duminică, 24 septembrie 2017

Germania a ajuns la ora adevărului. Germanii sunt chemați să își aleagă viitorul

Imagine de la Le Monde
Privirile sunt asupra Germaniei. Au loc alegeri. Pe listele electorale sunt 61,5 milioane de germani vor hotărî dacă merg mai departe cu CDU/CSU și Angela Merkel sau nu. Pentru prima dată, mai mult de 50% din electorat are peste 52 de ani ! Scena politică germană s-a fragmentat. Au apărut AfD - extrema dreaptă (o clasifică așa mai mulți analiști, antiimigrație, „Germania este a germanilor”), s-a dezvoltat extrema stângă, Die Linke, a crescut FDP-ul liberalilor (dar nu foarte mult, dar abia după ce și-a conturat orientarea politică către dreapta, cu unele tendințe de izolaționism naționalist), verzii se țin din ce în ce mai bine și formează cu CDU/CSU și FDP alianțe la guvernare în landurile nordice.

Am luat la rând presa. Le Monde are mai multe articole. Esența este că există foarte multe variante ale finalului electoral. Nu sunt excluse variantele posibile. Die Welt are mai multe griji, legate în primul rând de prezența la vot. Solicitare expresă și a Angelei Merkel dar și a socialiștilor lui Schulz. Sunt foarte îngrijorați. Merkel și CDU/CSU au un 36% care nu le asigură puterea decât cu o alianță în 3 (cu FDP și verzii), iar Schulz și SDU au în jur de 22% și pentru a fi la putere au nevoie de o alianță cu CDU ! Președintele federal Steinmeier arată că exercitarea dreptului de vot este o obligație față de ceilalți cetățeni și că nu trebuie lăsat la latitudinea altora să impună asupra viitorului lor (aici).

Agerpres face și el o analiză, corectă spun eu, a situației acestor alegeri. Este luat la „puricat” fiecare partid și se încearcă o prezentare corectă a aspirațiilor acestora.

Independent” din UK are un articol de analiză a alegerilor din Germania și pune această poză cu „elemente” din campania AfD (aici). Iar tot articolul este centrat pe AfD și pe ce va putea face el.

Partidele care ar putea forma un cabinet federal cu CDU/CSU sunt cotate, din datele pe care le prelucrează „Independent”, la câte 8%. În alte sondaje și analize acestea sunt la 9% sau chiar mai mult. Hm, lucrul cu datele de prognoză diferă de interesul editorului jurnalului.

Am preluat și o prognoză de final al alegerilor. Nu este un „rezultat”, este o părere. Nici nu știu dacă este o sumă a mai multor prognoze, pentru a avea o mai mare încredere în rezultatul prezentat.


La „Sunday Express” există o analiză (aici). Tot AfD și viitorul lor este în centrul atenției. Pentru briți este evident că au o „plăcere” în a trata problemele „imigrației”. Este motivul pentru care au făcut un referendum de ieșire din Uniunea Europeană.

Să așteptăm finalul alegerilor și, evident, rezultatele. Opinia generală este că Angela Merkel va forma un nou guvern. Întrebarea pe buzele tuturor este: cu cine ?

Din prognoza de mai sus și din declarațiile foarte dure de până acum ale liderilor politici germani, AfD și Die Linke nu sunt abordabile. Rămân pe scenă 4 partide: CDU/CSU, SPD, FDP și Verzii. Iar SPD ar avea doar Verzii ceva de cochetat. Insuficient. Să fie iar o mare alianță germană, stânga-dreapta ?

Niciun comentariu: