În afara PNL și posibil PMP, nici un partid politic parlamentar nu are interesul ca moțiunea de cenzură abia depusă să treacă! Iar USR este evident de cealaltă parte a baricadei contestatarilor actualului Guvern Dragnea-Dăncilă. O privire mai largă dar și mai „adâncă” asupra stării partidelor politice din România ne va ajuta să înțelegem acest „paradox”.
Poate părea un exagerată afirmația mea de mai sus. Cum adică, USR nu vrea să treacă moțiunea de cenzură?! Ei bine, acesta este adevărul gol-goluț. USR nu are interesul ca PNL, principalul partid parlamentar (accentuez pe „parlamentar”), să obțină un succes politic major cum ar fi căderea Guvernului Dragnea-Dăncilă! Nu pentru că ar fi USR de partea PSD. Ci pentru că adversarul imediat al USR este PNL! USR nu vrea ca PNL să facă dovada potenței politice nici măcar față de proprii membri și simpatizanți. Nu mai spun de posibila influență pe care PNL o poate avea în rândul celorlalți alegători care sunt încă nehotărâți cu cine să voteze. Un PNL care își dovedește puterea politică este inadmisibil pentru USR care, până acum, a canibalizat PNL pentru formarea propriului electorat.
Dacă privim adevărul în față și îl acceptăm, vom înțelege și de ce USR a cerut o întrevedere cu prim-ministrul Dăncilă și Tudorel Toader, ministrul justiției. Cât privește prezența lui Tudorel Toader la întrevedere trebuie să mergem la motivarea acțiunii. Chipurile, urgența unei astfel de acțiuni politice majore o constituie mult discutata și clamata OUG pentru amnistie și grațiere. Gargară cu pioneze! Între interesul major al celor din PSD și ALDE și „opoziția” celor din USR este mai mult decât evident că va prima interesul celor dintâi. Ca atare, motivul cu legile penale și OUG-ul buclucaș pus în față de USR este o simplă gargară cu pioneze, scopul întâlnirii nu poate fi atins. Iar cei care fac ceva fără a avea un scop beneficiază de circumstanțe atenuante într-un proces penal. Pentru că pe cei din USR nu îi pot considera alienați, scopul lor este evident altul. Iar declarațiile lor ulterioare sunt simulații. Ascund adevărul care, din întâmplare, este la vedere. Doar să îl acceptăm.
Vizita USR la Guvern este o acțiune de imagine. Au urmărit mai multe obiective.
Își pune proprii membri în imposibilitatea de a reproșa acțiunea pentru că altfel ar câștiga imagine PNL. Cum în USR este dezvoltată o cultură a urii față de PNL, cum fiecare membru și simpatizant USR știe că obiectivul politic major este să învingă PNL la primele alegeri care vin, la europarlamentare, obiectivul este ca și atins. Pe Facebook am constatat că după un moment de derută inițial USR-iștii au trecut la atac. Pe foarte multe grupuri, cu postări și imagini de pe timpul ... guvernărilor Băsescu sau după modelul postacilor lui Băsescu (culmea este că susținătorii USR atât de înverșunați sunt foștii susținători ai lui Băsescu la fel de înverșunați împotriva PNL!), USR-iștii cer blocarea liberalilor care își pun postările, sunt reclamate nu doar conturile liberalilor sunt reclamate și grupurile care susțin PNL, sunt reclamate nu doar postările liberalilor sunt reclamate și comentariile liberalilor care „nu fac bine imaginii” USR. Acum, ca să fiu foarte cinstit, cred că o mare parte a postacilor au „sexul” neprecizat. Unii sunt USR-iști dar alții par a fi cioloșiști. Evident, printre ei sunt cei care au ce au cu PNL, din timpuri mai vechi sau mai noi, fără a fi susținători ai USR sau, mai nou, „+plus”, noul partid al lui Cioloș, încă nemăsurat de sociologi însă care va sări repede-repede la 8-10% pentru că la ei Cioloș este de fapt măsurat și nu partidul ca atare.
Dau un semnal PSD că nu au treabă cu o guvernare PSD, că nu sunt adversarii PSD ci doar ai lui Liviu Dragnea (este destul de comodă ținta!) și apropiaților acestuia. Liviu Dragnea este pe ducă, din punct de vedere politic, viitorul lui s-a terminat. Nu știm ce au discutat în realitate la această întâlnire! Declarația oficială a Guvernului și declarațiile liderilor USR pot fi date la o parte. Acestea sunt ca praful/pământul aruncat de feline peste rahatul abia făcut. Declarațiile respective pot conține până la 50% o parte din adevăr dar ascund enorm de mult din scopul politic care poate să justifice acțiunea. Până una-alta, USR spune PSD că nu îi este dușman, cum este pentru PNL! Semnificativ este faptul că aceste discuții vorbesc despre modul în care Viorica Dăncilă și Tudorel Toader vor acționa în viitorul imediat, post moțiunea de cenzură! Asta în condițiile în care USR a participat la scrierea moțiunii de cenzură, a fost prezent printr-un lider la depunerea moțiunii de cenzură în aceeași zi! Să participi la depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dragnea-Dăncilă în timp ce discuți cu Dăncilă acțiunile ei viitoare ca prim-ministru, post moțiunea de cenzură, este de domeniul irealului!
Dau un semnal sever PNL că nu îl vor sprijini în acțiunile serioase de eliminare a actualei guvernări, Dragnea-Dăncilă. Cumva, USR spune PNL că a semnat moțiunea de cenzură doar de ochii lumii nu pentru că ar crede că este necesar să fie adus un alt Guvern în loc. Membrii și susținătorii USR vor fi satisfăcuți că USR nu sprijină PNL. Cred că a fost printre principalele obiective ale acțiunii de imagine!
Pentru că am ajuns la PNL, trebuie să legăm acțiunea și de campania pentru europarlamentare. Pentru că nu putem scoate acțiunea USR din jocul politic pentru europarlamentare! De aceea voi pune o parte a declarației lui Cristian Ghinea la „Adevărul”.
„Cât de mult?
Câteva procente mai mult. Am făcut sondaje paralele. A ieşit că lumea ar vrea să mergem împreună. USR e pregătit şi pentru varianta împreună şi varianta separată. Europarlamentarele vor fi pe mobilizare. Noi am arătat că putem scoate oamenii la vot. Vor fi 2 partide pentru care alegerile vor fi vitale: PSD şi USR. USR a performat în meciuri amicale. Acum, meciul va fi oficial. Va fi primul semn în care se va sparge şi tendinţa de subevaluare a noastră.
Din aceste alegeri interne vor ieşi şi nişte oameni superpregătiţi. Noi vrem să mergem împreună nu pentru că e mai bine pentru USR, ci pentru că vom face acel pol care altfel va discuta cu grupul Macron-ALDE.
Vă gândiţi că bateţi PNL?
Da, împreună putem bate PNL. Noi vrem să batem şi PSD. Mai ales că ei vor merge cu dinozauri pe listă.
Dacă bateţi PNL la europarlamentare, aveţi propriul candidat la prezidenţiale?
Nu, asta rămâne de negociat. De negociat cu RO+. Eu prefer să avem candidatul nostru la prezidenţiale. Noi avem lideri. În primul rând, Dan Barna. Eu cred că Dan Barna va fi preşedintele României. Nu neapărat la aceste alegeri.”
Hai să vedem mai profund această declarație. Nu este singura de acest gen! Ar trebui pusă alături și o anume declarație a lui Cioloș, pentru că USR este o parte a „coaliției cioloșiște” (cum ar vrea Cioloș să lase impresia).
Să luăm afirmația „Da, împreună putem bate PNL. Noi vrem să batem şi PSD.” Obiectivul imediat al USR este ca împreună cu Cioloș și partidul lui „RO+” mai nou „+plus” să învingă PNL la europarlamentare. Nu este un obiectiv „mărunt”, are în vedere un altul, la scară europeană, care reiese tot din declarația lui Ghinea: Noi vrem să mergem împreună nu pentru că e mai bine pentru USR, ci pentru că vom face acel pol care altfel va discuta cu grupul Macron-ALDE. Dacă mergem la sursa necesară pentru a vedea ce vrea grupul Macron-ALDE la nivel european, adică la Congresul ALDE eu de la Madrid, vom vedea că obiectivul politic major al acestora este scoaterea PPE (a popularilor europeni!) de la putere. La nivel european, grupul Macron-ALDE eu își dorește să învingă grupul PPE sau să nu îi mai permită acestuia să dețină puterea în UE (acum, PPE deține președinția Comisiei Europene, președinția Parlamentului European, președinția Consiliului European). PNL este membru al PPE! Pentru a avea un atu major în discuțiile cu grupul Macron-ALDE eu, USR și Cioloș vor trebui să meargă cu „succesul împotriva PNL”, nu cu cel împotriva PSD! PSD este o țintă politică ulterioară, nu una imediată.
O imagine mai corectă o pot vedea doritorii aici, într-un articol pe care le-am pus pe blog.
"În 2019, trebuie să propunem o modalitate de a elimina controlul PPE asupra Europei"
Acesta este obiectivul politic al viitorului grup europarlamentar Macron-ALDE! Din acest grup vrea să facă parte USR, Cioloș fiind deja membru al grupului Macron, semnând în vară adeziunea la grupul construit de partidului lui Macron, La Republique En Marche. Nu este corect să nu vedem aceste lucruri, să le tratăm cu superficialitate. În plus, va trebui să fim corecți și față de declarațiile lui Dacian Cioloș împotriva PNL, chiar dacă el le-a îmbrăcat, pervers, în „sfaturi” - de parcă ar fi deasupra partidelor.
Când privim de deasupra, vom înțelege mai bine de ce USR s-a decis, pe nepusă masă, să viziteze pe Dăncilă. Nu s-a dus la PSD direct, s-a dus la Guvernul PSD-ALDE, Dăncilă și Tudorel Toader fiind, în acest caz, oamenii de legătură. Cameleoni!
De aceea spun că acțiunea USR a fost făcută cu premeditare. Au gândit la viitor, iar o moțiune de cenzură victorioasă le-ar fi stricat rău de tot planurile politice.
Gândind mai profund, mai ales încercând să răspundem la întrebarea cea mai incomodă - de ce? -, putem să presupunem rezonabil că actuala conjunctură politică ar fi favorizat succesul moțiunii de cenzură? Nu cumva acțiunea USR a fost imperativă față de propriile obiective politice imediate? Mie îmi apare ca evidentă această posibilitate. PSD-iștii care ar fi avut de gând să voteze moțiunea, încălcând ordinele de la „partid”, UDMR-iștii care ar fi făcut calcule pentru o împăcare cu PNL și ar fi votat moțiunea, independenții care ar fi tentați să voteze moțiunea au primit un semnal clar: USR nu crede în moțiunea de cenzură! USR nu dorește succesul acestei moțiuni de cenzură! USR nu vrea ca PNL să obțină un succes politic, chiar dacă acesta are și alte partide beneficiare! Aparent, inclusiv USR ar fi beneficiar dar realitatea ne spune că privirea superficială nu ne apropie de adevărul intereselor lor!
Și, pentru că mă apropii de o încheiere, nu cumva USR își caută membri și simpatizanți în bazinul electoral al PSD?! Îmi pun întrebarea în mod legitim. La Madrid, reprezentanții En Marche, ai lui Macron, au declarat că trebuie să adune susținători de peste tot.
„Oficialii ALDE și ai LREM au declarat că grupul va avea ca stâlpi patru grupuri politice existente: ALDE; actualul partener junior, Partidul Democrat European (PDE); En Marche; și o alianță de alte forțe progresiste, care ar putea include și foști socialiști și verzii.” - PoliticoDe ce să elimin o acțiune a USR, alături de Cioloș și partidul lui, pentru atragerea foștilor socialiști și a ecologiștilor?! Ei bine, nu o elimin. Pentru a avea forță electorală, USR a renunțat la celebrele „criterii” (de fapt nici nu le-au pus vreodată în practică, USR fiind o adunătură de „refugiați” de pe scena dreaptă a politicii convertiți „cu sabia” la socialism, după cum declară unii foști membri ai USR care au simțit pe pielea lor cum se practică democrația originală a oamenilor noi în politică) iar acum adună de peste tot. Sunt la concurență cu ProRomânia al lui Ponta dar și cu alte partide politice nou apărute care apelează la nehotărâții și absenteiștii anului 2016.
Cât privește „unirea opoziției” să avem pardon. Care opoziție?! PNL cu cine? Deocamdată, doar PMP a început să renunțe la PSD! USR este de altă parte a baricadei. Dar, sloganul este lansat mereu și mereu de oameni onești care nu pricep politica dar și de perverșii USR și ai lui Cioloș care știu că așa pot acuza PNL că refuză unirea opoziției față de PSD - culmea perversiunii! Realitatea este alta. USR nu este în opoziție față de PSD, este în opoziție față de PNL și nu are de gând să ofere PNL posibilitatea de a obține un succes, cât de mic, împotriva adversarului politic oficial: PSD.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu