miercuri, 12 noiembrie 2014

Confruntarea de la Realitatea Tv a avut și părți bune și mai puțin bune. Ponta este un nou Băsescu ?!

Am urmărit emisiunea. Slaba organizare din partea postului, proasta concepere a emisiunii din partea realizatorilor au influențat, decisiv, rezultatul confruntării. Rezultatul a fost nul deși postul, prin jurnaliștii prezenți, s-a chinuit să îi aducă puncte lui Ponta. Așa cum și-au propus, de fapt.

Nu sunt de acord cu părerile celor care au emis judecăți asupra „pregătirii” candidaților. Majoritatea au văzut o bună pregătire a staff-ului lui Ponta și una slabă a staff-ului lui Iohannis. Aceste aprecieri suferă, cumplit, de superficialitate. Cei care au făcut aceste aprecieri sunt tributarii unor standarde inventate de politruci așa că nu au capacitatea de a observa candidații ca indivizi.

Ca să nu depășesc momentul, voi atrage atenția asupra unor informații care au scăpat dezbaterii, chiar dacă au fost consemnate. Iohannis a venit la emisiune după ce inițial a refuzat participarea (folosind diferite motive), și-a anunțat participarea cu doar 45 de minute înainte, a venit însoțit de o consilieră a ACL. Candidatul Iohannis a decis să participe la confruntare ca persoană nu ca produs al unui staff ! Nu ca produs al unei alianțe politice.

Postul a pregătit o emisiune similară celei din ziua precedentă când l-a avut invitat pe Klaus Iohannis ! Ponta s-a prezentat la emisiune fiind pregătit pentru același tip de emisiune. A adus cu el un vraf de hârtii și bilețele cu care să „rupă gura târgului”. Model Băsescu ! Ponta a participat ca produs al unui staff de campanie ! Ponta s-a prezentat ca produs al unui sistem politic.

Iohannis s-a prezentat ca un candidat la președinție, păstrând pe timpul confruntării linia adoptată de la bun început, aceea a ideilor exprimate cu ajutorul cuvintelor clare, puține, la obiect.

Ponta s-a prezentat ca premierul în funcție decis să își apere actul de guvernare. Eu unul nu am văzut candidatul la președinție Victor Ponta, mai ales după ce la conceptele economice a căzut în plasa explicațiilor stupide. La ideea lansată de Iohannis privind reducerea TVA, a taxelor și impozitelor, prin revederea și perfecționarea luptei împotriva evaziunii fiscale, în principal, Ponta a început să apere TVA-ul actual, taxele și impozitele actuale venind cu cifre care să arate cât înseamnă o reducere de TVA de un procent și alte amănunte tehnice care nu au nici o relevanță pentru telespectatorul care nu are cunoștințele tehnice necesare.

I-au dat lui Ponta notă bună pentru detalierea, la relațiile internaționale, cu privire la Moldova, Georgia și Ucraina. Cei care au făcut asta sunt superficiali. M-au dezamăgit. Relațiile cu statele vecine, în detaliu, cu alte state au un cadru general stabilit prin relațiile de bază; tratatele cu UE, NATO, parteneriatul strategic cu SUA, tratatele de bază încheiate cu acele state. Președintele nu se ocupă de politica externă a României în partea ei de execuție ! El se ocupă de cadrul general, potrivit art. 102 alin. (1) din Constituție: „Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne și externe a țării și exercită conducerea generală a administrației publice”. Asta face Guvernul, în ton cu ce a prezentat Ponta aseară. Președintele României „încheie tratate internaționale în numele României, negociate de Guvern, și le supune spre ratificare Parlamentului ...” ((art. 91 alin. (1) din Constituție)). În concluzie, Parlamentul este cel care prin acceptarea programului de guvernare dă linia de politică externă viitoare peste ceea ce s-a realizat până la acel moment, Guvernul negociază cu statele țintă tratatele iar Președintele le semnează în numele României. Foarte bine s-a limitat Iohannis la arătarea celor 3 (trei) piloni de politică externă, aceștia fiind baza actuală și viitoare a relațiilor internaționale. Faptul că România va încheia tratate comerciale cu China, India, mai știu eu ce altă țară, este o problemă de guvernare nu de Președinție. Din moment ce Parlamentul acceptă aceste relații, Președintele nu se poate opune.

M-a intrigat, recunosc, mișcarea lui Iohannis. M-am mai gândit, în afara detaliilor din emisiune.

Ponta a fost la televiziunile de casă și s-a prezentat cum a vrut el. Așa-zișii jurnaliști și alți invitați l-au pupat în fund pe întrecute. Cu o zi înainte, Iohannis a fost la Realitatea Tv. Interviu. S-a prezentat cum a vrut el. Ponta a venit la emisiune având în vedere precedenta emisiune, pregătit să se laude ca premier și să facă promisiuni aiurea. În plus, să fie pupat în cur ca la precedentele intervenții (Lavinia Șandru era gata-gata să o facă și la propriu, nu doar la figurat). Venirea lui Iohannis a stricat planurile. Nu putea fi refuzat. Afla lumea și ajungea Realitatea Tv la coșul de gunoi (unde are locul bine păstrat) înainte de a se împlini 48 de ore.

Strategic, Iohannis a surprins „inamicul” nepregătit pentru confruntare. Mișcarea este bună. Îi dau bilă albă. Iohannis a acceptat o confruntare nepregătită de postul Tv pentru că el era pregătit față de jurnaliștii postului și de adversar. Practic, Iohannis a condus ostilitățile în platou, Ponta și salariații Realitatea Tv au fost obligați să improvizeze.

Iohannis a pozat. Din timpul emisiei am observat că el se uita la o cameră Tv și nu la „adversar”. Iohannis se adresa telespectatorilor, îi „privea în ochi”, deschis, ostentativ, nu se uita la moderator (se întorcea către moderator ostentativ, mișcare evidentă), nu se uita la adversar, când trebuia să îi răspundă (întotdeauna cu întârziere !) sau să îi pună întrebări se mișca cu tot corpul, nu îndrepta sau întorcea capul. Nu a intervenit peste „adversar” așa cum făcea Ponta. A protestat față de tratamentul preferențial al moderatorului față de Ponta.

Aceste observații mă determină să cred că Iohannis și-a pregătit intervenția pentru că în acțiunile lui nu au existat sincope. Îmi place să cred că staff-ul lui Iohannis a fost la curent și a acceptat această mișcare cu suficiente elemente de risc. Practic, Iohannis și staff-ul lui l-au citit pe Ponta. În plus, îmi place să cred, a dat o palmă duplicității postului Realitatea Tv !

Diseară este întâlnirea de la B1Tv. Bănuiesc că analiștii postului au văzut dezastrul Realității Tv (îl compar cu dezastrul produs la Antena 3 când Crin Antonescu a acceptat invitația lui Gâdea și l-a făcut de două parale în direct !) și se pregătesc în consecință. Bănuiesc. Voi vedea pe timpul emisiunii dacă au gândit bine sau nu. Practic, la Realitatea Tv, Iohannis a transmis celor de la B1Tv cum vrea să aibă loc confruntarea. Le-a transmis „în direct”, regulile de confruntare pe care le acceptă.

Pe de altă parte, înclin să cred că staff-ul lui Iohannis (absent la Realitatea !) știe acum ce poate și ce nu poate Ponta, care îi sunt punctele de sprijin, cum pot fi contracarate etc. Probabil că diseară vom asista la adevărata confruntare între candidați.

Ca militar, nu pot să nu apreciez ideea lui Iohannis. A făcut un antrenament „pe un câmp de luptă asemănător”, cu viitorul adversar, „citind-ul” și știind ce poate acesta. Iohannis i-a verificat lui Ponta apărarea și i-a evaluat atacul. Militarii au ca tehnică procedeul „culegerii informațiilor prin acțiuni de luptă”. Rușii foloseau „batalioanele de sacrificiu”. Nu numai ei. Procedeul este vechi cât omenirea.

Nu pot scrie tot ce îmi trece acum prin minte. Ar fi prea mult de scris și nu am de gând să stau toată ziua scriind.

Nu pot însă trece peste observația că Ponta a fost o copie a lui Băsescu. Nereușită ea, în special pentru faptul că a avut apărarea vraiște. Totuși el s-a vrut un alt Traian Băsescu. Eu i-am înțeles mesajul. Îl cred. Va fi, de va ajunge Președinte, un Traian Băsescu de nivel inferior. Iar prin asta cu atât mai ticălos.

Niciun comentariu: