luni, 4 septembrie 2017

Moscova nu se dezminte. Provoacă și apoi cere „măsuri diplomatice”

Coreea de Nord a făcut pași „mari” să ajungă la un nivel de performanță științifică și tehnică inimaginabil. În comparație cu alte state mult mai dezvoltate care lucrează de ani și ani de zile în domeniu. A ajuns să aibă bomba cu hidrogen, a ajuns să aibă racheta purtătoare capabilă să ducă încărcătura nucleară pe o mare parte din teritoriul SUA și chiar al Europei. Și totul în câțiva ani !

Nu detaliez analizele făcute și rezultatele unor anchete, în marea lor parte având ca suport observațiile științifice calificate. O concluzie se desprinde: Rusia a sprijinit Coreea de Nord în procesul de înarmare nucleară și în „dirijarea” agresiunii către Coreea de Sud, Japonia și Stale Unite. Motoarele rachetelor, procedurile de control asupra acestora la reintrarea în atmosferă, reducerea mărimii dispozitivelor nucleare pentru a putea fi folosite de rachetele „modernizate” ale nord-coreenilor etc.

În permanență Rusia a afirmat că politica SUA, țara care este permanent amenințată cu un atac nuclear, față de Coreea de Nord este brutală, agresivă etc. Tot Rusia este țara care a dispus un sistem de protecție aeriană al teritoriului Coreei de Nord după ce aceasta a ajuns la rezultate favorabile cu rachetele balistice destinate să fie purtătoare de bombe nucleare.

Putin cere „reținere” și diplomație cu privire la ce face Coreea de Nord. Alți „fruntași” ai politicii externe rusești dezvoltă ideile lui Putin. Cum o face și Serghei Riabkov, ministru adjunct de externe al Federației Ruse, subordonatul lui Serghei Lavrov.

AgerpresOrice pas nechibzuit în Peninsula Coreea ar putea duce la o 'explozie' (Riabkov)
Nu trebuie să fie loc pentru o escaladare. Cei care sunt mai puternici și mai deștepți trebuie să manifeste reținere. În situația actuală, orice pas nechibzuit poate duce pur și simplu la o explozie — explozie politică, explozie militară
Mai de-a dreptul, așteptați întâi să se producă „evenimentul regretabil” ca abia apoi „să vedem ce măsuri luăm” ! Lăsați Coreea de Nord să ajungă la un nivel mai ridicat al „performanței agresiunii” și abia apoi să negociem ! Lăsați întâi să moară câteva sute de mii sau milioane de sud-coreeni, japonezi sau americani ori alte populații și abia apoi să criticăm Coreea de Nord !

Bine au observat unii analiști militari și de politică externă: Rusia nu mai are capacitatea de a acționa direct împotriva marilor forțe economice și militare ale lumii și se folosește de „bătăuși de cartier” care pot produce un carnagiu știind că au spatele asigurat de Rusia în toate organismele internaționale. Sancțiunile ONU împotriva înarmării nucleare ale Coreei de Nord s-au oprit la „arătarea cu degetul” că nu este bine. Opozanții sunt Rusia și China, plus alți aliați dependenți de ele !

Nu știu în ce măsură „duplicitatea unor state europene” este reală, duplicitate pe care Rusia și-o dorește, mai ales când este vorba despre „conflictul său cu SUA” pentru ocuparea unui loc de „mare putere a lumii”. Nu știu ce promisiuni are „în mânecă” Rusia din partea unor state europene de are această atitudine de dispreț profund față de viața populațiilor vizate direct de agresiunea nord-coreeană ! Pentru că sunt, pe lângă cetățenii SUA, luați în vizor sud-coreenii și japonezii !

Cred că intenția directă a Rusiei și Chinei este de a forța SUA ca, de „dragul păcii mondiale”, să renunțe la a mai proteja și susține Coreea de Sud și Japonia ! Iar în cazul unui conflict inițiat de Coreea de Nord cu cele două state asiatice SUA să stea deoparte. Un șantaj la drumul mare.

Cam același lucru îl încearcă Rusia și în Europa. Marea aplicație militară din Belarus ar putea avea ca țintă directă Estonia și Letonia pentru a reface deschiderea la Marea Baltică a Rusiei (acum este cam „strangulată”). În Georgia cere măsuri diplomatice. În Transnistria cere măsuri diplomatice.  În Ucraina cere măsuri diplomatice. În toate aceste cazuri cere „măsuri diplomatice” prin care statele afectate de ocupația rusă (mascată sau directă) să recunoască ocupația ! Pregătesc același lucru în Estonia și Letonia.

Cererile Rusiei sunt absurde. Dacă nu faceți cum spunem noi, veți pierde de la câteva sute de mii de cetățeni la câteva milioane datorită armelor nucleare ale Coreei de Nord ! Dar de ce nu este de acord cu dezarmarea nucleară a Coreei de Nord ?

Niciun comentariu: