miercuri, 15 iulie 2015

Klaus Iohannis este pe drumul bun. Un refuz azi, ferm și un refuz previzibil mâine. La fel de ferm.

Agerpres (aici).

Participând la evenimentul comemorativ cu lansare de emisiuni numismatice de la BNR - 150 de ani de la nașterea Regelui Ferdinand I -, Klaus Iohannis a vorbit și despre Cudl fiscal aflat pe masa pentru promulgare.

Important este mesajul transmis: fără excese. Iar Grecia a fost dată ca exemplu.

Tocmai de aceea devine imperativ să renunțăm cel puțin la câteva iluzii, în primul rând iluzia că prosperitatea se poate construi pe deficite bugetare și datorie publică rostogolită continuu de la un an la altul, apoi iluzia că politicile economice și fiscale pot compensa absența reformelor reale, iluzia că odată ce prosperitatea a fost obținută nu se va mai pierde, ceea ce este greșit. De aici și nevoia de o nouă abordare, una bazată pe responsabilitate și principii sănătoase”.

Acest text este semnificativ. Descrie pe scurt ce presupune Codul fiscal propus spre promulgare: construcție economică pe deficite bugetare și datorie publică „rostogolită de la an la altul (ca în Grecia !), politici de scădere a taxelor și impozitelor pentru a acoperi lipsa reformelor structurale și insuficiența investițiilor.

Klaus Iohannis a fost completat, pe partea tehnică, de către Mugur Isărescu (aici).

O analiză preluată de Radu Zlati pe blogul său ne vine în ajutor (aici). Nu am intrat în „rahat” însă ne apropiem repede de groapă.

Alte semnale ne sunt aproape. Comisia Europeană ne spune că acordul cu România este „deraiat”, nu de acum, ci de aproape un an. Adică din 2014, de când au plecat liberalii de la guvernare. De când PSD face singur și desface la guvernare !

Tot azi, s-a dat publicității refuzul lui Klaus Iohannis de a numi la ministerul transporturilor pe un anume Fifor, propus de PSD. Omul o fi bun el însă nu este acceptabil să pui la un astfel de minister un fost administrator de casă de cultură !

Normal, Ponta a răspuns la modul „idiot”. Îl compară pe Iohannis cu Băsescu !

Niciun comentariu: