vineri, 15 septembrie 2017

Liderul opoziției, președintele Ludovic Orban la Digi24


Ieri am urmărit emisiunea de la Digi24, „IN FATA TA”. Liderul opoziției, președintele Ludovic Orban (PNL), a lămurit poziția PNL cu privire la diferite teme de discuție așa cum au fost ridicate de moderatorii postului, ba chiar a adus informații suplimentare pentru ca „tabloul” să fie cât mai bine înțeles de telespectatori. Chiar dacă există tendința fie de exagerare a rezultatului emisiunii sau de desconsiderare, se cuvine a privi cu atenție la temele principale: libertatea de expresie și comportamentul actorilor în media, programul de guvernare al PSD-ALDE și consecințele asupra vieții oamenilor, libertatea și independența Justiției (a puterii judecătorești). Trei teme mari care au primit, prin intermediul președintelui Ludovic Orban, o poziționare a PNL.

Am o sinteză a declarațiilor.  Am umblat pe ea atât cât am putut mai puțin pentru a nu strica ce vrea să transmită. În funcție de cititor, ea poate fi îmbogățită cu ajutorul legăturii către emisiune. Dacă se dorește, desigur.

Sinteza declarațiilor președintelui PNL, Ludovic Orban, in cadrul emisiunii ”In fata ta”

Mirel Palada a fost purtător de cuvânt al guvernului PSD. Am cerut în conferința de presa sancționarea golanului politic si am atras atentia asupra faptului ca acest pumn primit de un membru al opoziției este de fapt o încununare a atitudinii pe are o are PSD. Amenințări, intimidări, agresivitate de limbaj.

Amenintarile exista permanent, inclusiv in comisiile de specialitate. Sunt parlamentari PSD care ameninta ca nu o sa mai impuste ursi ci opozanti. Inclusiv la adresa mea Dragnea a proferat amenintari, impotriva lui Florin Citu pt o declarație nevinovata care a dezvăluit intentiile actualului Guvern.

PSD incepe sa semene din ce in ce mai mult cu un partid autocratic care nu suportă opoziția, care nu  suporta sa fie criticat. Asta e atitudinea PSD-ului.

Asta arata ce primitivism, cat de abrutizate sunt aceste personaje. Cum sa folosești violenta? 

Folosirea violentei tine de mileniile trecute, suntem in mileniul trei, intr-o tara civilizata. Am cerut public sancționarea lui si nici un membru PNL nu va mai participa la nicio dezbatere publica la care participa Mirel Palada.

Eu nu am crezut ca este posibil așa ceva in Romania. Reacția normala este sa te aperi, sa nu ripostezi.

Cerem sancționarea publica. Au apărut niște zvonuri cum ca vor sa mușamalizeze aceasta întâmplare.

Este o atitudine nefireasca, agresivitate de limbaj.

PSD - iștii devin din ce in ce mai agresivi pe măsură ce pierd din popularitate, pe măsura ce demonstrează ca sunt incapabili să asigure o guvernare care sa le permită menținerea scorului electoral. A crescut agresivitatea verbala si in partea de media, inclusiv la jurnaliști exista o creștere a negativității si a violentei de  limbaj.

Pe cine sa sancționeze CNA? Moderatorul?

CNA nu face mare lucru de câțiva ani de zile. Am văzut ca mai dau amenzi. As preferea dezbaterii mai serioase pentru probleme care afectează viața de zi cu zi a oamenilor, pentru informarea cetățenilor, dezbateri prin care oamenii sa înțeleagă anumite proiecte. Exista o goana după audientă. As preferea ca in toate aceste emisiuni si dezbateri sa nu se folosească aceasta cale facila de creștere a audientei.

Nu poți sa zici ca exista un cod de conduita in PNL. Exista o lege nescrisa pentru cum te prezinți intr-o emisiune, in fata publicului.

De exemplu, când prefiguram poziția legata de tentativa PSD de desființare a pilonul 2 de pensii, noi prezentam o poziție publica care conține o documentare pe care o trimitem colegilor ca sa vadă despre ce este vorba. Reprezentanții PNL primesc un material, primesc si deciziile biroului politic si mai primesc un material de susținere pentru a putea susține o argumentație. Unii din cei prezenți la tv vor sa fie in mod personal in fata televiziunii. Vom lua o decizie care sunt reprezentanții noștri in platourile de televiziune. Indiferent daca am fost președinte, membru al biroului, am luat legătura cu cel care nu a respectat linia partidului si i-am spus.

Când aflu tematica mă informez, dar sunt si emisiuni unde nu cunosc tematica, atunci caut pe google. 

Toate minciunile PSD ului au fost date afara. Au mintit.

Rectificarea pe bugetul de stat este negativa. Ea este considerata pozitiva, dar e considerata pozitiva pentru ca au folosit niste artificii. Dar daca te uiti pe previziuni cea mai mare creștere este pe veniturile fiscale venita din jefuirea  companiilor de stat profitabile.

Banii de dividente sunt pt funcționarea companiilor, pentru investiții. S-a mai făcut odata chestia asta, dar a fost intr-o perioada de criza economica, nu de creștere economică. Daca te uiti care sunt motoarele cresterii economice vezi că incepe sa gâfâie cresterea economică. PSD-ul a mintit ca au bani suficienti pentru salarii, nu au avut bani suficienți. Rectificarea baga 8 mld la salarii pt ca nu au bani de salarii. Au taiat banii de la investiții, au taiat bani de la absorbția de fondurile europene.

Ei isi imaginează si baga in rectificarea asta ca in trei luni de la aplicarea supraccizei pe care au desființat-o in campania electorala si nu afost aplicata de la 1 ianuarie 2017,acum  au rebagat-o si iși imaginează ca iau 500 de mil de la supraciza. Dar supra acciza se va resimți in preturile pe ansamblu.

In ultima luma au fost 7 declarații ale lui Tudose in care el asigura ca este rectificare pozitiva in condițiile in care se vede clar ca este negativa. Este clar ca totul e facut din burta. Unul din motoarele economiei sunt investitiile, ei au taiat banii de la investiții.

Acestor oameni li se pare ca trăiesc mai bine. Sunt câteva categorii speciale care au impresia ca trăiesc mai bine. Au promis altceva la pensii. Este doar aparent. A  crescut energia electrica si va mai creste pt ca firmele de stat au o forma de înțelegere, care nu stiu de ce nu este investigata pentru ca 80% din producători sunt firme de stat si au cartelare. PSD înființează comisia ANRE ca sa arata cu degetul ca ANRE sunt vinovați de creșterile prețului energiei electrice si sa le mai taie din atributii si sa poata sa o subordoneze politic pentru a putea controla piața.

Salariații din sectorul public  trebuie sa știe ca de la 1 ianuarie 2018 vor fi transferate cotele care sunt plătite in momentul de fata de angajator, vor fi transferate către angajați si asta va duce la creșterea procentului pe care il plătește salariatul la nivelul salariului brut, partea „leului” va fi încasata de stat.

Salariatul va avea o creștere neta de sub 4% care va fie erodata si de inflație.

Perspectiva inflației este posibil sa treacă de 2% anul acesta.

Nu stiu ce se va întâmpla in sectorul privat. Guvernul nu are nicio pârghie sa oblige angajatorul sa crească salariul brut al angajaților. Vor fi salarii nete in privat acolo unde angajatorul nu isi va putea permite sa crească salariul brut ca sa conserve si salariul net.

80% sunt producători de stat. Va creste prețul la gaze si la energie electrica. Dar pe energie electrica asta a fost schema. PSD va spune ca nu sunt ei de vina pt creșterea prețului, ca asta efectul pieței libere.

Consumatorul casnic nu a fost afectat inca pt ca reprezentanții PSD au primit ordin sa amâne decizia de a mari prețul de acceptare a măriri prețului la energie.

Bugetul de stat

Veniturile sunt sub anticipare. Nu pot sa înțeleg, ai o lege, legea responsabilității fiscale bugetare. Ministrul finanțelor este obligat sa prezinte public pana la finele lunii iunie raportul privind situația bugetara care este descrisa in lege. Orice rectificare bugetara nu poate sa se bazeze decât pe acest raport care este obligația Guvernului si a Min Finanțelor sa il prezinte public.

Nu au prezentata nimic public. Au ascuns lucrul asta pt ca ei au mers pe minciuna ca este o rectificare pozitiva si ca au bani de salarii, ca au bani de investiții, ca au bani de absorbție de fonduri europene. Toate minciunile lor au fost scoase la iveala de aceasta rectificare bugetara S-au băgat bani pt salarii, s-au luat bani de la investiții, de la transporturi, s-au luat 10 mld de la investiții.

S-a ajuns ca 80% din cheltuieli sa fie pt salarii si in timpul asta guvernul urmărește sa mai jumulească bani de prin diverse locuri.

OUG 4 , pe care Ciorbea nu a vrut sa o conteste, care obliga angajatorii  care  angajează persoane cu durata parțiala de munca sa plătească dările la stat sa plătească contribuțiile la nivelul salariului minim pe economie de stat. E o forma de crestere a fiscalității.

OUG 60. In legea veche, exista obligația pt firmele care au peste 50 de angajați sa angajeze 4% persoane cu dizabilități. Pe legea veche, in cazul in care nu puteau sa angajeze 4% puteau sa contracteze produse si servicii de la unitățile protejate. Ce a făcut guvernul, a anulat această posibilitate prin care puteai sa menții locurile de munca ale persoanelor cu dizabilități care erau unitatile protejate, au taiat aceasta prevedere legală si nu au lăsat decât prevederea legala ca la fiecare persoana pe care nu ai angajat-o trebue sa plătești salariul minim pe economie penalizare. Asta numai din dorința de a  face bani. In condițiile in care o firma nu poate sa angajeze 4% si trebuie sa plătească suma care este convenita nu va mai avea resursele si stimulentul sa mai contracteze produse de la unitățile protejate.

Cum sa facă Banca Mondiala o autostrada? 

Statul va face asta, Banca Mondiala nu poate face licitații. Contractul este încheiat in numele statului roman. Este o minciuna ca va face Banca Mondiala aceasta autostrada.

Cum este posibil ca peste 5-6 ani de zile alt guvern sa desemneze aceeași firma sa facă autostrada, daca acel constructor a dovedit ca nu se descurca?

Eu am lăsat totul la cheie. Se făcea in 3 ani daca mai eram ministru după 2008.

Si la Sibiu Pitești la fel, ei au rămas pe documentația făcuta in mandatul meu. Nu pot sa ii înțeleg, au anulat ce am făcut si acum vin si spun ca fac pe proiectul si pe documentația lăsata de mine ?!

Poziția PNL a fost prezentata in moțiunea pe justiție. PSD a făcut tot posibilul pt a încăleca justiția. Șefii parchetelor sunt numiți de ministrul justiției, de omul PSD. CSM poate respinge o data o propunere, după care ministru numește pe cine vrea el.

Ministrul care numește șefii parchetelor controlează inspecția judiciara .

Inculcarea autonomiei procurorului de caz. Prin aceasta modificare i se da dreptul sefului ierarhic sa infirme deciziile procurorilor.

Mutam de la DNA si înființam un departament special care sa cerceteze eventualele derapaje ale magistraților. Este limpede ce vor sa facă, sa controleze justiția, încât nu cred ca un om normal poate sa lase justiția pe mana lor.

Sunt convins ca vor încerca sa o schimbe pe Kovesi.

Eu de când am intrat in politica am pledat pt ce este normal intr-o tara democratica justiția sa fie independenta, o putere judecătoreasca libera, o putere autonomă libera de puterea politicului sau a altor instituții. Nu va exista șansa unei justiție drepte decât când puterea judecătoreasca va fi independenta.

Au făcut apel procurorii, era normal sa faca apel in dosarul meu.

Este evident ca de când exista DNA si de când funcționează a scăzut corupția in Romania, au fost multe afaceri dezvăluite.

Nu poți sa te războiești cu o instituție.

Nu știu daca in momentul asta justiția e independenta, dar nu este călărita politic. Un procuror trebue sa ia decizia de a începe urmărirea penala împotriva oricărui om numai când au un dosar solid. Orice dosar șubred nu face altceva decât sa dea apa la moara cum ca justiția e corupta.

Eu unt un om iertător, sunt creștin si știu ca daca porți ura si dorința de răzbunare nu ajungi nicăieri.

A fost prima si ultima apariție a lui Relu Fenechiu alături de colegii din PNL in apariții publice.

Vrem sa organizam un mare miting contra acestor prevederi de modificare a legilor justiției, dar trebuie făcut in momentul propice.

O sa anunțam public când vom face mitingul, nu vom fi singuri.

Trebuie îndepărtați acei procurori care au comis abuzuri.

Ei bine, în încheiere, cred că nu ar strica ca mitingul de la București să fie „însoțit” de mitinguri ale PNL în toate județele la care să fie chemați să participe toți cei care sunt de acord cu apărarea independenței „puterii judecătorești”. Dacă legile PSD-ALDE vor intra în vigoare, România iese din teritoriul „statelor de drept” ! Atunci se va pune serios problema apartenenței noastre la NATO și UE !

Niciun comentariu: