joi, 6 noiembrie 2014

Acordul cerut de Monica Macovei lui Klaus Iohannis o descalifică politic.

Ieri am scris despre propunerea de „contract” a Monicăi Macovei la „repezeală”.

Acum vin cu acel contract/acord politic cerut de Monica Macovei în schimbul voturilor ei și ale susținătorilor ei în turul II. Îl iau de pe pagina de facebook a Monicăi Macovei (aici).

Rămân la convingerea că acest acord nu trebuie semnat de Klaus Iohannis. Sunt ferm convins că ar fi o greșeală. Este inadmisibil ca un candidat să renunțe la propriul program și să preia programul unui candidat care a pierdut. Pe de altă parte, pretențiile Monicăi Macovei sunt total deplasate și absurde, în mod clar.

Trăim într-un stat de drept, într-o democrație. Ce să salvăm ? Împotriva cui trebuie să luptăm pentru a salva zisa „democrație” ? Este aberantă cererea Monicăi Macovei. Poporul este cel care alege. Dacă alege socialismul, alege Ponta. Este voința lui. Dacă alege liberalismul, alege Iohannis. Iar este voința poporului.

Constituțional (mi se părea că Macovei cunoaște Constituția), nu te poți adresa în numele unor oameni care nu fac parte dintr-o organizație din care tu faci parte și în care este desemnată să o reprezinți. Macovei nu este președinte al unui partid să vorbească în numele acelui partid. Nici un candidat nu poate vorbi în numele alegătorilor săi. Dacă este reprezentantul unui partid, vorbește în numele și pe seama acelui partid. Atât. Macovei poate vorbi doar în numele ei. Pentru ea, procesul desemnării ca reprezentant al statului român (așa este definit Președintele în Constituție) a fost ratat. Votanții ei urmează a fi reprezentați de câștigător. Vor pe Ponta, îi dau votul lui Ponta sau nu se prezintă la vot, vor pe Iohannis, dau votul lui Iohannis.

Pe lângă niște principii promovate și de Iohannis dar și de Ponta, Macovei se dă în stambă cu tâmpenii cât ea de mari. Are pretenții care deneagă însuși statul de drept și democrația pe care le clamează.

Cere lui Iohannis să garanteze că partidele care îl susțin vor promova și vota acte normative în Parlament care să instituie anumite reguli societății ! Este aberant !

Îi stabilește obligații care sunt proprii Guvernului, astfel că dintr-un început îi propune lui Iohannis să se șteargă la fund cu Constituția, să acționeze așa cum a acționat Traian Băsescu în mandatele sale.

Monica Macovei
C.A. Rosetti 17, Sector 2, București
Către Klaus Iohannis
Aleea Modrogan 22, Sector 1, București
ACORD pentru salvarea statului de drept și a democrației în România
Domnule Klaus Iohannis,
În numele oamenilor care m-au susținut prin votul lor și al celor care au lucrat pro-bono în această campanie electorală, vă transmit în continuare cerințele esențiale pentru a salva democrația și statul de drept în România.
În cazul în care acceptați aceste minime cerințe, vă rog să semnați acest Acord, cu mențiunea că vă angajați să îl respectați în totalitate, atât în calitatea dumneavoastră de președinte PNL și co-președinte ACL, cât și în cea de viitor Președinte al României.
Cerințele minime sunt următoarele:
1. Să garantați și să acționați ferm pentru continuarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic în vigoare, semnat de România cu SUA și pentru menținerea angajamentelor României față de NATO ca fundament și prioritate a politicii noastre externe.
2. Să garantați și să acționați ferm pentru continuarea procesului de integrare în Uniunea Europeană, prin aderarea României la spațiul Schengen și adoptarea monedei euro.
3. Să nu promulgați legea grațierii și amnistiei, și să nu efectuați grațieri individuale decât pentru oameni aflați în nevoie (bătrâni, bolnavi și alte situații excepționale).
4. Să organizați în 2015 un referendum național pentru eliminarea imunității parlamentarilor, miniștrilor și a președintelui, iar partidele care vă susțin să acționeze pentru ca voința exprimată a cetățenilor să fie transpusă în legislație și în noua Constituție.
5. Să garantați promovarea de către partidele care vă susțin a:
a. unei legi privind votul electronic și prin corespondență pentru ca toți românii din țara și străinătate să poată vota, în așa fel încât noul sistem de vot să funcționeze începând cu alegerile locale din 2016.
b. unei legi privind modificarea legii partidelor politice, astfel încât să se permită înființarea unui partid cu minimum 3 membri, așa cum este în majoritatea țărilor europene.
6. Să susțineți alocarea a 6% din PIB pentru educație și 6% din PIB pentru sănătate.
7. Să cereți și să militați pentru depolitizarea și reformarea ANAF astfel încât:
a. IMM-urile să nu mai fi hărțuite de autoritățile de control. Hărțuirea trebuie să înceteze pentru a proteja oamenii liberi cu inițiativă și afacerile lor;
b. în 2015 ANAF să recupereze cel puțin 50% din prejudiciile stabilite prin hotărâri judecătorești definitive și să-și stabilească o prioritate din recuperarea banilor din evaziunea de mari dimensiuni.
8. Să garantați împreună cu partidele care vă susțin că exploatarea cu cianuri de la Roșia Montană nu va deveni realitate și va rămâne doar un episod rușinos.
9. Să garantați că:
a. nu veți schimba conducerea DNA la nivel de procuror șef, procuror șef adjunct, adjunct sau șef secție, că nu veți accepta niciun fel de schimbare care să afecteze în vreun fel activitatea DNA.
b. nu veți promulga nicio modificare a legii actuale privind Direcția Națională Anticorupție (DNA), care ar reduce sau slăbi competențele și instrumentele de anchetă ale DNA, inclusiv pe cele privind investigațiile din etapele premergătoare formulării unei acuzații.
c. nu veți solicita sau promulga vreo lege de comasare a DNA cu nici o alta structură din Parchet, că nu veți accepta schimbarea denumirii DNA.
d. nu veți cere sau promulga vreo normă legală care să schimbe procedura de numire și revocare a persoanelor cu funcții de conducere din parchete (DNA inclusiv), menținând actuala procedură în care ministrul justiției propune pe bază de competiție și selecție un candidat pentru oricare dintre aceste funcții, propunere urmată de audiere publică în CSM, și de decizia președintelui României.
10. Să garantați că:
a. veți aproba de îndată orice solicitare de urmărire penală care vă este adresata dumneavoastră de procurori pentru miniștri care nu sunt membri ai Parlamentului României, având în vedere că această atribuție este și în competența președintelui, conform articolului 109 alineatul 2 din Constituția României; partidele care vă susțin vor vota fără nicio excepție, prin vot la vedere și fără amânări, pentru ridicarea imunității și pentru aprobarea cererilor de urmărire penală adresate de procurori Parlamentului.
b. nu veți face înțelegeri politice la momentul numirilor în funcțiile de conducere a parchetelor și că veți numi în funcție numai magistrați care au dovedit deja capacitatea de a lucra în dosare complexe, profesionalism, integritate, independență și curaj, selectați de către ministrul Justiției pe baza acestor criterii și prin proceduri competitive și transparente. Să garantați că veți refuza propunerile de revocare din funcțiile de conducere a parchetelor venite de la ministrul Justiției dacă acestea privesc procurori care îndeplinesc aceste criterii.
c. nu veți accepta modificarea/slăbirea legilor anticorupție – Legea 78/2000, OUG 43/2002, Codul penal în secțiunile relevante, Legea 176/2010, Legea 115/1996 și Legea 161/2003.
d. nu veți accepta modificarea/slăbirea cadrului legislativ și instituțional privind controlul averilor, al conflictelor de interese si al incompatibilităților, al declarațiilor publice de avere și interese.
e. vă veți consulta cu ONG-urile de profil, Comisia Europeană și partenerii externi în privința politicilor publice în justiție și anticorupție pe care dumneavoastră, Guvernul sau Parlamentul le veți promova public.
Cum toate cererile din prezentul pact sunt fundamentale pentru România, iar oamenii care m-au votat au votat, de fapt, pentru aceste principii și proiecte, am certitudinea că nu veți ezita să întăriți prin semnătură aceste cereri ale angajatorului dumneavoastră, poporul român.
Monica Macovei
5.11.2014

Este clar că Monica Macovei are serioase probleme în modul de înțelegere a statului de drept și a democrației așa cum sunt ele practicate azi în statele europene.

Să își formeze partidul ăla cu care vrea să obțină mandatele necesare pentru a intra în Parlament, să domine scena politică și atunci va putea, așa cum face PSD, așa cum a făcut PDL Băsescu, să impună propria viziune privind societatea românească. Până atunci, este bine să stea în banca ei.

Niciun comentariu: