joi, 26 martie 2015

Reacțiile internaționale sunt corecte. Când ceri, promiți ceva și te ții de cuvânt.


Am observat că în presă dar și la unii dintre cei cu care am relații de socializare o stare de revoltă față anunțurile că unele ambasade au au reacționat în urma votului din Senat la solicitarea procurorilor privind pe Dan Șova.

O observație se impune. Reacțiile au survenit ca urmare a cererilor venite din presa română ! Mediafax (aici).

Chiar și fără cererile din partea presei, exprimarea de către ambasade a unui punct de vedere cu privire la aplicarea unor principii ale democrației, din partea statelor partenere - rog a se reține observația cu privire la caracterul special al relației -, nu constituie o problemă.

În primul rând suntem membri ai NATO. Aderând la tratat, ne-am luat niște angajamente privind un anume comportament politic. Aceeași situație este și când vorbim despre apartenența noastră la UE. Ne-am angajat să asigurăm independența Justiției și democrația, să respectăm legile. Când noi ne comportăm ca „în codru”, este normal ca partenerii din NATO și UE să facă ochii mari și să se exprime. Da, se pare că noi nu ne exprimăm cu privire la deciziile Camerei Reprezentanților din SUA, nu ne exprimăm cu privire la deciziile parlamentelor statelor din UE însă trebuie să observăm că nu avem de ce. Noi trebuie să ajungem la nivelul de democrație din aceste state nu acestea trebuie să decadă la nivelul la care se practică democrația în Senatul României, dacă ne luăm doar după decizia absurdă de ieri în cazul Șova.

Tot o precizare. Nici o ambasada nu a depășit linia roșie a discursului diplomatic. Nu au depășit-o însă noi vom primi din partea Olandei dar și a altor state un NU hotărât atunci când acestea vor trebui să își dea acceptul ca noi să intrăm în spațiul Schengen sau, atunci când aceste state vor da OK-ul pentru investițiile în România.

Marea Britanie:

Ambasada britanică monitorizează evoluţiile din domeniul justiţiei, inclusiv deciziile Parlamentului în ceea ce priveşte imunitatea parlamentară. Ultimul raport al Comisiei Europene referitor la progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) notează faptul că România a devenit mai eficientă în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. Documentul remarcă, totodată, cu îngrijorare, că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a avut un succes limitat în a convinge Parlamentul să răspundă pozitiv cererilor sale pentru ridicarea imunităţii unor parlamentari, pentru a permite începerea unor investigaţii şi aplicarea măsurilor de arest preventiv.

...

Organismele judiciare ale României, cum ar fi DNA, pun bazele unui principiu fundamental şi anume că nimeni nu este mai presus de lege. Suntem total de acord cu acest principiu”.

SUA:

Nu comentăm cu privire la cazuri individuale, dar considerăm că un principiu de bază al democraţiei este faptul că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv pentru a evita tragerea la răspundere a unor persoane”.

Olanda:

Ambasada Olandei a precizat, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, că urmăreşte "cu îngrijorare şi cu surprindere" evoluţiile privind ridicarea imunităţii parlamentarilor, mai ales în contextul în care partidele politice şi-au luat angajamentul de a lupta împotriva corupţiei.

Olanda, alături de alte state UE sunt curtate de reprezentanții noștri politici și diplomatici pentru a-și da acceptul la aderarea României la spațiul Schengen. Ei, olandezii, să fie de acord ca România să le asigure securitatea internă cu privire la migrația transfrontalieră din terțe țări, cu privire la prevenirea introducerii în Olanda a produselor neconforme cu standardele UE, cu privire la prevenirea introducerii în Olanda a produselor interzise, cu privire la combaterea terorismului și a infracționalității transfrontaliere. Păi, cum dracu că aibă încredere Olanda în România dacă al doilea om în stat, Președintele Senatului apără infractorii !?

Hotărârea de ieri a Senatului anulează toate eforturile de până acum pentru recunoașterea României ca stat integrat în UE. Rămânem la margine, ca niște cerșetori „șmecheri” de fonduri europene.

Creaturile care laudă comportamentul Senatului de ieri fie nu au creer, fie sunt de rea-credință.

Niciun comentariu: