sâmbătă, 6 iunie 2009

Business Standard cu Norica Nicolai

In articolul "To do list” pentru Bruxelle" din Business Standard Norica Nicolai expune o idee care ma deranjeaza.

"Nicolai surprinde: Trebuie nationalizate companii

Ocupanta primului loc pe lista PNL pentru europarlamentare, Norica Nicolai, este de parere ca ideea nationalizarii companiilor este salutara in acest context economic, plecand de la premisa ca “firmele multinationale repatriaza profitul si genereaza consecinte economice grave, in special, cresterea somajului”."

Nu stiu de unde a luat Norica o astfel de idee dar simt ca este o mare tampenie. In plus nu este o tema de Parlament European. Mai degraba ar fi optat, ca raspuns, pentru reducerea pomenii europene in diferite domenii, cum ar fi in agricultura, de ex. Tot o tampenie o consider si optiunea pentru marirea bugetului UE in vederea cresterii subventiilor. Cat timp marii contributori vor avea putere de decizie in PE fondurile pentru subventii vor face doua rele: vor discrimina si vor "imbolnavi" concurenta reala in domeniile subventionate. Ca liberala ar fi trebuit sa promoveze revenirea la libera concurenta in domeniile subventionate, singurele domenii in care UE ar trebui sa intervina ar trebui sa fie sprijinirea punctuala a insfrastructurii de comunicatii si telecomunicatii de interes european si dezvoltarea comunitara pentru a permite reducerea decalajelor intracomunitare dintre tari. Cele doua domenii au efecte directe asupra dezvoltarii europene.

Nu inteleg de unde are o astfel de idee. Ce spune Daianu este din carte, o motivatie superficiala, ideea de baza fiind, la nivel intern, crearea conditiilor pentru investitorul strain sa considere ca afacerea lui se poate dezvolta mai bine in Romania decat in alta parte. Pe de alta parte, firma din Romania fiind o parte a investitiei facuta initial in alta tara trebuie, este normal, sa isi aduca contributia la insanatosirea afacerii si, de aceea, o parte din fondurile pe care le obtine sub forma beneficiilor se vor duce catre investitia de baza unde este posibil ca treburile sa fi mers mai putin bine.

Ma deranjeaza aceasta afirmatie a Noricai Nicolai. Are insa si unele idei bune, care nu pot fi negate.

Am pus postarea si la Cotidianul.

Niciun comentariu: