanda de Nord sunt nemulțumiți că „au fost părăsiți” de Guvernul May. Asta așa, pe scurt.

Acordul Brexit este sub presiunea parlamentarilor britanici. Dacă nu îl acceptă, Marea Britanie va avea mult mai mult de suferit decât unele state membre ale Uniunii Europene în urma Brexit. Nu va mai exista perioada de „acomodare”, nici pentru economia britanică nici pentru cea a Uniunii Europene. Dacă îl acceptă, UE și Marea Britanie convin ca timp de aproape un an și 8 luni să ajungă la unele acorduri care să atenueze despărțirea. Ar fi bine.


Barnier (dreapta) vorbește cu secretarul de stat al Spaniei, Luis Marco Aguiriano Nalda (centrul) și cu ministrul de externe Josep Borrell, înainte de o reuniune a Consiliului privind Brexit | John Thys / AFP prin intermediul Getty Images

Politico tratează subiectul Brexit mult mai echilibrat decât presa britanică. La presa insularilor am mereu impresia că se produce „acum” o catastrofă.

Mai peste tot am găsit „speranța” că Brexit-ul nu va fi unul „dur”, o prăbușire a tuturor afacerilor și relațiilor între cei de pe insulă și cei de pe continent. Probleme încă mai sunt. Inclusiv Leo Varadkar înclină să accepte ideea că problema frontierei „moi” între Republica Irlanda și Irlanda de nord este posibilă chiar dacă o parte dintre britanici nu văd o problemă în stabilirea unei frontiere „dure” între cele două parți ale Insulei Irlandei.

Totuși, să vedem ce va fi. Deocamdată sunt doar presupuneri ca o consecință a unor declarații politice. Theresa May are enorm de mult de lucru pentru a satisface toate „liniile roșii” (parte dintre ele stabilite chiar de ea!). Din partea UE, poziție constantă, se manifestă dorința de a ajunge la un acord care să satisfacă, pe cât posibil, ambele părți. UE nu se va abate de la principiile care au condus la formarea Uniunii. Iar Marea Britanie va fi, până la urmă, un stat terț care va avea acorduri comerciale cu UE ca un stat terț. Nici mai mult și nici mai puțin.

Actualizare!

Agerpres dă o știre de ultimă oră. Spania și Marea Britanie au ajuns la un acord care rezolvă diferendul între ele astfel că Pedro Sanchez va vota duminică în favoarea Acordului Brexit. Un lucru bun!

Klaus Iohannis declarație de presă 22 noiembrie 2018


Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis
13:15 | 22 Noiembrie 2018

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 22 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.

„Sărut mâna, bună ziua!

Mă bucur că ați asistat la o serie de acreditări. Avem, în afară de problemele uzuale, care țin de esența Președinției, cum sunt, de exemplu, acreditările de ambasadori, teme de mare actualitate internă, care sunt convins că vă interesează. În speță, am primit astăzi, la două zile după remanierea guvernamentală, o propunere de remaniere guvernamentală. Dați-mi voie să vă spun că acest lucru nu este de bun augur.

Avem guverne PSD-ALDE de nici doi ani și pot să vă dau câteva date pe care le-am recitit în această dimineață și care arată că lucrurile merg foarte prost în privința guvernării. PSD este deja la al treilea guvern în nici doi ani. Au fost schimbate enorm de multe persoane pe pozițiile de ministru, i-am numărat, nu o să vă vină să credeți. Sunt 70 de politicieni care au fost sau sunt acum miniștri în aceste guverne. Ascultați un pic, 70 în nici doi ani. Pot să vă spun că așa nu se poate guverna. Este imposibil să schimbi miniștri toată ziua, bună ziua, de asta se ocupă PSD, să schimbe miniștri. Cum să ne imaginăm că poate să funcționeze un guvern cu două remanieri într-o săptămână. Este ceva ce nu s-a mai întâmplat, nu s-a mai auzit și, în acest fel, nu se poate continua.

Eu nu sunt de acord să contribui la o astfel de guvernare care seamănă, mai degrabă, cu un carusel decât cu o guvernare. În acest sens, ca să fie lămurită chestiunea, în această săptămână nu va mai exista nicio schimbare de miniștri, iar această chestiune care mi-a fost propusă astăzi, o remaniere după remaniere, va fi luată în analiză cel mai devreme după sărbătorile dedicate Centenarului și Zilei Naționale de 1 Decembrie. Până atunci ,pot să vă spun că nu se va întâmpla în această zonă nimic.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Dacă ministrul care este propus pentru remaniere își va da demisia ulterior, mă refer la Paul Stănescu, veți accepta o nouă propunere?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: După 1 Decembrie putem să discutăm dacă va fi cazul, până atunci nu vom schimba miniștri.

Jurnalist: Nu luați act de demisia lui Lucian Șova, actualul ministru al transporturilor?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Până după 1 Decembrie nu se va schimba nimic.

Jurnalist: Cei de la PSD au spus că vor merge pe partea constituțională, că vor încerca să atace la Curtea Constituțională, să invoce un conflict constituțional.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, nu știu ce conflict vor dumnealor să invoce, dar eu i-aș invita, în loc să continue acest carusel, să mai muncească un pic în Guvern și pe urmă mai vedem. Cred că este rezonabil să așteptăm să și guverneze un pic, nu numai să schimbe toată ziua, bună ziua, miniștri dintr-o parte în alta.

Jurnalist: Este o premieră, domnule Preşedinte, ca un șef de stat, cel puțin din câte ne amintim noi, să nu semneze un decret de revocare din funcție, așa cum i-a cerut premierul și, iată, să nici nu ia act de demisia unui ministru. Vă este teamă totuși că se poate ajunge la Curtea Constituțională sau, mai mult, că social-democrații iau în considerare și o eventuală suspendare a dumneavoastră? Pentru că deja spuneau că este o încălcare flagrantă a Constituției dacă nu acceptați aceste noi numiri.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta cu suspendarea între timp devine așa, un loc comun. Nu mi-a fost și nu îmi este teamă de așa ceva, și nici de Curtea Constituțională. Absolut toate acțiunile mele se încadrează perfect în cadrul constituțional. Ah, că nu le convine, asta este posibil. Dar nicio acțiune a mea nu s-a situat în afara cadrului constituțional, egal cum vrea unul sau altul să interpreteze aceste lucruri.

Jurnalist: Deci, dacă domnul Stănescu nu demisionează, domnule Președinte, așa cum s-a întâmplat cu domnul Șova, unde probabil la un moment dat veți semna un interimar sau un alt ministru, nu semnați decretul de revocare? Aveți constituțional acest atribut?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aceste lucruri le vom discuta după 1 Decembrie.

Jurnalist: Voiam să vă întreb despre numirea ambasadorului în Israel, având în vedere și contextul cu Ilan Laufer. Faceți această numire?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: O să căutăm o soluție. Este, evident, interesul meu să avem ambasadori acolo unde avem ambasade și ei să îmbunătățească relațiile între statele noastre. Deci, chestiunea este în atenția mea.

Jurnalist: Domnule Președinte, dacă dumneavoastră nu semnați aceste decrete și nu luați act de demisie, asta înseamnă că vom ajunge, de exemplu, ca la Transporturi să nu fie niciun ministru? Nu se blochează și așa activitatea Guvernului? Sau cum vedeți dumneavoastră rezolvarea situației?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, nu va exista așa ceva. Pot să vă asigur că nimic din ce fac eu nu pune în dificultate Guvernul. Știu că unii speculează că aș bloca activitatea Guvernului. Nici vorbă. Guvernul este complet, n-are decât să lucreze! După 1 Decembrie, vom discuta.

Jurnalist: Și ce urmează la Transporturi, de exemplu, unde deja avem o demisie? Dacă persoana respectivă pleacă de la serviciu, nu-și mai îndeplinește atribuțiile de ministru?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu există așa ceva! Nu este un post de paznic la o cooperativă, este un post de ministru. Iar ministrul stă în funcție și muncește în folosul țării până când se publică decretul de eliberare din funcție.

Jurnalist: Dar demisia este un act unilateral.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Dacă aveți și alte întrebări.

Jurnalist: Despre ministrul Dezvoltării. De ce nu ați acceptat revocarea lui din funcție? Și există și zvonuri că ați avea o înțelegere. Surse din cadrul PSD spun că ați avut o discuție, întâlniri chiar.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: N-am avut nici întâlniri, nici înțelegeri. Nici nu o să am.

Jurnalist: Ne puteți explica, domnule Președinte, de ce doar pe acești doi miniștri i-ați respins, pentru că există o hotărâre a Curții Constituționale care spune că îi puteți respinge, dar doar motivat? Ați spus doar că sunt nepotriviți.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, la momentul potrivit, vom discuta aceste chestiuni, dar se vede că PSD nu a avut răbdare.

Jurnalist: Asta înseamnă că, din punctul dumneavoastră de vedere, aveți voie să refuzați încă o dată pentru aceste două portofolii?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Din punctul meu de vedere, am voie, dacă mă întrebați așa, să fac orice, în cadrul constituțional.

Jurnalist: Referitor la propunerea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, astăzi procurorii din cadrul secției a Consiliului Superior al Magistraturii au venit cu motivarea avizului negativ. În acea motivare se arată că evaluarea făcută de ministrul justiției Tudorel Toader nu a fost tocmai legală. Să ne spuneți ce decizie veți lua în acest context.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: O să studiez acea motivare. Ce am înțeles până acum din ce s-a vehiculat în public sună foarte corect. Iar despre activitatea domnului procuror general, am mai spus – este un procuror general care își face treaba foarte bine, iar această propunere de revocare mi s-a părut și mi se pare în continuare o eroare. Așadar, puteți să trageți singuri concluziile a ceea ce va urma în această chestiune.

Jurnalist: Puteți explica care au fost criteriile pentru care ați refuzat propunerile pe care le-ați primit inițial, mai exact Olguța Vasilescu la Transporturi și Ilan Laufer la Dezvoltare?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Imediat ce voi face publice aceste chestiuni, veți afla și dumneavoastră.

Jurnalist: Cu siguranță, vor exista speculații în ceea ce privește numele lui Lucian Șova și al lui Paul Stănescu. Unii vor spune că poate sunteți mulțumit de activitatea lor, de aceea nu veți revocarea acestora din aceste poziții.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aceste lucruri cred că se fac în guvern și în partid, evaluarea activității. Nu cred că vă așteptați de la mine, care am spus, nu mai departe de acum câteva zile, că acest guvern, această guvernare, este un accident al democrației, să mă apuc acum să fac evaluări ale miniștrilor. Eu evaluez toate guvernările PSD-ALDE de la alegerile din 2016 până acum ca fiind guvernări foarte slabe, dar să mă apuc să evaluez miniștri nu cred că vă așteptați de la mine.

Jurnalist: De ce țineți la data de 1 Decembrie? Ați spus că veți face evaluarea după data de 1 Decembrie.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Știți, și sărbătorile naționale trebuie respectate așa cum se cuvine. Nu cred că românii au nevoie de acest circ de remanieri acum, înainte de sărbătoarea națională. Haideți să serbăm Centenarul așa cum se cuvine după care putem să revenim la circul de zi cu zi.

Jurnalist: Se apropie rectificarea bugetară și aflăm că Guvernul are de gând să taie bani inclusiv de la Cultură, dar și de la Educație și Transporturi.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu am comentat rectificările până acum, dacă va fi cazul după ce se fac, putem să discutăm.

Jurnalist: Ați mai discutat înainte despre bugetul Administrației Prezidențiale? Este nevoie de mai mulți banii față de bugetul pe care îl aveți acum?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu nu mă ocup de așa ceva, am un coleg, Consilier Prezidențial, care este delegat pe poziția de Ordonator de Credite. Eu mă ocup mai mult de problemele țării decât de bugetul Administrației.

Jurnalist: Ieri ați respins-o pe doamna Florea la DNA. Ce așteptări, ce exigențe aveți de la următorul proces de selecție?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Niște exigențe foarte simple, să se desfășoare în conformitate cu legea. Atât, alte pretenții nu am avut de la ministru și nici măcar pe asta nu a îndeplinit-o.

Jurnalist: Am văzut comunicatul, dar ne puteți oare detalia motivele pentru care ați respins-o?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Fără îndoială că puteți să citiți acele comunicări și juriștii va vor da interpretări foarte exacte. Poziția Administrației Prezidențiale, și evident și a mea, este exact aceea care este scrisă.

Jurnalist: Apreciați că îndepărtarea din executiv a domnului Stănescu, un apropiat al premierului, ar duce la adoptarea unor proiecte controversate, așa cum a fost speculat în spațiul public?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu cred că putem să speculăm astăzi pe astfel de teme.

Jurnalist: Credeți că ar fi totuși nevoie de o demisie de onoare din partea domnului Stănescu?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nici asta nu cred că putem să speculăm astăzi.

Jurnalist: Doamna Iohannis (...) dacă se prezintă la Procuratură, având în vedere că prima dată nu a fost.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu există deocamdată temei pentru astfel de discuții.

Jurnalist: Cea mai mare realizare a României în ultimii 100 de ani?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cea mai mare realizare a României în ultimii 100 de ani a fost prima mare realizare: Unirea! Vă mulţumesc!

Florin Cîțu: masluitorii datelor oficiale trebuie sa plece!

Pun, în continuare, scurtele analize ale senatorului liberal Florin Cîțu aici. Cei care le vor citi, vor înțelege mai ușor că situația actualei guvernări este proastă. Iar ceea ce ne comunică Guvernul Dragnea-Dăncilă direct dar și prin vocea lui Darius Vâlcov (chipurile consilierul lui Dăncilă însă adevăratul prim-ministru!) și Eugen Teodorovici sunt informații false.

***

Masluitorii datelor oficiale trebuie sa plece!

Cum este posibil ca deficitul bugetar sa creasca cu 2 miliarde lei dar sa ramana la acelasi procent din PIB?

Printr-o smecherie statistica marca CNSP la ordinul lui Dragnea.

La inceptul anului coalitia toxica PSD+ALDE estima o crestere economica de 5.5% cu un PIB de 907 miliarde lei. Acum estimeaza o crestere economica de 4.5% cu un PIB de 949 miliarde lei. Asta de escrocherie marca Dragnea.

Intai datele oficiale.
Anul trecut pe vremea asta guvernul estima pentru 2018 (a facut bugetul pe baza acestor date) :

Crestere economica reala = 5.5%
PIB nominal = 907 miliarde lei
Deficit bugetar= 26.959 miliarde lei sau 2.97% din PIB!

Dupa trei trimestre in 2018 situatia prezentata de guvern pentru sfarsit de an arata asa:

Crestere economica reala = 4.5%
PIB nominal = 949.6 miliarde lei
Deficit bugetar = 28.2 miliarde lei sau 2.97% din PIB!

Dupa noua luni, cresterea economica reala SCADE dar PIB-ul CRESTE. Ciudat, nu?

Deficitul bugetar CRESTE cu aprope 2 miliarde lei dar ramane NESCHIMBAT ca procent din PIB. Si mai ciudat, nu?

Repet, economia reala scade DAR PIB-ul creste, deficitul bugetar creste cu 2 miliarde lei DAR ramane constant in % din PIB. Asta da show de magie.

Sunt sigur ca deja ati detectat anomaliile pentru care CNSP trebuie desfiintata.

Unde este smecheria, nu? Pentru ca ati ghicit, este o smecherie. O smecherie statistica facuta de o institutie publica care manipuleaza in acest fel date oficiale, in opinia mea. In opinia mea, conducerea CNSP trebuie sa raspunda personal pentru aceasta manipulare.

CNSP nu poate sa manipuleze cresterea economica reala. Daca s-au produs doar trei autovehicule in 2018 nu poate sa spuna ca sunt 7. Manipuleaza si minte CNSP, in opinia mea , dar nu are cum sa manipuleze economia reala.

Ramane partea pe care o controleaza si o estimeaza direct- deflatorul sau evolutia preturilor din economie. Acest indicator nu este masurat. Nu exist niciun fel de date observabile pe care le putem arata si sa spunem , uite CNSP nu minte sau minte cu nerusinare. Nu. Deflatorul este ESTIMAT, adica facut din pix de CNSP.

Sa va explic cum mint o tara intreaga si nu numai.

In toamna anului trecut “estimau” o crestere reala de 5.5% si un deflator de doar 2.1%. Adica o crestere nominala de 7.6% care inseamna un PIB nominal care creste de la 849 miliarde lei la 907 miliarde lei.

In aprilie 2018 CNSP a plusat. Crestere economica reala de 6.1% dar foarte bizar a pastrat deflatorul la 2.1%. Asta desi rata inflatiei prezentata si masurata de INS deja se apropia de 5%.

La rectificarea din septembrie CNSP incepe sa inteleaga ca economia se prabuseste. Estimeaza o crestere economica reala de 5.5% si un deflator de 4.1%.

Iar dupa cateva luni coboara cresterea economica reala la 4.5% si deflatorul urca la 5.9%!!!

Ce a facut CNSP in decurs de un an? Efectul a fost de crestere a valorii nominale a PIB de la 907 miliarde lei la 949 miliarde lei. Din pix.

De ce ar face acest lucru? Pentru a permite unui deficit mai mare sa ramana sub 3% din PIB. Da. Aceasta este miza reala aici.

ATENTIE! Daca pastra estimarea initiala pentru deflator atunci deficitul bugetar, estimat la aceasta rectificare ar fi fost de 3.1%.

Esimarea CNSP a facut doar sa creeze ILUZIA unui PIB mai mare. Este un PIB creat pe hartie si atat. Un PIB la care s-au adaugat 42 de miliarde lei din pix prin estimarea facuta de o institutie in subordinea premierului Dancila. CNSP stie foarte bine ca deflatorul nu poate fi masurat asa ca poate sa umfle PIB-ul cat ii spune Dragnea.

In realitate economia reala este in cadere si acest lucru nu a putut sa fi ascuns de CNSP. Estimarile CNSP au fost CONTRAZISE de realitate de la un trimestru la altul. CNSP a fost fortata de economia reala sa prezinte pana la urma adevarul, o economie in picaj. Dar ce a putut sa masluiasca, acolo unde este greu de verificat, a masluit. Sa fie seful fericit.

Aceste influente ale politicului asupra indicatorilor economici trebuie sa dispara.

Luni depun in Parlament un proiect de lege prin care puterea CNSP de a influenta finantele publice din Romania este redusa. Iar cand PNL preia guvernarea, CNSP este o alta institutie care o sa fie reconstruita de la zero cu profesionisti.

Sunt gata sa fac pariu.

Daca la sfarsitul anului cresterea economica este de 3.5%, pun pariu ca PIB-ul tot la 949 miliarde lei ramane. CNSP doar va creste deflatorul la 6.9%.

Si mai fac un pariu. Daca deficitul bugetar creste cu inca 2 miliarde lei, tot la 2.97% din PIB ramane. CNSP doar creste putin deflatorul si gata.

Lucrurile nu raman asa. Cei care manipuleaza cifrele oficiale trebuie sa dispara. Impreuna cu Dragnea si gasca lui toxica pentru Romania.

#2020RomaniaFaraPSDsiALDE #FaraCompromisuri #RomaniiTrebuieSaStie

P.S. Acelasi lucru s-a intamplat si in 2017 cand deflatorul a crescut de la 2.2 la 4.6%.

CNSP = Comisia Nationala de Strategie si Prognoza


vineri, 23 noiembrie 2018

SINTEZA DECLARAȚIILOR PRIM-VICEPREȘEDINTELUI PNL RALUCA TURCAN, CONFERINȚĂ DE PRESĂ, SIBIU- 23 NOIEMBRIE 2018

Praful s-a ales din programul de guvernare garantat de Liviu Dragnea!

Rectificarea bugetară - o noua dovadă că guvernarea e incompetentă și lipsită de responsabilitate. De la educație s-au tăiat 200 de milioane de lei! Sistemul de învățământ se confruntă cu două mari probleme: lipsa profesorilor și abandonul școlar al elevilor.  Țara noastră alocă sub 2,8% din PIB pentru educație, cel mai scăzut nivel din UE.  200 de milioane de lei tăiați de la Ministerul Educației este o crimă națională.

Ce s-ar fi putut face cu acești bani pentru sistem:

1. S-ar fi putut înființa Masteratul Didactic și ar fi fost suficiente resurse pentru școlarizarea a 6.000 de profesori pe o perioadă de doi ani. În acest moment, România are o lipsă acută de profesori tineri care intră anual în sistem. Astfel, numărul profesorilor pensionari care au rămas la catedră s-a dublat: în acest moment avem peste 6.000 de profesori  care au peste 65 de ani. În același timp, doar în ultimii doi ani peste 1000 de profesori titulari au demisionat din sistem.

2. S-ar fi putut asigura un pachet alimentar diversificat pentru toți elevii din învățământul primar până la sfârșitul anului. Abandonul școlar în România este de 18.1%, iar Guvernul recunoaște, prin nota de fundamentare a Ordonanței prin care se prelungește programul pilot de asigurare a unui suport alimentar pentru elevi, că rata abandonului școlar poate scădea și de 6 ori printr-un astfel de program. Astăzi, peste 30.000 de elevi părăsesc anual școala. Datele oficiale ale INS ne arata că 49% dintre copiii din România se află în risc de sărăcie sau excluziune socială.

3. S-ar fi putut achita costul unui program de tipul ”Școală după Școală” pentru 500.000 de elevi aflați într-un grup de risc social până la sfârșitul acestui an.

4. S-ar fi putut construi 125 de școli cu opt săli de clasă (prețul estimat de Guvern pentru construcția unei școli este 360.000 euro).

Guvernul a ales să mute acești bani de la educație în Fondul de rezervă pentru a putea fi cheltuiți fără niciun control. Toate măsurile enumerate mai sus făceau parte și din Programul de guvernare ”garantat de Dragnea”.  Praful s-a ales din programul de guvernare garantat de Liviu Dragnea!

PNL va vota împotriva acestei rectificări și va prezenta un buget alternativ pentru anul 2019 în care fiecare leu să ajungă să fie cheltuit acolo unde e cea mai mare nevoie și unde să poată fi resimțit la nivel de cetățean de rând.

Guvernul trebuie să „înghețe de urgență” procedurile legate de parchete și să respecte solicitările Comisiei Europene prin MCV și ale Parlamentului European. 

Orice pas înainte al PSD-ALDE înseamnă un afront direct la Uniunea Europeană. Dacă refuză în continuare să stopeze atacul la justiție atunci, PSD și ALDE să-și asume oficial linia anti-europeană, să-și asume că militează împotriva intereselor românilor de a beneficia de bunăstarea pe care o presupune apartenența la UE.

Interesul PSD și ALDE pentru politizarea parchetelor, pentru instalarea unor oameni obedienți în aceste funcții și transformarea parchetelor într-un organ de represiune politică, echivalează foarte clar cu dinamitarea aspirațiilor românilor pentru un trai mai bun și menținerea sărăciei.  Comisia Europeană a solicitat prin MCV suspendarea tuturor procedurilor de numire/revocarea de la nivelul parchetelor.

Decizia președintelui de a refuza numirea Adinei Florea în fruntea DNA și cea de a nu da curs procedurii de revocare a procurorului general sunt constituționale și în acord cu solicitările UE! Tot CE a cerut suspendarea de la aplicare a modificărilor aduse Legilor justiției, implicit cele legate de mecanismul de numire/revocare.

Comisia de la Veneția, sesizată de PNL, a cerut ca avizul CSM să fie obligatoriu și nu consultativ cum e în prezent. Adică, ministrul Justiției să nu mai poată sfida CSM, organismul constituțional care „este garantul independenței justiției”.

Adina Florea nu a îndeplinit condițiile legale de numire, fapt indicat anterior și de CSM prin avizul negativ.  În altă ordine de idei, numirea lui Florea la șefia DNA ar fi fost un semnal îngrozitor pentru credibilitatea acestei instituții, câtă vreme tatăl său, membru vechi al PSD, s-a apucat să dea indicații în direct la televizor despre ce trebuie să facă fiica sa dacă ajunge în funcție.

Revocarea procurorului general este alt demers pentru compromiterea sistemului judiciar, bazat pe o argumentație cu fracturi logice ale ministrului Justiției.  Este evident o acțiune politică, bazată pe considerente politice, în totală contradicție cu recomandările Comisiei de la Veneția, ale Comisiei Europene, ale Parlamentului European.

Raluca Turcan
Prim-vicepreședinte PNL
Președinte PNL Sibiu

Comunicat de presă al președintelui PNL, Ludovic Orban, 23 noiembrie 2018

Capitala României a ajuns bătaia de joc a unui primar certat cu legea şi cu bucureştenii. Este un fapt fără precedent ca o primărie să înfiinţeze 20 de companii fără respectarea legii şi în dispreţul cetăţenilor care s-au opus acestei iniţiative.

Niciodată bucureştenii nu au mai văzut un primar atât de incompetent, fără cunoştinţe elementare de administraţie, care în doi ani de zile a reuşit să facă praf Bucureştiul, să blocheze în asemenea hal activitatea administraţiei locale şi să nu aibă nicio iniţiativă care să ducă la rezolvarea problemelor reale ale oraşului.

Un buget imens de aproape 600 de milioane de euro a fost blocat ilegal în companiile din subordinea Primarului General, Gabriela Firea, care putea fi folosit pentru deblocarea traficului din Bucureşti sau pentru investiţii în şcoli şi spitale.

600 milioane de euro au fost aruncaţi de Gabriela Firea şi PSD pe apa Dâmboviţei. Banii bucureştenilor, adunaţi din taxele şi impozitele plătite din munca cinstită a locuitorilor Capitalei, au fost tocaţi pentru salarii nesimţite, maşini de lux şi achiziţii pentru confortul personal al sinecuriştilor. Nici un leu din aceşti bani nu a fost folosit în interesul bucureştenilor.

Cu cele 600 milioane de euro se puteau construi 100 de kilometri de autostradă pentru Centura Bucureştiului, puteau fi folosiţi pentru finalizarea magistralei de metrou până la aeroportul Otopeni sau pentru construirea spitalului republican promis bucureştenilor de PSD în campanie.

Partidul Naţional Liberal solicită demisia de îndată a primarului general Gabriela Firea şi suspendarea imediată a activităţii companiilor declarate ilegale de Curtea de Apel Bucureşti.

Membrii PNL din Consiliul General al Municipiului Bucureşti au votat împotriva înfiinţării acestor companii şi au fost cei care au reclamat nelegalitatea hotărârii pentru că nu a fost adoptată conform legii, respectiv cu votul a două treimi dintre consilierii generali.

Somăm Consiliul General al Municipiul Bucureşti să adopte în regim de urgenţă o hotărâre pentru încetarea imediată a activităţii companiilor declarate ilegale şi să solicite desfiinţarea acestora. Orice cheltuială cu aceste companii trebuie să înceteze.

Nici un leu nu trebuie să mai ajungă în buzunarul clientelei Firea şi PSD.

Cei care au iniţiat şi au votat pentru adoptarea hotărârii de înfiinţare a companiilor declarate ilegale în instanţă trebuie să răspundă pentru prejudiciile provocate.

Partidul Naţional Liberal va înainta o solicitare Curţii de Conturi pentru declanşarea unui control în vederea constatării prejudiciilor şi recuperării lor de la Primarul General, Gabriela Firea, şi de la consilierii generali vinovaţi.

Bucureştenii şi Capitala României au nevoie urgent o altă administraţie care să gestioneze bugetul oraşului în mod legal, transparent şi eficient, care să rezolve problemele oraşului şi să înceteze pomenile electorale menite să acopere hoţiile PSD. Pentru Bucureşti, Gabriela Firea e la fel de nocivă ca Dragnea pentru ţară.

Ludovic Orban,
Preşedintele PNL

joi, 22 noiembrie 2018

PNL, declarații, Ionel Dancă și Florin Cîțu, 22 noiembrie 2018

DECLARAȚIILE PURTĂTORULUI DE CUVÂNT AL PNL, IONEL DANCĂ ȘI ALE LIDERULUI GRUPULUI PNL DE LA SENAT, FLORIN CÎȚU - 22 NOIEMBRIE 2018



UPDATE - DECLARAȚIILE PURTĂTORULUI DE CUVÂNT AL PNL, IONEL DANCĂ ȘI ALE LIDERULUI GRUPULUI PNL DE LA SENAT, FLORIN CÎȚU - 22 NOIEMBRIE 2018

Ionel Dancă

Bună ziua, vorbim astăzi despre rectificarea bugetară. Liderul grupului de la Senat, senatorul Florin Cîțu, va prezenta concluziile în urma analizei rectificării bugetare propuse de Guvernul PSD-ALDE și de asemenea, vom face declarații legate de circul remanierii guvernamentale și ultimele evoluții pe acest subiect.

Florin Cîțu

Până să trecem la rectificarea bugetară, trebuie să semnalăm iarăși că Liviu Dragnea a mințit în 2018, a trecut de mult momentul când trebuia să vină în Parlament cu un buget pe anul următor, abia avem rectificarea pentru ultima parte a acestui an. Din nou, nu respectă Legea finanțelor publice, ne-am obișnuit cu Liviu Dragnea să nu respecte legile. Acum, despre rectificarea bugetară, cred că este prima dată în perioada postdecembristă când PSD taie bani de la Educație și de la Sănătate într-o rectificare bugetară. Și taie bani și de la Transporturi, cu asta ne-am mai obișnuit dar taie bani de la Educație și de la Sănătate și cred că este momentul ca Liviu Dragnea să vină și să-și ceară scuze în fața profesorilor și a educatorilor.

Mai mult, problema deficitului se vede și în faptul că pentru ultima lună din an se alocă un miliard de lei în plus pentru cheltuieli doar cu dobânzi. Atât de mult s-au împrumutat în acest an, și de fiecare dată când abordăm problema datoriei publice ni se spune că totul se face după un plan bine stabilit. Dacă ai nevoie de un miliard de lei în plus la rectificare doar pentru dobânzi este clar că totul a fost depășit, cheltuielile sunt depășite.

De fapt, în această rectificare bugetară, bomba apare atunci când ne uităm la ce se întâmplă cu veniturile la buget. După 9 luni de zile știm clar, din datele Ministerului Finanțelor Publice că există o gaură la buget de 12 miliarde de lei. Astăzi, după ce avem cifrele pe rectificarea bugetară, sunt totuși parțiale, nu avem tot bugetul general consolidat dar, până la sfârșitul anului, estimările arată că această gaură la venituri, se va dubla aproape. Și vorbim despre o gaura la venituri de aproape 20 de miliarde de lei. Asta înseamnă că bugetul, la începutul anului, a fost supradimensionat.  De ce ar face cineva așa ceva? Pentru a ascunde faptul că deficitul bugetar nu se încadrează. Și în timpul anului, bineînțeles prin rectificări, încearcă să corecteze această problemă. Privitor la această gaură la veniturile de la buget, avem două variante.

Prima, Eugen Teodorovici este poate cel mai prost ministru al Finanțelor din istoria României sau banii au fost luați și ascunși sau cheltuiți la ordinul lui Liviu Dragnea. De aici apare și întrebarea pentru Eugen Teodorovici:  Unde sunt acești bani?

Voi cere în Comisia de buget-finanțe din Senat ca Eugen Teodorovici să vină să explice ce s-a întâmplat cu acești bani, unde au dispărut, pentru că dacă i-a bugetat știa clar sursa lor. Deci, undeva nu poți să greșești cu aproape 10 miliarde de lei în câteva luni de zile, din septembrie și până acum. Eu în continuare sper și vreau să cred că nu este cel mai prost ministru de Finanțe din România, din ultima perioadă, dar trebuie să vină să explice. În același timp, dacă nu vrea să vină la Comisia de buget-finanțe există varianta unei Comisii de anchetă în care, cele două comisii buget-finanțe din Camera Deputaților și din Senat, să ancheteze rectificarea bugetară, să vedem cum a fost făcută, pe ce cifre, știți foarte bine că am mai avut o astfel de anchetă exact la începutul mandatului, în 2017. Avem acum o gaură de aproape 20 de miliarde care trebuie să fie explicată. Așteptăm explicațiile ministrului Teodorovici și nu în ultimul rând, se pare că deficitul bugetar se duce în direcția estimată de noi la începutul anului, confirmată de Comisia Europeană și de cam toate instituțiile europene.

Pericolul ca în acest an să fie depășit acel prag de 3% este foarte mare, cu probabilitate de aproape 100% iar la 10 luni de zile, se pare că deficitul bugetar este de aproape trei ori mai mare decât era anul trecut. Finanțele publice sunt în acest an în cea mai proastă situație de la criza economică din 2008 și până astăzi.

(Această gaură despre care vorbiți nu poate fi pur și simplu diferența dintre prognoză și realizări?)

Este o diferență între prognoză și realizări, problema este dacă faci o prognoză cu o așa mare diferență, cumva trebuie să o explici.  Atunci când am venit la începutul anului și am explicat că veniturile sunt supradimensionate cu 8 miliarde de lei, dacă mai țineți minte am făcut un document la acel moment, ni s-a spus că nu și ni s-a arătat pe fiecare categorie de unde vor veni aceste venituri. Astăzi vedem, de la o lună la alta că veniturile sunt mai mici și știm clar ca sunt 12 miliarde la 9 luni și acum estimăm că vor fi 24 de miliarde până la sfârșitul anului.

( Practic aceasta nu este o gaură în buget , acele venituri sunt doar estimate, noi nu ne-am putut baza pe ele niciodată, efectiv.)

Haideți să vedem cum se construiește bugetul. Cheltuielile în buget se fac de la începutul anului pe baza veniturilor estimate. Dacă veniturile nu se încasează, înseamnă că avem o gaură și trebuie să tăiem de undeva.  Astăzi tăiem de la educație, de la sănătate și de la transporturi tocmai pentru că am mințit la începutul anului și am supradimensionat. Și aici apare întrebarea, de ce nu răspunde cu funcția ministrul Teodorovici?  Pentru că la începutul anului a avut grijă să-și de derogare le la Legea responsabilității fiscale. În momentul în care îți dai derogare singur, și a făcut și amendament și proiect de lege, ca Eugen Teodorovici să vină și să semneze pe proprie răspundere că acestea sunt cifrele cu care va merge în timpul anului.

Îți dai derogare de la Legea responsabilității fiscale, este clar că nu vrei să răspunzi. Cineva trebuie să răspundă, altfel nu putem să ne jucăm la începutul anului cu un buget supradimensionat și în timpul anului să mișcăm cifrele cum vrem noi. Este lipsă de responsabilitate politică și nu poți să minți oamenii la infinit, trebuie să-și asume responsabilitatea acestui eșec.

( Putem vorbi despre o proastă colectare ?)

De aceea îl chemăm pe ministrul Finanțelor la Comisia de buget-finanțe, să vină să explice. Nu știu care sunt motivele. Pot fi bani încasați și dați în altă parte, nu știu exact ce s-a întâmplat.


Ionel Dancă

Mergem mai departe pentru că în această situație, la cum arată rectificarea bugetară propusă de PSD-ALDE, așa cum v-a prezentat mai devreme domnul senator, Florin Cîțu, PNL va prezenta în perioada următoare o propunere de buget pentru anul 2019 care să evite intrarea României în perioada de criză și în recesiune, așa cum mai multe analize independente au arătat în ultimele zile. O să-l las pe domnul Cîțu să vă prezinte propunerile pentru bugetul din 2019.


Florin Cîțu

Este o decizie a Biroului Executiv al PNL, vom prezenta o variantă de buget care să respecte atât Tratatul fiscal semnat de România dar și să repornească România. Bugetul pentru anul 2019 va arăta un deficit mai mic atât pe cash cât și structural dar vom aloca și 5%, ținta este de 5% pentru investiții. Dacă țineți minte, eu am propus anul trecut un pact în care toate partidele să fie de acord, să avem o sumă predestinată în buget doar pentru investiții și să ne ținem de ea. PNL va veni cu această propunere din nou pentru că fără investiții România nu va merge mult mai departe, acum suntem într-o perioadă de criză dar, nu putem trece peste ea doar dacă alocăm bani și pentru învestiții.

( Să înțelegem că PNL se pregătește să intre la guvernare cu un buget pregătit?)

Ionel Dancă 

Suntem pregătiți tot timpul să intrăm la guvernare, ceea ce a spus mai devreme colegul meu sunt prioritățile în proiecția bugetară pe care PNL le va susține atât printr-un  proiect propriu de buget cât și în cadrul dezbaterilor parlamentare pe anul viitor și dați-mi voie, dacă am ajuns la acest capitol, să vă spun că din  punct de vedere al PNL, la modul cum arată  acum guvernarea țării, practic, PSD și ALDE își bat joc de această țară, își bat joc de români, nu sunt deloc preocupați de guvernarea țării, vedem cum se schimbă miniștrii de la o zi la alta și așa cu, de altfel, a spus și președintele României, nu se mai poate, așa nu se mai poate cu o astfel de guvernare nu se mai poate, țara în acest moment nu este guvernată și vedem efectele acestui mod dezastruos în care PSD și ALDE înțeleg să guverneze, exact în zona economică și a finanțelor publice.

Nu este posibil ca după ce ai introdus mecanismul de plată defalcată a TVA pentru a crește încasările din TVA, în acest moment, așa cum sunt prezentate cifrele pentru rectificarea bugetară(...)

Ceea ce PNL a analizat și dorește să prezinte sunt consecințele  dezastruoase ale acestei guvernări. Avem un minus de 1,9 miliarde de lei din încasările de TVA și cerem eliminarea mecanismului de split TVA care, pur și simplu a inhibat, a împiedicat o colectare mai bună a veniturilor fiscale. Cerem, de asemenea, eliminarea supraaccizei pentru că nu este posibil să majorezi accizele, să introduci spraacciza la carburanți și să ai venituri de un miliard de lei mai puțin la buget. Cerem eliminarea acestor măsuri care nu au adus venituri în plus la bugetul statului.

( Păreți pregătiți să intrați la guvernare, pregătiți un buget, aveți deja măsurile care ar trebui luate, o moțiune de cenzură, pe când?)

La timpul potrivit. În această sesiune parlamentară, timpul este foarte aproape.

( Domnul Tomac spunea că luni veți anunța când veți depune moțiune cenzură, că v-ați întâlnit ieri. Această sesiune mai înseamnă luna aceasta, câteva zile și luna viitoare. Când anume?)

Cu siguranță, în momentul în care vom avea cele mai mari șanse să treacă această moțiune de cenzură. Există discuții și contacte cu ceilalți parlamentari, inclusiv din arcul guvernamental și în momentul în care vom considera că avem șansele cele mai mari pentru a trece o moțiune de cenzura, vom anunța o moțiune de cenzură.

( Cu cei de la UDMR ați avut discuții?)

Da, există contacte inclusiv cu reprezentanții UDMR, au fost și există astfel de contacte, pur și simplu cei care spun altceva caută, probabil, un alibi pentru a se eschiva de la o eventuală susținere a moțiunii de cenzură. Dar PNL, și acest lucru vreau să-l anunț, PNL, în acest moment, are în derulare un amplu sondaj în țară privind opțiunile cetățenilor români și modul în care ei privesc această guvernare și, cu siguranță, vom întreba inclusiv cetățenii români de etnie maghiară în ce măsură UDMR mai reprezintă voința lor în Parlament prin susținerea acestui Guvern.

Noi le cerem celor de la UDMR să reprezinte în Parlament voința cetățenilor români de etnie maghiară.

( Matematic vorbind, fără PSD o moțiune nu poate trece. Cu parlamentarii PSD ați vorbit, aveți un răspuns de la ei?)

Am mai făcut această afirmație, există discuții inclusiv cu parlamentari din zona PSD, nemulțumiți de conducerea partidului.

(Aveți un răspuns din partea lor că ar intenționa să voteze această moțiune?)

 Știți foarte bine, răspunsul se va vedea la votul în cazul moțiunii de cenzură.

(Dacă apelați la acel sondaj înseamnă că nu ați găsit deschidere la cei de la UDMR într-o primă fază a discuțiilor pentru moțiunea de cenzură?

Nu putem spune că nu există deschidere, există, așa cum v-am spus, discuții contacte. Vor continua aceste discuții și în perioada următoare, noi facem doar un apel la colegii din UDMR să respecte voința cetățenilor de etnie maghiară care, în opinia noastră, nu cred că sunt mulțumiți de această guvernare.

( Domnule Dancă, cu ce opțiune veniți după moțiunea de cenzură?)

Cu un cabinet cu 14 miniștrii.

( Format din cine?)

PNL este pregătit în orice moment să-și asume guvernarea. Discutăm după moțiunea de cenzură.

( Un nume pentru Ministerul Transporturilor, doar PNL va intra la guvernare, fără alte partide?)

Este prea devreme pentru a face astfel de speculații.

( Veți avea susținerea noii majorități parlamentare?)

Vom vedea ce majoritate parlamentară se poate degaja.

( Vă întreb dacă la negocieri veți merge cu o soluție.)

Haideți să facem lucrurile pas cu pas. În primul rând trebuie să treacă moțiunea de cenzură și în acest moment vrem să creștem șansele creșterii acestei moțiuni de cenzură.

( Este exclusă formarea unui guvern format și din alt partid decât PNL, după o moțiune de cenzură?)

Nu cred că sunt excluse în acest moment anumite variante de Guvern, dar acest lucru va fi decis în structurile de conducere ale partidului.

( Dar Ludovic Orban propunere de premier, mai rămâne în picioare?)

Este propunerea de premier a PNL votată în Consiliul Național al partidului.

( În opinia dumneavoastră, președintele Klaus Iohannis este îndreptățit să amâne numirea noului ministru al Transporturilor?)

Așa cum a declarat, președintele României acționează în cadrul constituțional și la modul în care PSD și ALDE înțeleg să guverneze țara schimbând miniștrii de la o zi la alta, consider  că are toată îndreptățirea să ceară celor din PSD și ALDE să abordeze foarte serios chestiunea guvernării și nu în acest mod.

( Am văzut astăzi noi precizări din partea lui Guy Verhofstadt care spunea că în discuțiile cu C. P. Tăriceanu a primit asigurări că se va ține cont de opiniile Comisiei de la Veneția, în schimb, am văzut declarațiile lui C. P. Tăriceanu și Liviu Dragnea, cel puțin la acea secție specială pentru procurori, nu se va renunța. Aveți încredere în promisiunile făcute de coaliție în fața reprezentanților europeni?)

În primul rând dl. C. P. Tăriceanu, în acest moment, trebuie să clarifice ce a vorbit și cu cine pentru că Guy Verhofstadt a spus că au agreat că este necesar ca recomandările Comisiei de la Veneția să fie implementate și să existe o asistență a experților Comisiei de la Veneția, așa cum PNL a solicitat de mai multe ori, pe noile modificări la Codurile Penale și pe ordonanțele de modificare a legilor Justiției.

PNL a solicitat un punct de vedere al Comisiei de la Veneția, a obținut acest punct de vedere și considerăm că este obligatoriu ca recomandările Comisiei de la Veneția incluse atât în rezoluția Parlamentului European cât și în Raportul MCV, să fie implementate.

Dl. Tăriceanu trebuie să ne spună cine minte în această chestiune pentru că colegul domniei sale de la nivel european spune cu totul alt lucru despre discuția avută împreună.

( Cu alte cuvinte, nu credeți că coaliția de guvernare va implementa toate recomandările comisiei?)

Nu au dat semne de disponibilitate în acest sens, dimpotrivă, au manifestat o atitudine ostilă, antieuropeană.

( Pentru că vine 1 decembrie, v-aș întreba, care este cea mai mare realizare a României în ultima sută de ani?)

Marea Unire realizată de PNL.

( Și după Marea Unire?)

Și modernizarea României, ulterior, realizată tot de PNL.

( Și cel mai mare eșec al României în ultimii 100 de ani?)

Cel mai mare eșec, nu cred că există nici un dubiu, reprezintă instalarea regimului bolșevic instaurat cu tancurile, împotriva voinței românilor.

( Și care ar trebui să fie cea mai mare prioritate a României pentru următorii 100 de ani?)

Cea mai mare prioritate trebuie să fie finalizarea proiectului Marii Uniri prin legarea regiunilor țării prin proiecte de infrastructură de autostradă, realizarea de servicii moderne în Sănătate și Educație și amintesc aici problema spitalelor regionale și a fondurilor europene pe care, în acest moment, Guvernul PSD- ALDE le ignoră deși există bani europeni gratis pe care i-ar putea folosi pentru aceste proiecte majore de infrastructură.