joi, 10 iunie 2010

Piața Unversității și art. 53 din Constituție

Numai mâine nu'i poimâine. Vine, repede, ziua comemorării. Lilick ne amintește, pe blogul ”Mișcarea Violet” că în Constituție se prevede în art. 39 că „mitingurile, demonstrațiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere și se pot organiza și desfășura numai în mod pașnic, fără nici un fel de arme”. Corect. Numai că legea care aplică această libertate constituțională a fost construită pe temeiul celebrului de acum art. 53 - Restrângerea unor drepturi sau al unor libertăți. Este vorba despre Legea nr. 60 din 1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice. Toate limitările din această lege au ca suport : apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătății ori a moralei publice, a drepturilor și libertăților cetățenilor. Cel care este chemat să califice o manifestație pentru care se cere aprobarea este primarul. Chiar dacă, de ex., se prevede în art. 3 al legii că nu trebuie declarate manifestările comemorative, cum este cazul manifestărilor care comemorează „fenomenul anticomunist Piața Universității”, vine art. 5 din lege și face din prevederile art. 3 harcea-parcea. Art. 3 devine doar un mănunchi de vorbe frumoase. Atât.
ART. 5 Organizarea si desfasurarea adunarilor publice sunt interzise in imediata apropiere a garilor, porturilor, aeroporturilor, statiilor de metrou, spitalelor, obiectivelor militare, a unitatilor economice cu instalatii, utilaje sau masini cu grad ridicat de pericol in exploatare. De asemenea, este interzisa desfasurarea simultana a doua sau mai multe adunari publice distincte, in acelasi loc sau pe aceleasi trasee, indiferent de caracterul acestora.
Practic, orice manifestație poate fi interzisă pentru motive de ordine publică și siguranță națională. Iar azi, azi când manifestațiile au ca țintă guvernanții portocalii incompetenți și tartorul de la Cotroceni, chiar și această comemorare poate fi interpretată de un funcționar portocaliu ca un „atentat la siguranța statului”, ca „b) organizarea unei lovituri de stat sau altei actiuni contrare sigurantei nationale;”, ca atentat la drepturile și libertățile altor cetățeni - evident, portocalii pe limbă. Faptul că TNL nu a reușit să obțină aprobarea pentru manifestația comemorativă din 12 iunie 2010 sub forma mitingului cu tema „Dreapta autentică se unește pentru România/Un nou început după 20 de ani” nu mai trebuie să ne mire. Tema este subversivă. Neagă, din titlu, autenticitatea de dreapta a partidului portocaliu specializat în orientarea politică novatoare pe scena europeană a curentului „stânga'n'pre-jur”. Curent care se probează prin schimbul destul de vizibil de parlamentari și alți politicieni între PD-L și PSD !

Deși legea nr. 60/1991 este un exemplu concret de aplicare a art. 53 din Constituție - cu exces de reglementare, deși această lege are vicii de fond, fiind construită în „laboratorul” juridic și operativ al Jandarmeriei, fiind scrisă cu „bulanul” și nu cu stiloul, înclinăm să o considerăm ca fiind în limitele Constituției.

Abia când ajungem să ne cerem un drept vedem cât de nedreaptă este o lege. Iar morții de acum 20 de ani sunt încă odată „persecutați” de aceeași „funcționari și demnitari” ai FSN. Acum cu siglă PD-L.

Niciun comentariu: