vineri, 14 decembrie 2018

Întrevederea președintelui Klaus Iohannis cu prim-ministrul Theresa May

Întrevederea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, doamna Theresa May
14 Decembrie 2018 | Uniunea Europeană



Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut vineri, 14 decembrie a.c., la Bruxelles, o întrevedere cu Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, doamna Theresa May.

Au fost discutate în principal subiecte aflate pe agenda bilaterală și europeană, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Președintele României a exprimat speranța că eforturile Premierului britanic se vor reflecta în ratificarea cu succes în Parlamentul de la Londra a Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, care să asigure o retragere ordonată și certitudine pentru cetățeni și mediul de afaceri. În egală măsură, discuțiile aferente procesului de ratificare trebuie să țină cont de toate elementele care au fost deja agreate cu Premierul britanic prin Acordul de retragere.

Președintele Klaus Iohannis a făcut referire la situația comunității românești din Marea Britanie și faptul că Acordul de retragere va reprezenta un punct important pentru garantarea drepturilor celor, care locuiesc, muncesc sau studiază în această țară. În egală măsură, Președintele României a subliniat importanța respectării principilor nediscriminării, reciprocității depline și tratamentului egal pentru toți cetățenii UE, atât cei beneficiari ai acordului de retragere, cât și cei care se vor stabili pe viitor în Marea Britanie.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a menționat importanța discutării cât mai rapide a acordului privind viitoarele relații UE cu Marea Britanie, ca semnal al angajamentului pe care îl avem pentru menținerea unui nivel de cooperare cât mai ridicat cu partea britanică.

Președintele României a precizat că țara noastră susține pe deplin abordarea Uniunii Europene, care dorește acest parteneriat cuprinzător și ambițios cu Marea Britanie după retragerea acesteia din Uniune, care să acopere domenii diverse, de la cooperarea economică și comercială la politica externă, securitate și apărare.

Premierul Theresa May a apreciat oportunitatea dialogului avut cu Președintele Klaus Iohannis inclusiv din perspectiva retragerii Marii Britanii din UE pe durata mandatului Președintei României a Consiliului Uniunii Europene.

***

Pentru a nu pierde Acordul de retragere din UE și a ajunge la o ieșire fără acord, Theresa May a amânat votarea în Parlamentul UK a acordului după ce a depășit votul de neîncredere din cadrul Partidului Conservator introdus de proprii parlamentari nemulțumiți de rezultatul negocierilor de ieșire din UE.

Pe de altă parte, CEJ a dat o soluție la cererea unor parlamentari scoțieni potrivit căreia UK poate, unilateral, să renunțe la ieșirea din UE, denunțând scrisoarea pentru aplicarea art. 50 TUE.

Reprezentanți ai Cabinetului britanic au anunțat însă că soluția opririi Brexit-ului nu este luată în calcul.

Ambasada României la Londra a comunicat, la rândul ei, că lucrează la un nou acord pentru un parteneriat strategic între România și Regatul Unit, actualul acord fiind sub umbrela apartenenței celor două state la UE. Evident, cu Regatul Unit în afara UE, datele problemei se schimbă. Se va lucra având ca bază Tratatul Atlanticului de Nord (NATO) în plus existând posibilitatea ca după ce Regatul Unit va încheia tratate cu UE, pe diferite domenii de interes, acordul României cu UK să fie întărit.

Niciun comentariu: