miercuri, 26 noiembrie 2014

Cu privire la Justiție, Iohannis are idei clare. Fără echivoc.

Azi, la Intercontinental, Sala Rondă, ora 10.00, conferința „Anti-corruption Sustainability in Romania” organizata de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE). Klaus Iohannis este invitat alături de Laura Kovesi, șefa DNA.

Se pare că a luat primul cuvântul. Pentru că au apărut, de ceva timp, texte cu sinteza declarațiilor lui.

Invitații și cei care urmăresc cu maxim interes lucrările conferinței au dorit să vadă poziția Președintelui ales al României cu privire la Justiție și la „lupta” împotriva corupției din România. Mai clar de cum a vorbit Iohannis, nu se poate. Preiau de la Mediafax (aici) și de la HotNews (aici) sinteza declarațiilor lui Iohannis. Agerpres nu avea încă, la această oră, un articol informativ. Hm. Nu au primit „aprobarea” de la PSD ?

De foarte multă vreme în societatea noastră se discută despre marile scandaluri de corupţie. Anchete, care se succed cu repeziciune în ultimii ani, înfăţişează un peisaj sumbru, o România înfricoşătoare, o ţară parazitată de corupţie. Trebuie să înţelegem însă că o Românie în care politicieni şi oameni de afaceri se unesc într-o alianţă nocivă pentru a devasta bugetul public este o Românie asasinată.

Aceasta este România anormală de care vrem să ne despărţim cât de curând şi să construim împreună România noastră, România oamenilor normali

Iohannis a menţionat că pot fi discuate cauzele acestei situaţii, dar acest lucru nu este suficient pentru a fi înlăturate efectele.

Pentru aceasta este necesar un amplu proces de asanare morală a clasei politice şi de mult curaj şi intransigenţă din partea tuturor instituţiilor responsabile. Nu cred că e imposibil, e doar greu. Acesta este motivul pentru care cer cetăţenilor României, cer societăţii civile, profesioniştilor şi instituţiilor să se mobilizeze exemplar într-un efort de redefinire a respectului şi demnităţii şi de redevenire ca societate şi stat

De asemenea, el a apreciat că în acest moment corupţia este principalul duşman al competiţiei libere şi al promovării care are la bază meritocraţia, ”generând o amplă frustrare şi demobilizare a adevăraţilor profesionişti”.

Corupţia ne afectează traiul de zi cu zi, fiind maladia care ne afectează investiţiile străine, dezvoltarea civilă, iniţiativa şi inovaţia. Corupţia inhibă şi intimidează generând centre de putere şi control paralele şi ilegale, incompatibile cu democraţia, iar pe termen lung conduce la regres, segregare socială şi economică şi, cel mai grav, la o răsturnare endemică a valorilor.

Corupţia este de departe principala problemă internă de siguranţă naţională, de aceea prevenirea şi descoperirea infracţiunilor de corupţie şi pedepsirea infractorilor sunt deziderate ale oricărei justiţii şi cu atât mai mult a celei din România.

Fără o justiţie independentă şi funcţională o naţiune poate trăi de zece ori un secol. Fără să aibă o formă de stat, fără un stat de drept adevărat şi fără domnia legii, nu putem avea democraţie şi nici separarea puterilor în stat. Cu o justiţie eficientă, însă, o naţiune poate face paşi uimitori, ca şi când ar trăi un secol în zece ani.

Misiunea mea principală este aceea de a ocroti şi sprijini acest demers (al luptei împotriva corupţiei, n.r.), precum şi de a încuraja celelalte instituţii ale statului să se angajeze activ şi să coopereze pentru atingerea acestui scop. Preşedintele trebuie să fie nu doar garantul, ci şi cel dintâi promotor al statului de drept. Concret, îmi doresc în mandatul meu dezvoltarea capacităţii DNA şi îmbunătăţirea performanţei la nivel a acesteia. DNA a fost o institiţie foarte performantă a ultimilor ani, începând cu mandatul lui Daniel Morar şi continuând cu mandatul actualei doamne procuror şef”.

Discursul lui Iohannis este ca „ordinul de luptă” dat unei armate. Are direcția acțiunii, are inamicul și comportamentul lui, are armamentul care urmează a fi folosit și limitele acestuia, are elementele de sprijin ale acțiunilor de luptă, are aliniamentele de atins, are obiectivul final. A numit și comandanții șefi ! Aceștia vor fi și responsabilii de îndeplinirea obiectivului.

Sunt convins că discursul lui Iohannis are în spate poziția și susținerea PNL. Partid care în Parlament sau la guvernare (atunci când îi va veni rândul) va acționa în așa fel încât tezele acestui discurs să capete substanță, să se materializeze. Iohannis a făcut o niște afirmații care arată că nu va fi ușor. Va fi greu însă trebuie să se termine cu discuțiile (interesante însă insuficiente) și să se treacă la acțiune. Etapa discuțiilor despre corupție și corupți trebuie să lase locul etapei acțiunilor împotriva actelor de corupție și a corupților.

Va fi greu pentru că va exista opoziție. Cei care își câștigă pâinea din discursuri se vor opune. Cei care au devenit bogați din poziția de bugetari, se vor opune. De aceea Iohannis a desemnat DNA și Justiția ca principalele „arme” ale luptei, în această perioadă. Este, pe undeva, anormal. Primele „arme” ar trebui să fie membrii societății, instituțiile publice, Parlamentul însă mai este până atunci.

O perioadă de timp vom trăi, încă, în societatea care sancționează. Societatea este împănată cu persoane corupte ajunse în poziții de decizie. Curățirea societății de astfel de personaje va mai lua timp. După ce le trimitem după gratii sau le luăm puterea, putem reveni la normal.

2 comentarii:

CONSTRUCTII-INSTALATII spunea...

Cu o floare nu se face primavara,dar domnul Klaus Iohanis este Presedintele nostru si are in spate o mare gradina de flori,care trebuie doar rasadite in punctele cheie ale PSDistilor,s-a obsevat ca de acolo vine majoritatea coruptiei, totodata,trebuie indepartati toti penalii din toate partidele si din toate structurile politice,parlament,guvern,presidentie.
In cateva saptamani as face ordine in toata ROMANIA,Nu trebuie sa ne fie frica de acesti corupti,excroci,hoti,mincinosi,care a distrus aceasta tara si a umilit acest popor roman.

Crăciun Florin spunea...

Pas cu pas. Este greu însă nu este imposibil. Se poate.