Ieri, seara, m-am uitat, fugitiv, pe la mai multe posturi Tv. Un fel de informare în fugă despre ce mai bârfesc unii și alții. La Realitatea Tv, sub regia lui Rareș Bogdan se masacra un drept fundamental: libertatea conștiinței. La fel ca la alte posturi Tv.
Am urmărit puțin emisiunea. Profesorul de filosofie care a câștigat 2 procese civile contra fundamentalismului religios din școlile noastre a fost logic. A fost logic pentru că nu s-a ascuns după teorii răsuflate privind interpretările constituționale ale unora sau altora și pentru că a știut legea. Pură și dură. A fost logic și în interpretarea deciziei Curții Constituționale. A criticat, corect, lipsa de atitudine a miniștrilor pesediști care s-au făcut că nu înțeleg.
Ce m-a surprins, în mod neplăcut, a fost intervenția lui Gheorghe Iancu, avocatul poporului destituit în 2012. Ca să se impună, individul a atras atenția că este profesor de drept constituțional la facultatea de drept din cadrul Universității București. Ca atare, ce spune el este literă de lege. Ei bine, ce a bolmojit el pe acolo a fost o tâmpenie. Mi-am amintit de interpretările lui aiurea din anii anteriori, interpretări care au stat la baza destituirii lui.
La susținerea ideii că ministerul educației trebuia să pregătească sistemul pentru aplicarea deciziei Curții Constituționale, susținere a profesorului de filosofie, acest individ, profesor universitar de drept constituțional vine și afirmă că prevederile constituționale nu sunt de directă aplicare, așa că ministerul nu era obligat să facă ceva. Că trebuie să aștepte modificarea legii de către Parlament. Greșit idiotule ! Prin publicarea în MOf a deciziei Curții Constituționale, prevederile declarate ca neconstituționale sunt suspendate de drept ((art. 147 alin. (1), ultima ipoteză - Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate de drept). Obligația principală a ministerului este de aplicare a legii. Din moment ce norma de lege a fost declarată ca fiind neconstituțională și este suspendată, sistemul de învățământ nu o mai poate folosi. Mai mult, după 45 de zile, norma își încetează efectele juridice. Ca atare, toate actele și faptele săvârșite în temeiul acelei norme își încetează efectele de la termenul prevăzut de Constituție. Este o normă imperativă care se adresează legii și are efecte directe asupra celor care sunt obligați să o aplice. Nu poți veni tu, marele constituționalist, să spui că dacă Parlamentul nu modifică norma în termenul prevăzut de Constituție se poate merge înainte așa cum spune legea. Mai mare tâmpenie nu mi-a fost dat să aud. Ba, stai, am auzit, de curând, la PSD cu aplicarea deciziei CCR privind neconstituționalitatea OUG 55, aia cu traseiștii politici. Neconstituțional-neconstituțional însă noi, parlamentarii puterii, hotărâm să păstrăm efectele juridice ! Chiar dacă sunt neconstituționale. ne ștergem la cur cu Constituția. Pe aceiași baricadă se postează și acest Gheorghe Iancu. Din nefericire, mai sunt niște constituționaliști care au interpretări ce duc sărmana Constituție în derizoriu.
Mai mult, fără reglementare, materia se suspendă de drept. Cererile făcute de părinți în sensul că nu vor învățământ religios pentru copii lor își încetează valabilitatea la împlinirea celor 45 de zile prevăzute în Constituție de la publicarea deciziei CCR în MOf. Decizia CCR condiționează existența materiei „învățământ religios” de cereri ale părinților ca materia să existe iar copiii lor să participe la ore. Nu există cereri, nu există materia respectivă și nu i se pot aloca orele de predare. Mai pe șleau, materia religie devine facultativă din obligatorie. După mine, o încărcare inutilă a programei școlare.
Susținerea, pompoasă, a prevederii alin. (4) din art. 147 că decizia are efecte doar pentru viitor nu ajută la nimic. Norma de lege verificată pentru constituționalitate dispare indiferent că Parlamentul modifică legea sau nu. Constituționalistul lui pește a mâncat rahat, cu prețiozitate, pentru a arăta cât este el de deștept.
Cele câteva minute petrecute alături de Realitatea Tv m-au dezgustat atât de mult încât îmi vine să o scot din grilă. Din nefericire, nu pot. La unele televiziuni sunt aduse pe scenă individe dispuse să își arate nurii, la altele sunt aduși pe scenă indivizi dispuși să își arate prostia. Pentru telespectatorii neavizați este un dezastru. Prostia și prostituția sunt contagioase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu