sâmbătă, 8 iunie 2013

Administrarea duală, româno-maghiară, pentru Transilvania ?

Mediafax. Secretarul de stat maghiar Nemeth Szolt afirmă că „... reprezentanţii statului ungar cred în învăţământul în limba maghiară din Transilvania, iar cetăţenii ungari care "cred că acele surse materiale care ajung în Transilvania sunt, de fapt, luate de la ei” trebuie să înţeleagă că sprijinul acordat de statul ungar Universităţii Sapientia reprezintă o investiţie în viitor. Al cui viitor ? Doar nu al românilor din Transilvania. Pentru viitorul maghiarilor, da. Corect. Iar eu duc gândirea mai departe, legându-mă, logic, de afirmațiile unor primari maghiari și a unor politicieni maghiari care consideră că România a luat prin „rapt” Transilvania de la Ungaria. Iar mai departe văd, fără nici o îndoială, acțiuni de politică internă și externă ale statului ungar pentru redesenarea frontierelor sale cu România pentru „readucerea Transilvaniei” în interiorul frontierelor maghiare. Până atunci, cu complicitatea politicienilor români aflați la putere, dispuși să stea sluj în fața germanilor, americanilor, francezilor, austriecilor și a altora, vor începe încet-încet să guverneze în Transilvania în interesul „națiunii maghiare”. Asta este prea de tot.

Culmea, din punctul de vedere al statului maghiar, noul Tratat de frontieră - realizat după anul 2000 (!) - aplică prevederile Tratatului de la Trianon, pentru prima dată de la sfârșitul primului război mondial. Pentru prima dată pentru că ungurii nu au recunoscut valabilitatea convenției de frontieră semnată la Oradea în anii 1950. Revenirea cu problema Trianonului mă face să cred că statul ungar este nesincer în relațiile internaționale iar tratatele pe care le semnează devin hârtie igienică imediat ce niște exaltați politici au alte interese.

Nu am încredere în privința politicii externe a României nici în PDL și nici în PSD. Mai ales că, după câte observ eu, cei doi miniștri de externe care au „nenorocit” România pe timpul cât au guvernat se găsesc la PSD și au, încă, un cuvânt de spus: Severin și Geoană. Severin este autorul deja celebrului act adițional la Tratatul de bază dintre România și Ucraina prin care, chipurile, România recunoaște că Insula Șerpilor a fost și este teritoriu ucrainean - o minciună ordinară, o invenție istorică -, iar Geoană este ticălosul care, din slugărnicie față de SUA și UE a împiedicat forțele naționale să contracareze acțiunile ostile ale Ucrainei pe timpul construirii cnl. Bâstroie, când navele ucraineene au încălcat, în repetate rânduri teritoriul românesc ba, mai mult, drăgile ucrainene și-au pus ancorele de uscat pe teritoriul românesc dragând în spațiul teritorial al României pe Brațul Chilia pentru a asigura un mai mare debit de apă pentru canalul în construcție.

Nu am încredere în PSD.

Niciun comentariu: