luni, 17 august 2009

Am avut dreptate. Justitia este atacata.

Intr-un aticol publicat pe blogul lui, Cristi Danilet afirma fara dubii ca "Reforma a murit". Este vorba despre reforma Justitiei, obiectiv pentru care tanarul judecator clujean si-a angajat toate fortele.

Am mai spus ca am mare incredere in el. Chiar daca este (o mai fi ?) unul dintre sustinatorii Monicai Macovei si ai PD-L, Cristi Danilet este totusi o minte lucida si dornica de adevar. Toate actiunile lui de ani de zile se indreapta catre reforma Justitiei. Nu doar la nivel institutional ci si la nivel personal, la nivelul fiecarui membru al "breslei" magistratilor. Fie ei judecatori fie procurori (procurorii sunt "magistrati" pentru ca mostenim statutul lor din epoca stalinista cand procurorii erau mai puternici decat judecatorii, multe procese desfasurandu-se doar de forma).

"Se pare ca Guvernul va face o gafa momunentala. Isi va asuma raspunderea pe un proiect de act normativ referitor la salarizarea bugetarilor, potrivit carora indemnizatiile magistratilor vor fi diminuate. O astfel de masura, daca se va aplica, va fi intalnita pentru prima data in Europa. Nicicand salariile magistratilor nu au scazut in vreo tara. Mai mult, aceasta nu s-a intamplat nici macar in timpul prezentei crize economica-financiare.

Reducerea veniturilor lunare ale magistratilor nu are nicio logica. Pentru simplul fapt ca noi suntem 6.000 in toata tara, adica cam cati muncitori sunt intr-o fabrica mai mare. Economia bugetara facuta astfel ar fi infima. Ca sa nu mai vorbesc ca prin dezastruoasa politica de resurse umane din justitie, prin plecarea masiva in pensie a sutelor de magistrati numai in ultima jumatate de an, deja s-au facut economii la bugetul de salarii.

In realitate, alta e explicatia: DERANJAM, suntem un PERICOL. Faptul ca din ce in ce mai multe dosare cu politicieni, interlopi, oameni de afaceri ajung in instante, sperie. Nicicand in istoria justitiei romane nu au existat politicieni cercetati penal. Si acum ei insisi pozeaza in victime ale independentei noastre acordate tot de catre ei, in 2005. Prin urmare, acum cred ca au gasit parghia de CONTROL: nu le place ce facem – ne reduc salariile. Acest gest are o bataie pe termen lung, in fapt: caci s-ar mai putea sa fie si o altadata cand nu le va placea de noi si atunci din nou ne vor reduce salariile. Si tot asa. Nu are nicio importanta ca standardele internationale in materie interzic acest lucru, asa cum aratam nu demult, material pe care l-am inaintat CSM si care a fost astfel trasmis Ministerului Muncii.

Si, ca sa o spun pe sleau, iata mesajul transmis de politicieni: „NU NE CONVINE CA MAGISTRATII SUNT INDEPENDENTI SI NE FAC DOSARE. PRIN URMARE LE ARATAM CA NOI SUNTEM CEI CARE II CONTROLAM PRIN POSIBILITATEA PE CARE O AVEM DE A LE REDUCE INDEMNIZATIILE ORICAND VREM NOI”.

Evident, nu ne vom lasa calcati in picioare. Caci, pana la urma, nu e vorba de beneficiul nostru: independenta nu e un privilegiu al magistratilor, ci un drept al justitiabililor. Justitiabili care trebuie sa aiba parte de o judecata dreapta in fata unor magistrati nepresati, neamenintati, necontrolati. Asadar, suntem decsi sa atacam la Curtea Constitutionala actul normativ care incalca aceste principii si vom atentiona Consiliul Europei si Comsia Europeana. A mai cere sa facem reforma justitiei sau sa continuam lupta anticoruptie in aceste conditii, este ilar".

Astept "ziua de maine", cand Cristi Danilet va scrie, posibil, indicand partidul politic care a incercat in permanenta sa subordoneze magistratii, in special pe judecatori, si care a gasit aceasta metoda de terorism de stat prin diminuarea salariilor acestora pentru a-i aduce sub control politic.

Da, este vorba despre Basescu liderul de facto al PD-L si de partidul lui cu durata limitata.

Sa ne aducem aminte. Basescu presedinte. Monica Macovei ministru al Justitiei. Inceputul anului 2005, inceput de primavara. Bilantul anual al Parchetului General sau DNA. Basescu cuvanta. Judecatorii sunt criticati ca nu respecta incadrarile procurorilor din rechizitorii ! Ca procurorii muncesc din greu pentru aducerea in fata justitiei a "infractorilor" iar judecatorii le infirma probele. Figura s-a repetat anul urmator cu si mai mare intensitate. Tintele erau Nastase si alti politicieni neplacuti vederii lui Basescu. Incepuse zavera cu Patriciu. CNSAS a inceput sa primeasca dosare de la serviciile atat de dragi lui Basescu iar acesta avea nevoie, urgenta, de rezultatele promise de procurori. Din informatiile presei, care primea pe surse pagini intregi din rechizitoriile intocmite, inainte ca acestea sa ajunga la instantele competente, "criminalii" nationali erau de la PSD. Incepusera sa apara si niste liberali. Justitia si-a deschis o sectiune in media. Televiziunea obiedienta Realitatea Tv facea linsaj mediatic zilnic. Cotidianul si Evenimentul Zilei produceau din greu articole incriminatoare, aduceau "probe" si reprosau instantelor de judecata ca nu le evalueaza pentru a condamna pe "dusmanii natiunii". Erau in voga judecatile publice, ziaristii RTv devenind "judecatori". Pe atunci, timid, B1Tv incerca sa intre in scena. Tara incepea sa fie cuprinsa de isterie. Nu mai lipsea decat un exemplu concret: linsajul fizic care sa finalizeze judecata facuta de un Turcescu, un Dumitrescu, un IT Morar, un Mihaies etc.

Nici azi nu este prea diferit. Dar parca s-au mai calmat. Dar s-a ajuns la o alta stare. Incurajati de presa, video si scrisa, pedeleii au trecut la desfiintarea Justitiei pentru ca sunt in atentia ei. Puri si duri in adevar, cum au fost caracterizati de Basescu (va amintiti), pedeleii au fost dovediti corupti, incompetenti si incapabili. Pentru ca inteligenta nu ii da afara din casa, ei fiind un organism care se supune comenzilor capeteniei de la Cotroceni, au trecut la singura actiune la indemana: terorism administrativ la nivel guvernamental si parlamentar.

Sunt interesat, ca justitiabil, sa apar Justitia. Fiecare dintre noi putem participa la aceasta actiune. In fata unui Guvern si a unui Parlament fesenizat, Justitia este singura care ne poate apara interesele.

Din nefericire, in randul magistratilor sunt unii contaminati de basescianita. Eu sper sa fie din ce in ce mai putini iar magistratii sa reziste socurilor basesciene. Guvernul lotrilor portocalii are durata limitata.

5 comentarii:

hendrix spunea...

Justitia a fost permanent o TINTA POLITICA doar pentru partidele nedemocratice, de esenta comunista. In anii comunismului actul de justitie era o PARODIE in care factorul politic hotara sentinte! Factorul politic controla justitia prin oamenii sai, PROCURORII, acestia fiind desemnati de partid sa faca ,,justitie'', iar judecatorii nu faceau decat sa confirme rechizitoriile. Aceeasi mentalitate de tip stalinist o are si ba-secu! Dupa mintiuca lui de securist la Anvers, porc-urorii sai de la DNA pot face dosare oricui adversar politic de-al sau, pot face orice abuzuri, pot face ascultari ilegale, pot face orice! In Romania dorita de ba-secu justitia nu este decat o ARMA POLITICA. Ea nu poate fi independenta, ea trebuie controlata!
Tii minte inscenarile judiciare facute impotriva ministrilor liberali? Cea facuta impotriva lui Remes este antologica! Dupa o inscenare pusa la cale de serviciile lui ba-secu, de porc-urorii lui, cu sprijinul DGIPI, al presei portocalii, al colonelesei rodica culcer de la TVR s-a facut cel mai grav linsaj mediatic impotriva unui ministru. Exact ca in anii 50! Eu ma infior doar la gandul ca si acum se poate inscena orice, oricarui adversar politic.
Despre danilet n-am deloc o parere buna, fiind o marioneta a lui macovei, y compris ba-secu. A avut ceva de zis in timpul urgiei declansate de porc-urorii basescieni impotriva ministrilor liberali??? A avut vreo luare de pozitie in timpul ministeriatului de toata jena a lui macovei? Acum il doare doar faptul ca salariile le-au fost diminuate. Atentie, au fost diminuate salariile tuturor, fie ei profesori, medici sau functionari publici. Ipocrizia lui ma dezgusta!

Crăciun Florin spunea...

Cristi Danilet nu avea cum sa se pronunte. In nici o cauza. Este judecator si ii este interzis prin lege.

Pe timpul ministeriatului Monicai Macovei nu a participat la decizia politica a ministerului, acolo unde s-au facut toate porcariile macoveiniene. Era intr-o comisie care lucra la aspectele de reforma a Justitiei avand ca model structuri similare in alte state. El era la sectia care lucra pentru instantele judecatoresti. Pentru procurori erau procurori detasati. El a lucrat la minister detasat pentru proiectul de reforma.

Eu nu sunt de acord cu diminuarea salariilor. Nimanui. Faptul ca portocalii de la guvernare iau aceasta masura inseamna ca sunt incapabili sa guverneze.

Cristi Danilet spunea...

Intr-adevar, legea imi interzice sa imi dau cu parerea in dosarele aflate pe rol. Dar am reactionat cand am vazut ca Guvernul face coduri in locul Parlamentarilor sau ca Parlamentul blocheaza dosarele justitiei. Impreuna cu SOJust am luat pozitie in timpul ministeriatului Macovei, de ex cand am criticat legea ce le dadea dreptul procurorilor de a intra fara mandat in calculatoarele oamenilor. Chestiunea cu maronieta e simpatica, dar eu sunt magistrat dinainte de a lucra in MJ in 2005-2007 si nu l-am cunoscut pe Basescu nici personal, nici altfel. Si inca ceva: niciun politician nu mi-a spus cum sa rezolv dosare, iar libertatea de exprimare nu imi este cenzurata de nimeni incepand din 2003 de cand am primele aparitii publice, deci cu 2 ani inainte de a o sti pe Macovei.
Cu siguranta daca procurorii fac abuzuri, ele vor fi gasite si sanctionate de procurori. Nu conteaza daca dosarele se fac pentru un anumit politician, aflat la putere sau in opozitie. SI, intra-devar, tr sa intelegem ca reducerea salariilor va subordona justitia, din nou, clasei politice, asa cum era inainte de sept. 2004 can a aparut pachelui celor trei legi ale justitiei.
Trebuie sa sustinem justitia, fara a tolera, e drept, judecatrii incompetenti sau neintegri. Dar justitia, ca institutie, ca principiu al statului de drept, trebuie sustinuta si dorita de populatie. Caci fara ea, nu ar mai avea cine sa sanctioneze abuzurile celorlalte puteri...
Asadar, agitatia mea nu are legatura cu reducerea salariilro magistratilor, caci personal as dovedi acelasi profesionism indiferent de nivelul indemnizatiei primite. Ci in legatura cu controlul politic la nivel major, de sistem.

Cristi Danilet spunea...

Erata: Cu siguranta daca procurorii fac abuzuri, ele vor fi gasite si sanctionate de judecatori.

Crăciun Florin spunea...

Ma bucur dle Danilet de vizita dumneavoastra.

Va sunt dator, dumneavoastra si colegilor dumneavoastra, sprijinul pentru reforma Justitiei. O reforma care sa transforme Justitia in pavaza de care avem atat de multa nevoie impotriva abuzurilor celorlalte puteri ale statului. In special impotriva puterii executive care din nepricepere, ca sa nu spun din prostie, atenteaza, zi de zi, la valorile fundamentale ale omului.

Va urmaresc blogul de mult timp, inainte de a-mi crea propriul blog si am discutat postarile dumneavoastra impreuna cu alti jurisiti (consilieri si avocati), multi dintre ei tineri, altii mai in varsta, si la fel de interesati intr-o justitie reformata.

Va astept cu alte postari pe blogul dumneavoastra pentru a avea suportul sa sustin cauza Justitiei in Romania.