marți, 1 iunie 2010

Bugetul - o cenușăreasă

De mai bine de o lună suntem în plin SF. Guvernul portocaliu ne-a înșelat cu bună știință. Azi, în cuvântul său la moțiunea simplă a PNL, Vlădescu ne-a mințit iar. A folosit cuvinte mari, adevăruri economice însă a mințit. A mințit grosolan. A „uitat” să spună tot adevărul despre sursele de finanțare și modul în care au fost cheltuiți banii. Ca atare, motivarea că „măsurile de austeritate” cerute de ei ar fi absolut necesare este o aiureală. Necesar ar fi ca acest guvern să plece, mai mult, ca Băsescu însuși, autorul tuturor dezastrelor din ultimii ani să plece.

Mulți ne punem întrebări peste întrebări. Unde sunt banii ? Ei bine, se pare că Guvernul portocaliu a avut la dispoziție în anul 2009 un buget ceva mai mare decât Guvernul Tăriceanu în 2007 și îl putea avea mai mare, inclusiv în 2010 dacă își respecta angajamentele. Dar nu le-a respectat.

Pe avocatnet.ro am găsit un material interesant: „Provizioanele pentru clientii neincasati, instrumentele "vedeta" pentru reducerea bazei de impozitare”. Chiar dacă nu se face referire directă la statul rău platnic, știind, din declarațiile guvernanților portocalii, că onor Guvernul Băsescu-Boc-Udrea are de dat firmelor furnizoare de bunuri și servicii 1 miliard de euro, vedem și unde sunt o parte din banii „lipsă” la buget. Dacă adăugăm creșterile de pensii în 2009 (în două tranșe mici, este adevărat, dar în condițiile unui deficit al fondului de pensii datorat distrugerii surselor de finanțare prin tâmpenia numită „impozitul forfetar”) - fenomen de mită electorală pentru realegerea lui Băsescu_Dictator, evidențiat atât de partidele politice cât și de sindicate, alături de unii analiști politici și economici mai puțin exaltați și mai puțin „îndrăgostiți de cifrele care spun totul” -, bașca destrăbălările bugetare ale lotrilor portocalii - mașini noi, de un anumit model, pentru unii miniștri, recompense pentru consilierii portocalii sau portocalizați, salarii uriașe pentru șoferii ministrilor sau alte persoane „importante” după scara valorilor din PD-L, contracte babane pentru clientela politică pentru investiții care, odată realizate, inutile sau nu, vor intra la „drepturi de întreținere” pe seama bugetului statului etc. -, avem valoarea „competenței” Guvernului Băsescu-Boc-Udrea.

Toate cele de mai sus împlinesc și dezvoltă sintagma ”Guvern incompetent”. Iar guvernarea incompetentă este un atentat la siguranța națională.

Banii au fost. Încadrarea în deficitul planificat se putea realiza. Se putea chiar scade deficitul astfel încât să nu avem nevoie de împrumuturi. Dar, este adevărat, nu se puteau „face plățile” către clientela politică datorate în urma campaniei prezidențiale a PD-L. Așa că am luat de la FMI, BM, CE, am mai împrumutat de la băncile din România și am ajuns „la sapă de lemn”.

Niciun comentariu: