miercuri, 16 aprilie 2014

Circul politic românesc este plin de clovni. Ponta și Băsescu ne fac de râs.

M-am uitat pe declarații și comunicate politice. PSD dă tare în Traian Băsescu și ... PNL. În Traian Băsescu „dă” Victor Ponta, restul socialiștilor dau tare în PNL. PC dă tare în PNL. Prin Antena 3, PC dă și în Traian Băsescu. UNPR nu se prea vede. Apare, din când în când Nicolicea, cel care a avut inițiative legislative atât de ciudate, atât pe timpul cât era în PSD cât și după aceea, încât va trebui ca în viitor, când PSD nu va mai avea atâta putere, să se umble la curățirea acelor legi de jegul pus de Nicolicea și votat într-o veselie de deputații incompetenți ai PSD și PDL. PDL trage în PSD. Mai apar și unele voci care „atacă” PMP și chiar pe Traian Băsescu. PNL dă în PSD fără a ignora pe Traian Băsescu. PFC (a lui MRU) dă în PNL. Hm. Este o scenă politică total aiurea.

După numerele de circ prezentate de televiziuni având în chip de clovni pe Victor Ponta și Traian Băsescu poți rămâne cu impresia deformată că cei doi sunt adversari politici. Aiurea. Sunt coabitanți politici. Interesul lor major este să distorsioneze mesajele politice utile ce ar putea ajunge la cetățeni de la partidele politice. În aceste zile se petrec evenimente importante pentru viitorul UE. Mijloacele noastre media nu au timp de așa ceva pentru că sunt angajate, aceasta este formularea corectă, să preia can-can-ul pontisto-băsist pentru ca la cetățeni să nu ajungă informațiile relevante. Și sunt suficiente.

Socialiștii ar avea ce prezenta însă nu mai pot fără să fie întrebați de relele pe care le-au făcut ai lor, mai ales candidații lor europeni. În aceste zile, în Parlamentul European este „pus la zid” tocmai reprezentantul socialiștilor pentru funcția de Președinte al Comisiei Europene, Marin Schulz. Preiau de la postarea eurodeputatului Adrian Severin un pasaj interesant, postat zilele trecute:

În mod ironic, două puncte fierbinți marchează săptămâna: criza ucraineană și demascarea corupției Președintelui PE Martin Schulz, căruia i se cere demisia.

Când am fost lovit, Martin Schulz a fost bucuros să scape de concurența mea cerându-mi să demisionez pentru motive, chipurile, de ordin etic. Atunci a primit un sprijin total din partea delegației PSD în frunte cu veleitarul Cătălin Ivan, ajuns șef al ei prin protecție de fuste. Eu nu am demisionat dar iată că astăzi i se cere "moralistului" Schulz demisia sub acuzația de corupție (a folosit banii Parlamentului European spre a-și face campanie electorală, și-a promovat oamenii de casă, a mușamalizat afeceri murdare ale OLAF conducând la îndepărtaera unui comisar european acuzat fără vină, a modificat fără drept - adică a falsificat - documente oficiale europene) bazată pe un raport avându-l ca autor (probabil involuntar) pe Cătălin Ivan însuși. L-am privit astăzi de pe locul meu din hemiciclul PE pe Schulz cum se zbate spre a scăpa din cleștele acuzelor formulate vituperant de membrii tuturor familiilor politice. Nu găsim, oare, aici o imensă ironie a sorții?! Nu am simțit, însă, nici o satisfacție ci numai milă și silă”.

Să ne fie cu iertare, dar PSD chiar nu are chef de campanie europarlamentară. Ce să spună românilor ? Că ei, pesedeii lui Ponta dovediți în țară ca fiind corupți, foarte corupți, susțin „ideile corupților” din Parlamentul European ? Să spună românilor că starea naturală a socialiștilor europeni fie în țara lor de origine fie în Parlamentul European este aceea de persoane corupte și coruptibile ? Nici vorbă. Mai ales că au probleme foarte serioase cu privire la viitorul PSD. Un PSD care s-a angajat pentru a face un nou picaj politic. „Baronii” PSD au probleme foarte serioase cu legea. Procurorii au început să „scuture pomul corupției” iar din el cad corupții pe capete. S-au copt și sunt numai buni de prelucrat „industrial”. Pentru ca scenariul să fie complet, au apărut plângeri penale pentru acte și fapte ilegale în domeniul retrocedărilor și al punerilor în posesie care sunt luate în serios de procurori. Iar după cum spune Băsescu, majoritatea celor care au comis faptele condamnabile sunt din partea PSD și a PC. Cu o astfel de imagine publică, cum să ceri votul pentru europarlamentare ?

Traian Băsescu și PMP iar nu pot cere voturi. Candidații lor sunt fie necunoscuți fie retarzi. Au frecușuri cu echipa PDL pentru europarlamentare. Se gratulează reciproc până vor ajunge să se anihileze. Este evident că Traian Băsescu nu are cum sprijini propria formațiune politică decât prin simularea unei lupte politice cu puterea. Cu PSD și Victor Ponta.

Ciudățenia apare însă atunci când cei doi clovni majori se raportează la PNL, singurul partid politic care nu are „tinichele de coadă”. Aici se cuvine a face precizarea că PNL este adevăratul lor adversar. Ce fac clovnii politici Ponta și Băsescu acoperă mediatic campania PNL de prezentare a candidaților la europarlamentare. Televiziunile celor două partide sunt focusate pe „lupta” dintre Traian Băsescu și Victor Ponta. Antena 3 și România Tv nici nu mai dau imagini de la ieșirile în presă ale lui Crin Antonescu. B1Tv s-a luat după ele. Este evident că vom ajunge de râsul lumii. 

Observând cele întâmplate, nu pot să nu îi dau dreptate lui Varujan Vosganian care aseară ne-a spus că tot circul ăsta al luptei dintre Traian Băsescu și Victor Ponta are rolul de a crea impresia populației că există doar două forțe politice în România: pe stânga PSD și aripioarele iar pe dreapta PMP și Traian Băsescu. Probabil că sunt înțeleși în a decredibiliza PNL cât mai mult cu putință din moment ce Băsescu a „explicat” la B1Tv cum PNL este „de stânga” iar Victor Ponta tot anunță periodic că după 25 mai așteaptă ca PNL să se alăture PSD pentru „a lupta” împotriva lui Traian Băsescu. Adică, Victor Ponta ne anunță că PNL este de „stânga” din moment ce se alătură PSD pentru lupta împotriva lui Traian Băsescu care este de „dreapta”. Jigodism. Imens.



S-a ajuns prea departe. Ieri, Crin Antonescu a ieșit cu o declarație publică prezentată doar de TVR1 și Realitatea Tv:

Ultimele zile, ultimele ore, arată o escaladare jenantă a unui mod de a face politică din declarații, pe care îl practică doi demnitari de vârf ai statului român, președintele și premierul.

Este pur si simplu scandalos ca cei doi capi ai executivului să facă de râs această țară prin declarații cu un conținut și cu un ton care seamănă cu cel al unor căpetenii de bandă.

A devenit o obișnuință ca domnul Băsescu să îl declare răspicat pe primul ministru profund corupt. Domnul prim ministru vorbește despre un președinte cu limbaj. cu apucături și cu comportament de mafiot. Sunt lucruri care deja nu mai pot fi acceptate și atât în nume personal, ca un om politic care, deseori am adoptat formule dure, protestez în fața unui asemenea mod de a-ți bate joc de cetățenii pe care îi reprezinți. Cred ca trebuie să se oprească pentru că mai jos de atât nu se poate.

Asistăm la fenomene tulburătoare, domnul Victor Ponta și-a pierdut controlul, ne anunță că se refugiază cu biroul de prim ministru în sediul unei unități militare, respectiv Ministerul Apărării Naționale, fapt totuși fără precedent. Sediul tradițional, sediul istoric al Guvernului României este Piața Victoriei.

Sediul Guvernului României are și el regim de obiectiv special, este păzit. Cu ce drept domnul Ponta își permite să facă acest circ cu Guvernul României, care este o instituție nu a domniei sale, nu a famliei sale, nu a Partidului Social Democrat. Eu nu cred că este o chestiune de tupeu sau de nerușinare, eu cred ca domnul Ponta și-a pierdut controlul și din această cauză nu mai are măsură.

Înțeleg că miza politică a acestor alegeri este foarte mare, cer totuși ca președinte al unui partid politic, parlamentar, al unui partid care dorește o competiție politică dură dar civilizată, le cer celor doi domni, care reprezintă România, să înceteze. Suntem în Europa și suntem o națiune care merită reprezentată cu un minimum de demnitate, e un an greu, cu o competiție politică acerbă, dar dacă am avea un minimum de responsabilitate, iar în funcțiile în care se găsesc cei doi, nu ai voie să nu ai această responsabilitate, ar trebui să discutăm și lucruri de consens, să discutăm totuși care este strategia, mai ales de politică externă pe viitor a României, dată fiind conjunctura regională pe care o vedem agravându-se de la o zi la alta. Ar trebui, de asemenea, să încercăm cu toții să vedem ce anume din destinul acestei țări, trebuie să continue, indiferent cine va câștiga această competiție și indiferent cine o va pierde. 

Nu se poate ca în fața cetățenilor români , cei doi să se amenințe cu pușcăria. Noi, Partidul Național Liberal, am vorbit clar și când eram în USL și în campania electorală, despre o justiție scoasă de sub influența lui Traian Băsescu, nu am vorbit niciodată despre o justiție, pe care să pună mâna Ponta și acoliții săi. Indiferent cine câștigă alegerile prezidențiale și cine guvernează România în anii următori, independența justiției trebuie să devină o realitate.

O țară în care premierul și președintele se amenință fățiș cu pușcăria și în care, pur și simplu, premierul fuge cu biroul în Ministerul Apărării Naționale, este o țară care, ca să fiu delicat, nu poate face impresie bună”.

Cele două paiațe de circ duc în derizoriu conceptul de politică, de viață politică, de guvernare. Amândoi trebuie trimiși la coșul de gunoi al istoriei. Ei și partidele lor dar și susținătorii lor.

3 comentarii:

ADRIAN spunea...

Jur ca nu dormeam! :)
In legatura cu circul, mie mi se pare penibila agitatia cu plangerea penala. Cred ca PNL ar trebui sa ia caimacul, ca sa anihileze si propaganda imbecila pe care a inceput s-o faca A3 impotriva PNL prin faptul ca PNL nu semneaza asa ceva. Adica fata de declaratiile inacceptabile ale Basului facute in mod public, iesind cu totul din tiparul a cea ar trebui sa fie un presedinte, sa initieze a treia suspendare.
Eu vreau neaparat ca acest individ sa nu-si termine mandatul caci daca il termina va beneficia si dupa aceea de privilegii - casa, paza etc. Asa ceva nu trebuie sa se intample deci trebuie demis imediat. Fara circ cu plangeri penale ci direct cu judecata populara. Ma tem insa ca nici acum nu e clara chestia cu cvorumul pe care o majoritate indolenta si impotenta de 70 % n-a reusit s-o rezolve.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Vrei, vreau și eu. Numai că PSD nu vrea. Fără PSD nu poți face mare lucru în Parlament.

Celor din PSD le convine un Traian Băsescu la Cotroceni (probabil sunt în înțelegere cu el). Ei nu au cum lupta cu PNL și restul opoziției. Nu au ce promova. Cu Traian Băsescu pot face tot felul de circării ca asta cu Firea.

Traian Băsescu la Cotroceni până la finalul mandatului este parte a convenției dintre PSD și Băsescu. Degeaba dorim noi altceva.

ADRIAN spunea...

Nefiind jurist eu nu inteleg chestia aia cu "firma inactiva" care a vandut terenul. "Inactivitatea" afecteaza dreptul de proprietate sau vinderea unei proprietati a fost vazuta in cazul asta ca o activitate comerciala curenta ? Adica eu vreau sa fie pedepsit Basul pentru ticalosii, imputabile lui daca se poate, nu pentru circ. Altfel as zice sa-l duca direct la Targoviste. Si cate ar fi de imputat pe bune ...