miercuri, 27 septembrie 2017

Inițiativa consilierilor PNL București pentru Centenarul Marii Uniri

Blocul Wilson 1941
Agerpres pune un Comunicat de presă al Grupului consilierilor generali ai PNL București.

Inițiativa liberalilor bucureșteni privește Centenarul Marii Uniri. Pentru că trebuie spus și celor care nu știu. La sfârșitul WW2, președintele SUA, Thomas Woodrow Wilson a fost cel care a inspirat națiunile europene în negocierea Tratatului de Pace și a permis statelor central europene să devină libere de dominația austro-ungară.

Proiect de hotărâre inițiat de consilierii generali PNL - un gest de recunoaștere istorică în spiritul Centenarului Marii Uniri

Proiectul de hotărâre depus de consilierii generali PNL privind atribuirea denumirii de Piața Thomas Woodrow Wilson a spațiului public aflat la intersecția bulevardelor Nicolae Bălcescu colț cu Dem. I. Dobrescu, vizavi de blocul Wilson, din sectorul 1, București, a trecut de Comisia specializată a Prefecturii.

În acest sens, grupul consilierilor generali PNL solicită Executivului PMB să treacă proiectul de Hotărâre pe ordinea de zi a ședinței de joi, 28 septembrie.

De asemenea, în spiritul motivației de mai jos, membrii PNL din Consiliul General cer tuturor consilierilor să voteze proiectul de Hotărâre precizat anterior. Redenumirea piațetei poartă o încărcătură simbolică importantă. La baza deciziilor ce au stabilit noua hartă a lumii, prin semnarea Tratatelor de Pace de la Versailles, au stat Cele Paisprezece Puncte ale președintelui american Thomas Woodrow Wilson din perioada 1917-1921. Dezbaterile Conferinței de Pace au fost dominate de ideile sale, precum: dreptul popoarelor la autodeterminare, abandonarea diplomației secrete, libertatea mărilor, dezarmarea, garanții mutuale de independență politică și de integritate teritorială în cadrul unei Ligi a Națiunilor. Ideile enunțate de președintele american au fost fundamentul politicii de reîntregire națională promovată de I.I. C. Brătianu încă din perioada de neutralitate a Regatului României, devenind apoi un suport de bază pentru recunoașterea internațională a Marii Uniri din 1918.

Așadar, grupul consilierilor generali PNL își dorește ca aniversarea Centenarului să găsească piațeta precizată sub 'patronajul' marelui șef de stat american Woodrow Wilson, ca un gest de recunoștință și apreciere pentru politicile sale care au servit ca fundație pentru planul românilor de întregire națională.

Grupul consilierilor generali PNL

Blocul/Palatul Wilson
Imaginile sunt colectate de pe Google (care astăzi a împlinit 19 ani. La mulți ani, Google !).

Niciun comentariu: