duminică, 9 iunie 2013

Promotorii comerțlui liber apelează la protecționism. Barroso al UE vrea război comercial cu China !?

Cotidianul. Petentul este o firmă germană. SolarWorld AG, din Frankfurt. Iar Barroso, alături de creștin-democrații lui de la conducerea Comisiei și din PE au sărit în sus. Da, el, Barroso, vrea să salveze industria „europeană” de concurența chineză. Idiot.

China exportă în UE panouri solare la un preț rezonabil. Producătorii europeni au un preț nerezonabil. Din acest motiv, majoritatea firmelor europene care instalează astfel de panouri și persoanele fizice aleg produsele chineze în dauna produselor europene. Din moment ce sunt alese produsele chineze, înseamnă că și sub aspectul calității nu sunt probleme.

Nu uit faptul că Germania și alte state europene „avansate” economic s-au chinuit mult să oblige China să accepte libertatea comerțului pe plan mondial, să renunțe la protecționism etc. Germania a fost printre țările cele mai vocale. Între timp, China a evoluat și și-a îmbunătățit calitatea produselor. UE rămâne în urma competitivității din cauza costurilor mari de producție. În loc ca producătorii europeni să scadă costurile de producție hop, vedem cum sar la protecționism.

Protecționismul promovat de Barroso pentru a satisface orgoliile unor producători europeni are consecințe nefaste pentru multe alte state membre UE. Chiar și pentru noi. China, devenită între timp cea mai mare putere economică a lumii, poate câștiga, lejer, un război comercial cu UE. Nu mai spun de faptul că retragerea investițiilor chineze din spațiul UE ar lăsa „răni” adânci ce nu pot fi acoperite ușor.

Creștin-democrații care conduc UE de două legislaturi au dus Uniunea de râpă. Politica economică a UE a fost orientată în defavoarea populației europene, cârdășia UE cu FMI a dus la distrugerea unor țări cum ar fi Grecia și cum se prefigurează a fi în Spania, Portugalia și chiar România. Au luat banii cetățenilor europeni pentru a acoperi găurile financiare produse de bancherii nărăviți la rele care însă sunt în spatele politicienilor creștin-democrați în mai toate statele. Acum, apelează la protecționism angajând, cu forța, în dezastru și celelalte state care au fost, mai mereu, victimele predilecte ale protecționismului acordat unui club select condus de germani.

Barroso nu a putut ajunge la adoptarea unei decizii însă a obținut o recomandare. Sper ca Guvernul nostru să nu țină cont de ea. În mod sigur nici o parte dintre producătorii germani care au contracte bune cu China nu sunt de acord cu acest protecționism. Avem deja probleme de protecționism european în domeniul producției și comerțului cu textile, al comerțului cu porțelan, al jucăriilor etc. Avem prea multe prețuri dictate de brand-ul producătorului, de reputația țării producătoare etc. UE a luat-o pe o cale greșită. Nu ne modernizăm, ne enclavizăm. Iar soluția la o astfel de opțiune a unor derbedei creștin-democrați este ieșirea din enclava ce vrea să devină UE și realegea independenței ca țară în rândul celorlalte țări ale lumii.

4 comentarii:

Valentin Berceanu spunea...

Problema Chinei în dinamica economiei mondiale este una extrem de complexă și depășește cu mult problema unor panouri solare. Faptul că un păcălici ca Barosso s'a ciocnit de ea nu o face mai puțin adevărată. Cel puțin 50% din criza financiară mondială este rezultatul direct al intrării Chinei în comerțul global. Aproape toate joburile care produceau un plus de valoare la nivel de bază au dispărut din SUA și au început să dispară de mai peste tot din UE. Problema competitivității este una reală, deoarece, în China, săracii muncitori exploatați în fabricile vesticilor (mă gândesc aici la Apple, dar sunt sigur că exemplul se aplică mai larg) sunt, de fapt, privilegiați și o duc mai bine decât restul. Cantitatea enormă de mînă de lucru disponibilă face ca salariile să fie un nimic, ca protecția muncii să fie adoptată în glumă iar standardele sanitare să fie mai mult niște idei decât niște legi stricte de la care nu se face rabat. Sigur că soluția ar fi fost neinvitarea Chinei în WTO, doar că raționamentul din spatele acelei invitări a fost speranța ca liberalizarea societații chineze va aduce prăbușirea regimului comunist. Din păcate, și ăsta ar fi un foarte interesant studiu de caz, nu s'a putut prevede ce efect va avea imensa masă săracă vizavi de rezistența la schimbare.

Crăciun Florin spunea...

Valentin Berceanu,

Problemele Europei nu trebuie căutate la săracii muncitori chinezi, la sistemul lor de asigurări sociale etc. Problemele Europei (în special al celei „vechi” ?!) sunt în globalizare. Europa „veche” a crezut că este mai puternică decât era de fapt. China arată Europei că a fost greșit evaluată.

ADRIAN spunea...

Pai saracii muncitori "este globalizarea" ! Cum imi spunea un amic din Brugge cand m-am invartita sa iau doamnelor din familia mea cate o batista cu monograma si dantela "de Brugge". Anume ca de fapt ce am cumparat eu cu trei euro este produs in Vietnam cu 30 - 50 centime. Cu alte cuvinte, peste 2,5 euro din chestia asta intra in economia Belgiei strict prin intermediul unui comerciant, o specula a turistului. Daca ceva se intampla si turistul nu mai este, toata sandramaua i s-a dus. Globalizarea asta inseamna dupa capul meu. Niste unii din Bangladesh muncesc de se spetesc pana cade cosmelia prost construita pe ei ca sa putem noi sa cumparam un tricou cu un euro vandut cu 10. Evident, diferenta de 9 euro care umfla economiile vestice sunt, de fapt, o bula de sapun precum investitiile imobiliare pe credit din Spania. Nu vreau sa sune comunst dar tind sa cred ca mare parte din bunastarea vestica sta pe cocoasa producatorului de cafea, de banane, de bumbac, de lemn taiat pe la noi sau prin Brazilia in disperare si pe preturi de nimic umflate la ei samd asadar pe mizeria altora. Nu sunt deloc priceput la economie dar asta este senzatia pe care mi-o genereaza mie "globalizarea". Multi bani fara acoperire si cand se sparge buba prin "crahul bursei" ... vai de curul tuturor!

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Ai pus degetul pe rană. Europa a trăit cu „baloane de săpun”. Și a numit-o bunăstare. Când statele care au dat secole la rând Europei mărfuri ieftine se vor mai dezvolta, bunăstarea europeană se va duce dracului. Să-i văd eu pe europeni ce vor face cu produsele lor de lux !