luni, 29 iunie 2009

Politia de Frontiera Romana - asa da !

Ca vechi granicer si pensionat ca politist de frontiera urmaresc comunicatele lor. Pe langa cele uzuale, situatia la frontiera zilnica, pun la dispozitie si rezultatele unor actiuni de frontiera si de combatere a crimei organizate transfrontaliere care ma ung la suflet. Mai jos aveti ultima isprava a lor. Fara nici o interventie de-a mea ! Pe text, dar ce credea-ti ?!

"La famiglia": Ampla operatiune pentru destructurarea unei retele de contrabanda cu tigari


Politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si I.J.P.F. Galati, impreuna cu lucratori din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Galati, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galati, cu sprijinul S.R.I. - Directia Judeteana Galati si alaturi de politisti ai Seviciilor de Investigare a Fraudelor Braila si Prahova, au anihilat o retea de contrabanda cu tigari provenite din Ucraina si din Republica Moldova, care actiona la nivelul judetelor Galati, Prahova si Suceava.

Pe parcursul a sapte luni, politistii de frontiera galateni au derulat o ampla operatiune pentru documentarea activitatii infractionale a retelei si strangerea de probe - intitulata Operatiunea "La famiglia".
In cursul zilei de 25 iunie 2009, politistii de frontiera sprijiniti de autoritatile implicate, au efectuat 13 perchezitii domiciliare simultane (10 in municipiul Galati si 3 in judetul Prahova), concomitent cu executarea a 12 mandate de aducere a unor persoane.
Au fost retinute pentru cercetari 11 persoane, 6 dintre acestea fiind prezentate de procurorii D.I.I.C.O.T., in data de 26.06.2009, la Tribunalul Galati, care a emis mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile.
Cantitatea totala de tigari confiscate este de 200.498 pachete tigari in valoare de 793.266 lei, fiind indisponibilizate in vederea confiscarii mai multe bunuri, iar asupra a 4 apartamente a fost instituit sechestru asiguratoriu.

Investigatiile

In cursul lunii decembrie 2008, politistii de frontiera au intrat in posesia unor informatii conform carora in zona de competenta actioneaza o ampla retea de contrabanda cu tigari din R. Moldova si Ucraina.

Astfel, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galati si cu sprijinul S.R.I. - Directia Judeteana Galati si Prahova, au fost demarate actiunile specifice pentru probarea intregii activitati infractionale si tragerea la raspundere a membrilor retelei.

Investigatiile s-au derulat pe parcursul mai multor luni de zile, rezultand faptul ca reteaua este formata din cetateni romani si persoane cu dubla cetatenie, romana si moldoveana, o parte dintre acestia facand parte din doua familii cunoscute in lumea interlopa galateana, iar coordonatorul retelei era o persoana cu dubla cetatenie, romana si moldoveana, Anatolie C., in varsta de 31 ani.

Pentru evitarea distribuirii tigarilor pe piata neagra, transporturile traficantilor erau monitorizate de catre politistii de frontiera galateni cu sprijinul S.R.I. Galati, iar in baza informatiilor transmise erau retinute pe raza jud. Braila si Prahova, sub diferite pretexte, astfel incat pana la data de 24.06.2009 au fost confiscate un numar de 144.498 pachete tigari de contrabanda.

Sub directa coordonare a procurorului D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Galati si cu sprijinul S.R.I. - Directia Judeteana de Informatii Galati, au fost identificati toti membrii retelei, procedandu-se la monitorizarea acestora in vederea probarii activitatii infractionale.

Modul de actiune al retelei

Investigatiile au scos in evidenta faptul ca aceasta grupare infractionala era foarte bine organizata pe nivele ierarhice, liderul gruparii atribuind persoanelor pe care le coordona sarcini foarte precise privind modul de operare si actiune in zona de frontiera.

Tigarile de contrabanda erau procurate de persoane din Republica Moldova si Ucraina care le introduceau in Romania prin mai multe metode:

  • prin punctele de trecere a frontierei Oancea si Galati, in cantitati mici si depozitate in mun. Galati;
  • peste fluviul Dunarea, din Ucraina, prin zona unei localitati din jud. Tulcea, cu ambarcatiuni, de unde erau preluate si transportate in diferite locatii din mun. Galati;
  • peste frontiera de stat a Romaniei prin zona Vicovu de Sus (jud. Suceava), transferate ulterior in mun. Galati.

Dupa terminarea operatiunii de colectare, tigarile erau incarcate in mijloace de transport auto si transferate in diferite orase ale tarii, in vederea comercializarii pe piata neagra, transporturile fiind insa interceptate de politistii de frontiera.

Perchezitiile

In data de 25.06.2009, incepand cu orele 06.00, intr-o actiune concertata, sub coordonarea directa a procurorilor D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Galati, politistii de frontiera galateni, impreuna cu lucratori din cadrul S.A.S.I.- I.G.P.F. Bucuresti, S.I.F. Braila, S.I.F. Prahova si I.J.J. Galati au actionat si realizat un numar de 13 descinderi avand ca obiect efectuarea unui numar de 13 perchezitii domiciliare (10 in mun. Galati si 3 in jud. Prahova) si executarea unui numar de 12 mandate de aducere.

Cu aceasta ocazie, au fost ridicate, ca mijloace de proba, diferite inscrisuri, mijloace de telecomunicatii si arme albe, mai multe bunuri si sume de bani rezultate din activitatea infractionala (170.000 lei si 4.200 dolari), fiind descoperite cantitati mari de tigari (peste 56.000 de pachete tigari, diferite marci, cu timbru din Ucraina si Republica Moldova).

Cantitatea totala de tigari confiscate in cauza este de 200.498 pachete tigari in valoare de 793.266 lei.

Totodata au fost ridicate in vederea confiscarii 3 autoturisme (1 autoturism "Skoda Fabia", 1 autoturism "Mitsubishi", 1 autoturism "Toyota") cu o valoare de aproximativ 126.000 lei si s-a aplicat masura sechestrului asigurator pe un numar de 4 apartamente.

Retinerile

In prezent, sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T. Biroul Teritorial Galati, politistii de frontiera efecueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de "contrabanda" si "constituirea unui grup infractional organizat", fapte prevazute si pedepsite de legislatia in vigoare.

Prejudiciul creat statului roman, calculat la momentul actual de D.R.A.O.V. Galati, se ridica la peste 1.600.000 lei.

Sase persoane au fost retinute pe baza de ordonanta de catre procurorii D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Galati, fiind prezentate, pe data de 26.06.2009 la Tribunalul Galati, care a emis mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Politistii de frontiera, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., continua cercetarile pentru stabilirea intregii activitati infractionale.

Niciun comentariu: