Situația din Ucraina s-a agravat. Este îngrijorătoare evoluția, confirmă faptul că Putin și Rusia vor să retraseze frontierele europene cu forța. Putin calcă pe urmele lui Hitler. Vrea să pună statele lumii în fața faptului împlinit. Speră ca în vestul Europei, între statele membre ale Uniunii Europene să găsească lideri lași sau aliați, gata să susțină concilierea, să promoveze non-combatul, să transforme Ucraina din stat victimă în stat agresor. Pe undeva, are speranțe. Ungaria este un vechi aliat al Rusiei, a mai devenit și debitor al acesteia, alte state europene, membre sau nu ale UE, au un comportament complice. Franța ar fi printre ele datorită intereselor comerciale.
Declarațiile lui Putin din ultimul timp, împotriva Ucrainei care vrea să își salveze integritatea teritorială și independența sunt relevante. Ucraina este de vină că își cere regiunea Crimeea înapoi, Ucraina este de vină că crea să elimine focarul de război de pe teritoriul său, Ucraina este de vină că îi mor soldații și cetățenii în urma acțiunilor militare ale insurgenților ruși, Ucraina este de vină că armata Rusă are „voluntari” pe teritoriul ucrainean etc. Ucraina este de vină că Rusia trimite soldați, tehnică de luptă și asigură logistic insurgenții în regiunile din sud-estul țării.
Putin este noul Hitler. Fără nici un fel de îndoială.
La noi în presă nu am prea văzut o altă știre. Interesul Rusiei față de Transnistria a ajuns să fie exprimat în termeni de beligeranță. Constantin Kosacev, președintele comisiei de relații externe a Senatului Rusiei, a declarat că Rusia, la nevoie, va interveni cu un desant în Transnistria pentru a „salva” republica nerecunoscută internațional. Ca urmare a declarațiilor liderilor ruși avem o imagine clară asupra Transnistriei. Rusia o consideră un teritoriu propriu, de aceea ei cer Moldovei să acorde Transnistriei un statut special. Vor ca Transnistria să devină o enclavă, cum este Kalinigrad-ul, în „trupul” Lituaniei.
Trebuie să înțelegem că o acceptare a unei situații oarecare legată de teritorii acaparate cu forța de Rusia duce la ocuparea, prin forță armată, a altor teritorii. Este justificată temerea politicienilor europeni privind comportamentul Rusiei în viitor. Cine urmează ? Un stat sau toate statele baltice, Polonia, Moldova, Georgia ... Rusia are nevoie doar de o recunoaștere a anexării Crimeii pentru a merge mai departe.
Prin vocea lui Klaus Iohannis avem o poziție fermă. Suntem alături de UE și SUA în a condamna Rusia pentru ceea ce face în Ucraina și se admite intensificarea sancțiunilor la adresa Rusiei în viitor. Este evident că interesul nostru este să nu permitem Rusiei să se instaleze ca un „cuceritor” la frontierele noastre. Nu putem fi de acord cu schimbarea frontierelor noastre pentru Rusia vrea să își impună supremația. Prin ocuparea abuzivă a Crimeii, Rusia ne-a devenit „vecin” la Marea Neagră și va încerca să încalce hotărârea Curții Internaționale de la Haga privind soluționarea conflictului de frontieră dintre România și Ucraina. Asta dacă noi vom accepta rezultatul acțiunilor militare rusești în Ucraina !
Ucraina trebuie sprijinită să îi elimine pe ruși dintre frontierele sale, să se poată reface economic pentru a avea în ea un bun vecin.
Rusia este agresorul cel mai periculos din Europa.
UE are o mare problemă. Starea conflictuală cu Rusia a dovedit cât de lipsită de consistență este UE. Statele care s-au opus sancțiunilor către Rusia nu ne sunt prietene. Vechile „alianțe” cu Rusia își spun cuvântul. Orientarea fermă a României către UE dar mai ales către NATO și parteneriatul strategic cu SUA a generat o analiză a rușilor care afirmă că România este „jandarmul” SUA în sud-estul Europei pentru a ține sub control state ca Ungaria, Serbia, Bulgaria - prietene ale Rusiei cu tradiții îndelungate. Integrarea europeană și-a dovedit slăbiciunea. Unele state au intrat în UE doar pentru beneficii comerciale. Mai gravă este apartenența la NATO a acestor state. Ce încredere mai poți avea în unii dintre parteneri când din ceea ce fac se poate trage concluzia că, la o adică, vor trece de partea Rusiei pentru interese teritoriale ?!
Unele lucruri vor trebui lămurite. Unele atitudini privind „buna vecinătate” trebuiesc estompate. UE nu duce la eliminarea frontierelor cum greșit au perorat unii, UE duce la eliminarea controlului la frontierele statelor pentru cetățenii statelor UE, mărfurile, produsele, banii UE. Frontierele însă, sunt limitele suveranității statelor, sunt praguri pe care statele trebuie să le păstreze pentru însăși existența lor. Modelul rusesc de modificare a frontierelor este aplaudat de Ungaria. Dacă noi vom accepta cuceririle teritoriale ale rușilor, vom deveni ținte ale agresiunilor teritoriale din partea Ungariei care se va sprijini pe Rusia pentru a provoca conflicte armate la frontiera comună exact pe „considerentele” folosite de Rusia. Ajutarea populației ruse/maghiare de pe teritoriul statului vecin, stat care este acuzat că încalcă drepturile acestora.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu