joi, 12 martie 2015

Libera circulație ... politică.

Avem dreptul la libera circulație ... a persoanelor și suntem, deja, campioni. Reușim, fără mare efort, să facem tot ce putem pentru a stabili reguli pentru a nu respecta nici una stabilită anterior.

Vrem sau nu, din 2014 am intrat într-o mare horă. Se reașează clasa politică, se acutizează discursul politic, se despart apele politice autohtone, se taie punți și se construiesc altele. Ce nu era de imaginat cu timp în urmă a devenit obișnuit azi.

Construcția USL avea ca obiectiv, printre altele, formarea a doi poli politici puternici. Un partid de stânga, PSD și un partid de dreapta, PNL, fiecare urmând a constitui polul doctrinar care să asigure alternanța politicilor de guvernare. PSD s-a lăcomit și a încercat să distrugă PNL, să îl absoarbă, să devină partid stat. A ratat. În acest an și în special în anul care vine, se va trage linia și vom vedea dacă PSD a reușit. După unele semnale, a ratat.

PNL a urmărit să devină principalul partid politic oponent al PSD. S-a ținut de obiectivul strategic stabilit și l-a realizat. Cu alți actori în rolul principal dar cu forțe mai mari și mai puternice. Fuziunea cu PDL a fost gândită din timp. La un moment dat, în interiorul USL, PSD a fost de acord cu ideea, având în vedere obiectivul inițial. Discursurile politice din 2012 și 2013 anunțau acest obiectiv și susțineau trecerea la o altfel de politică. A adversității politice naturale și renunțarea la inamiciția politică a ultimilor ani. Nu s-a putut. Nu a fost să fie. Calculele politice ale liderilor PSD au arătat că PNL având în frunte pe Crin Antonescu, după fuziune, ar lua locul PSD ca principal partid politic iar alegerea lui Crin la Președinție ar însemna „moartea” PSD. De aceea s-au opus cu înverșunare atacând pe Crin Antonescu cu toate armele. Au reușit să îl determine să denunțe contractul politic pentru nerespectarea lui de către PSD, au reușit să îl determine să renunțe la funcția politică de Președinte al Senatului însă nu s-au așteptat ca Antonescu să gândească în profunzime și să forțeze o schimbare totală a forțelor care se vor înfrunta. Demisia din fruntea PNL și alegerea lui Klaus Iohannis în fruntea partidului a produs o schimbare majoră a „frontului politic”. Ruperea USL a favorizat pe termen mediu și lung PNL. Au plecat din PNL la PSD sau alăturea de el, sub diferite forme, personalități ale PNL care au făcut istorie. Plus ciurucuri de toată mâna. PNL s-a curățat de pesediști. Și se mai curăță. Mai sunt unii care nu se simt bine în PNL. Mai ales în perioada aceasta când rodul fuziunii va forța decizii personale. Vanitățile își vor spune cuvântul.

PNL a pierdut pe tăriceniști. Mulți, puțini, nu mai are importanță. Locul lor este luat de noii membri ai PNL. Fie veniți în urma fuziunii din PDL fie veniți în PNL din societatea civilă. Și vin. Zi de zi se citesc și se aprobă adeziuni. PDL a pierdut pe băsiști/udriști și macoveinieni. Să fie fericiți. Este spre binele PNL. Partidul se întărește prin acceptarea unor noi membri. Mai ales acum, după alegerea lui Klaus Iohannis ca Președinte al României și exprimarea de către acesta a dorinței de a avea un guvern „al lui”, liberal, format de PNL.

PSD începe să piardă lideri. Acum este în etapa „canibalizării”. Își dă afară liderii care își manifestă opoziția față de actuala conducere. Deja s-a format un grup care vrea un alt partid social-democrat. UNPR se întărește la rândul lui. Sub „umbrela” PSD a scăpat de criticile publice pentru concubinajul mafiot cu Traian Băsescu iar acum încearcă să devină o forță politică de sine stătătoare. A anunțat că va merge în alegeri, pentru prima oară, independent. Nu este exclus să depășească pragul electoral. Nu bag mâna'n foc.

Prostituata politică numită Partidul Conservator este în derivă. Cu Voiculescu la studii aprofundate prin pușcării, PC se rupe. Constantin vede că are zilele politice numărate (Antena 3 este deja montată împotriva lui !) și face mișcarea de salvare, pentru el și pentru unii dintre apropiații lui. A anunțat constituirea unei comisii care să negocieze cu partidul fantomă al lui Tăriceanu o formă de colaborare politică, chiar o posibilă fuziune. Gurile rele spun că fuziunea dintre un nimic cu un alt nimic va duce la un mare nimic. Nu contrazic. Vom vedea la alegerile de anul viitor. Dacă nimicul Tăriceanu&Constantin va merge singur sau ca remorcă a PSD. Din discursul „necăjit” al lui Constantin la TVR se pare că fuziunea lor are ca pălărie politică acceptul PSD. Ce vor face ceilalți conservatori ? Naiba știe. Ruperea ce se vede în zare este destul de serioasă. Dacă „ștampila” este la Constantin și acesta merge înainte cu fuziunea, ceilalți sunt obligați să adere la altă formațiune politică. Constantin fiind sprijinit de Ponta, Voiculescu va da ordin de zi pe unitate ca restul să migreze către un adversar al acestuia. Zic eu. Din ce văd că face Antena 3, un fel de curățat scame de pe umerii liberalilor (îl văd acolo pe Ludovic Orban dar și pe alți liberali !), nu este exclus ca voiculescienii să încerce o apropiere de PNL. Liberalii însă nu îi vor primi cu fițele de până acum. Campania deosebit de murdară a Antenei 3 împotriva lui Crin Antonescu și mai apoi împotriva lui Klaus Iohannis nu pot fi uitate așa ușor. Bine, accept că orice are un preț. Cât vor fi dispuși să plătească Voiculescu și ai lui (de vor merge către PNL grupați, nu în privat !) pentru a fi iertați ? Este de urmărit.

PP-DD-ul este și el la rupere. Dan Diaconescu a plecat la „studii aprofundate” pentru mai bine de cinci ani de zile. Deja, o parte a parlamentarilor PP-DD au format o altă grupare politică, în curs de înregistrare - PND. Ceilalți au plecat sau urmează să plece la PSD sau UNPR. PND-ul însă, a trecut în tabăra băsescienilor de la PMP cu care au format, deja, o grupare a „independenților” băsescieni. Pentru că Băsescu „aprecia” satisfăcut creșterea numărului de membri ai PMP (în mod galopant), mă întreb dacă nu cumva este vorba despre organizațiile locale ale PP-DD !

La această oră avem o situație nici așa și nici pe dincolo. Sondajele arată că PNL fuzionat a trecut în fruntea preferințelor publicului cu aproape 44%. PSD este pe la 40%. Ceilalți sunt la linia de plutire, unii chiar pe linie alții sub ea. Totuși, avem trei candidați la titlul de „al treilea partid politic”. UNPR își revendică acest loc. Interesul național nu îl lasă să accepte mai puțin. Daniel Constantin ne anunță de partidul rezultat din fuziunea nimicului cu un alt nimic va fi o alternativă la PNL și al treilea partid în stat. Tomac al PMP declară cu emfază că viitorul guvern rezultat din alegerile din 2016 nu se va putea face fără PMP. Ca să vezi poznă. Monica Macovei nici nu concepe ca M10 al ei să nu fie la guvernare în 2016. Dacă este să mă iau după sondajele făcute publice în ultimul timp, constat că toate aceste formațiuni „feroce” se bat pentru un 10-15% din electorat. PNL și PSD luând grosul. Nu trebuie să uităm UDMR-ul. Cu toată generozitatea de care mă simt în stare dau tuturor „piticilor” o plajă de până în 18%. Dacă plaja se împarte între ei fără discriminare, atunci la nivelul anului 2016 vom avea o nouă premieră. Un Parlament cu PNL, PSD și minoritățile naționale. Ceilalți ... undeva pe apa gârlei.

Iohannis avea dreptate. Unii dintre vechii politicieni se vor retrage din activitatea publică, alții vor ajunge în altă parte (studii aprofundate în sistemul penitenciar), tinerii iau locul celor vârstnici și uite așa se primenește clasa politică. Este timpul.

Niciun comentariu: