marți, 30 iunie 2009

Problema ocuparii locurilor de munca


Este criza. Toti stim lucrul acesta. Se pare ca stie si Guvernul Boc-poloboc care face poc, ba chiar si "inaltimea sa" cotrocenistul sef Traian "Tepelus" Basescu.

In timp ce UE pune la dispozitie, gratuit, informatia comunitara de orice fel cu privire la reglementarile comunitare de interes, Guvernul roman ne-a luat acest drept, constitutional, si ne da acces la legi numai contra cost. Dar daca nu am bani pentru MOf sau nu vreau sa-l cumpar ? Pot fi acuzat ca nu cunosc legea ? Pot. La noi ca la nimeni.

Parlamentul si Consiliul European au emis Directiva 2009/52/CE din 18 iunie 2009 prin care stabileste o serie de masuri pentru combaterea migratiei ilegale in statele terte si, prin aceasta, si o masura de protectie a locurilor de munca in statele membre impotriva angajarilor ilegale de migranti din tarile terte. Sunt acolo masurile ce trebuiesc luate de stat, inclusiv de sanctionare a angajatorilor care nesocotesc reglementarile interne si comunitare.

La punctul (18) din motivarea Directivei se arata urmatoarele:

"Statele membre ar trebui sa prevada posibilitatea de a introduce alte sanctiuni impotriva angajatorilor, printre altele pierderea partiala sau totala a dreptului de a beneficia de prestatii, ajutoare si subventii publice,inclusiv de subventiile din agricultura, excluderea din cadrul procedurilor de achizitii publice, precum si recuperarea integrala sau partiala de la acestia a prestatiilor,ajutoarelor si subventiilor publice, inclusiv a fondurilor UE gestionate de statele membre, care au fost deja acordate. Statele membre ar trebui sa poata decide sa nu aplice aceste sanctiuni suplimentare angajatorilor persoane fizice, atunci cand angajarea se face în interesul lor personal".

In partea normativa a Directivei, masurile descrise mai sus sunt detaliate. Se stabileste ca Statele membre vor umbla la actele normative interne pentru a le pune de acord cu Directiva pana la 20 iulie 2011. Este nevoie deoarece in Directiva sunt prevazute masuri cu caracter penal impotriva angajatorilor persoane fizice si juridice, impotriva celor juridice sunt prevazute masuri suplimentare ce presupun modificari sau completari ale legilor in vigoare privind sprijinul de stat, achizitiile publice etc.

De interes pentru noi sunt astfel de probleme, nu parangheliile pesedisto-pedeliste si nici jigodismele promovate de alde Berceanu cu "ia angajarea nemule !" sau "iti dau un post daca faci frumos".

Cum se va aplica Directiva in Romania ? Dupa cum se comporta coalitia maronie si dupa cum intervine Basescu in favoarea unuia sau altuia dintre "oamenii de treaba", nu prea cred ca se va aplica.

Niciun comentariu: