vineri, 8 noiembrie 2013

Farisei și fariseism la Brașov cu IRL

Întâmplarea a făcut să văd pe google+ o postare cu discursul lui Bogdan Duca la Brașov la lansarea filialei IRL. Apoi, m-am dus la „Monitorul Expres” care prezintă știrea ca pe un mare succes al societății civile. Nimic deosebit până aici. În interiorul evenimentului, în substanța lui, acolo unde aflu scopul societății civile am găsit farisei și fariseism - de care Bogdan Duca tocmai face vorbire în discursul lui. Bogdan Duca acuză societatea civilă actuala că ar fi acaparată de farisei care au prezentat societății idei și valori străine de neam. Părerea mea este că IRL, în totalitate, precum și asociații lui sunt tot din categoria fariseilor. Iar demersul lor este curat fariseism.

Andrei Chiliman a prezentat starea și obiectivele IRL: „Unul dintre scopurile politice ale IRL pe care ni le propunem pentru 2014 este să adunăm forţele de dreapta pentru alegerile pentru Parlamentul European şi pentru alegerile prezidenţiale”, „există contacte permanente cu toate partidele de dreapta“, enumerînd PNŢCD, Mişcarea Populară, Forţa Civică, PDL şi „chiar unii membri ai PNL, nemulţumiţi de politica de stînga a PNL-ului actual şi de faptul că liberalii au devenit un stîlp de susţinere a PSD“, „IRL susţine ideea unei liste unice de candidaţi la Parlamentul European, din partea tuturor partidelor de dreapta, şi prezentarea unui candidat unic la preşedinţia României” ...

A vorbit și „țărănistul” Pavelescu care laudă IRL pentru sprijinul acordat PNȚCD în vederea „renașterii” acestuia.

Fariseism pe linie. IRL, „inițiativă liberală”, participă la „renașterea” PNȚCD care se dorește creștin-democrat. Lideii IRL au devenit membrii ai conducerii PNȚCD Pavelescu astfel că va rezulta o schimbare a identității ideologice a PNȚCD. Dacă nu va fi așa, înseamnă că ireliștii nu au avut nici o opțiune politică clară până acum, iar prezența lor în PNL a fost doar de ochii lumii, să fie și ei prezenți într-un partid politic pentru obținerea unor avantaje generate de o astfel de prezență. Chiliman a ajuns primar, de exemplu. Și mai este ... încă.

Cea mai idioată poziție a expus-o însă Bogdan Duca. Potrivit expozeului său, societatea civilă a apărut ca o reacție împotriva statului. Că rolul societății civile este să impună statului norme, să impună statului propriul punct de vedere. Acțiunea preconizată este cea „de a impune”. Ce rezultă de aici ? Că societatea civilă, în diferitele ei forme de organizare, cu obiectivele ei diferite de la o organizație la alta, este în permanență în opoziție cu statul iar de nu poate impune statului propria voință prin dialog sau consultare își va impune voința prin alte forme, chiar violente pentru că acțiunea „de a impune” cere aplicarea tuturor metodelor în vederea impunerii. Altfel, societatea civilă își pierde obiectivul. O astfel de abordare este, de la început, un fariseism. IRL promovează astfel ipocrizia, duplicitatea, fățărnicia. Noi suntem „societate civilă” însă obiectivul nostru nu este să sprijinim politicul și politicienii ajunși la guvernare să cunoască și să acționeze în interesul general al societății ci este de a impune statului, în orice formă ar rezulta el în urma unui scrutin popular, propria voință. De nu vrea, atunci ne vom „război” cu statul. IRL se recunoaște, prin acest expozeu ca agent politic destabilizator al statului atunci când statul nu îi va accepta „suzeranitatea”.

Culmea tupeului este că IRL promovează astfel de idei în numele liberalismului ! O doctrină politică care are, prin excelență, ca obiectiv politic supremația legii. O doctrină care recunoaște voința supremă a poporului rezultată în urma alegerilor libere. O doctrină care are la bază drepturile și libertățile civile ale persoanei. Iar tot expozeul IRL se îndreaptă tocmai împotriva acestor deziderate liberale. Pentru că starea de opoziție împotriva statului este, de fapt, o opoziție împotriva tuturor cetățenilor țării care au exprimat o voință politică fără echivoc, prin vot majoritar în urma unor alegeri libere. Până la urmă, statul este forma asociativă cea mai înaltă a cetățenilor unei țări. Iar IRL își propune, nici mai mult, nici mai puțin „să impună” statului, adică cetățenilor statului român, voința proprie a unui Chiliman, Moisescu, Duca și care or mai fi pe acolo. IRL este, de fapt, după aceste expozeuri, o organizație care își propune să împiedice statul, pe cetățenii care au ales o linie politică prin reprezentanții acelei linii politice, să își realizeze scopurile politice exprimate prin vot. Nu este mare lucru să vedem în viitor un IRL aflat la originea unei tentative de lovitură de stat în vederea impunerii unei puteri străine de voința alegătorilor.

IRL nu este departe de alte „societăți civile” care s-au manifestat de-a lungul timpului, la fel de enclavizate, la fel de habotnice, la fel de ireale, cum ar fi SAR, GDS, IPP etc. Toate au avut și au ca țintă impunerea propriei voințe asupra statului format din cei care au fost mandatați de cetățeni să îi conducă. Nu uit exprimarea lui Pippidi că „ei” au dat lui Băsescu tot ce a fost nevoie, inclusiv strategiile „necesare” pentru o conducere a statului numai că Băsescu nu a ținut cont de ele. Nu pot trece mai departe fără a observa că și Fundația Mișcarea Populară este tot o astfel de societate civilă deoarece are ca membri fondatori pe cei care au gândit dezastruoasa guvernare băsesciană, au construit strategiile care încă mai sunt pe site Președinției României, care acum și-au făcut un partid politic care are ca obiectiv reluarea acelor strategii dezastruoase.

Fariseii, fariseismul și absurdul politic și-au dat mâna la Brașov sub îndrumarea marelui fariseu Chiliman (fost liberal - „încrâncenat” -, devenit țărănist nostalgic), a lui Pavelescu, a lui Moisescu și cu sprijinul necondiționat al așa-zișilor liberali din zona de influență a lui Chiliman, mari dușmani ai PSD azi, mari idealiști ai realizării USL ieri.

Farisei și fariseism. Nimic mai mult.

4 comentarii:

Vasile Baescu spunea...

Florine fariseismul este un termen blând pe care-l folosești în contextul afirmațiilor tânărului legionar!
Ai uitat că băiatul ăsta ideolog este crescut de doi părinți care au fost SECURIȘTI cu grade și funcții pe vremea împușcatului!
Ai uitat că a avut și spun eu încă mai are afinități pro legionare, el fiind de altfel înregistrat în documente ca ”șef de cuib” pe când ”trudea” ca tânăr de viitor pe la Constanța?
To ce spune este un discurs care-mi aduce aminte de legionarism, de doctrina acestei formațiuni fasciste, care spuneau exact la fel: cine nu-i cu noi e împotriva noastră și trebuie să suporte consecințele! A pățit-o Iorga, I.G.Duca (paradoxal nu are nicio legătură cu incriminatul reformator legionar modern), Armand Călinescu și mulți, mulți alții!
Ăsta și cu marele ”monarhist” Mihail Neamțu (ce monarhist o fi nu-mi dau seama dacă a înființat partidul Noua Republică...), sent un mare pericol pentru democrație și viața publică!

Crăciun Florin spunea...

Vasi,

Ești mai rău ca mine. Corect. Sunt mai aproape de legionari decât de „societatea civilă”.

Crăciun Florin spunea...

Era să uit. Întâmplarea cu prof. Daniel Barbu este o consecință a „civilismului” unor astfel de societăți. Mesajul lor de acțiune îndemna la adunare în locul unde era profesorul și la „să-i arătăm noi” cine are dreptate. I-au arătat. IRL-iștii sunt pe același calapod. Numai că ei se pregătesc pentru viitor, pentru situația în care Crin Antonescu va deveni Președintele României. Pentru acel moment se pregătesc ei.

Anonim spunea...

http://fariseism.blogspot.ro/