duminică, 25 noiembrie 2018

Klaus Iohannis, Bruxelles, 25 noiembrie 2018, Brexit

Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European
10:20 | 25 Noiembrie 2018


Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut duminică, 25 noiembrie a.c., la Bruxelles (Regatul Belgiei), o declarație de presă înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Bună dimineața!

Astăzi avem o singură temă pe ordinea de zi, este discuția asupra proiectului de Acord de retragere, acordul Brexit. Trebuie să înțelegem bine despre ce este vorba.

Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană are două faze importante: retragerea și relațiile viitoare, care vor fi stabilite ulterior. Deci astăzi vorbim despre Acordul de retragere, este foarte important, fiindcă fără un astfel de Acord nimic nu rămâne stabilit între Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Acest Acord a fost negociat îndelung, în detaliu. UE 27, deci noi care rămânem în Uniune, am stabilit o echipă de negociatori cu un negociator șef, domnul Barnier, echipă care a făcut o treabă foarte bună. Noi i-am sprijinit, în același timp am avut grijă ca punctele care ne interesează pe noi să fie bine clarificate în acest proiect de Acord și, până în acest moment, pot să spun că suntem mulțumiți de proiect. Deci, proiectul reflectă toate preocupările noastre și soarta românilor din Marea Britanie, finanțarea bugetului Uniunii Europene și multe, multe alte lucruri. Este un Acord care are vreo 500 de pagini și opinia noastră este că proiectul e bun, merită mers mai departe.”

Jurnalist: Deci drepturile românilor sunt protejate?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Drepturile românilor, dacă acest Acord se aprobă, sunt perfect protejate. Deci, încă o dată, sub rezerva aprobării Acordului, dacă acesta intră în vigoare, pentru noi este foarte potrivit. Vă mulțumesc!”

Niciun comentariu: