duminică, 25 aprilie 2010

Învățământul, eterna poveste.


Citesc în „Adevărul” interviul 2+1 al redacției cu Andrei Marga. Foarte simplu în exprimare, foarte aplicat la temă, foarte interesant.

Ca unul care nu a făcut parte din sistemul de învățământ decât în calitate de beneficiar al acestuia, am, probabil la fel ca mai toată lumea care a trăit ani întregi în banca de elev/student, impresii pozitive dar și negative despre sistem în general și despre anumite „școli” în particular. Una peste alta, sunt produsul social al școlii românești, sunt mândru de asta iar legăturile pe care le-am avut cu colegi în ale profesiei, „produse” ale altor sisteme de învățământ din țări europene și nu numai, mi-au confirmat faptul că nu există diferențe majore între noi. Ba, mai mult, într-o discuție cu colegii germani am avut satisfacția de a fi comparați, românii participanți la o „convenție de înfrățire instituțională” cu Germania sub controlul Comisiei Europene, cu specialiștii lor proveniți din fosta R.D.G. considerați a fi extraordinar de bine pregătiți profesional, multidisciplinar, în comparație cu specialiștii vest-germani, orientați strict către un anume domeniu de activitate. Nu ne-am dat la o parte nici din fața francezilor, a austriecilor, a spaniolilor, danezilor sau olandezilor. Studiind activitatea lor, ajungând la esența cunoștințelor lor căpătate în zeci și sute de ani de activitate am constatat că valorile și principiile lor sunt asemănătoare cu ale noastre, diferențele dintre noi fiind doar sub aspectul resurselor folosite pentru a ajunge la rezultatul urmărit și la modul în care erau folosite aceste resurse. În plus, ei erau beneficiarii unor sisteme de evaluare a activității funcționarului statului mult superioare noua. În timp ce noi urmăream, de exemplu, să găsim un vinovat în rândurile funcționarilor noștri pentru un insucces sau o activitate neterminată în timp util ei căutau cauzele defecțiunii în lege, norme de aplicare, mediul social în care activitatea s-a desfășurat, situația de fapt care ar fi favorizat nerealizarea, resursele la dispoziția executanților, mijloacele folosite etc. și abia în final, dacă toate celelalte ar fi fost în regula se îndreptau către posibila vinovăție a funcționarului lor. Pentru că ei consideră funcționarul public ca fiind cea mai mare valoare a sistemului în care acesta funcționează pe când la noi ... ei bine, la noi se folosește, cu succes, sintagma „numai morții sunt de neînlocuit”. Așa se face că la valori profesionale comune avem diferențe majore în aprecierea omului care le întruchipează. Mai mult, în timp ce la ei se apreciază că normalitatea este o mare realizare, la noi este invers, cautăm realizări dincolo de normalitate, mai pe românește, „umblăm după cai verzi pe pereți să le luăm potcoavele”.

Dar să revin la Andrei Marga și interviul lui.









Ce concluzie a acestui interviu poate fi mai bună decât cea formulată de Andrei Marga și folosită de ziariști: „Democrația este înțeleasă greșit de cei care ar trebui să o protejeze”.

5 comentarii:

Anonim spunea...

V-am adaugat si eu in blogroll.
O zi buna!

Crăciun Florin spunea...

Mulțumesc. La fel ! Ne întâlnim la Club.

Anonim spunea...

ROBERT HORVATH LA ANTENA3 VA ANUNTA SFARSITUL REGIMULUI BASESCU !

Ascunderea armelor cautate de americani motivul pentru care sa declansat razboiul din IRAK, pe teritoriul Romaniei, a intrat in atentia Senatului SUA. Vor pierde painea nu numai Basescu ci si sute de participanti la aceasta misiune criminala si secreta. La aceasta misiune a participat intregul guvern roman cu servicii secrete si presedinti cu tot. A intrat in actiune biroul INTERPOLULUL de la ONU si toate serviciile speciale americane. Sfarsitul regimului Basescu este pe rol. Am pierdut doi ani de viata studiind mii de documente. Am facut acest efort din propria initiativa neplatit de nimeni. Dar in acest moment voi fi platit din greu de CNN sau orice ziar sau revista care vrea sa participe la " SCANDALUL SECOLULUI ". Sunt gata oricand sa particip la o emisiune al Antenei 3 pentru a prezenta documentele relevante.Sunt oricand gata sa vin in Romania. Armele si tehnologia atomica in ambele directii au plecat de pe aeroportul Otopeni si sa reintors la acelasi aeroport. Fiecare transport conectat cu Saddam sau Al QUEDA poarta semnatura Traian Basescu. Voi lua in cateva zile un interviu lui Scott Riter seful inspectorilor ONU. In convorbirea telefonica preliminara el afirma ." Cordonatorul intregii actiuni teroriste a fost actualul presedinte Roman. Au existat uriase presiuni politice sa nu incriminam guvernul roman la ONU " Inspectorul este gata sa apara cu mine la o emisiune televizata si sa spuna adevarul romanilor. 
Toate lamentarile sau diversinile sunt inutile. Documentele mentionate sunt destule pentru a aduce pe presedintele Romaniei in fata unui tribunal 
international impreuna cu alti prieteni ai terorIsmului international. Scriitorul Victor Nicolae preia in cartea " " DACĂ TRECI PRIN CASA MORŢII " bazata pe interviuri cu mine, aceste documente si a inceput publicarea lor in editia de miercuri14 Aprilie 2010 al revistei NEW YORK MAGAZIN. In aceasta saptamana revista apare vineri. http://www.nymagazin.com/ 
Fragmente din aceasta carte pot fi urmarite deasemenea pe blogul ROBERT HORVATH -DEVA 
http://devanewyork.blogspot.com/ 
 
http://www.devagallery.com/

theodora0303 spunea...

Buna seara!
Chiar imi pare rau ca nu am ajuns.
As fi vrut sa aud in primul rand discutia razboiul din Iugoslavia.
Am fost ocupata cam toata ziua pentru ca mi-am dus rabla la REMAT.
Astazi am primit bonul valoric.
Nu stiu ce naiba o sa fac cu bonul asta pentru ca din pozitia de somer in care m-a aruncat un lider marcant PD-L nu imi permit sa imi cumpar o masina in rate.
De la mine din sectorul 3 se ajunge tare greu la sediul din sectorul 5.
Prima oara am fost cu autoturismul prietenei mele care m-a insotit si care va citeste zilnic blogul.
O seara buna!

Anonim spunea...

STIMATE DOMN DAN VOICULESCU
Postarea acestui scurt mesaj a creiat efervescenta deosebita si speranta pe blogul
romanesc. Am primit deasemenea un urias numar de mesaje personale
DOMNULE SUPER MOGUL
 DUPA INTERVIUL DE LA CNN SI FRANCE INTERN CHANEL 5 SPER SA FIU INVITAT LA ANTENA3
 ROBERT
Unul din ele spune : " Interesant ce imi spuneti dvs pe blogul mogululului. Insa intrebarea fundamentala este cum as putea eu sa verific acuratetea acestor informatii? In cazul in care nu se vor dovedi reale, cel care va castiga va fi tot regimul lui Traian Basescu. "
PRECIZARE
ARMELE CAUTATE DE AMERICANI , MOTIV DE DESLANTUIRE A INVADARII IRAKULUI AU FOST ASCUNSE IN ROMANIA LA AMBASADA IRAKULUI DE LA BUCURESTI SI LA ALTE 27 DE DEPOZITE MILITARE. O MARE PARTE DIN DOCUMENTELE DESCOPERITE DE MINE
POARTA SEMNATURA BASESCU, ACESTA FIIND MINISTRUL TRANSPORTURILOR DIN ACEASTA PERIODA.
ACESTE DOCUMENTE SUNT DE AJUNS PENTRU ADUCEREA ACTUALULUI PRESEDINTE IN FATA UNUI TRIBINAL INTERNATIONAL.
Actiunea de ascunderea armelor poarta numele de cod SARINDAR.
Nu este prima data cand teroristii romani utilizeaza acest procedeu. Pe vremea lui Ceausescu sau trimis arme si tehnologie de distrugere in masa in Libia . Ca si in cazul Irakian la sosirea inspectorilor ONU nu sa gasit nimic. Aceasta actiune terorista a fost cordonata la vremea respectiva de Pacepa iar mai nou de Traian Basescu.
CAZUL A INTRAT IN ATENTIA CONGRESULUI AMERICAN.
AM TRIMIS NU DEMULT O DEPOZITIE SCRISA SI SUB JURAMANT UNEI COMISII SPECIALE CARE SE OCUPA DE GASIREA ARMELOR. OBAMA VREA SA SE FACA LUMINA IN ACEST CAZ " MANEVRAT " DE ADMINISTRATIA LUI BUSH.
SCANDALUL ESTE NUMIT "SCANDALUL SECOLULUI ". Inspectorul sef ONU Scott Riter spune in in interviul acordat mie " Adevarul despre transportul de tehnologie atomica a fost ascuns. Sau facut presiuni extraordinare sa nu inculpam pe romani. Numai de la Aerofina sau cumparat 150 de motoare pentru rachetele Scud." Transporturile in ambele directii sau facut prin aeroportul Otopeni si poarta semnatura Basescu.
SANSELE LUI BASESCU DE A SCAPA SUNT NULE. VOR PIERDE PAINEA SUTE DE OAMENI CONECTATI IN ACEASTA OPERATIE DE URIASA ANVERGURA, IMPOTRIVA ONU, SUA SI A INTRGII LUMI.
Domnule Voiculescu
Sunt convins ca presedintele citeste cu interes deosebit blogul dumneavoastra. Ma gandesc cum ar reactiona la urmatorul anunt
"CINEASTUL HORVATH VA ANUNTA LA ANTENA3 SFARSITUL REGIMULUI BASESCU ! "
In concluzie sper sa aveti aceleast ganduri ca si mine, spre satisfactia generala.
Robert Horvath Cineast New York
http://devanewyork.blogspot.com/
http://www.devagallery.com/