luni, 22 februarie 2010

PSD a ales sa scape de Geoana. Atat.

Sambata a fost ziua cea mai lunga pentru PSD. S-au luptat intre ei. Au castigat "pontistii". Au pierdut "geonistii" si "vangheliotii". Au mai pierdut si "nastasienii" si "mitristii", chiar daca ei au stat la baza succesului "pontistilor". Trebuie spus si acest lucru, nu de alta, dar Victor Ponta are destul sange in instalatie pentru a le da cu tifla cand o fi momentul. Momentul va veni, mai devreme sau mai tarziu.

Este evident ca o parte a PSD a dorit, cu disperare, o despartire de Mircea Geoana si Mariean Vanghelie. Cele doua nume sunt si vor fi asociate atunci cand se va face o referire, de orice natura, la perioada in care Mircea Geoana a condus destinele PSD. Autoritarismul lui Nastase a fost urmat de aiurismul lui Geoana si urmeaza, probabil, "amatorismul" lui Ponta. Pentru ca Ponta este un amator in materie. Nu il recomanda experienta in conducerea maselor. Procurorul este un singuratic, un supraveghetor al celor care fac investigatii. In rest, Ponta a fost omul unei echipe, a PSD, in toate celelalte ocazii. Are capacitati dar nu au fost utilizate iar eu nu cunosc rezultate care sa il confirme in calitate de lider. La acest capitol, Mariean Vanghelie ii da clasa. Dar poate ca in viitorul apropiat va exploda si ma va uimi. Dar ... eu nu cred. I se va pune repede "plapuma pe cap" si va primi "bataita".

"Greii" PSD i-au dat voturile. Fara ei, nu ar fi reusit. O buna perioada de timp, Ponta va cotiza la greii partidului. Ca va dori sau nu acest lucru. Mai ales ca echipa aleasa de Congres pentru conducere nu ii este favorabila. Numarul mare de vicepresedinti ostili este un factor de risc major. Acestia "ii vor manca ficatii".

Inclin sa cred ca primele actiuni ale lui Victor Ponta vor fi dure. Va da in PD-L si guvernarea de tot rasul a lui Boc-poloboc care va face poc pentru a castiga cat mai mult suport in partid dar va da, din greu, in adversarii din propriu partid. Va cere si va obtine decapitari si exterminari. Iar lista este lunga. Atata timp cat va urmari lista pentru a satisface orgoliile ranite ale greilor care l-au sustinut va castiga. De va ocoli pe unii si pe altii, va pierde. Este un principiu vechi de cand lumea. A fost aplicat in toate "bataliile". Tabara adversa trebuie decapitata iar nucleul dur trebuie exterminat. Chiar daca vor fi consecinte neplacute in primele momente, in timp se aseaza apele. Trebusoara asta va dura cel putin un an. Pana in 2011 in PSD se vor taia capete. Abia apoi se va putea purcede la o constructie, oarecare.

In PSD se vor face, dupa cortina, noi "alegeri". A picat Geoana si ramane "bun picat". "Tabara geonista" stie ca va urma sa fie decimata si are nevoie, ca de aer, de un lider informal si se va grabi sa il aleaga. Va fi Diaconescu ? Eu asa inclin sa cred. Dar poate sa fie si altul. Nu ii vad, pe toti, acceptand pe Victor Ponta. Nu ii vad acceptand pe Mitrea si Nastase. Nu ii vad dorind pe Iliescu ca indrumator.

Cristi Diaconescu, caruia unii analisti i-au cantat prohodul politic, are fata de Ponta avantajul experientei compromisului si stiintei acestuia. In plus, Cristi Diaconescu stie sa astepte. Are si intelepciunea varstei si are o imagine foarte buna la populatie. Distinctia, diplomatia, siguranta cuvantului spus, retinerea si modestia, atunci cand se impune, ii dau atu-uri deloc neglijabile. Dar va merge pe aceasta linie ? Nu il stiu pe Cristi Diaconescu ca ratat. A stiut, intotdeuna, sa puncteze cand a trebuit si sa evite depunctarea. Gestul lui de a renunta la candidatura si anuntul lui de sustinere a lui Geoana poate fi interpretat si ca o invitatie catre geonisti de a-l accepta ca lider dupa caderea lui Geoana din fruntea partidului. Ar fi fost un ratat daca ar fi sustinut pe Ponta. Pentru ca, este evident, anturajul lui Ponta nu este si al lui Cristian Diaconescu. Si, de ce sa nu o spunem si pe asta, o parte din greii partidului au in rezerva pe Cristi Diaconescu. Ma refer aici la Nastase si Mitrea cu care Cristi Diaconescu se afla in relatii bune. Nu mai spun de influentul doctor Sorin Oprescu, independentul de PSD capabil sa influenteze in PSD. De va rezista perioadei "razbunarilor" ce probabil a inceput, Cristi Diaconescu poate fi solutia pentru PSD.

Eu am senzatia ca in PSD nu s-au jucat toate cartile. S-a rezolvat o urgenta: debarcarea lui Geoana. Inclin sa cred ca Ponta este solutia de avarie aleasa in ultimul moment. La fel ca in 2005 cand PSD, sub puternica influenta a lui Ioan Rus si a ardelenilor din jurul acestuia, cu sprijinul generos al lui Miron Mitrea, au dorit sa scape de Iliescu si au ales pe Geoana, solutia de criza gasita atunci in conditiile cand Nastase cel autoritar nu a mai avut curajul sa-l infrunte pe Iliescu. Va mai amintiti ? Lipsa de curaj a lui Nastase de atunci i-a hotarat locul in PSD. In planul II. Nu va mai ajunge in primul plan. Si acum a renuntat atunci cand Victor Ponta a refuzat sa se retraga din competitie. Si acum Miron Mitrea este unul din artizanii debarcarii si alegerii unui lider de criza. Va mai merge mult PSD in varianta solutiilor de avarie ?

Palaria presedintiei PSD a fost prea mare pentru Mircea Geoana. Eu cred ca este la fel si pentru Victor Ponta. Geoana ne-a adus tot felul de "noutati" in materie de decizie politica. Ce va aduce Ponta ? Vom trai si vom vedea.

Pentru ca suntem sub "zodia cancerului basescian" nu pot trece peste "afectiunea" aripii Ponta, daca putem spune asa, pentru puterea alaturi de Basescu. Socrul Ilies Sarbu este unul din artizanii mezaliantei PSD-PD-L ! Victor Ponta a facut declaratii impotriva guvernarii si nu impotriva autorilor acesteia ! Mai mult, Victor Ponta are inclinatii catre "operele ascunse" si, nu este exclus, ca nu peste mult timp, Traian Basescu sa il invite la guvernare. Nu m-ar mira sa accepte, Miron Mitrea fiind favorabil unei astfel de "aliante", nu mai spun de o mare parte dintre pesedeii care vad actul de guvernare in oglida cu cel al PD-L. Pentru ca in esenta, si PSD vede guvernarea asa cum o practica PD-L.

Eu asa zic.

5 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

"Eu am senzatia ca in PSD nu s-au jucat toate cartile. S-a rezolvat o urgenta: debarcarea lui Geoana. Inclin sa cred ca Ponta este solutia de avarie aleasa in ultimul moment. La fel ca in 2005 cand PSD, sub puternica influenta a lui Ioan Rus si a ardelenilor din jurul acestuia, cu sprijinul generos al lui Miron Mitrea, au dorit sa scape de Iliescu si au ales pe Geoana"

Sunt sigura ca e asa.

Deceneu spunea...

Geoana si Vanghelie au incercat sa preia mai multa putere in PSD, si asta i-a facut pe ceilalti sa se coalizeze ca sa le blocheze tentativa de a fi marginalizati.

Nu cred ca au o strategie coerenta. Sunt mai multe grupuri ficare cu strategia lor.
Unii probabil vor o alianta cu PD-L, altii nu pot accepta asa ceva.

Anonim spunea...

Prima indicaţie pontoasă a fost: "Mai răsfiraţi, băieţi! Mai răsfiraţi!".
Doar jupânu' ăl bătârn are voie la costum, ceilaţi la salopetă!
Altfel, condica de prezenţă, fişa de pontaj, loc de fumat... ăăă... de interviuri, gata, a coborât milităria din pod.
Şi "Şo pe iei, că n-are gloanţe!".
Dar nu chiar acum. Mai la vară, că iarna e nasol. Nu ca vara!
Deocamdată văruiesc, că vine primăvara. Pe dinafară.
Să vedem când or să-nceapă cu aruncatul vechiturilor pe geam.
Atunci să vezi circ!
Deja pe Geoană l-au scos din inventar, direct la casare!
Tristă piesă, vai, biata contesă...
Pardon, biata proletară!
Şi doar el pe scară!
Dumnealui!

Anonim spunea...

EXPLOZIA DEMOGRAFICA TIGANEASCA
( Trecerea de la muzica popupara la manele )
Pe blogul Dan Voiculescu a inceput o dezbatere despre ajutorul social acordat famililor cu multi copii si in general sprijin pentru o natalitate ridicata in Romania.
Iata opinia mea in legatura cu aceasta importanta problema.

Domnule Dan Voiculescu
Problema are un acut caracter social. A accepta conceptul de “corectitudine politica” (political correctness) creat si promovat de gruparile politice socialist-liberale, partidele socialiste Europene si Nord Americane,NU ar trebui sa faca parte din programul dumneavoastra. Democratia reala se sprijina pe clasa de mijloc. Lasati partidul socialistilor sa fie al socialistilor iar dumneavoastra sa sprijineti elementul activ al societatii.
Concluzie
Sa nu se dea ajutor social decat persoanelor care sunt activ implicati in activitati benefice comunitatii in care locuesc.
Sa se impuna planificare familiara in cadrul etniei tiganesti. Crestera iresponsabil a populatiei tiganesti, nu este o activitate benefica tarii fiindca: schimba demografia specifica Romaniei, altereaza cultura nationala (manele vs. traditionala muzica populara) Un stat care nu lupta pentru a-si pastra etnicitatea specifica, traditiile nationale si cultura proprie, isi dezice existenta, nu merita sa fie inclus in familia statelor europene.
ROBERT HORVATH DEVA cineast USA
http://devanewyork.blogspot.com/
http://devanewyork.blogspot.com/

Anonim spunea...

ledipiEXPLOZIA DEMOGRAFICA TIGANEASCA
( Trecerea de la muzica populara la manele )
Pe blogul Dan Voiculescu a inceput o dezbatere despre ajutorul social acordat famililor cu multi copii si in general sprijin pentru o natalitate ridicata in Romania.
Iata opinia mea in legatura cu aceasta importanta problema.

Domnule Dan Voiculescu
Problema are un acut caracter social. A accepta conceptul de “corectitudine politica” (political correctness) creat si promovat de gruparile politice socialist-liberale, partidele socialiste Europene si Nord Americane,NU ar trebui sa faca parte din programul dumneavoastra. Democratia reala se sprijina pe clasa de mijloc. Lasati partidul socialistilor sa fie al socialistilor iar dumneavoastra sa sprijineti elementul activ al societatii.
Concluzie
Sa nu se dea ajutor social decat persoanelor care sunt activ implicati in activitati benefice comunitatii in care locuesc.
Sa se impuna planificare familiara in cadrul etniei tiganesti. Crestera iresponsabil a populatiei tiganesti, nu este o activitate benefica tarii fiindca: schimba demografia specifica Romaniei, altereaza cultura nationala (manele vs. traditionala muzica populara) Un stat care nu lupta pentru a-si pastra etnicitatea specifica, traditiile nationale si cultura proprie, isi dezice existenta, nu merita sa fie inclus in familia statelor europene.
ROBERT HORVATH DEVA cineast USA
http://devanewyork.blogspot.com/
http://devanewyork.blogspot.com/