Pentru ceilalți primari liberali, cei 4 primari în cauză sunt modele de urmat, sunt consultați, li se urmează sfaturile.
Convenția celor 4 primari a născut reacții. Peste noapte, pot spune, Viorica Dăncilă anunță că CEx al PSD a luat hotărârea de a face un fond pentru dezvoltare locală de 10 mld. euro! Formidabil! De unde banii? Pentru că ce s-a întâmplat în 2018 cu bugetul de stat se va întâmpla și în 2019, cu toate înghețările de salarii, cu toate tăierile de pensii (prin suspendarea creșterii acestora potrivit legii!), cu toate măsurile de austeritate deja comunicate CE de către Ministerul Finanțelor Publice condus de Orlando Teodorovici. Sunt legi care trebuie aplicate în 2019, sunt legi care sugrumă bugetul de stat din cauza pomenilor electorale ale PSD și ALDE făcute cu scopul de a obține un nou mandat la alegerile parlamentare de peste aproape 2 ani! Dar și la alte alegeri!
Cele mai tâmpite reacții sunt cele care acuză inițiativa primarilor liberali de ruperea țării. Nu îi pot califica altfel pe autori decât cretini. Aceste acuzații fac dovada spaimei, a fricii cumplite care a cuprins membrii și susținătorii PSD că modelul AVE se va extinde și în alte zone din țară iar PSD își pierde astfel controlul asupra comunităților locale. Dezvoltarea elimină, pe cale naturală, dorința oamenilor de a mai apela la pomenile politice ale socialiștilor!
Mai multe probleme sunt de reținut cu mare atenție. Fiecare municipiu își urmează propria evoluție, împreună vin doar pe acele puncte ale acordului care implică folosirea unor fonduri puse la dispoziție de Comisia Europeană pentru dezvoltarea regională! Infrastructura este pe primul loc. Un exemplu foarte bun a dat primarul Aradului, Gheorghe Falcă (la un post de televiziune) care a arătat că orașele în cauză au devenit centre de dezvoltare datorită politicilor de până acum, unele care au depășit perioada de 4 ani a unui mandat de primar. Pentru că o proiecție internațională spune că în 2050 peste 70% din populația lumii se va concentra în centrele urbane, este o obligație pentru primarii marilor aglomerări urbane să gândească la viitorul comunității pe care le conduc și să pregătească, de pe acum, acea dezvoltare a comunităților care să asigure integrarea celor care vor veni. Zona de interes a comunităților dezvoltate privind forța de muncă și dezvoltarea socială iese din limitele municipiilor și se extinde la distanțe relativ mari față de acestea și față de percepția noastră actuală asupra „municipiului”. Cum spunea Falcă, vor veni oameni la muncă de la distanțe din ce în ce mai mari, de la 50-80-100 de km iar pentru asta este absolut necesar ca de acum să pregătească condițiile pentru deplasarea lor cu lejeritate către locurile de muncă ce vor apare în aceste comunități ca urmare a dezvoltării accelerate. Asta înseamnă gândire în perspectivă. Infrastructură pentru a crește capacitatea de dezvoltare. Iar folosirea fondurilor europene la dispoziție este o dovadă de inteligență. Din nefericire, actuala putere politică PSD-ALDE nu are cu ce!
Am preluat declarația lui Ilie Bolojan. Am pomenit de declarațiile lui Falcă. Are o declarație și Emil Boc dar și Nicolae Robu a făcut declarații suficiente. Toate însă arată, de fapt, același lucru numai că sunt prezentate având în fundal propriile comunități!
Ilie Bolojan, primarul municipiului #Oradea și președinte PNL Bihor:
''Indiferent ce comentarii vor fi, noi respingem orice fel de acuzaţie de separatism, de punere a Vestului contra Capitalei şi aşa mai departe, nu există nici o bază reală în aceste lucruri, însă principiul autonomiei locale şi principiul asocierii sunt nişte reguli care nu pot fi contestate.
Faptul că în derularea fondurilor europene, de exemplu, pe care le-a făcut România în aceşti ani, cea mai slabă capacitate administrativă au dovedit-o guvernele, din păcate şi ministerele, este o realitate. Acolo am pierdut bani europeni, datorită incapacităţii de a derula aceste proiecte, birocraţiei şi persoanelor de slabă calitate.
Este un model care se aplică cu succes în Polonia, de exemplu, care a absorbit în aceste ultime două cicluri de finanţare europeană sume importante şi un model pe care şi în actuala perioadă de finanţare de exemplu România l-a propus pentru Delta Dunării, această formulă de investiţii teritoriale integrate, dar care din păcate nu funcţionează cu succes. Noi credem că avem capacitatea să derulăm noi, direct, aceste proiecte europene, aşa cum am făcut până acum, e adevărat, prin intermediul ministerelor.
Noi nu punem Vestul contra Sudului sau contra Estului, nu acesta este scopul. Guvernele noastre trebuie să lucreze după nişte priorităţi. Din păcate, de mulţi ani, guvernele României schimbă priorităţile de la un Guvern la altul, de la un ministru la altul şi cum guvernele şi miniştrii se schimbă foarte des, se lucrează nu după nişte priorităţi, ci după mofturile de foarte multe ori ale unui om sau altul. De aia, în loc să inaugurăm autostrăzi, inaugurăm cioturi de autostrăzi. Ceea ce propunem noi sunt proiecte care nu rezolvă problemele doar ale unor oraşe, ci rezolvă problemele unor regiuni întregi.''Asta înseamnă aplicarea descentralizării administrative! Nu ce a făcut UDMR care urmărește federalizarea României pentru a realiza obiectivele politice ale radicalilor de la Budapesta!
Tot o reacție apare de la Iași! Primarul Chirică, ex. PSD, a declarat că a propus primarului Clujului, Emil Boc să participe la un proiect comun privind autostrada care să lege Iașul de Cluj, Moldova de Transilvania și de vestul Europei!
Nu, nu am văzut, reacții pozitive de la PSD! Am văzut o reacție la Tăriceanu care consideră „excesive” părerile celor care declară (cu inconștiență, spun eu) că această Alianță are ca scop ruperea țării. Și asta este o reacție! 😅
Neputincioșii, incapabilii, obtuzii au reacții prostești. În loc să critice să pună mâna și să facă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu