vineri, 13 februarie 2015

Iohannis la Bruxelles. Decent și responsabil. O altă relație România-Ucraina.

Mediafx (aici). ProTv (aici). Sinteză a poziției României în domeniile discutate.

Lupta împotriva terorismului cu precizarea lui Iohannis că UE trebuie să se prezinte unitar, fără discriminări interne (vezi Schengen !).

Situația Greciei, o problemă sensibilă datorită tonului agresiv al noului prim-ministru la adresa UE în special al statelor care au împrumutat Grecia dar care nu sunt de acord ca Grecia să nu își mai respecte angajamentele (mi se pare normal. Ți-am dat un ajutor financiar, fă în așa fel încât acesta să fie rambursat în timpul convenit). Iohannis a salutat continuarea dialogului între Grecia și UE. Fără nici o altă nuanțare a poziției. Nici nu trebuia. În Grecia este o nebunie populistă. UE nu are de gând să o importe.

Întărirea zonei euro cu exprimarea dorinței României de a adera și, de aceea, România va fi foarte atentă la modul în care este reorganizată zona euro și cum este stabilizată. Poziția lui Iohannis lasă loc de „așteptare”dacă zona euro nu reprezintă o zonă sigură, cu reguli ferme. Atrage și atenția, totodată, că zona euro la care dorește să adere România este una sever reglementată, predictibilă. Într-un fel, poziția exprimată de Iohannis poate fi o trimitere la acele state din zona euro care au luat-o prin bălării.

Nu în ultimul rând, problema Ucrainei. România este de partea Ucrainei. Ferm. Fără echivoc. România va sprijini Ucraina în demersurile ei. Klaus Iohannis va primi ministrul de externe al Ucrainei săptămâna viitoare și va efectua o vizită la Kiev la invitația lui Poroșenko.

Gest deosebit al lui Poroșenko. A venit la reprezentanța României la Bruxelles pentru o discuție cu Iohannis, la cererea lui și a salutat în limba română !

Pe timpul lui Kucima și a lui Ianukovici, România era declarată în strategia Ucrainei de apărare ca potențial stat agresor. Noul Președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko o vede ca un partener, ca un stat pe care să se sprijine. Împreună cu Polonia, România poate constitui un sprijin serios pentru Ucraina, în mai toate domeniile.

Așa cum ne-a obișnuit, Iohannis punctează esențialul în tot ceea ce spune.

Avem speranţe că respectarea independenţei, integrităţi teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei va deveni o prioritate pentru toţi participanţii la aceste negocieri, ceea ce nu a fost până acum, în cazul Federaţiei Ruse. Am văzut textul noului Acord, primim înţelegerea cu încredere, dar suntem conştienţi că rămân tensiuni şi puncte sensibile, pe care nu le putem rezolva fără voinţă politică şi fără să rămânem uniţi

Cu referire la acordul semnat la Minsk: „Din această perspectivă, nu ne putem permite să ne iluzionăm că acum totul s-a rezolvat. În lipsa respectării celor convenite, suntem hotărâţi să discutăm despre introducerea de noi sancţiuni”.

România înţelege pericolul sporit al conflictului armat din vecinătatea noastră şi se implică în soluţionarea lui. Am convenit să intensificăm cooperarea bilaterală. Împărtăşim interese comune legate de securitatea din regiunea noastră”.

Avem o agendă deja. Rămâne ca sub aspect guvernamental să aplicăm agenda. Nu doar ca stat membru UE ci ca vecin al Ucrainei, stare care impune mult mai mult decât angajamentele UE.

Ca cetățean, sunt mulțumit de acțiunea lui Iohannis. În particular, îmi doresc o mai intensă colaborare cu Ucraina. Vom avea de câștigat cu toții. Până una-alta, avem un adversar istoric comun: Rusia.

Niciun comentariu: