vineri, 13 februarie 2015

Între moral și imoral. Între principii și simpatii.

Are dreptate Cătălin Predoiu în comunicatul de mai jos, pe care îl preiau de la Agerpres (aici).

Cu referire la Varujan Vosganian mi-am exprimat punctul de vedere pe facebook. Mi-ar fi plăcut să văd un NUP al procurorilor decât un refuz al senatorilor pentru începerea urmăririi penale în dosarul în care acesta este învinuit.

Remarc faptul că senatorii nu au încălcat vre-o lege. Au acționat perfect constituțional. Au considerat că actul politic la guvernare nu este supus regimului penal decât în măsura în care faptele miniștrilor sunt de natură infracțională, cum este cazul Elenei Udrea. Este o prevedere legală, constituțională și ca atare nu încape discuție.

Pe de altă parte, Vosganian ar fi trebuit ca apărarea sa în fața colegilor senatori să o ducă și în fața procurorilor și a instanței de judecată. Pentru că doar în fața instanței de judecată se poate apăra. Judecătorii ar fi trebuit să constate că el este nevinovat. Nu senatorii. Așa că Vosganian a reușit să evite o cerere de urmărire penală însă a intrat pe o altă cale, negativă pentru el, cea a notorietății negative. Lumea nu prea citește constituția, legea, nu are timp pentru finețuri juridice. El a devenit în urma acestui eveniment neplăcut un paria. Reacțiile negative la „succesul” lui în fața colegilor senatori îi va cauza mai multă neplăcere și îi va aduce mai multe daune decât o judecată dreaptă. Mai ales că el se consideră nevinovat !

La fel ca Alina Gorghiu, ca Vasile Blaga, Cătălin Predoiu are o poziție care apără un principiu enunțat de mii și mii de ori în discursul politic: cale liberă actului de justiție. Indiferent cum sunt acuzațiile aduse unuia sau altuia, judecata să fie dusă doar la o instanță de judecată competentă. Judecata de mântuială în una din Camerele Parlamentului, la un post media, într-un ziar nu este decât o frecție la un picior de lemn.

Senatul s-a adunat, ieri, în jurul lui Vosganian fără a se mai ține cont de culoarea politică a fiecăruia. Tăriceanu și ai lui l-au apărat pentru că Vosganian a fost ministru în guvernul Tăriceanu iar aprobarea HG-ului buclucaș a fost posibilă doar prin acceptul primului ministru. Unii senatori au votat fără a pricepe prea mult despre ce este vorba, cum ar fi Ilie Năstase sau senatoarea Anghel, ambii de la PC, unii din PNL au votat fiind juriști cu aplicarea unor principii de drept, cel principal fiind că cel care poate cere urmărirea penală este doar Parlamentul, cel care aprobă activitatea Guvernului sau care îl sancționează. Pentru asta există în Codul de procedură penală modul în care este sesizat procurorul cu săvârșirea unei fapte penale. În cadrul instituțiilor publice doar conducerile acelor instituții pot discerne ce este legal și ce este infracțional. Procurorii nu se pot autosesiza !

În fine, sunt mai multe de spus însă nu trebuie omis și interesul public, exprimat în toate felurile. Justiția să fie lăsată să stabilească ce a fost corect și ce nu. Chiar dacă unii ajung în fața Justiției ca urmare a unor manevre politice frauduloase - cazul Vosganian este unul dintre ele -, Justiția trebuie să își spună până la urmă cuvântul. De aceea, poziția PNL este corectă deși sunt și argumente împotriva ei.

Pun mai jos comunicatul lui Predoiu:

IPOCRIZIA CA METODĂ DE GUVERNARE A PREMIERULUI PONTA

A atacat verbal în repetate rânduri Justiția. Dar ne ține lecții de morală.

A legiferat furtul primarilor, prin ordonanța 55/2014. CCR i-a trântit peste ochi ordonanța cu o decizie de neconstituționalitate. Refuză să o îndrepte printr-o lege reparatorie, cum cere Curtea. Este imoral, dar ne ține lecții de morală.

A dus o campanie prezidențială mizerabilă, aruncând cu cele mai abjecte acuzații în contracandidatul său, care l-a umilit prin prestație și rezultatul votului. Nu și-a cerut niciodată scuze. Dar ține lecții de morală.

Oamenii săi au aruncat peste gardul PNL cu biete zburătoare moarte, cu o săptămână înainte să primească o palmă binemeritată din partea poporului care l-a alungat cu votul de la gardul Cotrocenilor, pe unde se aciuiase prin lingușeli și promisiuni. Nu și-a cerut scuze. Dar ține lecții de morală.

A încercat să împiedice Diaspora să voteze, călcând în picioare legea și morala, înainte ca poporul să-l trimită acasă umilit. Nu și-a cerut scuze. Dar ține lecții de morală.

Da, Senatul a votat neinspirat astăzi, prin vot transpartinic, în principal prin votul PSD, pe care îl conduce. Ce face domnia sa? Își asumă cinstit partea de vină politică pentru votul colegilor? Nu! Atacă, jignește conducerea PNL și ne ține lecții de morală.

Oricum ai privi lucrurile, aceasta se numește ipocrizie politică și este o metodă de guvernare a Premierului Victor Ponta. Păcat!

Cred că trebuie să privim lucrurile drept în față: principiile își fac cu greu loc în politică.

Poate că ne este drag dl Vosganian, scriitor talentat, dar mai drag trebuie să ne fie principiul: cale liberă Justiției. Poporul aceasta dorește, aceasta a exprimat în 16 noiembrie 2014. PNL însuși aceasta a hotărât statutar. Să constatăm greșeala și să o recunoaștem. Mai presus de orice, să facem lucrurile pe care le afirmăm. Pentru ca lucrurile să fie bine făcute.

Cătălin Predoiu

Prim-vicepreședinte PNL

Niciun comentariu: