joi, 19 martie 2015

Eroul național Avram Iancu. Este nevoie de o lege adoptată după aproape 200 de ani pentru a i se recunoaște calitatea ?

O inițiativă legislativă, onorabilă de altfel, naște „monștri”. În cei care se apucă, fără o minimă judecată, să califice naționalist și populist o recomandare/cerere a Președintelui Iohannis.

Printr-o lege s-a convenit, de către parlamentari, să se acorde postum, conducătorului revoluției de la 1848 din Transilvania, Avram Iancu, titlul de „Erou al Națiunii Române”. În regulă. Totuși, este vorba despre o lege și despre un Parlament național care emite legi pentru interesul general și nu particular. Pentru că anul 1848 nu are doar pe Avram Iancu lider național în Transilvania aflată sub dominația Austro-Ungariei ci și pe alții care s-au evidențiat în susținerea „Națiunii Române”.

De ani și ani Avram Iancu este sărbătorit la Țebea, ca erou al neamului românesc. Fără să existe o lege în acest sens. De fapt, cinstirea memoriei lui Avram Iancu nu are nevoie de o lege. Momentele de cinstire și recunoștința populară sunt atât de adânc înregistrate în memoria colectivă încât o lege nu aduce nimic în plus. Culmea este și faptul că o lege nu poate aduce nimic în minus.

Klaus Iohannis a cerut parlamentarilor să revadă legea pentru ca aceasta să fie astfel construită încât să respecte prevederile legale pentru acceptarea ei. Îi dau dreptate.

Parlamentul trebuie să instituie, prin lege, un titlu. Ceea ce face prin această lege care este trimisă la reexaminare. Parlamentul trebuie să adopte o lege de înființare a titlului de „Erou al Neamului Românesc”. Până la urmă, așa ceva se dorește. Cu stabilirea procedurii de acordare a acestuia și modalitatea de atestare: plachetă, însemn onorific ...

Tot în lege, Parlamentul trebuie să stabilească condițiile în care titlul se acordă, condițiile ca o personalitate să poată primi titlul, instituția care acordă titlul, procedura de acordare etc. O lege cu mai multe articole, cu reglementări clare. Acum are un articol. Jenant.

Cererea de reexaminare a lui Iohannis a dus, cum este și normal la noi, la reacții stupide, politicianiste, populiste. Mă întreb, de multe ori, unii oameni chiar nu au minte ?!

Niciun comentariu: