joi, 3 iunie 2010

Pensionarii vor fi apărați de avocați din PNL



Grupul Parlamentar al Partidului Naţional Liberal

telefon: (021) 402 10 70 fax: (021) 402 10 72 e-mail:pnl@cdep.ro


Pensionarii reprezentaţi în instanţă, pro bono


COMUNICAT DE PRESĂ


Bucureşti, 2.06.2010


PNL va reprezenta în instanţă, pro bono, pensionarii cărora le vor fi diminuate pensiile în urma măsurilor de austeritate anunţate de Guvern.

Comisia de Justiţie a PNL, condusă de deputatul Alina Gorghiu, a decis ca, în limita numărului de avocaţi din Partidul Naţional Liberal, să formuleze gratuit acţiuni în instanţă pentru pensionarii care vor da în judecată statul român şi Guvernul, prin ministerele de resort.

În urma discuţiilor purtate în Comisie, avocaţii PNL au întocmit un model de plângere tipizată pentru pensionari, care să fie folosit la înaintarea acţiunilor în instanţă.

De mai bine de trei săptămâni, PNL şi specialiştii în drept au atras atenţia asupra teoriei dreptului câştigat, neretroactivităţii legii, respectării dreptului de proprietate, dar Guvernul sfidează toate aceste semnale, asumându-şi probabil milioane de procese cu pensionari al căror drept fundamental urmează să fie atins.

Comisia pentru Justiţie a PNL consideră că este momentul ca avocaţii, o breaslă care încă mai are un cuvânt de spus într-o ţară ce tinde către haos legislativ, să se implice pentru a înlătura toate atacuri la adresa statului de drept.


Conform literei legii, orice reglementare nouă se aplică numai de la data intrării sale în vigoare, deci o nouă legislaţie referitoare la pensii nu se aplică în mod automat celor pensionaţi în baza actelor normative anterior în vigoare. O asemenea aplicare ar însemna o extindere a incidenţei actului normativ asupra unor situaţii din trecut, care ar avea efect retroactiv şi ar contraveni dispoziţiilor art.15 alin.(2) din Constituţie, republicată.


Aceste detalii scapă, în mod inexplicabil, juriştilor din guvern, fapt ce ne aduce în situaţia de a fi de acord cu atacarea în instanţă a deciziilor guvernului care încalcă dreptul la securitate socială şi principiul supremaţiei legii, aşa cum s-a întâmplat în cazul Letoniei.

Guvernarea ineficientă a dus la măsurile acestea disperate, iar România va fi în situaţia aberantă de a avea posibil câteva milioane de acţiuni in instanţă, având în vedere că sunt 5.500.000 de pensii în plată la această oră.

Dacă nu se doreşte aplicarea soluţiilor logice şi constituţionale sau nu se va ţine cont de jurisprudenţa naţională si europeană, reacţia noastră va fi pe măsură, iar românii îşi vor găsi dreptatea în sălile de judecată.

Alina Gorghiu, deputat, preşedinte al Comisiei de Justiţie a PNL

Telefon : 0722.587.667,

Adresă e-mail : deputat@alinagorghiu.ro,

Adresă blog : www.alinagorghiu.ro

2 comentarii:

Anonim spunea...

Militarii reprezinta singura categorie bugetara fara contributie la bugetul asigurarilor sociale de stat, “ pusculita “ comuna a asiguratilor in sistemul public de pensii . Ca atare , se impune o abordare separata in privinta neconstitutionalitatii recalcularii acestor pensii , retroactivitate in baza altor criterii (contributivitate inexistenta) decat cele avute in vedere prin decizia de pensie (grad, functie, gradatie. dispozitiv etc.), si obligarea angajatorului, in instanta, sa emita o eventuala decizie de recalculare numai dupa “ reconstituirea” cartii de munca, acceptata de fiecare angajat , care sa contina toate adaosurile si sporurile cu caracter permanent (vechime,conditii grele, vatamatoare, spor de noapte , aplicatii, alarme , poligoane de trageri , campanii agricole etc., prezente in ordinul de zi pe unitate) de care beneficiaza ceilalti asigurati in sistemul public de pensii – egalitatea de tratament: opt ore de munca contra douazeci si patru , non-stop la dispozitie. Cu cat mai multe actiuni distincte in instanta cu atat mai bine ! Promit sa revin !

Suficiente motive de reflexie si pentru casa de avocatura !

CU respect,

Crăciun Florin spunea...

Anonim,

Pensiile militarilor, polițiștilor dar și alte pensii încadrate la „pensii de stat” sunt alimentate, în toate țările lumii, de bugetul de stat. Regimul special al serviciului efectuat de militari, polițiști etc. nu poate fi cuantificat printr-o carte de muncă. Ai dreptate când spui că serviciul era de 24 de ore din 24 față de serviciul prestat de cei pensionați pe baza legii 19/2000. Nu există posibilități de a compara activitatea în „domeniul civil” cu activitatea în serviciul public special. Pe lângă timpul de lucru nenormat, apar interdicțiile și incompatibilitățile prevăzute de lege care se încadrează la suspendarea unor drepturi și libertăți civile prevăzute de Constituție care, la fel, nu pot fi cuantificate.

Încercarea guvernanților portocalii de a desființa pensiile de stat și de a aduce pensionarii de stat în rândul pensionarilor beneficiari de pensii pe baza contribuției este o prostie juridică. Recalcularea nici nu poate fi luată în calcul deoarece se încalcă mai multe prevederi constituționale: neretroactivitatea legii civile, dreptul câștigat, siguranța socială etc.

O să mai postez pe temă.