miercuri, 8 mai 2019

Declarație de presă Ludovic Orban și Joseph Daul, Sibiu, 8 mai 2019

DECLARAȚIILE DE PRESĂ COMUNE ALE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, ȘI ALE PREȘEDINTELUI PPE, JOSEPH DAUL (8 MAI, SIBIU)



Ludovic Orban

Avem plăcerea de a face o conferință de presă împreună cu președintele Partidului Popular European, domnul Joseph Daul, președintele celui mai puternic partid de la nivel european, partid care la ora actuală deține președinția Comisiei Europene, președinția Consiliului European și președinția Parlamentului European, partidul care în toate sondajele de opinie se profilează ca și câștigător al alegerilor europene care vor avea loc în data de 26 mai. Astăzi și mâine, împreună cu Partidul Popular European avem organizate mai multe evenimente, începând cu ora 16,00. Președintele Partidului Popular European, domnul Joseph Daul și secretarul general al Partidului Popular European, domnul Antonio Lopez-Isturiz, vor participa la reuniunea Biroului Politic Național al Partidului Național Liberal împreună cu candidații partidului la Parlamentul European și împreună cu cei mai importanți reprezentanți ai Partidului Național Liberal în administrația locală.

La această reuniune vom dezbate agenda europeană, vom discuta despre alegerile europene și de asemenea, despre viziunea Partidului Popular European asupra viitorului Europei pentru o Europă puternică, democratică, apropiată de cetățean, o Europă competitivă, o Europă care să ofere o șansă fiecărui cetățean al Europei.

În cursul zilei de mâine va avea loc Summit-ul Partidului Popular European, un Summit extrem de important care se va organiza înaintea reuniunii Consiliului European. La Summit-ul Partidului Popular European care va fi condus de domnul președinte al Partidului Popular European, domnul Joseph Daul, vor participa cei mai importanți lideri europeni, șefi de state, de guverne, președintele Klaus Iohannis, cancelarul german, Angela Merkel, de asemenea, mai mulți premieri ai statelor europene dintre care menționez cancelarul Austriei, premierul Croației, premierul Bulgariei, președintele Ciprului. De asemenea, vor participa cei mai importanți lideri ai instituțiilor europene și anume: Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk și președintele Parlamentului European Antonio Tajani.

În cursul acestei reuniuni importante, cruciale, a Partidului Popular European, Partidul Popular European va definii o viziune clară asupra viitorului Europei și va arăta că este pregătit să continue programul de dezvoltare a Europei, de întărire a Europei, programul de apropiere a Europei de cetățenii săi și de asemenea, un program de asigurare a unei Europe unite care să fie extrem de competitivă pe plan mondial.

Vă mulțumesc! Îi dau cuvântul în continuare domnului președinte al Partidului Popular European, domnului Joseph Daul, urându-i bun venit în România și mulțumindu-i încă o dată pentru parteneriatul extrem de trainic și de puternic pe care îl avem la nivel european.

Joseph Daul

Bună ziua tuturor! Vreau să încep prin a mulțumi domnului  Ludovic  Orban și PNL pentru primirea călduroasă pe care mi-au făcut-o la Sibiu. România este o țară importantă pentru Partidul Popular European și pentru mine personal, pentru că am vizitat această țara și când eram președinte al Comisiei de Agricultură.

Sigur că avem legături puternice cu PNL și o colaborare strânsă cu domnul Ludovic Orban, o excelentă colaborare cu Marian Marinescu, care era vicepreședinte pe durata mandatului meu de președinte al PPE și care acum se ocupă de chestiunile bugetare și de asemenea, vreau să subliniez rolul important pe care îl are domnul Siegfried Mureșan.

PNL și partidele de centru dreapta din PPE din România, reprezintă de altfel niște aliați importanți pentru această campanie electorală. Împreună apărăm valorile pe care le împărtășim și care ne unesc și spunând aceste lucruri mă gândesc la țara dumneavoastră și anume, o justiție independentă, statul de drept, democrația, libertatea și solidaritatea.

De asemenea, aceste elemente sunt foarte importante pentru noi, pentru toți și pentru mine personal și mă gândesc și la cetățenii europeni atunci când evoc aceste noțiuni cum ar fi, justiția independentă, statul de drept și lupta împotriva corupției.

Un vot pentru PNL este de altfel un vot care permite să întărească rolul României în Europa și Partidul Național Liberal este singurul care  poate câștiga alegerile  înlăturând PSD de la putere. Pe 26 mai PNL reprezintă schimbarea și poate aduce un nou suflu României punând capăt haosului generat de PSD.

PNL reprezintă vocea cea mai importantă a României la Bruxelles și singurul partid de centru dreapta, care are deopotrivă puterea, experiența și influența europeană pentru a reprezenta cât mai bine interesele României și a românilor la scară europeană.

De asemenea, vreau să salut curajul și hotărârea românilor care au ieșit în stradă ca să își exprime dezacordul față de direcția în care se îndreaptă țara lor. PNL și întregul Partid Popular European îi ascultă cu mare atenție. Alături de PNL, Partidul Popular European trebuie să aducă răspunsuri concrete la neliniștile resimțite de români și de cetățenii europeni. De aceea, vreau să mai subliniez și anumite lucruri și am să vă dau câteva exemple. Știu că PPE este un partid mai vechi la scară europeană, se spune adesea că Europa nu se simte foarte bine, însă să ținem cont de faptul că avem de-a face aici cu fondatorii Europei, cei care au pus bazele ei acum 70 de ani. Este important faptul că niciodată nu mai putem vedea efectele războiului, ci dimpotrivă, pacea și prosperitatea.

Știu că adesea, cifrele nu stârnesc prea mare interes când avem de-a face cu asemenea discuții, dar vreau să vă reamintesc ultimele date, date publicității de Comisia Juncker. Este vorba de crearea a 13 milioane de noi locuri de muncă și de o rată de creștere, care a ajuns la 2% în cursul ultimului deceniu, ca și de o rată a șomajului, care este cea mai mică, înregistrată în Uniunea Europeană, cu 28 de membrii, din anul 2000 și anume 6,5%. Suntem deci pe drumul cel bun și nu trebuie să ne oprim. Tocmai de aceea,   vă încurajez să mergeți să votați pe 26 mai, să votați pentru schimbare, pentru o Românie puternică într-o Europă puternică. Acest vot înseamnă Partidul Național Liberal.

(Care este opinia dumneavoastră despre cum este respectat în acest moment statul de drept în România în contextul modificărilor Codurilor Penale, modificare ce a avut loc în aprilie?)

Mi se pare scandalos ceea ce se întâmplă în România. De altfel, câțiva dintre dumneavoastră mi-ați adresat, mai devreme, întrebări cu privire la afirmațiile Guvernului socialist, cu privire la anumite standarde cum ar fi, de exemplu, dimensiunile morcovilor. De aceea, vreau să vă spun că în ceea ce privesc standardele alimentare evocate mai devreme, vedem că ele sunt respectate în România. Ceea ce stârnește indignarea este faptul că statul de drept, justiția independentă și lupta împotriva corupției nu sunt respectate în România. Este vorba de o poziție populistă a Guvernului pe care trebuie să-l combatem și putem face acest lucru numai prin acțiune.

Tocmai de aceea, am cerut candidatului nostru la șefia Comisiei Europene, domnul Weber, să creeze o poziție de Comisar, care să fie însărcinat cu respectarea statului de drept, a justiției independente și a luptei contra corupției. Aceasta este baza care permite ca și cetățenii noștri să fie de acord cu noi și să ne susțină.

(Pe data de 26 mai, în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European, românii vor fi nevoiți să răspundă la referendumul pe justiție. Cum vedeți acest demers?)

Cetățenii români trebuie să dea un răspuns pentru că miza este legată de statul de drept, de justiția independentă și de lupta contra corupției și tocmai de aceea Președintele Iohannis a luat această hotărâre. Are deplină dreptate și îl susțin cu 200%, iar răspunsul este în mâinile poporului.

(Întrebat despre situația lui premierului Ungariei Viktor Orban și a FIDESZ în interiorul PPE)

Noi respectăm cu adevărat democrația în interiorul PPE și am demonstrat acest lucru. Acest lucru este reflectat și de  alegerea candidatului nostru, domnul Weber, care a fost ales cu 79% din voturi.

Vreau să spun că și în ceea ce privește situația domnului Viktor Orban a avut loc un vot secret al cărui rezultat nu era cunoscut nici de președintele de dinainte, cele două alternative fiind suspendarea sau excluderea. Deci a  existat de ales între cele două. 190 de membri au votat pentru suspendare și dacă lucrurile continuă, domnul Orban va fi exclus sau va părăsi singur partidul.

Înainte de Congresul nostru din luna noiembrie, vom lua o hotărâre în mod democratic cu privire la ceea ce se întâmplă. În orice caz, domnul Viktor Orban și partidul FIDESZ, reprezintă niște persoane, niște entități libere și se va lua o decizie, o decizie democratică cu privire la ceea ce se întâmplă mai departe.

Sigur, nu e bine că a spus că nu-l susține pe candidatul nostru, domnul Weber. Vă aduc aminte că nici pe domnul Juncker nu l-a susținut și totuși domnul Juncker a fost ales.

Ținem foarte mult ca președinția Comisiei să îi revină domnului Weber și vom insista asupra acestui lucru.

(Întrebat despre situația din Spania și tendințele extremiste de la nivelul european)

Vreau să vă spun că și noi am fost surprinși de ceea ce s-a întâmplat în Spania, ca și dumneavoastră, și este necesară o analiză profundă a situației pe care trebuie să o facem alături de domnul Casado.

În orice caz, cel mai clar vom ști cum stau lucrurile imediat după alegeri, acela este sondajul care ne va arăta cel mai clar ce avem de făcut. Vă pot spune că nu toate tendințele sunt în această direcție, spre exemplu în Franța lucrurile stau diferit decât în Spania.

Nu mi-a fost niciodată teamă de-a lungul vieții mele și am acceptat mereu răspunsul și decizia dată de cetățeni, mai ales având în vedere caracterul secret al voturilor și al alegerilor. Deci, nu îmi este teamă de aceste tendințe și am încredere în viitor.

Vreau să vă spun că mă doare în cot dacă rămâne sau nu în acest partid, avem niște reguli și niște valori de respectat și ele sunt cele care primează și nu putem vorbi despre alianță câtă vreme rămân președinte. Este clar!

( V-aș întreba domnule Orban, în legătură cu prezența președintelui Klaus Iohannis. În ce calitate vine și care ar trebui să fie concluziile după această întâlnire?)

Ludovic Orban 

Așa cum am anunțat, l-am invitat pe președintele României la mai multe evenimente organizate de Partidul Național Liberal, printre care și această reuniune de astăzi, de la Sibiu. Discuțiile pe care le vom purta astăzi sunt legate strict de agenda europeană, de viitorul Europei, de poziția Partidului Popular European și de poziția Partidului Național Liberal, ca membru al PPE, privitor la aceste probleme care frământă cetățenii europeni și de asemenea, probabil vom discuta câteva detalii legate de Summit-ul PPE care va avea loc în cursul zilei de mâine.

Niciun comentariu: