Strâmtoarea Kerci, podul blocat de ruși cu o navă comercială și acțiunea militară |
Rusia desfășoară un uriaș program de închidere a Mării Azov în special pentru Ucraina. Practic, blochează Ucraina în Marea Azov. Podul peste strâmtoarea Kerci este făcut special pentru a bloca navele maritime mari (înălțimea podului blochează trecerea navelor mari care duc la export oțelul, cărbunele și cerealele de la Mariupol) iar flotele militare ale Rusiei din Marea Neagră și Marea Azov au misiunea de a bloca accesul navelor militare ucrainene din Marea Neagră în Marea Azov.
Ucraina a anunțat, oficial, că intenționează să întărească prezența sa militară în Marea Azov și să dezvolte baza sa navală din portul Berdiansk (al doilea mare port ucrainean la Marea Azov). Evenimentul din Strâmtoarea Kerci ne arată că Rusia nu este de acord. Este decisă să împiedice completarea apărării Ucrainei la Marea Azov.
Cele 3 nave ucrainene aveau ca destinație Mariupolul. Port important al Ucrainei aflat sub presiunea separatiștilor ruși, zonă în care conflictele cu separatiștii sunt frecvente. Sosirea celor două nave de luptă, cu artileria reactivă de la bord ar fi întărit apărarea pe uscat dar și pe mare a orașului port. Ca să înțelegem motivul acțiunii Rusiei trebuie să vedem evenimentele în contextul zonei și al posibilelor acțiuni care urmează a se desfășura acolo. Rusia a împiedicat, ostentativ, recurgând la forța armată, întărirea apărării orașului port Mariupol având în vedere interesele sale de viitor! La nivelul diplomației înalte acest eveniment a fost corect interpretat. Chiar dacă are un succes în „lupta” de la Podul Kerci, Rusia a confirmat intenția clară de a continua acțiunile militare de acaparare a unor teritorii ucrainene pentru a avea o legătură directă, pe uscat, între Peninsula Crimeea și partea continentală a Rusiei. Nu mai există dubiu.
Iau de la Agerpres informația privind ședința Consiliului de Securitate al ONU.
La iniţiativa SUA, o sesiune a Consiliului de Securitate cerută luni dimineaţă de Moscova pe tema ''Încălcarea frontierelor Rusiei'' a eşuat.
În cadrul unui vot de procedură, Consiliul de Securitate a respins desfăşurarea acestei sesiuni cu şapte voturi (SUA, europenii şi Kuweit) din cei 15 membri. Rusia a fost sprijinită doar de China, Bolivia şi Kazahstan. Trei ţări africane din Consiliu şi Peru s-au abţinut.
Astfel, Rusia a eşuat în tentativa de a clasifica incidentul din apropierea Crimeii drept o încălcare a suveranităţii sale de către Ucraina la Naţiunile Unite, notează dpa. Reuniunea a continuat pe o agendă separată propusă de Kiev, conform agenţiei de presă citate.Este foarte importantă informația. Rusia a profitat de informația pe care Ucraina i-a dat-o oficial, înțeleg că Ucraina a anunțat oficial Rusia despre deplasarea celor 3 nave prin strâmtoarea Kerci, și a organizat blocarea convoiului „în apele teritoriale rusești”, adică doar acolo unde „apele teritoriale rusești” există, în Strâmtoarea Kerci! Blocarea trecerii pe sub pod cu nava comercială (ca în imaginea de mai sus) confirmă ipoteză pregătirii evenimentului. Moscova pregătise și cererea pentru o sesiune a Consiliului de Securitate pe tema „Încălcarea frontierelor Rusiei”. O acceptare de către statele membre ale Consiliului de Securitate a „temei” ar fi fost o acceptare a ocupării ilegale a Crimeei de către Rusia.
De aceea spun că au fost două proiecte eșuate. Ucraina știe că la Marea Azov flota sa (militară și comercială) este și va rămâne inactivă o lungă perioadă de timp. Doar după ce își va limpezi „apele” în zona de uscat, adică după ce îi va înfrânge militar pe separatiștii ruși va putea să își întărească apărarea la Mariupol și Berdiansk. Mai știe că va trebui să se reorienteze privind ieșirea mărfurilor în comerțul internațional. Proiectul anunțat de Ucraina de întărire militară a sa în zona Mării Azov a eșuat.
Da, sunt de acord cu cei care spun astăzi că „Rusia a câștigat bătălia Mării Negre”. Este bine să accentuăm acest „astăzi”. Pentru că tot „astăzi” Rusia se alege cu noi sancțiuni și chiar cu alte blocaje internaționale. Nu mai spun de faptul că „astăzi” nu reflectă ce va fi în viitor. Iar viitorul nu sună bine, cel puțin pentru Rusia și chiar aici, la Marea Neagră. Pot fi parșiv să spun că Rusia are un „astăzi” de care nu are nevoie.
Rusia a eșuat în atingerea unor obiective profitând de această deplasare a navelor militare ale Ucrainei. Nu a obținut recunoașterea Consiliului de Securitate al ONU a „frontierelor Rusiei” la Marea Neagră. Este eșecul principal. Major. A eșuat în încercarea de atragere a politicienilor unor state membre ale UE pentru eliminarea sancțiunilor. Este aproape imposibil ca după această acțiune prietenul Salvini să se opună prelungirii sancțiunilor UE pentru Rusia sau chiar introducerea unor noi sancțiuni. Ca să dau numai un exemplu, este cel mai proaspăt.
Moscova reclamă că Ucraina a pregătit această acțiune cu scopul de a se ajunge la acest rezultat urmărind să stimuleze agresiunea NATO și a UE dar și a altor state față de Rusia. La pachet, presa rusă a pus în circulație „interogatoriile” militarilor ucraineni de pe navele reținute care „își recunosc vinovăția”. Iar aici nu pot să nu îmi amintesc declarația Șefului Statului Major al Marii Britanii.
"Rusia reprezintă astăzi în mod indiscutabil o ameninţare mult mai mare pentru securitatea noastră naţională decât ameninţările extremiste islamiste pe care le reprezintă Al-Qaida şi gruparea Stat Islamic", a declarat generalul Mark Carleton-Smith într-un interviu pentru The Telegraph.Și ISIS a publicat „interogatoriile prizonierilor” pe care îi ucidea apoi în video-clipurile ajunse pe net. Și „prizonierii” ISIS își recunoșteau „vinovățiile”. Cu pistolul la tâmplă, cu cuțitul la gât, anchetatorii ruși au obținut multe declarații de-a lungul timpului de la „inamici”, exact la fel cum au obținut „anchetatorii ISIS”. Cine știe cu ce au fost amenințați militarii ucraineni care au fost forțați să facă declarații după dictare!
Rusia a ratat iar. Statele europene au controlul ieșirii Rusiei la Oceanul Atlantic. Întărirea apărării statelor membre ale Uniunii Europene a devenit o condiție de supraviețuire. Ucraina trebuie să fie sprijinită în conflictul deschis cu Rusia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu