Ieri am vorbit despre campania lui Iohannis spunând că echipa ACL a ales un model de campanie atipic. Cu care a avut succes.
Ieri seară, m-am uitat și la Antena 3, la Gâdea (aici), pentru că au discutat despre rezultatul alegerilor.
Marius Pieleanu a venit cu datele tehnice.
Pieleanu a afirmat că în turul II, candidații au plecat de pe poziții egale. A susținut afirmația prin împărțirea voturilor rezidente din primul tur. De la Elena Udrea s-au dus la Iohannis peste 85% din voturi, de la Monica Macovei peste 90% din voturi, de la Vadim Tudor peste 50% din voturi, de la Dan Diaconescu peste 35% din voturi și peste 30% din voturi de la Călin Popescu Tăriceanu. Maghiarii au votat în proporție de peste 80% cu Iohannis. Cumva, a fost o relativă egalitate. Iar asta înseamnă ceva.
Surpriza a constituit-o plusul de 1750000 de votanți față de primul tur care s-au dus către Iohannis în proporție de 62% iar către Ponta de doar 38%. Astfel, Iohannis a luat față de Ponta un plus de peste 1000000 de voturi.
Doct, Gâdea a numit acest număr de voturi în plus „val” acuzând (mai moale de această dată) oamenii din jurul lui Iohannis că au știut să „ridice valul”. A legat valul de votul din străinătate din primul tur dar și de pe timpul turului al II-lea, explicând că oamenii nemulțumiți de cum se votează au sunat acasă și au scos la vot neamurile, cu cățel și cu purcel.
Pieleanu a venit cu „explicația tehnică” că „fenomenul” s-a văzut de pe la ora 12.00 în sus.
Explicațiile pot fi acceptate. Nu le neg. Este foarte posibil să existe și astfel de situații, poate numeroase, însă ele sunt o consecință a unei anume stări de fapt și nu cauze. Organizarea dezastruoasă a votului în străinătate a fost o condiție care a favorizat exprimarea și prin vot a nemulțumirii față de comportamentul lui Victor Ponta și a PSD aflat la guvernare. Cauza este în substanța PSD și a aliaților lui. PSD este, în continuare, văzut ca partidul moștenitor al sistemului corupt venit din comunism, perfecționat sub conducerea lui Iliescu și a lui Năstase, dus pe noi culmi de „tigrii” tineri sub conducerea lui Ponta și sub supravegherea lui Ilie Sârbu, Hrebenciuc și baronii locali.
Cineva, nu mai rețin cine, a spus, cam cu jumătate de gură, că votul de duminică are asemănări cu votul din 2000 când în a doua jumătate a zilei a venit la urne un „val” de votanți hotărâți să împiedice ascensiunea lui Vadim Tudor la Cotroceni. Dacă este așa, comparația este tristă pentru Victor Ponta. Să fii considerat un pericol public așa cum este Vadim, nu este de colo.
Pieleanu a confirmat niște calcule ale lor, ale sociologilor, care au dat înainte de exercitarea votului o limită de 58% a prezenței la vot care asigura victoria PSD și a lui Victor Ponta. Ce a venit peste această limită, a fost în favoarea lui Iohannis. Iar prezența la vot a ajuns la aproape 65% ! Conform comunicatelor BEC.
Valul despre care au vorbit aseară cei de la Antena 3 capătă, datorită prezenței masive la vot - sunt 65% din cei de pe listele permanente din țară, liste din care se cuvine a scade pe cei care nu au fost în țară la momentul votului, ceea ce înseamnă că în țară au ieșit la vot aproape toți cei cu drept de vot - o altă semnificație. Țara nu mai vrea PSD ! Votul este majoritar. Nu se mai vrea corupție, nu se mai vrea Iliescu și comuniști, nu se mai vrea baroni locali - în fiefurile baronilor roșii PSD a pierdut lamentabil, cu unele mici excepții. Nu se mai vrea guvernarea Ponta-Oprea-Tăriceanu-Constantin (Voiculescu). Actuala guvernare a adunat tot ce este mai nociv, tot ce este mai murdar din punct de vedere politic și a pus în fruntea țării. Votul de duminică a fost clar împotriva nu doar a lui Ponta, ca reprezentant al PSD, ci a partidului și aliaților lui.
Da, diaspora a avut importanța ei. Dar nu a fost definitorie. Am văzut că la PSD s-a ajuns la concluzia mea. Țara nu vrea Președinte pesedist. Țara nu mai vrea PSD. Dragnea a afirmat că săptămâna viitoare va merge în fața colegilor și le va arăta că trebuie să renunțe la trecut. Le va cere reformarea PSD. Nu știu ce va reuși. Inerția este mare. Lăcomia este și mai mare. Dependenții de guvernarea PSD sunt mulți și disperați. Va avea opoziție.
Trebuie să recunosc faptul că voturile primite de Klaus Iohannis trebuiesc așezate în căsuțe diferite. O parte dintre ele au fost anti-Ponta (PSD). Cele de la Udrea, cele de la Macovei, cele ale maghiarimii, cele de la Vadim sau de la Dan Diaconescu. Chiar cele de la Tăriceanu. O altă parte au fost pro-Iohannis și atât. Nu știu câte. Sociologii pot determina cu aproximație pentru că au modele de analiză la îndemână. Cea mai mare parte însă au fost cele care susțin PNL după fuziunea cu PDL. De aceea se cuvine a privi cu maximă seriozitate „cecul în alb” dat de votanți PNL-ului pentru că în viitor, susținerea Președintelui Klaus Iohannis va depinde de PNL și aliații acestuia în actul de guvernare sau în activitatea parlamentară.
Eu sunt mai zgârcit și cred că PNL (Noul PNL) a primit duminică o susținere populară de peste 35%. Dau restul de 20% celorlalte destinații. O politică de partid înțeleaptă poate face ca acest procent să crească și să se ajungă la situația în care PNL devine principala forță politică a țării. Sunt convins că există această posibilitate privind cu atenție la PSD. Acolo este marea disperare a pierderii primului loc. Strucura socială a votanților pentru cei doi candidați înspăimântă PSD-ul. Tineretul, oamenii educați de vârstă medie și bătrânii cu studii au ales Iohannis. Cei cu mai puțină școală, cei mai nevoiași, foarte multe persoane în vârstă însă fără preocupări antreprenoriale sau implicare în viața publică au ales PSD. Cu cât societatea va beneficia de mai multă informație și mai multă stabilitate economică, cu atât va scade numărul susținătorilor PSD. Cu Klaus Iohannis la Cotroceni, pentru PSD vor veni vremuri grele. Cu liberalul Klaus Iohannis la Cotroceni se va putea finaliza polul de dreapta din România prin atragerea tuturor celor care azi sunt doar anti-PSD. Cu sau fără „broaște” de înghițit.
Sunt sigur că televiziunile „pontiste” vor căuta să transmită țării tot felul de informații trunchiate. De exemplu, aseară, la Rotv, au trunchiat cererile lui Iohannis, au scos de la începutul propozițiilor cuvintele „rog”, „solicit” și au lăsat doar „cer”. Apoi, Rotv-iști au început să îl acuze pe Iohannis de comportament abuziv ! Panarame.
Avem de lucru. Mașina de propagandă mincinoasă a PSD și aliații nu a fost stricată. Funcționează și va intra la turație din ce în ce mai mare pe măsură ce PSD va dori să își refacă imaginea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu