luni, 6 mai 2019

Declarații Ludovic Orban, 6 mai 2019

DECLARAȚIILE DE PRESĂ ALE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL BIROULUI EXECUTIV AL PNL – 06 MAI 2019



Pe 9 mai, la ora 10 dimineața se va desfășura la Sibiu, Summitul Partidului Popular European. La acest Summit, care va fi condus de președintele Partidului Popular European, Joseph Daul,  vor participa șefii de State, de Guverne aparținând partidelor din Partidul Popular European, de asemenea, vor participa reprezentanții Partidului Popular European în funcțiile de conducere de la nivelul instituțiilor europene, președintele Comisiei Europene, președintele Parlamentului European, președintele Consiliului European.

De asemenea, vor participa președinți ai unor partide membre ale Partidului Popular European, care se află în opoziție și de asemenea, va fi prezent viitorul președinte al Comisiei Europene, candidatul Partidului Popular European la funcția de președinte al Comisiei Europene, domnul Manfred Weber.

De asemenea, pe data de 8 mai, începând cu ora 16.00, am convocat Biroul Executiv al Partidului Național Liberal. La această reuniune a Biroului Executiv al Partidului Național Liberal dedicată în integralitate dezbaterii agendei europene pe următorii 5 ani avem onoarea de a-i avea ca invitați și ca participanți pe președintele Partidului Popular European, Joseph Daul și pe secretarul general al Partidului Popular European, Antonio Lopez-Isturiz White.

Sunt evenimente extrem de importante, care reflectă anvergura europeană a Partidului Național Liberal, care reflectă relațiile extrem de bune pe care le are Partidul Național Liberal cu partenerii europeni, cu partidele de centru-dreapta din cadrul Partidului Popular European, la nivel european și care arată capacitatea Partidului Național Liberal de a influența decizii la nivel european în favoarea românilor.

Tot astăzi, am mai luat câteva decizii legate de probleme curente. Am luat decizia să propunem doi candidați pentru Curtea Constituțională a României. Știți că este în curs de derulare procedura de desemnare a unor judecători ai CCR.

Pentru Camera Deputaților, Biroul Executiv a decis să fie propus președintele Comisiei juridice a  partidului, domnul Ioan Cupșa, iar pentru Senat, domnul senator Daniel Fenechiu. De asemenea, am luat un mandat din partea Biroului Executiv, către mine și către liderii de grupuri, să purtăm discuții cu ceilalți parteneri din opoziție pentru a identifica o posibilitate cât mai bună de a încerca să obținem majoritate în susținerea unui candidat, altul decât candidații sprijiniți de PSD-ALDE.

De asemenea, Partidul Național Liberal a luat decizia, în Biroul Executiv, ca urmare a publicării motivării Curții Constituționale pe inițiativa cetățenească “Fără penali”,  de a susține în Parlament adoptarea acestei revizuiri a Constituției care, de fapt, este conformă și cu propunerile legislative formulate de Partidul Național Liberal și care se află în cursul dezbaterii  Parlamentului, privitor la integritatea în funcția publică.

De asemenea, am decis organizarea unui eveniment important al Partidului Național Liberal. Astăzi, Biroul Executiv al Partidului Național Liberal a aprobat programul politic al partidului pentru alegerile pentru Parlamentul European, viziunea noastră asupra Europei în următorii cinci ani și de asemenea, viziunea noastră asupra modalității în care România poate să fructifice la maxim, pentru beneficiul românilor, toate avantajele pe care le are prezența României în cadrul Uniunii Europene.

Deci, practic am decis  programul politic al PNL pentru europarlamentare și faptul că acest program va fi prezentat public în data de 13 mai, în cadrul unui eveniment la care vă vom invita și pe dumneavoastră.

(Ne puteți confirma faptul ca la ședința BEX din data de 8 mai a fost invitat și președintele statului, Klaus Iohannis?) 

Acest lucru vi-l poate confirma Președinția. În ceea ce mă privește pe mine, evident, am trimis invitație președintelui României la câteva evenimente importante, urmând să decidă președintele României dacă va participa la aceste evenimente.

Oricum, alături de președintele României voi participa la Summitul Partidului Popular European din data de 9 mai.

(I-ați transmis invitație președintelui României și pentru mitingul de la Iași și pentru cel de la București?)

Da.

(Și ați primit o confirmare?)

Încă nu am primit, dar cu siguranță vom primi informația dacă va fi prezent. Noi ne dorim să fie prezent și, practic, să oferim ocazia să susțină referendumul pe care l-a declanșat și să transmită mesaje către toți cetățenii români privitor la necesitatea implicării în acest referendum și necesitatea votului în favoarea acestui referendum.

(În discuțiile pe care le-ați avut ați stabilit cu președintele României că vă va fi alături în toată această perioadă, în toată această campanie?) 

N-am stabilit că vom fi în toată campania, noi am transmis niște invitații, președintele are dreptul să se implice în campania pentru referendum, are dreptul să participe la orice eveniment la care poate să transmită mesaje pentru referendum. Partidul Național Liberal a declarat sprijinul total politic și organizatoric pentru referendumul declanșat de președintele României, încă din momentul anunțării referendumului și ca atare, oricând prezența președintelui României la evenimente ale Partidului Național Liberal, susținător declarat al referendumului, este normală, firească și de dorit.

(Pentru Iași și pentru București v-ați făcut un calcul câți susținători PNL vor veni la aceste mitinguri?)

Nu vom invita numai susținători PNL. Am luat decizia să invităm cetățeni onești, oameni care susțin aceleași valori și principii ca și noi, oameni care susțin referendumul, care susțin să se interzică amnistia și grațierea pentru corupție, care, de asemenea, își doresc să nu mai existe posibilitatea pentru Guvern să mai recidiveze  în Ordonanță în domeniul Justiției, precum Ordonanța 13, Ordonanța 7,  Ordonanța 90, Ordonanța 92 etc.

(Pentru București ați stabilit locația în care se va desfășura acest miting pe 18 mai?) 

O locație pe care ne-o dorim este Piața Victoriei, este  locul simbol, care, practic, după părerea noastră este cel mai potrivit loc. Am depus o solicitare către Primăria Capitalei în conformitate cu legea. Așteptăm să se întrunească Comisia specială care aprobă evenimente, să primim un răspuns.

(Deci vă așteptați la un număr mare de oameni care să vină în Piața Victoriei?) 

Cu siguranță!

(Zeci de mii?) 

Zeci de mii o să fie. Nu am nicio îndoială că va fi un miting mare, va fi un miting în care se va vedea clar susținerea de care se bucură Președintele României în referendumul declanșat și susținerea de care se bucură Partidul Național Liberal.

(Referitor la propunerile pentru CCR. De ce nu ați stabilit de la bun început cu cei de la USR să susțineți un candidat comun pentru a avea mai multe șanse?) 

Cred că orice formațiune politică are dreptul de a depune candidați. Vom purta discuții cu partenerii din opoziție privitor la candidaturi și dacă putem degaja o soluție comună o vom susține.

(În momentul de față și cei de la USR au anunțat că au două propuneri pentru cele două posturi)

Sunt la curent, am și avut discuții cu președintele partidului respectiv, am stabilit că suntem deschiși la discuții ulterioare, discuții care vor avea loc în cursul zilei de astăzi și dacă degajăm o formula de susținere comună a unui candidat la Cameră și la Senat, va fi foarte bine.

Oricum, pentru alegeri știți că este necesar jumătate plus unu  iar dacă la una dintre Camere nu se ajunge la un candidat comun, nu avem oricum garanția susținerii în turul doi, în cazul în care nu se întrunește majoritatea absolută pentru un candidat.

( În perspectiva celor două mitinguri, ce veți face dacă Guvernul va continua cu acea intenție de modificare a Legii referendumului?) 

Am somat public Guvernul să nu se adopte anumite modificări din cadrul proiectului de Ordonanță de Urgență. Prima modificare, interdicția implicării în campanie a președintelui, care mi se pare o aberație monstruoasă. De altfel, am văzut că președintele AEP a făcut un pas înapoi dar să vedem ce are de gând Guvernul în privința asta.

De asemenea, ni se pare inacceptabilă prevederea legală care determină președintele fiecărei secții de votare să întrebe cetățeanul român care vine la vot dacă votează la referendum, dacă votează la europarlamentare. Aceste prevederi trebuie scoase. Orice cetățean știe de ce vine la alegeri și nu trebuie să i se pună întrebări suplimentare, mai ales în condițiile în care știm foarte clar că există posibilitatea de implicare din partea partidului de guvernământ pentru că Guvernul organizează alegerile, în desemnarea președinților de secții de votare și este posibil ca foarte mulți cetățeni români, existând această procedură la dispoziția președinților secțiilor de votare, să fie oarecum convinși să nu voteze și la referendum.

Adică este o formă de a reduce în mod artificial prezența oamenilor. Eu sunt convins că toți cei care vin la vot știu de ce vin la vot, știu dacă au venit să voteze la europarlamentare, știu dacă au venit să voteze la referendum și nu trebuie să-i întrebe președintele secției de votare lucrul acesta.

De asemenea, privim cu mare atenție niște prevederi care ne este teamă să nu afecteze transmiterea în timp real a datelor privind prezența atât la europarlamentare cât și la referendum și de asemenea, să nu fie afectat sistemul de semnalare în timp real a votului multiplu, atât la prezidențiale cât și la europarlamentare.

( A fost fixată o țintă electorală pentru fiecare filială județeană? Ne puteți spune dacă s-a fixat și o țintă la nivelul conducerii centrale a PNL?) 

Este o chestiune internă, fiecare președinte va primi din partea mea un obiectiv, care a fost discutat, care este stabilit pe baza unor analize, unor cercetări și pe baza potențialului pe care îl are fiecare filială.

(La nivel național?) 

Este un obiectiv țintă, care de fapt le permite în mod organizatoric să împartă pe fiecare localitate obiectivele, atât în ceea ce privește procentul cât și numărul de voturi. La nivel național facem tot ce depinde de noi să câștigăm alegerile.

(Vorbea Rareș Bogdan de un scor de cel puțin 25%, aceasta să fie ținta sau chiar mai mare, 30%?)

V-am spus că nu mă hazardez să dau procente. Cercetările sociologice din ultima lună și jumătate sunt cercetări sociologice care ne încurajează, care ne arată că suntem umăr la umăr cu PSD și că am depășit PSD, dar una este sondajul și alta este realitatea în teren. Victoria se obține în teren, se obține în campania directă din casă în casă, în acțiunea de convingere la firul ierbii a fiecărui român și capacitatea de mobilizare a fiecărui alegător care susține Partidul Național Liberal, la vot.

(Mai vorbea Rareș Bogdan și de posibilitatea sancționării a acelor lideri de filiale care nu îndeplinesc....) 

Am încredere în fiecare în fiecare președinte de filială, în fiecare parlamentar al partidului, în fiecare primar, în fiecare membru al Partidului Național Liberal că vor trage cu toată forța pentru a contribui la victoria Partidului Național Liberal.

(Și cine nu îți îndeplinește acest target?) 

Am încredere în fiecare organizație, în fiecare membru, în fiecare primar că își vor atinge obiectivele.

(Dacă nu obțineți scorul pe care vi-l propuneți la nivel național, luați în calcul ca dumneavoastră, Președinte PNL să vă depuneți mandatul?)

Vom obține cel mai bun scor în alegerile pentru Parlamentul European și ne batem în aceste alegeri ca să învingem partidul de guvernământ.

Un vot pentru Partidul Național Liberal este un vot care îi ajută pe români să scape de Dragnea și de PSD. Este ca o moțiune de cenzură a cetățenilor împotriva acestei guvernări. De aceea îi invit pe cetățeni să vină la vot și să voteze această moțiune de cenzură. De altfel, victoria Partidului Național Liberal va crea o criză gravă și cu siguranță, Partidul Național Liberal, după alegerile pentru Parlamentul European, va depune moțiune de cenzură, va iniția procedura moțiunii de cenzură până la sfârșitul sesiunii parlamentare pentru a transpune în vot, în Parlament, voința exprimată de cetățeni la aceste alegeri.

Niciun comentariu: