Senatorul liberal Varujan Vosganian a devenit o problemă, a devenit un caz, atât pentru sine cât și pentru PNL. În plus, cerând/cerșind și primind complicitatea unora dintre senatori a devenit o problemă pentru Senat. Ca instituție a statului de drept. Penibil.
M-a deranjat reacția lui ulterioară. O bucurie normală însă care a depășit un anume cadru. A fost exagerată, în sensul că el a câștigat un război cu procurorii și că aceștia vor fi obligați să îi claseze dosarul. Visează la cai verzi pe pereți. Dosarul merge mai departe și parcă văd că în urma cercetărilor desfășurate de procurori numele lui va apare în alte situații. Mai ales că Videanu, care se apără pentru aceleași acuzații, are urmărirea penală începută.
Afirmația lui că votul din Senat a fost un triumf al democrației este absolut idioată. Votul din Senat nu îl exonerează de răspundere, dacă o are. Votul din Senat devine, astfel, o împiedicare a altei instituții, Ministerul Public, să desfășoare o acțiune în interes public. Să descopere, în interesul întregii societăți, care au fost dedesubturile luării unei decizii la nivelul unui Guvern (Tăriceanu).
Reacția lui Iohannis este fermă pe facebook (aici). Reacțiile celor care au comentat sunt edificatoare. Vosganian este în pierdere accelerată de simpatie.
„Procedurile pentru cererile de încuviințare a reținerii, arestării sau percheziției parlamentarilor și cele de efectuare a urmăririi penale pentru miniștri și foști miniștri, membri ai Parlamentului, trebuie să devină mai simple și mai transparente. Reînnoiesc apelul adresat clasei noastre politice de a înțelege că un Parlament tolerant cu corupția și corupții nu se va bucura niciodată de respectul și încrederea cetățenilor”.
Este un mesaj pentru apărarea instituției Parlamentului, pentru recredibilizarea acestuia.
Senatorul liberal Marius Ovidiu Oprea exprimă foarte corect situația:
„Urmarirea penala nu inseamna condamnare. Inseamna sa respecti dreptul unei institutii judiciare de a investiga o cauza conform legii. Am votat pentru cererile de urmarire penala atat in cazul domnului senator Ariton cat si in cazul domnului senator Vosganian, cu bilele la vedere in fata presei intrucat cred in principiul egalitatii in fata legii si nu in privilegiul conferit de o functie. A impiedica un organ de ancheta sa faca verificari inseamna sa nu mai justifici democratia in numele careia am iesit in strada. Nu domnule Vosganian, nu a fost un triumf al democratiei. Un triumf al democratiei ar fi fost sa va fi dovedit nevinovatia”.
PNL, prin vocea co-președintelui Alina Gorghiu, a intrat în alertă și va rezolva „problema” Vosganian radical. Mediafax (aici). Pun extrase din scrisoarea adresată de Alina Gorghiu senatorilor liberali:
„I-am cerut senatorului Varujan Vosganian demisia din PNL, iar în cazul în care acest lucru nu se va produce, voi propune excluderea acestuia din Partidul Naţional Liberal. De asemenea, luni, voi fi prezentă la şedinţa grupului parlamentar al senatorilor PNL, pentru a a stabili împreună modalitatea prin care accidentul politic petrecut pe 12 februarie să nu se mai repete vreodată”.
„Rezultatul votului nu îl ajută în niciun fel pe domnul Varujan Vosganian, care nu are posibilitatea de a se apăra în faţa acuzaţiilor care i se aduc şi devine, astfel, vinovat în faţa opiniei publice, înainte chiar de a fi judecat”.
„Există riscul să pierdem încrederea oamenilor care, pe 16 noiembrie, au fost alături de noi şi, mai ales, alături de Klaus Iohannis. Acei oameni au ieşit în stradă, mulţi au stat o zi întreagă în frig să voteze, au strigat pentru democraţie şi schimbare. Nu aceasta este schimbarea pe care o doresc şi ştiu că nu aceasta este calea pe care o aveţi în vedere, inclusiv senatorul Varujan Vosganian. Faptele sunt, însă, mai puternice decât bunele intenţii, iar votul de joi, chiar dacă nu este definitoriu pentru ce vrem să facem, ne poate anula o parte însemnată din susţinerea de care ne bucurăm în prezent”.
„Nu avem un cec în alb de la nimeni, ca să ne permitem risipa încrederii şi ratarea obiectivelor. Aşa cum am ajuns aici, la fel putem să ne prăbuşim, doar că acum căderea se va face de la mare înălţime, cu şanse scăzute de a ne mai ridica. Nu pot permite o astfel de perspectivă. Nu am acceptat să fiu preşedintele acestui partid pentru cărţi de vizită sau pentru a mima reforma, ci pentru că eu cred în Partidul Naţional Liberal. Voi lua, cu toate riscurile şi de fiecare dată, măsurile necesare pentru a apăra PNL, inclusiv faţă de cei care îi prejudiciază imaginea din interior. Adversarul nostru nu se mai află în exterior, suntem în competiţie doar cu noi înşine. Electoratul nu mai alege partidele, ci faptele acestora. Le putem arăta oamenilor că, deşi suntem supuşi greşelii, ne putem corija sau putem să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic grav”.
Concluziile sunt ușor de tras. Vosganian nu mai reprezintă alegătorii în Senatul României, se reprezintă pe el însuși. Senatul a devenit doar un fel de scut personal, o apărare în fața procurorilor. PNL nu poate achiesa la o astfel de stare. Ca atare, Vosganian fie va pleca din PNL fie va fi dat afară.
Păcat de om.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu