vineri, 13 februarie 2015

Fețele ascunse ale acordului de la Minsk.

Agerpres (aici).

Rușii au mințit. Dacă Putin nu este capabil să poarte răspunderea pe ce semnează, să nu mai semneze nici un acord ca să știm o treabă. Rusia a pornit un nou război în Europa.

Din moment ce așa-zișii separatiști insistă cu modificarea limitei stabilită la Minsk anul trecut, încercând să ocupe diferite zone, în special la Dobalțevo, plus orașul Mariupol, înseamnă că acordul a fost semnat degeaba.

Rând pe rând pică înțelegerile din acord. Pe puncte, așa cum au fost ele scrise. Plus că rușii, prin Putin, dau o altfel de interpretare cuvintelor.

Separatiștii nici nu se gândesc să renunțe la controlul frontierelor. Nu se gândesc să renunțe la predarea teritoriului cucerit după acordul Minsk I. Minsk II îl reia pe Minsk I și vine cu ceva în plus. Slabe speranțe ca acest acord să prindă viață.

Ucrainenii recunosc că în acord nu există nici o prevedere de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean. Normal, din moment ce Putin nu recunoaște că are trupe în Ucraina.

Cred că UE ar trebui să se pregătească de noi sancțiuni împotriva Rusiei. Oamenii de afaceri din Germania, cei care au investiții în Rusia cât toate celelalte state europene plus SUA, ar cam trebui să înțeleagă că retragerea din Rusia se impune de urgență. La fel toți oamenii de afaceri care sunt prezenți acolo. Își vor pierde averile.

Sincer, nu cred în încetarea focului. Putin a vrut să obțină o nouă Transnistrie, Abhazie sau Osetie. Merkel și Hollande au vrut să reia relațiile economice cu Rusia. Ucraina vrea să fie independentă în frontierele recunoscute la declararea independenței. Singurul care are de „câștigat” este Putin. Obține o zonă de conflict în Europa, zonă ce poate exploda.

Este evident că SUA și Marea Britanie plus Estonia vor da arme ucrainenilor. Putin va vedea că se vor alătura și alte state. Rusia nu poate duce un război împotriva întregii Europe. Nu are capacitățile necesare, nu are finanțarea necesară, este dependentă de producția altor state inclusiv pentru armamentul și tehnica pe care o deține. Ce îi pică la un eventual conflict, este bun picat. Va încerca să acopere cu industria proprie însă va avea o calitate inferioară a materialului de luptă.

Sper ca UE să îi închidă ușile complet Rusiei. Doar așa îl va lămuri pe Putin să dea înapoi.

Niciun comentariu: