duminică, 21 iunie 2009

Azi, Voronin. Primul !


Nici nu stiu de ce sa ma apuc. Sunt multe de carcotit.

Azi am chef de Voronin si declaratiile lui, printre altii si altele. Mai nou dar si mai vechi, Voronin a trecut la critica UE care are un comportament ciudat ce nu corespunde indicatiilor primite de "eminenta sa comunistoida" de la Moscova. Nu mai spun de Romania care "se ascunde" dupa statutul de Stat Membru si nu face ce i se recomanda de catre Voronin si Guvernul "reformator" al lui Greceanai.

Intr-un interviu dat de Voronin unui publicatii rusesti, in care scotea in evidenta un "scenariu" potrivit caruia Romania actioneaza concertat cu opozitia din tara pentru distrugerea statalitatii R. Moldova astfel ca, dupa 20 de ani, Moldova sa fie anexata Romaniei fara Transnistria insa, apare si o afirmatie a acestuia potrivit careia Moldova vrea sa aiba o relatie speciala cu UE fara a deveni membru al UE (iar a NATO sub nici o forma pentru a nu periclita interesele rusesti in zona !) ramanand insa membra a CSI. Afirmatia lui Voronin, contrara ideilor din Alocutiunea sustinuta la Summitul Sefilor de stat din Europa Centrala in 19 iunie 2009 la Novi Sad (Serbia), clarifica "continutul optiunii europene al R. Moldova" de sub conducerea sa. Europa sa isi deschida frontierele pentru Moldova, sa participe la modernizarea tarii pentru ca Voronin si ai lui sa "suga" de la doua vaci odata: UE si CSI. Dar, in cadrul CSI Voronin are doar cuvinte de lauda la adresa Rusiei si a statelor prietene nu cum are fata de UE si statele membre. Paradoxul situatiei este ca Voronin critica UE si politica acestei Uniuni facandu-se ca nu stie ca deciziile comunitare se iau la nivelul sefilor de state si guverne membre si nu de catre Comisia Europeana, cea cu care trateaza el. La nivelul Statelor Membre UE, Voronin se lauda cu relatii excelente, contrare relatiilor cu Uniunea in ansamblul ei ! Mare minune. Dar ea nu mai este atat de mare daca legam actiunea lui Voronin de "indicatiile" Moscovei care, in relatiile cu UE aplica aceeasi procedura: relatii directe cu Statele Membre, mita energetica si dezbinarea politicilor comune europene. Normal, din moment ce Rusia tuteleaza CSI care este tot o uniune economica a unor state euro-asiatice, uniune concurenta economic si politic UE. Daca Rusia isi poate permite un astfel de comportament, care este rolul real al lui Voronin ? Ei bine, el este betigasul cu care rusii intarata, printre olanele gardului, "catelul" Romania pentru ca in zona de contact economic si de securitate a Rusiei cu UE sa se mentina o zona de nesiguranta. De aceea orice declaratie, nefericita sau nu, a lui Basescu sau a unui ministru roman, a unui politician sau o dezbatere in presa este transformata in "proba" impotriva "statalitatii R. Moldova".

Acum Voronin a trecut la acuzatia cu "cortina de fier" pe care UE o instituie in relatiile cu R. Moldova. Eroare. Nu cu R. Moldova are treaba UE ci cu Voronin si hoarda comunista care a confiscat democratia in republica. Pana acum, guvernantii comunisti au facut praf intelegerile pe care le-au avut cu UE, interpretand intr-o maniera proprie standardele Uniunii Europene fie ca ele erau politice, fie ca erau economice, fie ca erau sociale. Normal, dupa mintea lui Voronin vinovata se face UE care nu are capacitatea de a intelege "interesele de stat" ale republicii de peste Prut. Leaga de aceasta acuzatie pe cea a cetateniei pe care Romania o acorda etnicilor romani din R. Moldova care pot face dovada cetateniei romanesti pierdute dar si a cetateniei romane pe care o primesc cei care nu au avut o cetatenie romana insa doresc sa devina cetateni romani. Nici o problema. Mingea nu este la Romania, mingea este la regimul comunistilor din Moldova care nu pricep un lucru elementar: "cetateanul unui stat stie unde se face friptura", cum spunea un fost ambasador roman la Kiev. Din moment ce Tu, guvernantul unei tari ai doar preocuparea sa iti imbogatesti familia si practici jaful la drumul mare in propria tara, ajungand pana acolo incat sa duci la saracie lucie majoritatea populatiei, normal ca cetatenii tarii tale se vor uita in jur si isi vor aminti ca sunt etnici romani, rusi, bulgari, turco-tatari si vor incerca sa capete cetatenia tarilor de care apartin etnic pentru a scapa de saracie. Iar in R. Moldova sunt multi dintre cei care si-au luat si cetatenie rusa, bulgara si nu doar romana. Dar nasparliul Voronin nu vede decat Romania. Bietul de el.

Niciun comentariu: