Alegerile s-au terminat. Avem un Președinte al României în persoana liberalului Klaus Iohannis. Până la 21 dec., când acesta va depune jurământul în fața Parlamentului, Traian Băsescu îi va preda funcția în cadrul unui program, convenit de comun acord, ce va cuprinde informări detaliate pe domeniile de interes ale funcției. Pe 22 dec. va avea loc predarea oficială a funcției prezidențiale.
De la bun început se cuvine a face precizarea că Traian Băsescu nu îi predă lui Klaus Iohannis obiectivele politice ale lui Traian Băsescu. Nu îi predă guvernarea Băsescu. O ia cu el la PMP unde se va duce imediat ce va părăsi Cotroceniul. Klaus Iohannis are propriul program de „guvernare” prezidențială schițat în proiectul pe baza căruia și-a construit campania. Proiect din care lipsește Traian Băsescu și apropiații lui.
Sunt câteva formulări ale lui Iohannis care îl poziționează în activitatea viitoare.
Va fi un reprezentant al liberalismului și se va sprijini pe acțiunile politice ale PNL. S-a exprimat, nu de puține ori, în sensul apartenenței sale politice: când va veni la guvernare partidul meu ! Va acționa coordonat cu acțiunile PNL în Parlament. El are nevoie de sprijinul PNL pentru a-și atinge angajamentele electorale, PNL are nevoie de sprijinul Președintelui Klaus Iohannis pentru a cuceri puterea politică și a guverna. Iohannis a transmis că nu se va implica în formarea unei majorități parlamentare favorabile. Nu este treaba lui. Este treaba PNL însă, eu observ că au deja o linie de conduită comună. Refuzul traseiștilor. Din formularea lui Klaus Iohannis a poziției lui și a liderilor PNL reiese că ei se așteaptă ca partidele din Parlament să își schimbe opțiunile. Un prim semnal îl dau cei de la UDMR care, în această săptămână, vor discuta, de principiu, dacă să aibă contacte cu PNL în vederea unei sau unor acțiuni parlamentare viitoare comune. Alte semnale sunt individuale. Parlamentari ai PC, ai UNPR sau ai PPDD s-au exprimat în sensul sprijinirii PNL să preia puterea în Parlament și să formeze un nou guvern. De aici putem trage concluzia că PSD are o mare problemă în asigurarea sprijinului parlamentar pentru propria guvernare.
Adrian Năstase a recomandat un vot de încredere în Parlament pentru a garanta supraviețuirea PSD la putere. Este o idee bună însă are un viitor limitat. Hopul cel mare va fi bugetul pentru anul 2015. Un buget care va avea opoziție fermă din partea PNL și a lui Klaus Iohannis dacă nu respectă niște comandamente care să îi asigure legarea de proiectele anilor următori. Presa scrie că Iohannis a cerut liberalilor să se axeze, ferm, pe puține comandamente: sănătatea, educația, armata și investițiile guvernamentale. Asigurarea lor, rezonabilă, în limitele permise de posibilitățile actuale ale economiei, permite unei guvernări viitoare o construcție bugetară legată de proiectele mari, pe perioade mari de timp, potrivit intereselor naționale. Bugetul pe care PSD îl va prezenta în Parlament va trece doar dacă va întruni consensul tuturor partidelor. Înclin să cred că PSD va avea dificultăți cu UDMR dar și cu parlamentari din celelalte formațiuni aliate dacă nu va construi un buget care să aibă și acordul PNL și, pe cale de consecință, a Președintelui Iohannis. Cerând un vot de încredere pe legea bugetului, PSD va fi pe muchie de cuțit. Dacă va dori să rămână la guvernare, va accepta corecțiile opoziției însă atunci nu va mai avea inițiativa. Dacă însă, din alte considerente, va dori să iasă de la guvernare, se va menține pe poziție și va lăsa construcția bugetului și guvernarea pe mâna PNL. Va fi un joc periculos. Nu cred că PNL trebuie să intre la guvernare înainte ca „fructul politic putred” al PSD să cadă singur la pământ.
Dacă Președintele Iohannis și PNL se mențin ferm pe linia de conduită a campaniei electorale, presiunea asupra PSD și a partidelor care îl susțin va crește. Respectarea fermă de către Klaus Iohannis a angajamentelor asumate (foarte, foarte probabil) va atrage către el și implicit către PNL din ce în ce mai mulți politicieni și oameni simpli. Mișcări ample se vor produce la nivel local. Administrațiile locale se vor „colora” în culoarea învingătorului și a „partidului” său. Politicienii din Parlament și din autoritățile guvernamentale își vor schimba opțiunile. PSD va ajunge în situația în care nu va mai avea cum să schimbe, cum să înlocuiască pe cei care nu mai doresc să execute orbește dispozițiile partidului. Este posibil ca în Parlament să se formeze un grup puternic de „independenți” (o carantină politică) care vor vota cu opoziția de cele mai multe ori. Majoritatea parlamentară pe care se sprijină PSD se va subția pe zi ce trece. Pe măsură ce alte evenimente se vor petrece (acțiunile DNA, de exemplu), pe măsură ce liderii PSD își vor pierde puterile (din diferite cauze), Ponta și ai lui se vor simți din ce în ce mai strâmtorați. Peste toate se va adăuga actul de guvernare. Promisiunile electorale nesustenabile vor sugruma pur și simplu guvernul Ponta. Pușculița cu bani a țării se va goli înainte de a începe anul. Legea bugetului va fi încălcată. Vor căuta alte surse de finanțare și ca atare vor introduce noi taxe și impozite. Așa cum au pățit foștii pedeliști pe timpul guernărilor Băsescu-Boc.
În concluzie, avem și un guvern de schimbat. Trebuie să fim însă foarte atenți cum facem treaba. Un model este oferit de Iohannis: pas cu pas. Fără grabă. Timpul lucrează în favoarea noastră. Totuși, nu putem aștepta la nesfârșit. O guvernare proastă a PSD (sunt toate condițiile ca acest lucru să se întâmple) trebuie oprită la timp, pentru a nu produce daune mari în societate. Asta înseamnă că acțiunea de înlocuire a guvernului Ponta ar putea începe aproape imediat ce Klaus Iohannis depune jurământul. Momentul va fi cel al prezentării legii bugetului. Cifrele din proiectul de lege vor spune dacă acțiunea de înlocuire trebuie începută acum sau mai târziu. Ele ne vor arăta cât de prezent este pericolul ca țara să fie dusă de râpă de guvernarea incompetentă, iresponsabilă a PSD. Acest moment va arăta și politicienilor din celelalte formațiuni politice dacă vor mai rămâne alături de PSD sau este cazul să schimbe partenerul politic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu