luni, 25 septembrie 2017

Un rezultat care nu prea mulțumește


Die Welt dă o situație pe care o prezintă ca finală.


- 246 parlamentari

- 153 parlamentari
-   94 parlamentari
-   80 parlamentari

-   69 parlamentari
-   67 parlamentari


Parlamentul german va fi compus din 709 parlamentari. Cel mai mare număr de parlamentari din istoria Republicii Federale Germane. Ziarul are o concluzie: va fi mai scump, nu neapărat mai eficient. Ca o părere personală: mie mi se pare normal ca un Parlament să nu aibă un număr fix de membri. Numărul lor va varia în funcție de populația țării dar, trebuie lăsată și o marjă de creștere sau de scădere pentru situația în care există un minim de voturi pentru partidele politice care se înfruntă într-o circumscripție. Acum suntem în fața unei creșteri. De la 678 de parlamentari în prognoză s-a ajuns la 709 !


O variantă vehiculată intens pentru o alianță de guvernare CDU/CSU-FDP-GRUNE ar avea 393 de parlamentari față de un minim de 355 care ar reprezenta acel 50%+1.

Angela Merkel a cerut lui Martin Schulz să se mai gândească dacă trece în opoziție.

Unii politicieni germani o acuză pe Merkel că „a distrus” în anii anteriori FDP-ul, astfel că acest partid nu a mai intrat în Parlament la alegerile anterioare iar acum, după un mandat în alianță cu SPD, a distrus SPD-ul, dovadă fiind scorul enorm de scăzut al SPD - 20,5%.

Angela Merkel a comunicat faptul că CDU/CSU sunt condamnați că conducă Germania pentru perioada următorului mandat pentru că nu au contra-candidați. Este puțin probabil ca SPD să poată aduna în jurul lui o alianță SPD-DIE LINKE-GRUNE-FDP care ar avea un număr de 369 de parlamentari. Prezența DIE LINKE, extrema stângă, nu este agreată de formațiunile celelalte. DIE LINKE și AfD sunt „oile negre” ale politicii germane. Extrema „stângă” și extrema „dreaptă” sunt în „război” cu toate celelalte formațiuni politice.

Angela Merkel are dreptate. Orice altă combinație politică fără CDU/SDU nu are șanse de supraviețuire. Ba, mai mult, șansele să se formeze sunt atât de mici încât poate fi catalogată ca „nerealizabilă”.

O prietenă spunea că primele reacții ale liderilor formațiunilor  politice parlamentare într-o emisiune publică au fost de „fugă de la locul faptei” (traducerea mea !). Angela Merkel se străduia să îi lămurească că Germania trebuie condusă, că trebuie să participe la viitoarea guvernare. Normal, o guvernare care are în frunte pe cancelarul Angela Merkel.

SPD are mare nevoie de timp pentru a se reface. Are nevoie de un adversar politic cu care să ducă lupta politică. Populația germană nu a avut încredere în SPD-ul care aflat la guvernare împreună cu CDU/SDU critica politica guvernului ! Martin Schulz are dreptate să ducă partidul în opoziție. Criticile lui la adresa politicilor lui Angela Merkel vor fi mai bine receptate de electorat și, la următoarele alegeri, SPD ar putea obține mai multe locuri în Parlament.

FDP a crescut fiind în opoziție. A criticat politicile CDU/SDU și SPD, aflate la guvernare. Și-a clarificat bazinul electoral. Presa germană, engleză, franceză îl califică ca fiind „partidul pro-afaceri”. Nu îi convine poziția de partid la guvernare. Are și un istoric „nefericit” cu Angela Merkel care i-a copleșit și i-a aruncat în afara Parlamentului în 2013. Nu au avut răspuns politic la acțiunile lui Merkel ca parteneri de guvernare. O participare acum la guvernare i-ar duce în situația de dinainte de anul 2013 cu o posibilă altă excludere la următorul exercițiu electoral dacă, în această posibilă alianță, nu obține acele poziții guvernamentale care să le permită să execute un serviciu public pentru propriul electorat. Din acest motiv major, Angela Merkel va trebui să facă un compromis. Major.

GRUNE nu este atât de radical, după părerea mea. El este în creștere iar aceste alegeri i-au oferit unele atuuri. Poluarea ca urmare a unei minciuni a constructorilor de automobile, industrie în care au bazinele electorale CDU/SDU și SPD ! Eliminarea din fabricație a automobilelor poluante și trecerea la fabricarea automobilelor ecologice este un atu puternic de care GRUNE se va ancora. Ei sunt pe trendul european al combaterii poluării.

Toți au dreptate când spun că „marea imigrație” a născut AfD. Germania nu a avut partide extremiste. Acum are. Chiar două. La dreapta AfD (Alianța pentru Germania) iar la stânga au DIE LINKE. Ambele sunt anti-europene. AfD susține, vehement, ieșirea din „zona euro”. În viziunea lui Merkel însă, o astfel de variantă nu este de acceptat. Germania controlează economia europeană iar euro îi este instrumentul. Cât privește imigranții, Angela Merkel a dat un răspuns: a înțeles mesajul germanilor ! Ca atare, politica germană se reîntoarce la controlul sever al imigrării.

Rezultatele sunt cunoscute. Să vedem ce va reuși Angela Merkel să negocieze cu eventualele partide parlamentare. Martin Schulz are o poziție „radicală” acum, „vreau în opoziție”, dar nu este exclus ca o anumită negociere să permită SPD să revină la sentimente mai bune. Acum,  normal, sunt foarte supărați. Dar, trebuie să recunosc faptul că SPD ar fi mai apropiat de politicile CDU/SDU decât alte partide !

Die Welt (aici) are un articol interesant cu privire la pozițiile posibililor parteneri de guvernare cu privire la aspectele importante ale politicilor partidelor. Pentru Merkel va fi foarte complicat să împace „și capra și varza”.

Niciun comentariu: