Cu diferite ocazii, Klaus Iohannis a arătat că este posibilă schimbarea majorității parlamentare astfel încât PNL să ajungă la guvernare.
„Toată lumea vrea să fie de partea câștigătoare. Prin urmare, este posibil ca în următoarele săptămâni sau luni să avem schimbări în Parlament. (...) Așadar, este posibil ca pe parcursul anului 2015 să avem o schimbare care va oferi Partidului Național Liberal o majoritate, pe care o va folosi atunci pentru schimbarea Guvernului”.
Formularea „posibilităților” a pus pe jar PSD și a adus mahalagioaica în prim plan:
„În legătură cu referirile președintelui ales privind o posibilă schimbare a majorității parlamentare, afirmăm că majoritatea parlamentară este solidă, așa cum se poate constata. Iar schimbarea se poate face doar prin măsuri constituționale, nu în alte moduri, și nu prin declarații la tv. Așteptăm planuri de președinte al tuturor românilor, nu comentarii de analist politic debutant”.
În afara tonului și a afirmațiilor cu rol de insultă, replica PSD, formulată și pronunțată de Gabriela Firea Pandele, reflectă spaima partidului stat. Pierderea majorității parlamentare ca urmare a pierderii alegerilor prezidențiale ar fi pentru PSD un sfârșit de epocă. Un sfârșit palpabil, un sfârșit care vine chiar dacă PSD se opune din toate puterile. Acest sfârșit le-a bătut deja la poartă. A intrat în curte, le-a intrat în casă și își pune „umbra” peste tot. PSD, ca partid, a ajuns să nu mai vadă oamenii în numele cărora vorbește. Cei mai activi membri ai PSD sunt îngrijorați de propria evoluție politică iar susținătorii lor sunt deranjați. Foarte deranjați. Mai ales cei care au dat bani, din greu, pentru ca Ponta să devină Președinte al României. Investiția în „viitorul lor” este nulă. Iohannis nu are nici o obligație față de ei ba, dimpotrivă, după cum s-a pronunțat la conferința pe linia combaterii corupției, consideră că unirea politicienilor și a oamenilor de afaceri pentru devalizarea bugetului este o crimă împotriva țării.
Expresia folosită de Iohannis, care sună ca o teză filozofică, „toată lumea vrea să fie de partea câștigătoare”, îi înspăimântă.
Ce are de oferit PSD propriilor susținători de toată mâna, propriilor lideri politici, propriilor membri, susținătorilor financiari ? Acum, după ce au pierdut funcția supremă în stat ?! Semnele „prăpădului” se văd deja. Încrederea în Klaus Iohannis a ajuns la 65% ! Sociologii vor spune că este normal. Așa să fie însă pentru partidul sau alianța care a pierdut alegerile este nu doar deranjant, este un coșmar. Mai mulți oameni care au votat declară (nimeni nu îi poate contrazice !) că l-au votat pe Iohannis ! Calculele sociologilor arată că nu este posibil așa ceva. Normal. Iohannis ar fi trebuit să câștige cu un procent între 65 - 70% de ar fi adevărat. Aliații strâmbă din nas. Mai ales cei care au sperat la „mai bine”. Mai bine lângă perdant ... nu are cum fi. S-ar contrazice o lege a naturii. PSD promite funcții guvernamentale la toată lumea. Doar-doar nu va fi părăsit de aliați. Posibil ca la nivelul conducerii sau a unor parlamentari să fie așa însă la nivelul bazei electorale treaba se schimbă. Baza electorală a PSD scade. Dramatic. Alegerile de acum au scos la iveală o bază electorală diferită, dinamică, tânără, radicală. Tinerii, oamenii instruiți, oamenii dispuși să își ia soarta în propriile mâini câștigă teren. PSD nu este pe placul lor. PSD nu a dovedit, până acum, că este forța politică a progresului. PSD a fost și a rămas un partid retrograd. El vrea să împartă avuția națională, creată de alții, celor care îi votează. Tinerii nu sunt de acord. Nu vor să dea celor care stau cu mâna întinsă. Nu vor să sprijine un partid al cerșetorilor.
Continuarea ? Ei bine, nu este prea plăcută pentru PSD. Urmează alegerile locale și apoi cele parlamentare. Cu o guvernare sub controlul prezidențial și a Justiției - care are mână liberă să aplice corecturile necesare prin combaterea corupției -, PSD va avea cumplit de suferit. Lumea satisfăcută de PSD până acum nu știe, nu are cum ști, nu are pregătirea necesară, că lipsa investițiilor de până acum, lipsa pregătirilor pe plan național pentru dezvoltarea ulterioară își va arăta chipul hâd în zilele și lunile următoare. Venit la putere prin USL, PSD nu a mai lucrat pentru viitor. A cheltuit banii țării doar pentru a cuceri puterea politică deplină prin alegerea lui Ponta ca Președinte. Nu a pus nici o cărămidă pentru viitor. Situația actuală a economiei românești este cea de acum, nu cea de mâine. Prognozele sunt relative. Degeaba se laudă PSD că îi sunt favorabile. Veniturile suplimentare la buget nu sunt bune din moment ce ele sunt destinate consumului. Apoi, să lămurim un lucru. La fel ca în cazul legilor, maturitatea unei investiții apare după un număr de ani. În cei doi ani de guvernare PSD au ajuns la maturitate investiții de pe timpul guvernărilor Boc, ba chiar de pe timpul guvernărilor Năstase și Tăriceanu. Practic, guvernul Ponta beneficiază de investițiile cu maturitate pe termen mediu și lung făcute în anii anteriori. Rezultatele guvernărilor Ponta sunt cu totul și cu totul altele. Lipsa investițiilor guvernamentale va avea efecte negative concrete în anii ce vin. Pierderea locurilor de muncă în domeniile productive și imobiliare se va reflecta în 2015 prin reducerea veniturilor la bugetul de stat. În anii ce vin, România va termina perioada de grație acordată la intrarea în UE iar prețurile se vor alinia deplin la piața europeană. Se termină perioada de grație și pentru diferite domenii economice. Produsele românești vor trebui să fie la standardele UE în integralitatea lor. În cei doi ani de guvernare PSD nu s-a făcut mare lucru pentru acest viitor. Prin măsuri guvernamentale pesediste se ține pe loc valoarea muncii, veniturile sunt ținute jos, foarte jos. Măririle de salarii anunțate cu atâta pompă sunt doar ajustări legate de inflație. Acei lei dați cu mare tam-tam de guvernul evazionist Ponta nu reflectă valoarea muncii, reflectă doar o corectură salarială prevăzută de lege. Baza electorală a PSD care mai are un neuron funcțional măcar va ști aceste lucruri pentru că este prima care va avea de suferit.
Ei bine, la toate acestea vine să pună cireașa pe tort desemnarea candidaților pentru alegerile locale și parlamentare.
PSD are de ales. Fie va merge singur, ceea ce înseamnă că UNPR, PC, PLR nu vor avea aleși locali sau parlamentari, fie va merge în alianță ceea ce înseamnă că va oferi unele facilități partenerilor acolo unde își poate permite. UNPR, PC și PLR au de pe acum gânduri negre cu privire la viitor. UNPR are un proiect comun cu PSD de unificare a stângii. PC și PLR au doar praful de pe tobă. În înfruntarea dintre PSD și PNL, aliații PSD vor fi victimele colaterale. Toți parlamentarii care acum sunt ai PC sau PLR își vor alege una din tabere sau vor renunța la viața politică activă. La fel va fi și la nivelul aleșilor locali.
Coană Firea-Pandele, PSD-ule, treaba este mai mult decât clară. Epoca Traian Băsescu se termină cu PSD în declin. Marele salt al PSD din 2012 ca urmare a alianței cu PNL a fost întrerupt de lăcomia liderilor PSD care au rupt USL și au prigonit PNL. PSD s-a lăcomit în timpul zborului. Acum se prăbușește. Nu a dorit respectarea unui contract politic cu care USL a câștigat mirobolant alegerile locale și parlamentare în 2012, efectul este zborul întrerupt și revenirea PSD la starea din 2008-2009. Gunoaiele politice adunate în jurul PSD de la ruperea USL au vrut o parte din „ciolan”, au vrut firimiturile de la masa „bogaților” din PSD. Acum, dar mai ales în viitor, gunoaiele politice vor ataca PSD pentru că vor muri de foame. Mulți dintre ei își dau seama că au terminat cu cariera politică. Mulți au interese în mediile de afaceri, sunt susținuți de afaceriști iar aceștia și-au văzut proiectele anulate. Vor fi forțați să dea înapoi investițiile făcute în ei. De câștigau ei, era promisiunea contractelor cu statul. Au pierdut și vor da din propriul buzunar.
Din interes, din prostie, din răzbunare PSD va pierde majoritatea parlamentară. Constituțional, coană Firea. Constituțional. Fără doar și poate. Chiar dacă nu vor ajunge la PNL, aliații PSD îi vor da la coaste „mărețului” partid pentru a-și spăla imaginea în speranța că mâine, în 2016, vor mai fi politicieni. Iar PSD va ajunge undeva la 25% (sunt darnic).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu