vineri, 4 iunie 2010

Amendamentele PNL la legile sărăciei promovate de PDL, UDMR, UNPR și minoritățile naționale

Parlamentarii PNL a depus astăzi amendamentele la legile sărăciei promovate de PDL, UDMR, UNPR și minoritățile naționale, altele decât cea maghiară. Culmea, toți reprezentanții minoritarilor sunt împotriva alor lor !

Amendamentele liberalilor sunt aici. În format doc sunt în finalul declarației de presă.

Pun mai jos, fără prelucrare (sunt în criză de timp, merg la întâlnirea bloggerilor liberali), parte din textul conferinței de presă.

Partidul Naţional Liberal consideră ca inacceptabilă atitudinea Guvernului de a arunca criza pe umerii pensionarilor şi bugetarilor din această ţară, de aceea, liberalii sunt convinşi că prin măsurile pe care le propun pot oferi o alternativă reală şi viabilă la situaţia existentă, astfel încât să nu fie afectate veniturile acestor categorii.

...amendamentele PNL urmăresc pe de o parte eliminarea tuturor prevederilor din cele 2 proiecte de lege ca inacceptabile şi înlocuirea acestora cu un program de măsuri fiscale, măsuri financiare şi măsuri de reducere drastică a cheltuielilor cu aparatul de stat şi a celor considerate inutile.

Cele trei direcţii se regăsesc în amendamentele depuse astfel, în ceea ce priveşte măsurile fiscale, PNL propune: anularea impozitului minim, reducerea TVA pentru construcţiile şi tranzacţiile de locuinţe noi la 5%, reducerea integrală a impozitului pe venit şi a cotelor de contribuţii sociale, pentru întreaga perioadă a anului 2010, pentru angajatorii care creează locuri de muncă şi angajează persoane aflate de peste trei luni în şomaj, introducerea unor bonificaţii de 5% din valoarea obligaţiilor fiscale pentru contribuabilii care îşi plătesc taxele la termen, reducerea majorărilor de întârziere la plata obligaţiilor fiscale către Bugetul General Consolidat la 0,02% pe zi, introducerea taxării inverse pentru produsele agro-alimentare şi pentru lucrările de construcţii - montaj,

Din categoria măsurilor financiare, amendamentele vizează reducerea cheltuielilor bugetare şi stoparea risipei, prin ajustarea unor capitole de cheltuieli prin: reducerea cu 50% a cheltuielilor prevăzute în legea bugetară cu achiziţii de imobile, dotări independente, elaborarea studiilor de prefezabilitate şi de fezabilitate, deplasări, detaşări, transferuri, precum şi reducerea cu 25% a cheltuielilor prevăzute în bugetul de stat cu bunuri şi servicii.

În ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor publice, PNL a propus:reducerea numărului de ministere în funcţie de tipul politicilor publice pe care le realizează, reducerea, în continuare, a numărului de agenţii, reorganizarea structurilor teritoriale din subordinea ministerelor şi agenţiilor guvernamentale la nivel regional,reducerea aparatului prefecturilor la care se vor păstra în principal atribuţii în domeniul controlului de legalitate şi desfiinţarea structurilor deconcentrate în majoritatea domeniilor. Aceste măsuri au ca scop eficientizarea utilizării banului public.

În ceea ce priveşte amendarea Proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, PNL-ul rămâne consecvent cu ceea ce a afirmat încă de la apariţia Legii sistemului unitar de pensii că aplicarea unei legi nu poate fi retroactivă, iar în ceea ce priveşte categoriile de pensionari care beneficiază de legi speciale, ei vor intra în sistemul unitar de pensii, însă cuantumul pensiei lor neputând să depăşească 5 salarii medii brute pe economie. Dacă proiectul va fi adoptat în această formă, există posibilitate ca un număr foarte mare de pensionari afectaţi de recalculare să se adreseze instanţelor de judecată, naţionale şi internaţionale, pentru contestarea diminuării unui drept câştigat.

Demersul Partidului Naţional Liberal este o dovadă a faptului că respinge acţiunile anunţate de un Guvern incompetent şi corupt care prevede măsuri aberante de reducere în termeni nominali a veniturilor salariale ale bugetarilor cu 25%, precum şi reducerea pensiilor şi ajutoarelor sociale cu 15%. Din punctul de vedere al PNL acest program nu va contribui la relansarea economică şi nu este un răspuns adecvat la realităţile economice şi sociale ale ţării.

Eugen Nicolăescu,
Vicelider Grup Parlamentar PNL din Camera Deputaţilor

Când revin, mai pe seară, probabil voi face unele comentarii.

Niciun comentariu: