marți, 17 martie 2015

Senatul „nu este fabrică de trimis la eșafod” !



Să înțelegem mai bine lucrurile.

De niște ani buni se dezbate, aprins, pe tema obstrucționării Justiției de către Parlament. Pe de o parte, prin legile pe care le aprobă - legi care sunt obligatorii pentru judecătorii instanțelor astfel că sentințele sunt „strâmbe”. Vorba unui judecător: legile strâmbe duc la hotărâri strâmbe. Pe de altă parte, prin hotărârile pe care parlamentarii le iau atunci când, potrivit constituției și legilor în vigoare, trebuie să își dea avizul la actele procedurale ale procurorilor (acuzatorii publici). Aici dezastrul este complet. Senatul este campionul obstrucționării actului de justiție. Dacă senatorii lăcrimează la discursul celui pentru care Ministerul Public cere urmărirea penală, respectivul poate dormi liniștit. Nu mai contează ce și cum a făcut, nu mai contează probele adunate de procurori. Ei, senatorii se pun în locul judecătorilor și blochează tot.

Pentru senatorul PSD Dan Șova, procurorii au cerut reținerea și arestarea preventivă. Există temei. Dan Șova a distrus o mare parte din documentele care îl puteau incrimina, a distrus hardurile pe care s-a lucrat, a încercat să își „șteargă urmele”. Reținerea și arestarea preventivă sunt aproape obligatorii ca măsură procedurală pentru aflarea adevărului în cauză.

Tăriceanu, nu se dezminte. Rămâne un înapoiat, un personaj grotesc într-o epocă a progresului. Mediafax (aici).

Comisia juridică, mai ales când e vorba despre o măsură atât de gravă, trebuie să nu se pripească, pentru că nu ne jucăm cu libertatea oamenilor. Aici nu este fabrică de trimis la eşafod, ca să fie bine înţeleasă chestiunea”, a spus Tăriceanu.

Bomboana pe colivă este pusă în textul urmărtor:

Sigur că pedeapsa cu închisoarea se poate aplica atunci când cineva este vinovat, dar, aşa cum spuneam, Comisia trebuie să judece foarte serios, să analizeze cu maximă seriozitate dosarul, pentru ca apoi să formuleze un punct de vedere şi să luăm o decizie în cunoştinţă de cauză”.

Este halucinant. Comisia juridică a Senatului este investită cu „judecarea” cauzei ! După Tăriceanu, Senatul este cel care stabilește dacă un parlamentar este sau nu vinovat !

Este evident că ne merităm soarta. Aceasta este gândirea care a salvat de la urmărirea penală pe Vosganian, pe Borbely și acum se prefigurează Șova.

Mai grav, în art. 172 alin. (6) din Regulamentul Senatului se prevede că și trimiterea în judecată a senatorilor se face cu încuviințarea Senatului:

(6) Cererea de autorizare a trimiterii în judecată, penală ori contravenţională, precum şi cererea de reţinere, de arestare sau de percheziţie se adresează preşedintelui Senatului de ministrul justiţiei”.

Pur și simplu este absurd. Nu este vorba despre începerea urmăririi penale, este vorba nici mai mult și nici mai puțin de inculparea învinuitului. După acest text de regulament, Senatul are ultimul cuvânt cu privire la dosar, înainte ca acesta să fie depus la instanță cu rechizitoriul procurorului ! Cumva, Senatul va aproba rechizitoriul pe baza căruia procurorul trimite la instanța de judecată competentă dosarul. Este demență curată. Practic, conform acestei reglementări nu avem doar o obstrucție a actului de justiție, avem și o înlocuire a conducerii unității de parchet care a instrumentat cauza.

Discursul lui Tăriceanu este o parte a revoltei politicienilor escroci deranjați de acțiunile procurorilor din ultima perioadă de timp.

Niciun comentariu: