Dar, hai să pun aici declarația lui Dacian Cioloș de pe pagina lui de Facebook de unde a fost preluată de presă. Nu de alta, dar eu lucrez, în majoritatea cazurilor, cu materialul clientului!
„Avem o clasă politică veche despre care știm că s-a perindat pe la putere regulat, reușind să facă alianțe care mai de care mai ciudate și mai nepotrivite. Clasa politică la care fac referire nu poate ieși din această logică, iar acești oameni refuză să vadă că România s-a schimbat, că tot contextul european și internațional e diferit și încearcă să păstreze un mod de a face politică în mod defectuos. Le convine captivitatea societății la propriile lor obiective. Sărăcia nu îi deranjează. Ba, dimpotrivă, îi avantajează. Liderul acestei clase politice învechite este PSD, care nu are nicio dorință și nici știința să scoată România din sărăcie. Cu cât are un bazin electoral mai sărac cu atât PSD-ului îi e mai ușor să le dea acestor oameni câte puțin, cu țârâita, păstrându-i într-o captivitate a sărăciei.
Din păcate, o spun cu un mare regret, PNL se regăsește în aceasta zonă a clasei politice vechi și refuză cu obstinație să se reformeze și să vină alături de noi într-un proiect de reformare profundă a societății românești. Un proiect cu accent pe bunăstare. Ei așteaptă să cadă PSD natural și ei să le ia locul. Experiențele din 1996 cu CDR și din 2004 cu Alianța DA ne-au arătat că nu funcționează acest model.
Nu aș mai vorbi despre Putere și Opoziție cât aș spune despre clasa politică veche și una nouă, în plină formare. Despre partide care vin din trecut și ne vor în trecut și despre partide noi care vor modernizarea României. Cu speranță și încredere.
În ceea ce privește noua clasă politică, ea crește vertiginos și se dezvoltă în concordanță cu viziunea viitoare a societății. Poate nu așa de rapid cum ne-am dori, dar suntem pe drumul cel bun. USR face o treabă excelentă la nivel organizatoric și mă bucur să văd că există energie multă și bine articulată. Avem și pe stânga un partid nou, Demos, de la care aștept mult mai multe, pentru că e nevoie să existe și pe partea stângă o formațiune politică nouă, cu un mesaj bine articulat.
Noi, la RO+, trecem printr-o perioadă efervescentă: construim partidul și lucrăm la programul politic. Ne-am fundamentat principiile, ne-am făcut toate calculele și vă promit că vom veni cu un set de măsuri care, odată implementate, pot moderniza România. Dacă vom reuși să convingem electoratul că știm ce avem de făcut și că suntem în stare să punem în aplicare toate măsurile, România de peste cinci ani nu va mai fi cea de acum. Nu veți mai recunoaște starea deplorabilă din prezent. Suntem deciși să oferim acestei țări soarta pe care o merită, să restructurăm profund statul și economia cu un accent total pe eradicarea sărăciei și creșterea antreprenoriatului.
Lucrăm sub un stres enorm. Nu cel al câștigării alegerilor, ci cel de după, când ne dorim să aducem societății românești o schimbare totală în bine.”
Nu voi lua în ordine declarația lui Cioloș, voi începe prin a puncta conceptul lui cu privire la clasa politică actuală, concept preluat de la „modelul” lui, Emmanuel Macron: clasa politică veche versus clasa politică nouă.
Se observă ușor că Dacian Cioloș vrea dispariția atât a PSD cât și a PNL! Pe care le consideră „partide vechi”. Deocamdată pe acestea vrea să le elimine. Nu a pomenit despre alte partide! Nu mai lucrează, deocamdată, cu poziția partidelor pe scena politică: putere și opoziție. Deja a prefigurat o viitoare scenă politică în care MRÎ și USR sunt de o parte (fără a preciza cu ce doctrină) iar Demos de partea stângă a spectrului politic. A făcut Cioloș poc din degete și dispar PSD și PNL de pe scena politică. În „viziunea” lui. De parcă sutele de mii de membri ai celor două partide abia au așteptat apariția „partidelor noi” ca să se încoloneze la ușa lor, după ideologie, și să le susțină astfel încât, după alegerile parlamentare din 2020, în maxim 5 ani de zile, Cornul abundenței să aducă românilor bunăstarea mult așteptată. Poc din degete! Ca un vrăjitor cu înaltă calificare.
Pentru că am citit mai mult, știu că Dacian Cioloș a dat „pielea ursului din pădure” când s-a angajat în numele și pe seama viitorului lui partid că va forma cu partidul En Marche al lui Macron, cu partidul social-democraților din Italia al lui Renzi, cu liberalii din ALDE european (PE) o nouă platformă politică în Parlamentul European după alegerile din primăvara anului viitor. O nouă platformă care să susțină „macronismul”. Orgoliul lui Macron este să formeze un curent politic propriu nu doar în Franța ci și la nivel european. Curent la care fac plecăciuni Dacian Cioloș și, după câte se pare, USR-ul lui Barna!
În Franța însă, macronismul nu o duce prea bine. Combinând politici de stânga cu politici de dreapta, Macron a reușit să își scadă popularitatea și este pe cale să piardă din putere la alegerile parlamentare parțiale. Între timp, Le Pen cu ultra-naționaliștii ei câștigă teren, ceea ce este o consecință a talmeș-balmeșului macronist în politicile publice. Nu este mai puțin adevărat că și scorțoșii republicani și-au revenit dar își revin și socialiștii! Așa-zisul „model Macron” nici nu putea mai mult din moment ce majoritatea membrilor și susținătorilor partidului En Marche sunt foștii membri și susținători ai Partidului Socialist! Mai mult, principalele personalități ale politicii macroniste sunt proveniți dintre socialiști! Macron le-a dat o direcție puțin mai la dreapta, către un fel de liberalism-social, ceva în genul partidului lui Dan Voiculescu care acum formează grosul partidului ALDE al lui Tăriceanu.
Cioloș și USR sunt exact pe aceeași poziție politică: liberalismul social. Un fel de „nechezol” față de liberalism, care reprezintă „cafeaua naturală”.
O parte a declarației lui Dacian Cioloș este insultătoare.
„Din păcate, o spun cu un mare regret, PNL se regăsește în aceasta zonă a clasei politice vechi și refuză cu obstinație să se reformeze și să vină alături de noi într-un proiect de reformare profundă a societății românești. Un proiect cu accent pe bunăstare. Ei așteaptă să cadă PSD natural și ei să le ia locul. Experiențele din 1996 cu CDR și din 2004 cu Alianța DA ne-au arătat că nu funcționează acest model.”Iar insulta nu o pot ierta.
Ca partid, PNL este al doilea cu cea mai mare vechime dintre partidele europene. Conservatorii britanici sunt mai vechi. Constatarea aceasta ar trebui să îi permită lui Dacian Cioloș o anume reținere când folosește peiorativ referirea la „vechimea” PNL. Cum-necum, istoria țării ne spune că PNL are realizări pe care posibilul viitor partid al lui Cioloș nu are cum să le înfăptuiască. Cel puțin nu în timpul vieții generațiilor de astăzi ba chiar și a generațiilor viitoare asta în măsura în care MRÎ a lui Cioloș va mai exista după o perioadă de timp. Bănuiesc că după ce se învechește nu se va desființa pentru a face loc altor formațiuni politice create de alți ambițioși egocentriști doritori să devină președinți de țară sau prim-miniștri! Și, ca să fiu mai clar în cele ce scriu, mai apare o întrebare: cât de vechi are voie să fie un partid pentru a nu fi considerat nociv?
O altă afirmație a lui Cioloș trebuie tratată cu atenție.
PNL refuză cu obstinație să se reformeze! Hai la DEX.
REFORMÁ, reformez, vb. I. 1. Tranz. A schimba (în bine); a îndrepta, a îmbunătăți (o situație, o concepție etc.).La ce anume se referă Dacian Cioloș când afirmă, cu emfază, că PNL trebuie să se reformeze? Mai mult, folosește și un alt termen: cu obstinație. Hai la DEX.
OBSTINÁȚIE, obstinații, s. f. Încăpățânare, îndărătnicie. – Din lat. obstinatio, fr. obstination.Se referă la doctrina PNL? La linia politică liberal-conservatoare a PNL? Dacă se referă la ele, atunci are dreptate. PNL nu urmează linia politică a socialiștilor francezi deveniți, peste noapte, macroniști. Bănuiesc că doctrina PNL, este adevărat că are elemente conservatoare fără a părăsi linia ideologică liberală a dezvoltării economice prin propriile forțe și a impunerii țării în lume prin propriile realizări, are și ea un locușor în nemulțumirea lui Dacian Cioloș care este de stânga, mult mai la stânga.
Se referă la organizarea PNL? Nu ar avea ce să critice. PNL este un partid organizat, prezent în teritoriu, cu primari, consilieri locali și județeni, cu parlamentari, cu o organizare internă adecvată necesităților partidului, cu capacitatea de a se adapta cerințelor managementului politic în funcție de etapa în care partidul se găsește etc. Hai că aici nu are ce critica. Tocmai că și el face același lucru cu fundația lui care se vrea partid.
Se referă la oamenii din PNL? Ei, aici este aici! În mod sigur! Nu are loc de ei. Nu îi plac, nu îi convine că oamenii din PNL aleși de către membrii organizațiilor să activeze în structurile de conducere ale partidului nu îl văd cu ochi buni. Or fi unii care mai varsă câte o lacrimă, în general pe ascuns că pe față ajung de râsul curcilor, dar în PNL nu are Dacian Cioloș prea mulți adepți. Iar lipsa de încredere în el și în promisiunile lui politice a scăzut ca Dunărea în această perioadă de au ajuns să se vadă și epavele navelor și bărcilor scufundate de-a lungul timpului. Încrederea în Dacian Cioloș a ajuns la un nivel sub genunchiul broaștei!
Placa cu „reorganizarea” PNL a mai fost spusă. În 2016, când conducerea de atunci a PNL a cerut să nu mai fie atacați USR-iștii „că este și ei” anti-PSD, „novicii” din USR puneau placa cu „PNL este un partid nereformat”. A ținut. Treaba a fost făcută de meseriași în dezinformare care aveau (ce coincidență!) sprijinul tuturor televiziunilor, indiferent de orientarea politică, al marii majorități a presei, al „intelectualilor de omenie” de la GDS, SAR, Revista 22, România Liberă etc. În 2016 marele „dușman al poporului” devenise PNL și nu PSD (care a guvernat până atunci!). Din acest motiv PSD a câștigat detașat alegerile locale și parlamentare. A avut sprijinul declarat al unora și nedeclarat al USR. Acum, se pare că USR se alătură lui Cioloș (care a înșelat PNL în 2016!) și critică și PSD! Bine, suntem abia la început de campanie neoficială pentru europarlamentare și prezidențiale așa că mai este timp să vedem cum vor întoarce tunurile pe PNL, în mod oficial, nu ca până acum în mod neoficial.
Noroc cu declarația de mai sus a lui Cioloș și declarațiile din zilele trecute ale lui Cristian Ghinea și Dan Barna din care am aflat că obiectivul lor electoral este să învingă PNL! Obiectiv clar, ca lumina soarelui. Nu există nuanță! Nu există o problemă cu „supremația” politică a PSD. Ei vor să împiedice PNL să existe! În alegerile care vin ținta lor este PNL. Culmea, chiar dacă PSD ar câștiga iar alegerile viitoare, ei au ce au cu PNL. Bună treabă! Oameni dedicați salvării românilor de guvernările abuzive ale PSD. 😂
Nu au treabă cu PSD și nici cu ALDE. Pentru cele două partide de stânga, vor încuraja noul partid Demos să încerce să le învingă. La nivel global Demos pare să se înscrie într-o tendință (deocamdată eșuată) de renaștere a stângii, reprezentată de Podemos, Jeremy Corbyn cu laburiștii din Marea Britanie, Bernie Sanders independentul din SUA sau Yanis Varoufakis fostul ministru al finanțelor din Guvernul lui Tsipras (Grecia) care a încercat să zdruncine sever moneda euro și care a fost obligat să demisioneze pentru că nu a fost de acord cu acordurile încheiate de Tsipras cu băncile creditoare și UE pentru a salva Grecia de la faliment. Ca o notă aparte, Grecia și-a revenit iar Varoufakis își expune ideile socialiste la o universitate din Marea Britanie unde s-a stabilit.
Ultima este de pus în ramă. Spune Cioloș: „PNL refuză cu obstinație ... să vină alături de noi pentru ... ”. Restul este gargară cu pioneze.
„Alături de noi” m-a dat pe spate. Trebuia să mă aștept. Cioloș este un tip egocentrist. Din declarațiile date până în prezent se vede clar faptul că vrea să fie considerat centru de greutate al oricărei construcții politice. A și fost încurajat pentru o astfel de atitudine. PNL în 2016 i-a admis pretențiile pentru a-l susține ca posibil candidat al funcției de prim-ministru. Comportamentul lui Cioloș pe timpul campaniei a dăunat grav campaniei însăși! De atunci, Cioloș se vede buricul pământului.
Alături de noi înseamnă, deocamdată, Cioloș și un posibil partid MRÎ și USR. MRÎ și USR fiind în centrul de comandă iar PNL pe la margine, așa, prin tranșee, carne de tun în bătăliile politice viitoare. Două partide noi care decid și un partid vechi care să execute deciziile. Altfel nu iese la socoteală. Numai organizația de tineret a PNL (TNL) are un număr multiplu cât celelalte organizații luate ca întreg - USR și MRÎ. Caraghioasă este situația în care se dovedește, pe zi ce trece, că membrii și simpatizanții USR și MRÎ nu sunt alții decât unii dintre foștii membri și susținători ai PNL, PD-PDL, actualul PMP, PRM, PSD etc. Normal că sunt și tineri care nu au avut timpul fizic să fie și la alte partide. Dar apare această ciudățenie: Dacian Cioloș reclamă PNL că este un partid vechi însă membrii și susținătorii lui sunt din partidele vechi! Pentru că „oameni noi” nu prea a reușit să adune! Canibalizează, păcălește, membrii și susținătorii altor partide și se declară partid nou-nouț. Modelul „Macron” în toată splendoarea lui.
Ca să fiu sincer mă surprinde avalanșa de declarații ale lui Cioloș. Informațiile mele îmi arătau că este un tip așezat. M-au înșelat. Nu este un tip așezat. Este un gargaragiu. Iar ideile pe care le formulează, atunci când sunt construite cu chin (de teamă să nu spună o tâmpenie!), sunt extensii ale ideilor altora, ale lui Emmanuel Macron dar și a altor socialiști „progresiști”. Încearcă să formeze un puzzle personalizat care să păcălească lumea cu ideea că oferă ceva nou. Oferă pe dracu. Idolul lui din Franța tocmai ce face dovada că în afară de ambiția de a duce Franța în fruntea națiunilor lumii, mai mult decât este acum, prin preluarea efectivă a conducerii Uniunii Europene și conducerea politicilor de securitate și apărare a UE, nu are altceva în desagă. Caută să își salveze mandatul prezidențial prin stimularea excesivă a mândriei francezilor că sunt o mare putere. La fel face și Theresa May în Marea Britanie, la fel a făcut și Angela Merkel în Germania. Nu mai spun de Vladimir Putin și Erdogan. Modelul lui Macron este Trump, din punctul de vedere al ambițiilor prezidențiale!
PNL are o organizație mare, are foarte mulți tineri și nu este nevoie să înșele lumea cu o campanie de tipul „oameni noi în politică”, are un program politic de anul trecut, are o ideologie care cuprinde partea liberală și o parte a curentelor ideologice conservatoare (combinație tradițională pentru PNL!), are programe pentru fiecare domeniu al unei guvernări, are primari care conduc cele mai performante localități din țară, are rezultate care probează beneficiile gândirii liberale pentru comunitățile conduse. Cum naiba să devină PNL „remorca” unui politician fără partid și a unui partid care nu depășește ca număr de membri o organizație PNL mai mare?
Acum știm cine este Dacian Cioloș și în ce ape se scaldă. PNL trebuie să continue lupta cu PSD-ALDE și UDMR însă va trebui să se apere contra alianței perverse MRÎ-USR. Este posibil să scoatem PSD de la putere luptând și cu cei care se fac că luptă contra PSD. Va fi mai mult de muncă dar, pentru țară, va fi bine. O guvernare liberală va readuce țara pe făgașul normal. USR și MRÎ tocmai au dovedit că sunt „un altfel de ALDE”, adică tot de stânga.
Ptiu! Iar îmi vin în minte frânturi din declarațiile unora. Dar mă abțin. Poate ... altă dată. 😂
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu