luni, 17 decembrie 2018

Un nou tehnocrat în PNL

DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL BIROULUI EXECUTIV AL PNL - 17 DECEMBRIE 2018

Ludovic Orban

Dacă cineva mai avea un dubiu privitor la necesitatea de a vota moțiunea de cenzură, consider că după delirul paranoic al lui Liviu Dragnea de ieri, orice dubiu s-a spulberat.

Dragnea și-a arătat adevărata fața de om născut în sistemul comunist, incapabil să înțeleagă democrația, incapabil să înțeleagă poziția României de astăzi, de stat european, de stat membru al Uniunii Europene, de stat membru al NATO. Dragnea prin discursul de ieri a arătat că este în stare să târască România în conflict cu toată lumea civilizată, că se războiește cu aproape tot ceea ce constituie baza democrației, baza economiei de piață, fundamentele, valorile morale, principiile care stau la baza Uniunii Europene și a democrațiilor liberale din România.

Cine mai stă astăzi alături de Dragnea este ori fricos, ori iresponsabil, dar este cu siguranță trădător de țară. Este clar că cel mai mare inamic al economiei astăzi, este Liviu Dragnea și cu Camarile toxică din jurul lui Liviu Dragnea, care riscă să scoată România din Uniunea Europeană, care riscă să scoată România de pe harta lumii civilizate, care este în stare de orice fel de agresiune împotriva democrației, împotriva economiei de piață, împotriva apartenenței României la Uniunea Europeană, împotriva poziției României de democrație parte a lumii civilizate.

Solicităm tuturor parlamentarilor, indiferent de culoarea lor politică, să înțeleagă că nu suntem în ceasul al doisprezecelea, că am trecut de ceasul al doisprezecelea și că singura cale de a opri prăbușirea României, sub conducerea acestui dictator de tip latino american, Liviu Dragnea, este să voteze în favoarea moțiunii de cenzură inițiată de opoziție.

Permiteți-mi să vi-l prezint pe domnul Sorin Bușe, care a acceptat să colaboreze cu mine în calitate de consilier al președintelui Partidului Național Liberal, pentru relația cu mediul de afaceri, cu mediul corporatist și mă bucur că facem începând cu astăzi echipă și am o să îi dau cuvântul domnului Bușă.

Sorin Bușe

Mă bucur că am ocazia și oportunitatea de a aduce, prin intermediul PNL și a domnului președinte Ludovic Orban, experiența mea corporativă, internațională, globală, în sprijinul mediului de afaceri românesc.  Am învățat  trăind și având o activitate profesională în afara țării și aici, în ultimii zece ani, că trebuie să înveți să gândești global și să acționezi în local. Doresc ca ceea ce am învățat în alte părți să putem aplica împreună aici în așa fel încât mediul de afaceri românesc să fie un mediu solid, un mediu sănătos în care oamenii să se regăsească, să-și regăsească încrederea de a investi, vorbesc aici de comunitatea de business locală dar și de comunitatea internațională care să aibă curajul și dorința de a investi și de a fi prezenți în România.

Cred că este necesară înțelegerea acestor fenomene globale și doresc să-mi fac datoria de român, de cetățean, datoria civică prin intermediul PNL. Cred în valorile liberale și de aceea am decis să mă alătur în aceste momente destul de critice.

( Cum de nu v-ați dus la domnul Cioloș?)

Pentru că eu cred în PNL, în valorile liberale și nu este o problemă unde nu m-am dus, este o problemă unde am venit și eu am venit către PNL.

Ludovic Orban 

Aș mai spune ceva înainte de a-mi pune întrebări. Și eu consider că Guvernul nu este pregătit să preia președinția Consiliului Uniunii Europene și că nu are capacitatea de a fructifica această imensă oportunitate în avantajul României, ca atare, îl aștept pe domnul Liviu Dragnea să-mi facă și mie plângere penală.

(Am vrea să știm dacă în lumina noilor evenimente de care vorbiți, ce s-a întâmplat aseară, credeți că aveți mai multe șanse de negociere cu cei de la UDMR. Ați stabilit ceva cu domnul Hunor?)

Cu siguranță vom purta negocieri în ziua de astăzi și în zilele care vor urma până la momentul dezbaterii și votului de cenzură cu toate grupurile parlamentare și cu toți parlamentarii individuali pe care îi considerăm că putem să îi convingem să voteze normal, și anume să pună punct regimului dragonic.

(Înțeleg că cei de la UDMR sunt mai reticenți în a discuta pe marginea textului moțiunii de cenzură. Nu prea sunt interesați să susțină acest demers pentru că au mai mult de câștigat din actuala situație. Cum veți încerca să îi convingeți?)

Nu cred că este normal și firesc să vă spun dv. ceea ce intenționez să comunic cu reprezentanții UDMR. Ce pot să vă spun sigur este faptul că din punctul meu de vedere mi s-ar părea normal ca UDMR să susțină moțiunea de cenzură. În primul rând pentru că din punct de vedere politic, din punct de vedere european UDMR este parte a Partidului Popular European și în mod normal ar trebui să acționeze în conformitate cu valorile, cu strategia politică care este hotărâtă la nivelul PPE.

În al doilea rând cred că parlamentarii oricărui partid, inclusiv parlamentarii UDMR, în acțiunea lor politică și în voturile pe care le dau, trebuie să țină cont de voința celor care i-au trimis în Parlament. Apropo de lucrul acesta v-aș prezenta doar o singură cifra, care n-a fost prezentată de mine, ci a fost prezentată de UDMR. Cota de încredere pe electoratul care a votat cu UDMR-ul al lui Liviu Dragnea este de 4%, adică are un grad de respingere de 96%, concluzia o puteți trage și dv.  Oare cei care au votat nu numai cu UDMR, și cu ALDE, și cu alte formațiuni politice își doresc să rămână alături de Dragnea și să îl susțină pe Dragnea? Aici nu e vorba, în orice discuție pe care o vom purta, nu este vorba de ce Guvern se va forma, pentru că discuția pe care o purtăm este simplă. Este rău sau nu este rău Guvernul Dăncilă, este rău sau nu este rău regimul Dragnea, care conduce în mod nedemocratic, aproape ocult, toate deciziile la nivel guvernamental, fără să aibă o propoziție guvernamentală, ori cine spune că acest guvern și regimul Dragnea este nociv pentru România, trebuie să voteze căderea acestui guvern. Ceea ce se va întâmpla după căderea guvernului va fi rezultatul negocierilor care se vor purta după căderea guvernului.

(Sunt convinsă că dv. ați auzit declarațiile domnului Hunor, v-a luat peste picior. Citez acum „ Liberalii n-au fost în stare să răspundă la trei întrebări simple. Cu domnul Orban eu n-am vorbit” , și înțelegem de pe surse că și dv. le-ați povestit colegilor, hai să spunem că domnul Hunor nu a avut o atitudine colegială fair-play, am înțeles că ați folosit un cuvânt mai (..)

Nu. Colegii, ei au fost informați de faptul că o să purtăm discuții cu conducerea UDMR.

(Că ați încercat să vorbiți cu domnul Hunor și dânsul una a declarat și altceva a făcut)

NU, că ne-am intersectat la Congresul PPE de la Helsinki și la Congresul de la Hamburg și că n-am apucat să discutăm, acum n-are rost să stabilim din vina cui.

(Există o rezervă din partea UDMR în momentul de față de a participa (..)

Încă o data. Lucrurile din punctul meu de vedere sunt foarte simple. Dacă UDMR consideră că PSD, Dragnea și Guvernul Dăncilă fac bine acestei țări, pot să rămână în continuare cu ei, ceea ce nu cred că este normal, pentru că am remarcat de exemplu, o declarație a UDMR-ului, a liderilor UDMR, că nu susțin ordonanța privind Codurile. De asemenea, am remarcat o declarație că nu susțin forma pensiilor în forma actuala. Păi dacă nu susții nici asta, nici asta, nici cealaltă, înseamnă că nu sunt de acord cu acțiunea acestui guvern, ori atunci când consideri că un guvern este rău, că face rău țării, e normal să votezi pentru  căderea acelui guvern.

(Dv. considerați că  în acest moment aveți oficial o cale deschisă despre o negociere cu cei din UDMR, cu dl. Kelemen Hunor?)

Nu înțeleg întrebarea.

(Păi vă spuneam că v-au luat peste picior)

Cum adică dacă am o cale deschisă?  Vă readuc aminte de declarațiile unui alt lider referitoare la persoana mea, pe care singurul răspuns pe care l-am dat a fost acela că eu cred că dacă este împotriva lui Dragnea și a actualului  regim de putere, va semna și va vota moțiunea. A semnat și mai mult ca sigur va vota moțiunea. Nu pot să anticipez care va fi atitudinea, răspunsul și până la urmă decizia pe care o va lua conducerea UDMR. În ce mă privește pe mine voi face tot ce depinde de mine ca să îi conving că este vital pentru România să se alăture moțiunii noastre de cenzură.

(USR a avut recent o întâlnire la Palatul Victoria cu premierul Viorica Dăncilă, în ziua depunerii moțiunii)

M-a întristat să văd acea poză. Nu mi-a trecut niciodată prin cap  să mă duc să vorbesc cu doamna Dăncilă, pentru că știu că dacă vorbești cu doamna Dăncilă, vorbești degeaba. Relația între doamna Dăncilă și domnul Dragnea este aceea care s-a văzut ieri la Consiliul Național, în care doamna Dăncilă lua notițe în timp ce vorbea Liviu Dragnea. Deci doamna Dăncilă este o jenantă marionetă a lui Liviu Dragnea, prin care Liviu Dragnea, de fapt, conduce prin procură actualul guvern. Orice discuție cu premierul Dăncilă și cu alți miniștri este o discuție inutilă și s-a și văzut lucrul respectiv. Consider o stângăcie și o naivitate și sper să nu mai apară astfel de situații în care să poată fi pusă sub semnul întrebării capacitatea opoziției de a susține un demers serios cum este moțiunea de cenzură împotriva guvernului.

(Pentru că Victor Ponta spunea că nu ar vota moțiunea dacă va fi un guvern condus de Ludovic Orban în eventualitate în care va trece, domnul Barna la fel, spunea că nu discută acum. Dacă această moțiune va trece, PNL va cere acea funcție de premier pentru o altă majoritate?)

V-am dat răspunsul la această întrebare. Parlamentarii independenți care îl urmează pe dl. Ponta au semnat moțiunea, vor vota moțiunea de cenzură. Moțiunea de cenzură este despre căderea guvernului și nu despre formarea unui alt guvern.

După ce se dărâmă guvernul, evident, să dea Dumnezeu să treacă această moțiune de cenzură. În ceea ce ne privește pe noi ca Partid Național Liberal, vom participa la orice negociere ulterioară căderii acestui guvern și vom avea grijă ca România să aibă un guvern mult mai bun decât guvernul actual.

(Personal, dumneavoastră țineți la această funcție, vă întreb pe dumneavoastră, pe domnul Ludovic Orban, cel care a fost nominalizat de Consiliul Național pentru funcția de premier. Sunteți dispus să renunțați la această funcție?)

Doamna Dumitrache, dumneavoastră ați dat pe postul de televiziune pe care îl reprezentați, ați dat știri, titluri care mă fac să înțeleg această întrebare a dumneavoastră. Repet, obiectivul acestei moțiuni de cenzură este căderea acestui Guvern și salvarea României din tentaculele acestei camarile nocive pentru România, care riscă să arunce România la periferia lumii civilizate. Acesta este obiectivul, un Guvern mai bun.

(În ce sens, dacă ne puteți răspunde la întrebare?)

V-am răspuns la întrebare de nenumărate ori că PNL este în orice moment pregătit să-și asume răspunderea guvernării, că PNL are programul de guvernare reactualizat, că PNL a prezentat opiniei publice un proiect de buget pe anul 2019 care reflectă viziunea noastră asupra guvernării României dar că orice formulă de Guvern se va naște în funcție de negocierile care vor urma după căderea Guvernului, care negocieri vor fi organizate de președintele României și în care, evident, va conta capacitatea de a genera o majoritate parlamentară care să poată să învestească acest Guvern.

( După anul nou vom avea o posibilă ordonanță privind amnistia și grațierea și în paralel o potențială plângere penală la adresa președintelui României.)

Cea mai bună garanție că nu se va da nicio ordonanță, nici pe coduri, nici pe amnistie este să pice acest Guvern, atunci nu o să mai aibă cine să dea ordonanța asta. Un motiv în plus ca să voteze moțiunea de cenzură.

( Aveți ceva stabilit pentru ziua în care se va vota moțiunea pentru că de obicei erau anumite mitinguri pe care PNL le susținea, veneau reprezentanți și simpatizanți PNL în fața Parlamentului. Ați pregătit ceva acum?)

Nu, nu am pregătit dar ne concentrăm în toată perioada care a rămas până la votul moțiunii de cenzură să convingem cât mai mulți parlamentari să susțină moțiunea de cenzură.

( În momentul de față aveți o garanție că veți strânge mai mult de 163 de voturi, adică numărul de semnături pe care le-ați strâns?)

Da. Că vom strânge mai multe voturi decât semnături, da, am convingerea aceasta dar noi ne străduim și uzăm de întreaga noastră capacitate de convingere pentru a strânge voturile necesare pentru ca moțiunea de cenzură să treacă.

( Cum au decurs discuțiile cu parlamentarii minorităților?)

V-am anunțat că atât echipa de negocieri a PNL cât și eu ca președinte al PNL vom dedica întreaga energie și putere de convingere în aceste zile, până la moțiunea de cenzură pentru a purta negocieri cu grupurile parlamentare și cu parlamentarii individuali pe care considerăm că putem să-i convingem să voteze  moțiunea de cenzură.

( Ne puteți spune în momentul de față pe câte voturi vă bazați, în afară de cei 163 de semnatari ai moțiunii?)

Veți vedea.

( Referitor la ordonanța privind amnistia și grațierea, poziția dumneavoastră?)

Categoric împotrivă! Vă readuc aminte că marțea neagră nu a fost marțea neagră pentru că, deși PNL era în cadrul coaliției de guvernare, în momentul în care PSD condus de Ponta și de Dragnea în perioada respectivă, au vrut să adopte Legea privind amnistia și grațierea, PNL a spus NU și a împiedicat adoptarea legii privind amnistia și grațierea.
Faptul că astăzi nu a fost oprită lupta anticorupție și că au putut fi pedepsiți lideri politici, înalți demnitari și alte categorii de funcționari publici au fost pedepsiți pentru fapte de corupție, din 2013 până astăzi, se datorează faptului că PNL a spus NU legii privind amnistia și grațierea. Mai mult decât atât, această lege a fost respinsă după ce președintele României a devenit Klaus Iohannis, prin efortul sistematic depus atât de președintele României cât și de PNL pentru respingerea acestui proiect de lege privind amnistia și grațierea.

Și astăzi suntem categoric împotriva unui asemenea act normativ. De altfel, noi vrem să guvernăm pentru românii cinstiți, pentru românii care respectă legea, pentru românii care își plătesc taxele și impozitele, pentru românii corecți, normali, și nu pentru pușcăriași așa cum guvernează PSD.

PSD este obsedat, de doi ani de zile să guverneze numai pentru pușcăriași și pentru pușcăriabili, să dea un adevărat asalt legislativ numai și numai cu scopul de a-i scăpa de pedeapsă pe toți liderii politici ai PSD și ALDE sau de a împiedica să fie trași la răspundere prin intermediul legii amnistiei și grațierii pe aceia care au săvârșit fapte de corupție. Răspunsul nostru este limpede și clar: Cine a furat trebuie pedepsit!

Nimeni nu poate fi absolvit de pedeapsă, cu atât mai mult aceia care au deținut putere publică și care au săvârșit acte de corupție deținând această putere publică.  Răspunsul nostrum este limpede, clar: Categoric suntem împotriva unui astfel de act normativ și atrag atenția că de la 1 ianuarie România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Nimeni de la nivelul Uniunii Europene, nicio țară din cadrul Uniunii Europene nu va accepta ca în România să se dea un astfel de act normativ fără ca să existe consecințe pentru România.

Deja la nivelul Parlamentului European există în dezbatere un proiect de reglementare care stabilește foarte clar posibilitatea suspendării sau tăierii de fonduri europene pentru statele care nu respectă articolul 2 al tratatului, și anume regulile referitoare la domnia legii, statul de drept.

Readuc aminte că există riscul ca împotriva României să înceapă și alte proceduri sancționatorii, în cazul în care cei care sunt astăzi la putere, sper ca pentru încă trei zile,  vor îndrăzni să comită o asemenea ticăloșie în care să arunce România în afara lumii civilizate. Refuz să cred că un Guvern al României poate să gândească măcar o secundă să emită un astfel de act normativ.

Sigur că mintea tulburată a lui Dragnea, a lui Iordache sau a lui Nicolicea sau a altor indivizi care sunt împotriva independenței justiției, care sunt împotriva unui stat de drept normal, care să protejeze cetățeanul de faptele de corupție pe care le săvârșesc deținătorii de putere, pot să viseze la un astfel de act normativ dar eu sunt convins că nu există vreun Guvern care să fie capabil să comită un asemenea act de trădare împotriva intereselor fundamentale ale României.

(Domnule Orban, cum vedeți partidul lui Cioloș, practic este un concurent pe partea dreapta. Cum vedeți mișcarea?)

Nu mă privește.

(Aveți totuși și un sondaj care este pe cale de a fi finalizat și totuși în acel sondaj cred că ați măsurat, să spunem, cota platformei domnului Cioloș)

Partidul Național Liberal de când sunt președinte a comandat nu doar un sondaj, ci a comandat mai multe sondaje de opinie, cu mai multe case de sondare și ne-am ferit să dăm publicității vreodată un sondaj de opinie, pentru că noi nu comandăm sondaje de opinie ca să manipulăm opinia publică, și comandăm sondaje de opinie ca să aflăm agenda populației, așteptările românilor, ce consideră românii că funcționează prost, care sunt măsurile care afectează negativ viața de zi cu zi a românilor și, mai ales, înțelegem să ne adaptăm agenda politică la așteptările și nevoile cetățeanului român.

În ce ne privește pe noi suntem Partidul Național Liberal și suntem Partidul Național Liberal din 1875 și nu ne vom schimba numele, identitatea politică și misiunea pentru națiunea română pe care a îndeplinit-o întotdeauna cu conștiința și responsabilitate Partidul Național Liberal.

Niciun comentariu: