Acordul de la Schengen și actele conexe au devenit insuficiente pentru viața în spațiul Schengen și al UE. Traversăm o stare excepțională și, de aceea, se cuvin măsuri excepționale.
Agerpres (aici).
Miniștrii de interne din UE au adoptat ieri, la Riga, un plan de măsuri pentru combaterea islamismului radical și pentru prevenirea producerii unor noi atentate în Europa.
Situația nu este favorabilă unei tergiversări a acestor măsuri, posibil și a altora dacă acestea se vor dovedi insuficiente.
Planul de măsuri va fi discutat la summitul european din 12 februarie.
Printre măsurile adoptate, miniștrii de interne au propus:
- controale obligatorii ale cetățenilor UE la intrarea și ieșirea din spațiul Schengen, în special pe aeroporturi;
- constituirea unui registru european de date ale pasagerilor companiilor aeriene pentru a putea urmări deplasările persoanelor suspecte;
- dotarea cu tehnologie pentru monitorizarea rețelelor de socializare și decriptarea anumitor mesaje;
- acțiuni pentru eliminarea cauzelor care duc la radicalizarea musulmanilor în Europa;
- evitarea recrutării lor de către mișcările islamiste;
-împiedicarea plecării acestora în zonele de conflict din Siria, Irak și Libia și localizarea lor la întoarcerea în Europa.
Măsurile sunt, în primul rând, sociale. Eliminarea cauzelor care duc la radicalizarea musulmanilor în Europa privește și comportamentul presei - libertatea de exprimare -, și comportamentul grupurilor civice anti-islamice, discriminarea socială, discriminarea instituțională, dezvoltarea locală etc. Este cea mai importantă componentă.
Sunt măsuri polițienești, specifice activității ministerelor de interne: controalele la frontiere, atât la intrarea cât și la ieșirea din spațiul Schengen a tuturor cetățenilor, UE sau non-UE. În special pe aeroporturi pentru că din statele vestice, principalul mijloc de deplasare către nordul Africii și Asia Mică este avionul. Este evident că și România împreună cu Bulgaria vor participa la acțiune, chiar dacă nu sunt în spațiul Schengen. România și Bulgaria lucrează, deja, cu sistemul de informare SIS, lucrează cu sistemul de consemne la frontieră și participă efectiv la sistemul de informare și colaborare polițienească al UE.
Constituirea registrului european de date ale pasagerilor companiilor aeriene este un mare pas înainte. Despre necesitatea lui se discută demult. SUA au un astfel de sistem și le prinde bine. Europa comunitară a rămas de căruță. Va fi în SIS, va fi alimentat de companiile aeriene, va fi controlat de serviciile de infirmații sau polițienești, va fi confruntat omul și locul prin controlul la îmbarcare și vor fi urmărite persoanele aflate în consemn polițienesc pe întreaga durată a călătoriei lor. Când vor încerca să părăsească spațiul european, funcție de interesul statului care a introdus consemnul, persoana respectivă va fi reținută sau obligă să ia un avion de înapoiere.
Monitorizarea rețelelor de socializare și decriptarea mesajelor va da multă adrenalină unei anumite părți a societății civile și presei. Da, vor fi supravegheate toate rețelele de socializare, toate site-urile porno (jihadiștii comunicau între ei prin intermediul acestor site-uri !), toate formatele media ... Vom avea „prieteni” noi. Mai tăcuți ei, dar vii și activi.
Toate aceste propuneri ale miniștrilor de interne, odată aprobate, vor genera modificări ale regulamentelor UE privind acțiunea polițienească, iar parte dintre ele vor fi cuprinse în programele CE de integrare socială a minorităților defavorizate (cum este cazul rromilor).
Nu am văzut în presă o preocupare pe această informație. Vor sări ei presarii în sus când cineva le va spune că UE vrea să supravegheze tot ce mișcă, tot ce zboară, tot ce se scrie, tot ce se vorbește. Va fi mare bairam. Plus, libertatea de exprimare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu