marți, 28 iulie 2015

NATO este solidar cu Turcia !

Reuniunea de azi a ambasadorilor din cele 28 de state membre NATO a ajuns la soluția pe care Turcia o urmărea: solidaritatea celorlalte state membre NATO cu Turcia în lupta acesteia cu Statul Islamic și pentru apărarea integrității teritoriale și a suveranității.

Turcia nu a cerut intervenția celorlalte state membre NATO. Este bine de reținut.

Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței, a făcut anunțul. A specificat că Turcia nu a cerut ajutor militar.

De reținut și alte informații în context.

Turcia și-a dat acordul ca o bază aeriană turcă să fie folosită de avioanele coaliției pentru bombardarea pozițiilor SI.

Împreună cu SUA, Turcia a convenit asupra unei zone libere de jihadiști cu o lățime de 100 km de la granița turcă în interiorul Siriei.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că între Turcia și PKK nu poate exista pace. PKK fiind considerată organizație teroristă nu doar de Turcia ci și de celelalte state NATO sau ale UE. În Turcia au loc arestări ale tuturor celor care sprijină sub orice formă SI și PKK.

În concluzie, Turcia va purta războiul ei cu PKK dar va participa și la lupta împotriva SI.

Această solidaritate impune Turciei participarea activă la lupta împotriva SI. Chiar dacă turcii și-au luat măsura de siguranță să nu depășească suta aia de kilometri în interiorul Siriei. Va fi tărăboi mare în Siria. SUA și celelalte state membre NATO vor avea grijă, cred eu, ca turcii să nu lovească forțele kurde aflate în luptă cu SI, ci să se limiteze doar la taberele PKK.

Nu am văzut nimic despre acțiunile Turciei în Irak. Acolo unde luptă, de fapt, kurzii din Irak. Va fi interesant de urmărit.

Niciun comentariu: